label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Johannis Berlinben: Romániában nincs "magyar kérdés"

Romániát nem fenyegeti a Magyarországon a határon túli magyarokkal kapcsolatban megmutatkozó érdeklődés, és Romániában nincs "magyar kérdés" - mondta Klaus Johannis ma Berlinben a német kancellárral folytatott megbeszélése után.

Részletek a Napirenden rovatban. (4)


Magyarellenes törvénytervezeteket utasítottak el

Két magyarellenes törvénytervezetet utasított el legutóbbi ülésén a szenátus: az egyik az autonómiapárti megmozdulásokat, a másik pedig az "etnikai zászlók" nyilvános használatát büntette volna - közölte ma az RMDSZ szenátora.

Mindkét tervezetet tavaly terjesztette a parlament elé a magyarellenes állásfoglalásairól elhíresült Bogdan Diaconu független képviselő, aki akkor még a kormányon lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) tagja volt.

Klárik László elmondta: a két tervezet esetében a képviselőházé a döntő szó. Újdonságot jelent, hogy ilyen "kényes" tervezeteket a szenátus egyáltalán megvitat. A szenátor arra utalt, hogy mivel a kétkamarás parlamentben mindig a második házé a döntő szó, az elsőben gyakran napirendre sem tűzik a vitát, hanem "hallgatólagosan elfogadottnak" nyilvánítják azokat a tervezeteket, amelyeknél lejár a döntéshozatalra megszabott határidő. (4)


Eltörölte az alkotmánybíróság a pártalapítást nehezítő megkötéseket

Ma eltörölte az alkotmánybíróság a párttörvény azon rendelkezését, amely szerint új politikai alakulat bejegyzéséhez legalább 25 ezer támogató aláírás szükséges.

Az alkotmánysértőnek minősített cikkely arról is rendelkezett, hogy az aláírásoknak az ország 41 megyéje közül legalább 18-ból és a fővárosból kell származniuk és megyénként legalább 700 támogatóra van szükség.

Az alkotmányossági óvást az úgynevezett Romániai Kalózpárt alapítói intézték a taláros testülethez.

Az alkotmánybíróság szavazattöbbséggel döntött úgy, hogy a pártalapítást nehezítő rendelkezések sértik az alaptörvény 40. szakaszában szabályozott egyesülési jogot. (4)


Kelemen Hunor: Romániában lassú lépésekkel halad a kisebbségi jogok gyakorlatba ültetése

Romániában lassú lépésekkel halad a kisebbségek jogainak gyakorlatba ültetése, és az Európai Unió intézményeinek is felül kell vizsgálniuk viszonyulásukat a nemzeti kisebbségek kérdéshez - hangsúlyozta ma  Marosvásárhelyen Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

A politikus részt vett a Bernády György Közművelődési Alapítvány kisebbségekről szóló szemináriumsorozatán, amelyet minden évben megrendeznek az erdélyi városban. Kelemen szerint Romániában számos előrelépés történt a nemzeti kisebbségek jogait szabályozó törvényi keret bővítése vonatkozásában, de ez a folyamat jelenleg stagnál. A megszerzett jogok megnyirbálására is vannak kevésbé átlátható intézkedések, ilyen például a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem esete. (4)


Klaus Johannis államfőt a Bellevue palotában fogadta Joachim Gauck német elnök

Klaus Johannnis államelnök ma elkezdte németországi hivatalos látogatását, először egy négyszemközti találkozóra került sor a Bellevue palotában Joachim Gauck német elnökkel, amelyen Románia és Németország kölcsönös támogatásáról beszéltek az EU keretében.

A román államelnöknek ez az első hivatalos németországi látogatása mandátuma átvétele óta. Klaus Johannist államfőt dél körül fogadta az elnöki rezidencián, a Bellevue palotában Joachim Gauck német elnök.

Johannis államelnök iskolás gyerekek egy csoportjával is találkozott. A diákok a Berlin Neukölln lakónegyedében található Kepler Iskolában tanulnak, amely a bevándorolt családok gyerekeinek a beilleszkedését elősegítő programjairól ismert.

A két államelnök kezet fogott a gyerekekkel, akik között romániai roma nemzetiségű gyerekek is voltak. (4)


Közlekedésfejlesztési tervet fogadott el a kormány

A következő tizenöt évre érvényes közlekedésfejlesztési tervet fogadott el ma a kormány, amely 1300 kilométer autópálya megépítésével számol.

A tervet a parlament közlekedési szakbizottságának is bemutatják, majd Romániának Brüsszelt is meg kell győznie a pénzügyi tervezetről, hiszen a beruházások egy részét uniós pénzekből valósítják meg.

A legtöbb pénzt autópálya-építésre fordítják, az 1300 kilométer megépítésére 13,739 milliárd eurót ütemeztek be. A második legnagyobb tétel a vasúthálózat rehabilitálása, amire 10,740 milliárd euró értékű projekteket jelöltek meg. 9,978 milliárd euró értékben szerepel a tervben 1826 kilométer gyorsforgalmi út. A közlekedésfejlesztési tervbe foglalt valamennyi projekt összértéke 45,451 milliárd euró. A tervezetbe azokat a beruházásokat foglalták bele, amelyek kiemelt fontosságúak, és előnyt élveznek az uniós és a hazai költségvetési finanszírozásból.

Így a kormány kiemelt fontosságúnak tekinti a Nagyszeben(Sibiu)-Piteşti, a Nagyszeben-Brassó(Braşov), a Brassó-Bákó(Bacău), a Târgu Neamţ-Iaşi-Ungheni, a Brassó-Comarnic, a Piteşti-Craiova és a Berettyószéplak(Suplacu de Barcau)-Borş autópálya-szakaszokat.

A 2014-2020-as uniós költségvetési ciklusban 6,843 milliárd euró áll Románia rendelkezésére, amit közlekedésfejlesztésre költhet. A kormány ezen felül további 7 milliárd eurót költ nemzeti forrásokból.

Ioan Rus közlekedési miniszter szerint ha beindul gyorsabb ütemben a közlekedésfejlesztés, akkor akár egymillió romániai vendégmunkás térhet haza Nyugat-Európából. (4)


Johannis a legnépszerűbb közéleti szereplő

Megerősítette vezető helyét a közéleti szereplők bizalmi rangsorának élén a novemberben megválasztott államfő: Klaus Johannisban a választópolgárok csaknem 65 százaléka bízik - derült ki az Adevărul hírportál által ma közzétett felmérésből.

Részletek itt. (4)


Megvásárolta a magyar állam Munkácsy Mihálynak a Krisztus Pilátus előtt című alkotását

A magyar állam megvásárolta a kanadai Hamilton Galériától Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című alkotását, így hamarosan ismét együtt lesz Debrecenben a Krisztus-trilógia - jelentette be az emberi erőforrások minisztere, tájékoztat az MTI. Balog Zoltán elmondta, hogy a Munkácsy-kép megvásárlását két fontos döntés előzte meg: a Hamilton Galéria igazgatótanácsa hozzájárult az eladáshoz, a Magyar Nemzeti Bank Értéktár programja pedig rendelkezésre bocsátotta a kép vételárát. Hozzátette: a kép megvásárlásáról szóló szerződést március végén írják alá.
    A Déri Múzeum Munkácsy termében jelenleg is látható a trilógia két darabja, a Golgota és az Ecce Homo, a harmadik monumentális méretű kép helyét azonban a tavalyi elszállítása óta üresen hagyták. (3)


Egy 42 éves férfi meghalt influenzában

Egy 42 éves Arad megyei férfi meghalt influenzában, miután elkapta az AH1N1 vírust, egy másik pedig kritikus állapotban fekszik az Arad Megyei Kórházban. Mindkét esetben más egészségügyi okok miatt léptek fel szövődmények, többek között az elhájasodás.

Az Arad Megyei Sürgősségi Kórház képviselői szerint két héttel ezelőtt regisztrálták a megyében az első AH1N1-vírus okozta influenza-esetet: egy 42 éves férfiról van szó, aki súlyos állapotban került be a kórházba, miután a vírus megtámadta a tüdejét. A férfi elhunyt.

„A pácienst egy temesvári kórházba vitték át, a Cantacuzino Intézet megerősítette az AH1N1 influenza-vírus jelenlétét. A férfi sajnos túlsúlyos volt, több mint 150 kilogramm, és kora ellenére szervei sorban felmondták a szolgálatot” - nyilatkozta ma Teodora Olariu, az Arad Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere. (4)


JÁTSSZ VELÜNK – ÉS NYERJ BELÉPŐT A BOHÉMÉLETRE! (A NYERTESEK NEVÉVEL)

A Kolozsvári Magyar Opera jóvoltából öt darab kétszemélyes meghívót sorsolunk ki olvasóink között a csütörtök esti Bohémélet című előadásra. Puccini egyik leggyakrabban játszott remekművében ezúttal két fiatal művész debütál, Chiuariu Livia és Sándor Csaba.

A válaszokat csütörtök délig várjuk, a nyertesek listáját honlapunkon közöljük.

A nyertesek neve Játssz velünk! rovatban található. A meghívók a helyszínen vehetők át. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 296
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap