label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
A tavalyinál nagyobb támogatást kaptak idén a kisebbségi szervezetek

A tavalyi támogatásnál 6,7 százalékkal több pénzt kaptak idén a parlamenti képviselettel rendelkező romániai kisebbségi szervezetek - tájékoztatta ma a sajtót Laczikó Enikő államtitkár, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának vezetője (képünkön).

A 91,4 millió lejes keretösszegből a legnagyobb támogatást - 19,7 millió lejt - az RMDSZ-nek utalta ki a héten elfogadott határozatában a bukaresti kormány. A Pro-Európa Roma Párt 12,8 millió, a Romániai Németek Demokrata Fóruma 7,1 millió lejt kapott. A kormányhatározattal összesen 19 kisebbségi szervezetnek juttattak kisebb-nagyobb támogatást.

Az államtitkár rámutatott: Romániában a szokásjog alapján különítenek el a költségvetési törvényben évről évre bizonyos összeget a Kisebbségi Tanács tagszervezetei számára. Erre az RMDSZ által kidolgozott kisebbségi kerettörvény biztosíthatna kiszámítható törvényes keretet, de a tíz éve beterjesztett tervezetet mindmáig nem fogadta el a román parlament. (4)


Tăriceanu: A mostani törvény megakadályozza a zsebpártok megjelenését, amelyek elférnek egy kisbuszban

Călin Popescu Tăriceanu szenátuselnök pénteken kijelentette, a pártok törvényének az a kikötése, amelyet a taláros testület alkotmányellenesnek minősített, és amely szerint pártot csak minimum 25 ezer taggal lehet alapítani, megakadályozta a zsebpártok megjelenését.

Tăriceanu azt mondta, nem kommentálhatja az alkotmánybíróság döntését, csak politikai értékelésre vállalkozhat az 1990 óta szerzett tapasztalata alapján, amikor közvetlenül a kommunizmus bukása után „rettentő sok” politikai párt alakult Romániában.

Arra a kérdésre, hogy az alkotmánybíróság döntése érinti-e a kis pártokat, például a Liberális Reform Pártot (PLR), azt válaszolta: „Nem érint bennünket, mert a hatályos jogszabály alapján nyújtottuk be a bejegyzési dokumentumokat, de biztos, hogy a törvény és a mostani feltételek megakadályozzák olyan zsebpártok megjelenését, amelyek elférnek egy kisbuszban. Nem hiszem, hogy jó lenne visszatérni a politikai gyermekkor időszakába”. (4)


Albánia kormányfője: Románia ismerje el Koszovót független államként

Edi Rama, Albánia kormányfője (képünkön) mai bukaresti tartózkodása idején ismét kérte Romániától, ismerje el Koszovó tartományt mint független államot, rámutatva, hogy ez a kérdés rendezése a regionális biztonságot szavatolja és tompítani fogja „más szomszédos államok tendenciáit és frusztrációit”.

„Ismételten kérem Koszovó elismerését, mint független államot, miként azt is, hogy Románia folyamatosan támogassa, hogy ez az ország tagja legyen azon államok szövetségének, amelyekhez tartozik. Nekünk meggyőződésünk, hogy Kozsovó állam elismerése nem kétoldalú kérdés, hanem mindannyiunk közös problémája a regionális biztonság szavatolásában és más szomszédos országok bizonyos tendenciáinak és frusztrációinak enyhítésében” - mondta Edi Rama a Victor Ponta miniszterelnökkel folytatott megbeszélések után. (4)


Rákóczi Szövetség: vezetőképző Kárpát-medencei középiskolásoknak

Tizenötödik alkalommal rendezi meg péntektől vasárnapig vezetőképzőjét a Rákóczi Szövetség Kárpát-medencei középiskolások részére.

A szervezet a sajtóhoz eljuttatott közleménye szerint a rendezvényen 80-an vesznek részt 23 középiskolát képviselve, intézményenként egy tanár és két diák lesz jelen.

A rendezvényre olyan középiskolák kaptak meghívást, ahol ifjúsági szervezete működik a szövetségnek, a Kárpát-medencében jelenleg 235 ilyen intézmény van. A rendezvény központi témája hagyományosan az érték és az ifjúság - közölték.

A középiskolás vezetőképző azzal a céllal rendezik meg, hogy lehetőséget biztosítson a kapcsolatépítésre, elősegítse a középiskolai szervezetek munkáját, hatékonyságát, illetve egy tartalmas és jó hangulatú együttlétet teremtsen a résztvevőknek. (4)


Enescu-fesztivál: Holender jövőtől visszalép

Ioan Holender (fotó) nem vállalja tovább a bukaresti George Enescu nemzetközi klasszikus zenei fesztivál művészeti igazgatói tisztségét, így az idei kiadás lesz az utolsó, amely az ő irányítása alatt zajlik.

Ezt maga Holender jelentette be, akit pénteken a Mediafax román hírügynökség idézett. A Bécsi Állami Operaház volt igazgatója nem közölt részleteket döntéséről. (2)
   


Reisz Gábor a Cannes-i Filmfesztivál Résidence programjában

A Cannes-i Filmfesztivál Résidence ösztöndíjprogramjának keretében készíti elő következő játékfilmjét Párizsban Reisz Gábor, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című film rendezője.

Az öt hónapon át tartó párizsi rezidensprogrammal a francia szervezők 2000 óta évről-évre komoly szakmai támogatást kínálnak a fiatal tehetségek pályakezdéséhez, első és második játékfilmjük előkészítéséhez. A március 2-án kezdődő szakmai programra mindössze hat fiatal rendező, köztük Reisz Gábor kapott meghívást – közölte az MTI-vel pénteken a Magyar Filmunió. (2)
 


FOTÓRIPORT – Világít a fiatalok CLUJ2015-je

Ma este Európa Ifjúsági Fővárosának jelképeként gyulladt ki Kolozsváron a sétatéri Kioszk közelében a képeken látható építmény világítóberendezése, Cluj2015 felirattal.

A 15x2 méteres szerkezet felavatásakor hatvanhárom részkockájában angolul, románul, magyarul, németül, franciául olyan szavak világosodtak meg színesben, amelyek valamilyen formában kapcsolatban állnak a kincses várossal és annak környékével. 

A felvételek ide kattintva tekinthetők meg. (8)


Madonna kisebb nyakrándulást szenvedett

Madonna kisebb nyakrándulást szenvedett, amikor egyik táncosa véletlenül lerántotta a Brit Awards színpadáról.

A baleset a tekintélyes brit zenei elismerés idei díjkiosztó gáláján történt a ceremóniára vendégelőadóként meghívott amerikai szupersztárral.

Madonna a csütörtök hajnalba nyúló show záró műsorszámában lépett fel, hosszú köntösben. A koreográfia az lett volna, hogy egyik táncosa lerántja róla a köpenyt, ám a köntössel együtt az 56 esztendős énekesnő is lerepült a londoni O2 Aréna színpadának emelvényéről, három meglehetősen magas lépcsőfoknyit hanyatt zuhanva.

Néhány pillanat múlva azonban már ismét a színpadon elhelyezett emelvényen állt, és folytatta a Living For Love című dalt, mintha mi sem történt volna.

Madonna a brit ITV kereskedelmi televízió szombat este jelentkező heti showműsorának - az előzetesen már pénteken ismertetett részletek szerint - elmondta: az esés következtében kissé megrándult a nyaka és beverte a tarkóját.

Hozzátette: az előadás után hajnali 3 óráig vizsgálgatták, hogy teljesen öntudatánál van-e. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy tud esni, hiszen lováról is sokszor leesett már. (Képünk illusztráció) (4)


A kormány csak kínai vállalatoktól kapott ajánlatokat a tarnicai vízi erőműre

A kormány a tarnicai vízi erőmű építésére, a még Nicolae Ceaușescu idejéből származó projektre, csak két kínai vállalattól kapott ajánlatot, miután a kiírás határidejét többször halasztották a sok érdekelt beruházóra hivatkozva – írja a Mediafax.

A hírügynökség szerint január végén a több mint egymillió euró értékű projektet levezető társaság, a Hidro Tarnița közölte, hogy a határidő lejártáig öt érdekelt befektetőtől kapott előzetes ajánlatot, de nem nevezte meg ezeket, csupán annyit közölt, hogy az előválogatásra kiválasztott befektetők névsorát a benyújtott dokumentáció elemzése után hozzák nyilvánosságra, azután kerül majd sor a tárgyalásokra.

A Mediafax által megszerzett hivatalos dokumentum rávilágít, a projektben érdekelt befektetők kizárólag kínaiak, köztük az egyik Hollandiában bejegyzett társaság. (4)


Az EBESZ-misszió megerősítette a fegyverek visszavonását Kelet-Ukrajnában

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kelet-ukrajnai megfigyelő missziója megerősítette, hogy Kelet-Ukrajnában mind az ukrán hadsereg, mind a Moszkva-barát szakadárok elszállítják nehézfegyvereiket a frontvonaltól, amit a minszki tűzszüneti egyezmény ír elő számukra.

"Szeretnénk hálánkat kifejezni mindkét félnek, tekintettel arra, hogy csütörtökön megtették azt, ami eddig nem történt meg. Látjuk azt, hogy mindkét fél intézkedéseket tesz a minszki megállapodások végrehajtása érdekében" - közölte Alexander Hug csütörtök este az RT orosz tévécsatornának nyilatkozva.

Hug megismételte, hogy az EBESZ megfigyelő missziója számos kulcsfontosságú információt bekér a szembenállóktól. Nemcsak arról kell adatokat szolgáltatniuk, hogy jelenleg hol vannak a nehézfegyvereik, hanem az elszállításuk útvonaláról és későbbi tárolási helyükről is informálniuk kell a missziót.

Helyszíni tudósítások szerint az ukrán hadsereg csütörtök délután kezdte meg a nehézfegyverek visszavonását Kelet-Ukrajnában. Az AFP újságírója arról számolt be, hogy látta, amint a kormányhadsereg tagjai legalább tizenöt tüzérségi löveget szállítanak nyugat felé a Donyecktól mintegy 55 kilométerre északra fekvő Artemivszk város közelében. Előzőleg a hadsereg be is jelentette, hogy  megkezdi a 100 milliméteres lövegek visszavonását a frontvonalról. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 1119
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap