label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
KIENGEDTÉK A BÖRTÖNBŐL ELENA UDREÁT – HÁZI ŐRIZETBEN FOLYTAJTA

A Legfelső Bíróság ma esti döntése értelmében kiengedik a börtönből Elena Udreát, az előzetes letartóztatás hátralevő részét viszont házi őrizetben kell töltenie – tájékoztatnak a hírügynökségek.

Az ítélet szerint Udreának nem szabad beszélnie a következő személyekkel: Dorin Cocoş, Dinu Pescariu, Ana Maria Topoliceanu. Ugyanakkor ezek családtagjaival is tilos felvennie a kapcsolatot. Azt is megtiltották neki, hogy közvetlen vagy közvetett módon kiadja a sajtónak vagy közölje a közösségi oldalakon az üggyel kapcsolatos információkat.

A házi őrizet a 2015. február 17. - 2015. március 17. időszakra vonatkozik. (4)


A Hősök terén koszorúzott Vlagyimir Putyin

Koszorúzással kezdődött a ma délután rövid munkalátogatásra Budapestre érkezett orosz elnök programja, Vlagyimir Putyin a Hősök terén helyezett el virágokat a hősök emlékkövén. Az orosz államfővel délután az Országházban folytat megbeszélést Orbán Viktor, majd tárgyalásuk után közös sajtótájékoztatót tartanak. Ezután Áder János köztársasági elnök fogadja Vlagyimir Putyint a Sándor-palotában.

A munkalátogatásra öt dokumentumból álló egyezménycsomagot készítettek elő. A tervek szerint az aláírandó dokumentumok között szerepel magyar atomenergia-ipari szakemberek oroszországi képzéséről szóló egyezmény, valamint az a megállapodás is, amelynek értelmében magyar főkonzulátus nyílik az Oroszországi Föderációhoz tartozó Tatárföld székhelyén, Kazanyban. Orosz-magyar regionális, egészségügyi és felsőoktatási együttműködésről is készítettek elő egyezményeket.

Az orosz államfő a Fiumei úti Nemzet Sírkert felújított szovjet parcelláinál hadisírokat koszorúzott. (4)


Pontához közeli személyek kerültek a korrupcióellenes ügyészek látókörébe

Victor Ponta miniszterelnökhöz közel álló személyek, beleértve egy rokonát is, kerültek a korrupcióellenes ügyészség látókörébe egy korrupciógyanús, európai uniós pénzek felhasználásával kapcsolatos ügyben - adták hírül ma hírforrások.

A vádhatóság ma több cég székházát vizsgálta át, és bevitték kihallgatásra a miniszterelnök sógorát, Iulian Herţanut, valamint a kormányfőhöz közel álló Sebastian Ghiţă üzletembert és képviselőt, akiknél egy európai uniós pénzek felhasználásával kapcsolatos ügyben vizsgálódnak. A Mediafax hírügynökség szerint a Ponta sógora és mások által vezetett cégtársulás 2012 januárjában szerződést írt alá egy szennyvízcsatorna-hálózat uniós pénzekből finanszírozott bővítéséről, de a pénz egy részét nem rendeltetésszerűen használta fel.

A szerződés Comarnic város szennyvízcsatorna-hálózatának fejlesztésére vonatkozott, és az ügyben a Ploiesti megyei önkormányzat elnökét is kihallgatták, akinek korábban már meggyűlt a baja az igazságszolgáltatással egy másik korrupciós eset miatt. Ügyészségi forrásokból a hírügynökség úgy tudja, hogy a keletkezett kár értéke 7,8 millió lej.

Victor Ponta szűkszavúan reagált a sógorát érintő ügyre, csak annyit írt róla egy közösségi oldalra, hogy nem ismeri a hátterét, de hiba lenne, ha kommentárt fűzne hozzá, mert a törvény előtt mindenkinek egyenlőnek kell lennie.

A Pontához közel álló személyeket érintő ügyészségi vizsgálat nem rendkívüli eset, hiszen Traian Băsescu volt államelnök testvére, Mircea Băsescu ellen tavaly júliusban emeltek vádat az ügyészek, amikor Băsescu még hivatalában volt. Neki befolyással való üzérkedés vádjával kell bíróság elé állnia. Az ügyészek szerint Băsescu testvére egy hírhedt bűnszövetkezet vezetőjének, Sandu Anghelnek a családjától fogadott el negyedmillió euró kenőpénzt, hogy közbenjárjon a bíróságon az akkor előzetes letartóztatásban lévő Anghel börtönből való szabadon engedéséért, vagy enyhébb börtönbüntetés kieszközléséért. (4)


A jogi bizottság elutasította a PNL módosító javaslatait

A képviselőház jogi bizottsága ma többségi szavazat nyomán elutasította a PNL-nek a helyi önkormányzati képviselők migrációjára vonatkozó 55-ös sürgősségi kormányrendelet elutasító törvénytervezethez benyújtott módosító javaslatait.

A PNL módosító javaslata előírta volna, hogy a rendeletet kihasználva az egyik párttól a másikhoz átigazoló tanácsos, vagy polgármester veszítse el mandátumát.

Mivel azonban ezeket a módosító javaslatokat nem fogadta el a bizottság, az 55-ös sürgősségi kormányrendeletet elutasító törvénytervezetnek valószínűleg egyetlen cikkelye lesz, amely a rendeletet elutasítja, és nem fog a rendelet következményeiről szólni, ahogyan azt az alkotmánybíróság követelte.

„Mi lesz a következményekkel? Van egy cikkelyünk, amelyben elmondjuk, hogy elutasítjuk az 55-ös sürgősségi kormányrendeletet, azonban az alkotmánybíróság ítélete úgy hangzik, hogy szabályozni kell a következményeket” - mondta Gabriel Andronache PNL-s képviselő. (4)


Tőkés László önvizsgálatra szólította fel a 25 éves RMDSZ-t

Öntömjénezés helyett erkölcsi és politikai önvizsgálatra szólította fel a megalakulásának 25. évfordulóját ünneplő RMDSZ- maTőkés László EP-képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke.

Nagyváradi sajtóértekezletén az EMNT elnöke úgy vélte, hogy a román hatalommal egyezkedő, "kis lépéses" politikát szorgalmazó RMDSZ-vezetők tévútra vitték az erdélyi magyarság érdekképviseletét, amely negyed évszázad alatt sem került közelebb stratégiai céljai - a kollektív jogok, az autonómia, vagy az állami magyar egyetem - megvalósulásához.

Tőkés László a "paktumpolitika" revízióját, illetve korrekcióját sürgette, és az erdélyi magyar nemzetpolitikát "tévútra vezető pártirányítás" személyi konzekvenciáinak levonását követelte. (4)


Kolozs megye díszpolgára Tasnádi István súlyemelő

A Kolozs Megyei Tanács tavalyi határozata értelmében ma ünnepélyes keretek között avatták a megye díszpolgárává a neves sportembert, Tasnádi István volt súlyemelőt, jelenlegi edzőt és nemzetközi sportbírót.

A zsúfolásig megtelt ülésteremben Vákár István ideiglenes elnök, Ioan Oleleu alelnök, Killyéni András sporttörténész, Bogdán László (dékán, BBTE Testnevelési és Sportkara), Alexandru Virgil Voicu, az ünnepelt első edzője, Florin Ile volt munkahelyi kollégája, barátja és mások köszöntötték románul és magyarul a kiváló sportolót, akinek karrierjét az 1984-es Los Angeles-i olimpián elért ezüstérem mellett több mint ötven hazai és külföldi siker fémjelzi.

Az ünneplést tetőzte néhány meglepetésszerű élő kapcsolás: Nicu Vlad egykori olimpiai bajnok  Ausztráliából, Virgil Dociu, a Román Súlyemelő Szövetség műszaki igazgatója Bukarestből küldte jókívánságait. (4)


Horváth Anna lemondását kérik a PSD-s tanácsosok

Horváth Anna lemondását kérik a kolozsvári városi tanács szociáldemokrata párti (PSD) tanácsosai, arra hivatkozva, hogy nem képviseli és nem tartja tiszteletben annak az intézménynek az álláspontját, amelynek vezetésében részt vesz. Az alpolgármester a Facebook oldalán közzétett magyar és román nyelvű nyílt levélben emlékezteti a PSD-tanácsosokat arra, hogy mindannyian elsősorban a nekik bizalmat szavazó közösség érdekeinek és értékeinek képviseletére kaptak megbízást.

„Jómagam, alpolgármesterként, legfeljebb egy intézmény vezetésében való közreműködésre, semmiképpen sem annak eljárásmódjával való feltétlen azonosulásra vállalkoztam. Megbízatásaimat eddig sem a PSD tanácsosainak szavazatai nyomán kaptam, a többnyelvű helységnévtábla ügyében megfogalmazott véleményemmel sem nekik, hanem a bennünket bizalmukkal és szavazatukkal megtisztelő választópolgároknak tartozok elszámolni: fenntartom, és továbbra is azt kérem, a Kolozs megyei RMDSZ szervezetével együtt, a magyar közösségtől, hogy a civil és politikai téren folyó jogérvényesítés hatékonysága érdekében, hallassa a hangját és éljen a rendelkezésére álló törvényes eszközökkel, csatlakozzon és támogassa aláírásával az ügyben újraindítandó civil pert” – írja Horváth Anna a szerkesztőségünkhöz is eljuttatott közleményben.

Elutasítja ugyanakkor a civil engedetlenségre való buzdítás manipulatív célzatú vádját. Mint megjegyzi, „minden felelős politikus kötelességének tartom, hogy megelőzze, őszinte, hiteles párbeszédre nyitott viszonyulásával, az efféle, demokratikus rendszerekben ugyan megengedett, de semmiképpen nem kívánatos akciók megjelenését”. (8)


Bundagyanú miatt vizsgál az ügyészség egy 2007-es BL-selejtezőt

Bundagyanú miatt vizsgálja a korrupcióellenes ügyészség a 2007-ben lejátszott Dinamo Bucureşti-SS Lazio Bajnokok Ligája-selejtezőt, amelynek tétje az volt, melyik csapat kerül a főtáblára.

A Pro Sport című napilap tényfeltáró sorozatot indított januárban a hét és fél lejátszott mérkőzés körülményeiről. Ma pedig hírül adta elektronikus kiadásában, hogy a korrupcióellenes ügyészség közölte: január végén hivatalból eljárást indított az eset kivizsgálására. A bundagyanú miatt az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) is vizsgálatot indított.

A 2007. augusztus 28-án Bukarestben lejátszott mérkőzést az olasz csapat nyerte 3-1-re. Az első találkozó 1-1-es döntetlennel végződött, a bukaresti meccs félidejében pedig még a Dinamo vezetett 1-0-ra. Vladimir Cohn, a Dinamo egyik akkori részvényese úgy nyilatkozott, a megegyezés lényege az volt, hogy a románok szándékosan elveszítik a meccset, hogy az olasz csapat kerüljön a BL-főtáblára. Cserében a Lazio 2008-ban 4,5 millió euróért megvásárolta Radu Ştefant. Cohn szerint a játékos akkor nem ért ennyit, vagyis az átigazolási összeg nem volt reális.

Ştefan azóta is a Lazio védője. (4)


Rejtélyes foltot észleltek a Mars fölött

Rejtélyes, ködszerű foltot észleltek kétszer is amatőr csillagászok a Mars fölött, felvételeiket most elemezték a kutatók, akik csak találgatják a jelenség eredetét.

Részletek a Tudomány rovatban. (4)


Klimkin Bukarestben: a mozgósításnál nincs etnikai megkülönböztetés

Ukrajna nem alkalmaz hátrányos etnikai megkülönböztetést a mozgósítás során - jelentette ki a kelet-ukrajnai fegyveres viszályra utalva Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter ma Bukarestben, miután találkozott Bogdan Aurescuval.

A két tárcavezető közös sajtóértekezletén Klimkin köszönetet mondott azért, hogy Románia következetesen támogatja országa szuverenitását, területi egységét, illetve határozottan elítélte a Krím-félsziget orosz annektálását.

Újságírói kérdésre válaszolva Klimkin leszögezte: ebben a pillanatban Ukrajna nem folytat konkrét tárgyalásokat Romániával fegyverek vásárlásáról.

Bogdan Aurescu rámutatott: Románia az uniós tagországok közül elsőként ratifikálta Ukrajnának az EU-val kötött társulási egyezményét, ezzel is jelezve, hogy támogatja szomszédja európai integrációját. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 866
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap