label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Kelemen Hunor az aradi szoborgyalázásról: őrködni kell történelmünk tárgyi hagyatékai fölött

Kelemen Hunor (képünk) szerint az aradi Szabadság-szobor meggyalázása azt jelzi, hogy az erdélyi magyarságnak továbbra is éberen kell őrködnie kultúrája, történelme tárgyi hagyatékai fölött. A szövetségi elnök nyilatkozatában úgy fogalmaz: "Demokratikus országban nincs helye annak, hogy felelőtlen emberek köztéri szobrot, a magyar közösség féltve őrzött emlékművét meggyalázzák. Nem engedhetjük, hogy ilyen módon megalázzanak egy egész nemzetközösséget". Kelemen a szövetség nevében követelte a történtek azonnali kivizsgálását és a tettesek mielőbbi azonosítását. (9)

 


Korrupcióért letöltendő börtönbüntetést kapott Monica Iacob Ridzi, volt ifjúsági és sportminiszter

Korrupcióért jogerősen öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a legfelső bíróság hétfőn Monica Iacob Ridzi volt ifjúsági és sportminisztert (képünk).

Ridzit - aki 2009-ben fél évig volt tárcavezető - hivatali visszaélésben találták vétkesnek, mivel állítólag fiktív szolgáltatásokért, versenytárgyalás nélkül utalt ki magáncégeknek több mint félmillió eurót az államkasszából.

Az Adevarul hétfői összesítése szerint Ridzi már a tizenharmadik volt kormánytag, akit jogerősen börtönbüntetésre ítéltek, így a különböző pártokhoz tartozó, börtönviselt vagy büntetésüket töltő politikusok akár egy "árnyékkormányt" is alakíthatnának a "hűvösön". (9)


Nem körözik a Magyarországon tartózkodó Markó Attilát

Eddig nem adtak ki európai elfogató parancsot az állítólag Magyarországon tartózkodó Markó Attila, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) parlamenti képviselője (képünk) ellen, akinek az őrizetbe vételéhez tavaly decemberben hozzájárult a bukaresti képviselőház - mutatott rá hétfői közleményében a román külügyminisztérium.

A tárca Bogdan Diaconu független képviselő interpellációjára válaszolt, aki azt akarta tudni: milyen lépéseket tesz a román diplomácia a "súlyos korrupciós cselekményekkel" gyanúsított, Magyarország által "bújtatott" közszereplő kiadatása érdekében.

Markó Attilát tavaly három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a sepsiszentgyörgyi református Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatása miatt, most pedig egy másik restitúciós ügyben gyanúsítják visszaéléssel. (9)


Nem kell kisebbségi nyelven is közzétenniük a prefektúráknak a közérdekű információkat

A Maros megyei prefektúra hivatal pert nyert a diszkriminációellenes tanács ellen, az ítélet megerősítette, hogy a kormánymegbízotti hivatalok nem kötelesek kisebbségi nyelven - így magyarul - közzétenni honlapjukon a közérdekű információkat.

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács 2012 júliusában marasztalta el a Maros megyei prefektúrát amiatt, hogy honlapján kizárólag román nyelvű információk találhatók. A tanács figyelmeztetésben részesítette a kormánymegbízotti intézményt.

Elsőfokon a Maros megyei prefektúra elvesztette a pert a marosvásárhelyi táblabíróságon, most viszont a legfelső bíróság felülbírálta az ítéletet, és helyt adott a prefektúra fellebbezésének. A legfelső bíróság honlapján közzétett ítélet szerint hatálytalanították a diszkriminációellenes tanács 2012-es határozatát. (9)  

 

 


Csepp a tengerben 1,2 milliós befektetéssel

Uniós finanszírozású pályázatot nyert meg a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal: 1,2 millió lejes finanszírozásból a pataréti szeméttelep mellett két hatalmas csarnokot építtet. Ezeket aztán bérbe adja két, hulladékfeldolgozással foglalkozó cégnek, amelyek legkevesebb 10 roma személyt alkalmaznak – jelentették be ma sajtótájékoztatón.

Paul Doghi, a pataréti romák jelen lévő képviselője elmondta: a több száz pataréti munkanélkülinek „csepp a tengerben” a tíz új állás, ám még ennek is örülnek, és remélik, hogy a két cég az alkalmazáskor figyelembe veszi a jelentkezők szociális helyzetét is. (13)


Majdnem tüntettek a helyi rendőrök

Elmaradt a helyi rendőrség mára tervezett kolozsvári tüntetése.

A tiltakozás oka az lett volna, hogy a közigazgatási minisztérium által kidolgozott terv értelmében a városházi rendőrök étkeztetési jutaléka 50%-kal csökkenne.

A helyi önkormányzat azonban ígéretet tett arra, hogy saját költségvetésből fedezi a kiesést, így a tiltakozó akció Kolozsváron elmaradt, de a fővárosban és több megyeszékhelyen viszont megtartották. (13)


FOTÓRIPORT – Tizenötezer lótuszvirág a kolozsvári falakon

Természetesen nem igazi, hanem papírból készült több ezer lótuszvirág díszíti tegnap óta három kolozsvári épület eddig kopár falát.

A Share Föderáció által beígért, minden hónap 15-től elindított projektek – azaz a Day 15. – keretében ezúttal Kolozsvár falai névvel három köztéri alkotást avattak, amelyek elkészítésében több mint 2000 önkéntes vett részt 750 órányi munkával.

A lótuszvirág a tiszta elme és nyelvezet jelképe, míg a falak átvitt értelemben az elszigetelődést, a szegregációt jelentik. „Azt akartuk, hogy legalább szimbolikusan törjük át a kommunikációs gátakat” – magyarázták a szervezők.

Fotóriportunk ide kattintva tekinthető meg. (13)


Fényes nappal gyalázták meg a Szabadság-szobrot Aradon

Fényes nappal gyalázták meg szombaton a Szabadság-szobrot Aradon, nem pedig éjjel, mint korábban feltételezték – mondta az MTI-nek Bognár Levente, Arad alpolgármestere hétfőn.  Közölte: a térfigyelő kamerák felvétele szerint délelőtt 11 óra 15 perckor érkezett három álarcos ember a szoborhoz, és mindössze 45 másodperc alatt piros, sárga és kék színű festékszóróval befújta a vértanú tábornokok bronzplakettjeit, valamint magyargyalázó szöveget írt a talapzatra.  "A felvételen látszik, hogy fel voltak készülve a szoborgyalázásra. Mindegyik tudta, hogy mi a dolga" - jelentette ki Bognár Levente. (3)
Részletek a Körkép rovatban.
 


Háború, mint turistalátványosság? “Erős” élményekre utaztatna egy orosz ügynökség

Egy oroszországi turistaügynökség terveiben szerepel, hogy utazásokat szervezzen Kelet-Ukrajna konfliktusos övezeteibe – tájékoztat a Hotnews hírügynökség, a BBC-re hivatkozva. A Megapolis Kurort eddig oroszországi vakációkat szervezett, most azonban a kikapcsolódás helyett “bekapcsolódást” terveznek a háborús övezetekbe. Az útvonalba a donyecki és lugánszki  övezeteket is belefoglalják, ahol az oroszbarát szepartisták és ukrán csapatok között erőteljesebb összecsapások voltak. Az ügynökség egyik vezetője, Mikhail Bely szerint egy utazás körülbelül négy napot fog tartan, és 2-3 ezer dollárba fog kerülni. Az 5-7 fős csoportokat páncéloskocsival szállítják majd, és mindegyik csoportra őrök felügyelnek. A cég szerint már 10 személy érdeklődött a “tematikus” utazás iránt. Az ötletet nem fogadták elismerően Lugánszkban, ahol egy kormányzati képviselő elfogadhatatlannak tartotta, hogy az emberek fájdalmából valakik pénzt keressenek. A turistaügynökség egy másik képviselője szerint ez a háborús-útvonal csupán egy időszakos kínálatuk lesz. Anatoly Aronov úgy véli, az emberek sokszor saját szemükkel akarják látni a történteket, és meglehet, hogy majd segíteni is szeretnének, az utazásnak egyúttal humanitárius célja is lesz.  Ellenben nem vállalnak felelősséget azért, ami esetleg az adott háborús övezetben bekövetkezhet az utazás során.  (3)


Ferenc pápa a kopt keresztények lefejezéséről: Testvéreink vére égbekiáltó tanúság!

Ferenc pápa kikelt a 21 egyiptomi koptot lefejező szélsőséges iszlamista szervezet ellen.

„Csak azért ölték meg őket, mert keresztények voltak. Keresztény testvéreink vére égbekiáltó tanúság. Lényegtelen, hogy katolikusok, ortodoxok, koptok vagy protestánsok, mindannyian keresztények" - mondta a katolikus egyházfő.

Az Iszlám Állam líbiai szárnya vasárnap este tett közzé a videofelvételt 21 egyiptomi kopt keresztény lemészárlásáról. A felvételen látható, ahogy a tenger partjára vezetik, térdre kényszerítik és lefejezik őket mint "a kereszt népét, az ellenséges egyiptomi egyház követőit". A videofelvételen beszélő terrorista észak-amerikai akcentussal beszélt, és többek között azt mondta: "Allah segedelmével leigázzuk Rómát". (Hir24.hu)  (9)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 407
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap