label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
A PSD által javasolt Simona Maya Teodoroiut választotta a szenátus alkotmánybírónak

A PSD által javasolt Simona Maya Teodoroiut választotta ma a szenátus plénuma a Toni Greblă lemondása nyomán megüresedett alkotmánybírói tisztségbe.

Teodoroiu kinevezése mellett 87 szenátor szavazott, míg a PNL által javasolt Mona Lisa Neagoe kinevezése mellett 73 szenátor adta le voksát.

A szenátus plénumülésén 162 szenátor volt jelen a 168-ból.

Simona Maya Teodoroiu 2012 májusa óta államtitkár az igazságügyi minisztériumban, kivételt képez a 2013 januárja és áprilisa közötti időszak, amikor a kormány infrastruktúra-projektekért és külföldi beruházásokért felelős osztályának államtitkára volt. (4)


Ismét letartóztathatják Elena Udreát

Jóváhagyta a képviselőház jogi bizottsága az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) kérését újabb bűnvádi eljárás indítására Elena Udrea ellen ezúttal a Bute gála-ügyben. A testület hozzájárult ahhoz is, hogy a képviselőt ismét előzetes letartóztatásba helyezzék. A bizottsági meghallgatáson Elena Udrea nem volt jelen.

A képviselőház jövő héten szavaz a jogi bizottság véleményezése alapján az újabb bűnvádi eljárás indításáról, és az előzetes letartóztatásról, ezen az ülésen Elena Udrea is részt vesz majd.   

A Népi Mozgalom Pártja (PMP) politikusát február 11-én a Microsoft néven ismerté vált korrupciós ügyben letartóztatták, kedden azonban a Legfelső Ítélő- és Semmitőszék (ICCJ) jóvá hagyta a házi őrizetbe helyezésre vonatkozó kérést. A bíróság döntése értelmében Udrea semmilyen nyilatkozatot nem adhat, és nem szabad kapcsolatba lépnie az ügy többi érintettjével, így volt férjével, Dorin Cocoșsal sem. 


Sokat és jól dolgoznak a legfelső bíróságon – véli az államfő

Első látogatását tette ma a legfelső bíróságon Klaus Johannis államfő, eleget téve a bíróság elnökének, Livia Stanciu meghívására, és elégedettnek mutatkozott a tartalmat illetően. Kijelentette ugyanis, hogy a munkakörülményeket illetően minden bizonnyal meg lehet találni a megfelelő megoldást, a fontos az, hogy “lássuk a tartalmat, és ezen a téren nagyon jól állunk, mert a legfelső bíróságon sokat és jól dolgoznak”. Az államfő dicsérte, hogy odaadóan végzik a munkájukat, túlóráznak, ha kell, nehéz de rendkívüli a bírók munkája. Johannis meglátogatta a bíróság épületét, az irodákat és tárgyalótermeket, majd több tíz perces beszélgetést folytatott az elnöknővel. (3)


Sértette az igazságszolgáltatás függetlenségét Kelemen Hunor kijelentése – véli a Legfelső Bírói Tanács jogi felügyelete

A bírói tanács jogi ellenőrzési testületének szóvivője, Tamara Manea az Agerpres hírügynökségnek elmondta, hogy kivizsgálásuk során megállapították: Elena Udrea, Kelemen Hunor és Adrian Sârbu nyilvánosan tett kijelentéseikkel megsértették általában az igazságszolgáltatás függetlenségét, továbbá a szóban forgó ügyekben dolgozó bírók és ügyészek függetlenségét és pártatlanságát is.

A testület jelentését csütörtökön, a Legfelső Bírói Tanács gyűlésén tárgyalják majd meg. Mint ismeretes, február 2-án a bírói tanács felszólította ellenőrző testületét, hogy vizsgálja meg, mennyire avatkoznak bele illetve sértik meg az igazságszolgáltatás függetlenségét az említett politikusok által nyilvánosan tett kijelentések különböző ügyekben. Kelemen Hunor a Nagy Zsolt ügyében szólalt fel az RMDSZ 25 éves évfordulóján szervezett kolozsvári gálán, kijelentve többek közt:  “Ártatlanul ítélték el, az ő ügye nem korrupciós ügy.

Az ellene felhozott vádakra nincsenek bizonyítékok, az ő minisztersége alatt nem privatizáltak egyetlen állami vállalatot sem, mások lehallgatott beszélgetéseiből következtettek az ő állítólagos bűnösségére. Igazságtalan ítélet született…” (3)


Kiállításmegnyitó a Barabás Miklós Galériában

Örmény miniatúrák reneszánsza címmel Martaian Ermone-Zabel budapesti ikonfestő művész kiállítása nyílik meg ma délután 5 órakor a Barabás Miklós Céh Farkas/Kogălniceanu utca 27. szám alatti székházának galériájában. Kurátor: Bordy Margit képzőművész. (2)

 

 


Lélekzetelállító könyvgyűjteményt kapott ajándékba a Princeton Egyetem

Csaknem 300 millió dollár értékű, mintegy 2500 ritka könyvből és kéziratból álló gyűjteményt ajándékozott az amerikai Princeton Egyetemnek egy hajdani diákja – olvasható az intézmény honlapján.

A könyvgyűjtő William H. Scheide 1936-ban végzett az egyetemen. A muzsikus és zenetörténész tavaly novemberben, százéves korában hunyt el. Scheide csaknem 300 millió dollárra becsült értékű ajándéka volt az amerikai elit egyetem történetének eddigi legbőkezűbb adománya. Gyűjteményét 1959 óta a Princeton Firestone Könyvtára őrizte, a kutatók látogathatták.

A Biblia legelső nyomtatott kiadásának hat példánya, az amerikai Függetlenségi Nyilatkozat eredeti nyomata, Ludwig van Beethoven 1815-1816-ban saját kezével írt kottái, Bach, Mozart, Schubert és Wagner eredeti partitúrái és William Shakespeare kéziratai is megtalálhatók a páratlan kollekcióban. (2)

(Fotó: Natasha D'Schommer)


VIDEÓK - Volvo személygépkocsi és SMURD rohammentő ütközött Kolozsvár belvárosában

Néhány perccel ezelőtt a kolozsvári városháza közelében, a volt ONT-iroda előtt beteget szállító SMURD rohammentővel ütközött egy Volvo típusú személygépkocsi.

A beteget egy helyszínre érkezett mentőautóba helyezték át.

A képsorok ide kattintva tekinthetők meg. (4)


VIDEÓ - Szinte karamboloztak...

A kolozsvári Méhész (Septimiu Albini) és a Györgyfalvi út (Constantin Brâncuși) kereszteződésénél egy sofőr az utolsó pillanatban kerülte el a koccanást...

A videó ide kattintva tekinthető meg. Képünk illusztráció. (4)


Csökkent az építőipari termelés az EU-ban

Fél százalékkal csökkent decemberben novemberhez képest az építőipari termelés az Európai Unióban (EU) a szezonálisan kiigazított adatok szerint - közölte mai közleményében az EU statisztikai hivatala, az Eurostat.

A tagállamok közül decemberben havi szinten Romániában nőtt legjobban az építőipari termelés, 7,2 százalékos növekedés volt. A második legnagyobb, 2,3 százalékos növekedés Olaszországban volt, a harmadik legnagyobb, 1 százalékos Lengyelországban.

Decemberben éves alapon 0,5 százalékkal csökkent az uniós építőipari termelés, míg 2014 egészében átlagosan 3 százalékos növekedés volt az EU-ban. (4)


Ígéretek a mai kormányülésen: 24%-ról 20%-ra csökkentik az áfát

Darius Vâlcov pénzügyminiszter a szerdán zajló kormányülésen, az Adóügyi Törvénykönyv valamint Adóeljárási Törvénykönyv módosításainak ismertetésekor elmonta: 2016 januárjától a jelenlegi egységes 24%-ról, 20%-ra csökkentik az általános forgalmi adót (TVA-hozzáadott érték-adó), 2018-tól pedig 18%-ra. Jövőtől a húsra, zöldségekre, gyümölcsökre és halra 9% lenne az áfa, a pénzügyminiszter jelenlegi elképzelése szerint.  (3)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 821
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap