label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
FEJLEMÉNY - Kelemen Hunor: Eduard Hellvig nagyon jól felkészült személy, a SRI jó kezekben lesz

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök úgy véli, hogy az államelnök által a SRI élére javasolt Eduard Hellvig „kiegyensúlyozott, jóérzésű, nagyon jó felkészültséggel rendelkező ember”, a SRI „jó kezekben lesz”, így az RMDSZ-nek nincs ellenvetése, hogy megszavazza kinevezését.

„Nagyon régóta ismerjük Eduard Hellvigot, volt képviselő kollégát, és kiegyensúlyozott, jó érzésű, jól felkészült embernek ismerjük. Hétfőn megvitatjuk a jelölést a szövetség frakcióiban, részünkről azonban nem lesznek gondok ami a kinevezést illeti. Reméljük, hogy sikerülni fog neki a SRI-n belül is, és az egész területen belül is egyensúlyt tartania. A SRI jó kezekben lesz, mihelyt Hellvig úr leteszi a beiktatási esküt. Nekünk nincs ellenvetésünk kinevezése ellen, nem látok semmi indokot arra, hogy ne szavazzuk meg, ne szavazzunk neki bizalmat” - nyilatkozta Kelemen Hunor.

Amint arról korábbi gyorshírünkben beszámoltunk, Klaus Johannis államelnök ma a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) igazgatói tisztségébe jelölte Eduard Hellvig PNL-s európai parlamenti képviselőt. (4)


Volt pártja egyik alelnökét jelölte a hírszerzés élére Johannis

Eduard Hellvig európai parlamenti képviselőt, az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) egyik alelnökét jelölte ma Klaus Iohannis a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) igazgatói tisztségébe.

A most 40 éves, erdélyi születésű Hellvig 1997-ben szerzett oklevelet a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem közigazgatási és politológia karán, 2006-ban pedig a George C. Marshall Biztonságpolitika Tudományok Európai Központjában.

A törvény értelmében a titkosszolgálatok igazgatóit az államfő javaslatára a parlament nevezi ki. Hellvig akkor kerülhet a SRI élére, ha a két ház együttes ülésén a többség megszavazza kinevezését. (4)


Románia és Bulgária schengeni csatlakozása erősítené Európa terrorizmusellenes harcát

Romániának és Bulgáriának a schengeni övezethez való csatlakozása erősítené az Európai Unió terrorizmusellenes harcát - jelentette ki ma Bogdan Aurescu külügyminiszter.

Aurescu bolgár kollégáját, Daniel Mitovot fogadta bukaresti hivatalában. A felek a megbeszélésen megvitatták, miként tudják közösen elősegíteni a két ország csaknem négy éve késlekedő schengeni csatlakozását, ami továbbra is kiemelt cél mindkét fél számára.

Románia és Bulgária 2011 tavaszán kellett volna csatlakozzon a schengeni övezethez, de a lépést elhalasztották, miután több EU-tagállam kifogást emelt amiatt, hogy a két országban még igen elterjedt a korrupció. (4)


Teodoroiu letette az alkotmánybírói esküt

Simona Maya Teodoroiu ma letette az őt alkotmánybírói tisztségbe beiktató esküt Klaus Johannis államelnök előtt, aki az alkotmánybíróság fontosságát hangsúlyozta a demokrácia megszilárdításában.

Miután Simona Maya Teodoroiu letette az esküt, Klaus Johannis államelnök rövid üzenetet mondott az alkotmánybírók számára. (4)


Hargita megyében 24 önkormányzat autonómiapárti határozatát érvénytelenítette a törvényszék

Hargita megyében 24 önkormányzat autonómiapárti határozatát érvénytelenítette a törvényszék – közölte ma a Jean-Adrian Andrei, a megye prefektusa.

A Mediafax hírügynökség jelentése szerint a megyében 27 önkormányzati testület fogadta el a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által kezdeményezett autonómiapárti határozatot, valamennyi döntést a prefektus megtámadta a törvényszék közigazgatási részlegén, és a törvényszék 24 esetben fogadta el a prefektus óvását. Három per még folyamatban van.

A prefektus azt is megemlítette, a székelyudvarhelyi és a gyergyószentmiklósi önkormányzat fellebbezett az alapfokú ítélet ellen. Ezeket az ügyeket most a Marosvásárhelyi Táblabíróság tárgyalja.

Az Agerpres hírügynökség idézte a prefektus érveit, amelyeket a Hargita Megyei Törvényszék is elfogadott. Ezek szerint azért nem hozható létre a Székelyföld közigazgatási régió, mert a román alkotmány csak a község, város és megye közigazgatási egységeket sorolja fel. Az a kérés, hogy a Székelyföldön a magyar nyelv is kapjon hivatalos státust abba az alkotmányos előírásba ütközik, amely szerint  Romániában a hivatalos nyelv a román”.

A prefektus megelégedéssel állapította meg, hogy az utóbbi időben a Hargita megyei önkormányzatok már nem fogadtak el újabb autonómiapárti határozatokat. Kijelentette ugyanakkor, hogy valamennyi ezután megszületendő határozatot is meg fog támadni a törvényszék közigazgatási részlegén. (4)


CSM: Kelemen Hunor kijelentései sértik az igazságszolgáltatás függetlenségét

Egyetért a Legfelső Bírói Tanács (CSM) a jogi ellenőrző testület szerdán közzétett jelentésével, amelyben az áll, hogy Kelemen Hunor (képünk), Elena Udrea és Adrian Sârbu az elmúlt hetekben tett kijelentései sértik az igazságszolgáltatás függetlenségét - jelentette be ma Robert Cazanciuc igazságügyi miniszter.

Kelemen Hunor a négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélt Nagy Zsolt védelmében szólalt fel az RMDSZ kolozsvári gálaestjén kijelentve: a volt távközlési minisztert ártatlanul ítélték el. (9)

 


Elhunyt Jánosházy György

Életének 93. évében elhunyt Jánosházy György költő, műfordító, kritikus és szerkesztő.

Jánosházy György 1922. június 20-án született Kolozsváron. Az unitárius kollégium elvégzése (1942) után a Bolyai Tudományegyetemen jogtudományi, majd a marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Főiskolán rendezői oklevelet szerzett. Szerkesztője volt egyebek mellett az Erdély, az Igazság, a Művészet és a Korunk című lapoknak, a Kolozsvári Állami Magyar Opera dramaturgjaként és rendezőjeként is dolgozott 1949 és 1958 között.

1969-től 1990-ig a marosvásárhelyi Igaz Szó című folyóirat főszerkesztő-helyettese volt, majd 1991-ig ugyanezt a funkciót töltötte be az Igaz Szó utódánál, a Látónál. (2)
 


Willie Nelsonnal forgat filmet Wim Wenders és Bono

Willie Nelson countryénekes (fotó) játssza a főszerepet a Waiting for the Miracle to Come című filmben, amelynek Wim Wenders sztárrendező és Bono, a U2 frontembere a producere.

A forgatást Lian Lunson ausztrál filmes rendezésében márciusban kezdik el Nelson texasi birtokán. A forgatókönyv szintén Lunson munkája. Bono pedig nemcsak társproducerként működik közre, hanem dalt is írt a filmhez, amelyet a countryénekes ad majd elő – ismertette a The Hollywood Reporter.

A  produkcióban Charlotte Rampling és Sophie Lowe is szerepet kapott. A film egy fiatal artistanőről (Lowe) szól, aki levelet talál elhunyt apjától, amely egy elhagyatott kaliforniai aranybányába irányítja őt. A helyszínen találkozik egy visszavonult varietépárossal, akiket Rampling és Nelson alakít.

Lunson, aki színésznőként kezdte filmes pályafutását, korábban dokumentumfilmet forgatott a countrysztárral Willie Nelson: Down Home címmel. (2)

 


VIDEÓ - Hőszigetelő habszőnyegeken a kolozsvári többnyelvűségért

Kolozsvári piknik az obeliszknél címmel tartott ma villámcsődületet a többnyelvűség és a multikulturalizmus konkretizálódásáért, a kétnyelvű helységnévtáblák kihelyezéséért harcoló Musai-Muszáj csoport a Karolina téren.

A térzene felzendülésekor és a Zonă multilingvă/Többnyelvű övezet felirat feltűnésekor a jelenlevők helyet foglaltak a vékony hőszigetelő habszőnyegeken, amelyeket ők hoztak vagy a szervezők biztosítottak.

Az akció során készített, videóinterjúkat is tartalmazó képsorok itt tekinthetők meg. (4)


CFR: MARAD A 24 PONTOS LEVONÁS

A Román Labdarúgó Szövetség (FRF) szakbizottsága megtárgyalta a Kolozsvári CFR 1907 labdarúgócsapat fellebbezését a 24 pontos levonás miatt, amit a játékosoknak való tartozás miatt rótt ki a fegyelmi bizottság.

A CFR fellebbezését elutasították, megmaradt a levonás, ezzel a CFR a másodikról az utolsó helyre esett a táblázaton.

A vasutasklub még a nemzetközi Sportdöntőbíróságon tud fellebbezni a büntetés ellen. (7)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 320
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap