label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Díjaztak az amerikai forgatókönyvírók

A Grand Budapest Hotel című amerikai vígjátékot és a Kódjátszma című brit drámát találta legjobbnak az elmúlt év angol nyelvű filmterméséből az amerikai forgatókönyvírók céhe, amely egy héttel az Oscar-gála előtt adta át saját díjait Los Angelesben.

A legjobb eredeti forgatókönyvért járó céhes díjat Wes Andersonnak, a Grand Budapest Hotel című, kilenc kategóriában Oscarra jelölt, Ralph Fiennes főszereplésével forgatott film rendezőjének és forgatókönyvírójának ítélték oda az Oscart felvezető díjkiosztók utolsó állomásán.

A legjobb adaptált forgatókönyvért járó díjjal Graham Moore-t, a nyolcszoros Oscar-jelölt Kódjátszma című világháborús és társadalmi filmdráma szövegkönyvíróját jutalmazták. A díjazott Andrew Hodges brit matematikus és író Alan Turing: The Enigma című életrajzi könyve alapján írta meg a második világháború végét jelentősen előrehozó, homoszexualitása miatt mégis meghurcolt matematikazseni brit kódfejtő történetét. (8)


Elhunyt Kusztos Endre grafikus- és festőművész

Életének 90. évében, szombat este tragikus körülmények között elhunyt Kusztos Endre grafikus- és festőművész – tájékoztat internetes oldalán a Kolozsvári Rádió.  

Kusztos Endre 1925. szeptember 27-én született Makfalván, tanulmányait a kolozsvári Magyar Művészeti Intézetben kezdte, ugyanitt, a Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolán szerzett oklevelet 1955-ben. Mestere Miklóssy Gábor volt. 1962 és 1965 között az Erdőszentgyörgyi Múzeumban dolgozott, 1966 óta szovátai, majd kolozsvári szabadfoglalkozású művész volt.

Tagja volt a Romániai Képzőművészek Szövetségének és a Magyar Művészeti Akadémiának, 2005-ben Pro Cultura Hungarica-díjat, 2010-ben pedig a Magyar Köztársaság Érdemrendje Lovagkeresztjét vehette át. (8)

(Fotó: Rohonyi D. Iván)


FOTÓRIPORT – Drámai meccsen bukott el a Kolozsvári U-BT

A férfi kosárlabda Nemzeti Liga 19. fordulójában a fehérben játszó Kolozsvári U-BT hazai pályán, az új sportcsarnokban fogadta a Piteşti-i BCMU-t, és hosszabbítás után 97:94 arányú vereséget szenvedett.

A fotóriport ide kattintva tekinthető meg. (7)


FOTÓRIPORT – Szoros vereség az U Alexandrionnak

A női kézilabda Nemzeti Liga 19. fordulójában a feketében játszó Kolozsvári U Alexandrion hazai pályán, az új sportcsarnokban fogadta a Szloboziai MSC-t, és 31–33 arányú vereséget szenvedett.

A felvételek ITT. (7)


FOTÓRIPORT – Román győzelem a Rugby Europe Championshipben

Az Európai Nemzetek Kupája második mérkőzésén Románia hazai pályán, a Kolozsvár Arénában fogadta Spanyolországot, és 29–8 arányú győzelmet aratott a bónuszpontot is megszerezve.

A felvételek ide kattintva tekinthetők meg. (7)


Téves és törvénytelen kifizetéseket végzett az Országos Nyugdíjpénztár

A Számvevőszék 2013-ra elkészített jelentéséből kitűnik, hogy az Országos Nyugdíjpénztár 2009-2013 között körülbelül 33 millió lejt fizetett ki vagy tévesen, vagy törvénytelenül – tájékoztat a Mediafax. A Számvevőszék intézménye, jelentésében kimutatja, hogy az említett időszak nyugdíjrendszere alakulását ellenőrizték, és azt követően megállapították: az állami költségvetésből tévesen fizettek ki bizonyos járandóságokat, 27.594.000 lej értékben, nagyrészt olyan jogszabályok alapján, amelyeket 2011-től érvénytelenítettek, a 2010/263. nyugdíjtörvény hatályba lépésével egyidejűleg. A jelentésben még kimutatták, hogy a nyugdíjpénztár további 4.056.000 lejt fizetett ki törvénytelenül a költségvetésből, olyan körülmények között, amikor a nyugdíjas elhalálozása miatt nem állították le a kifizetést időben: ez 1.504.000 lej mezőgazdasági nyugdíjat, 1.085.000 lej szociális juttatást. 655.000 lej kísérői segélyt jelent. Szintén törvénytelenül fizettek ki 403.000 lejt első fokú rokkant betegnyugdíjasoknak, kísérői pótlékként a helyi költségvetésből, 2011-2013 között.   Azt is megállapitotta a Számvevőszék, hogy a pénztár nem ellenőrizte bizonyos szolgáltatók tevékenységének valódiságát, amely szállítási kedvezmény kiegyenlítésében nyilvánult meg, 59.635.000 lej értékben. Azt is kifogásolták, hogy hiányos a számítógépes rendszerben a jogosultak adatbázisa, továbbá a területi pénztárak közötti elszámolás is bizonyos esetekben téves.(3)


Merkel Nobel-békedíjat érdemel pártja több képviselője szerint

A német konzervatív CDU több parlamenti (Bundestag-) képviselője szerint Nobel-békedíjat érdemel a pártelnök-kancellár Angela Merkel az ukrán válság kezelésében nyújtott teljesítményéért.

Merkel és Francois Hollande francia államfő "hatalmas eredményt" ért el a válság rendezését célzó minszki egyezmény tető alá hozásával, és ha a megállapodás elvezet a békéhez, akkor "a Nobel-békedíj logikus lépés lenne" - mondta a Bild am Sonntag című vasárnapi német lapnak Georg Wellmann, a Bundestag német-ukrán parlamenti csoportjának elnöke.

Ugyanakkor "egyelőre még csak a tűzszünetről beszélünk, és nem tudjuk, hogy mennyire lesz tartós" - mondta Wellmann, kiemelve: a vérontás megállítása mellett Ukrajna gazdasági "újjáépítésére" kell törekedni.

A német kancellár egy másik CDU-s képviselő, Sylvia Pantel szerint is Nobel-békedíjat érdemel. "Miközben egyes politikusok megpróbálják kijátszani egymás ellen Európa népeit, Merkel azt tartja küldetésének, hogy egyesítse őket és előmozdítsa az EU alapítóinak ügyét" - mondta Pantel a Bild am Sonntagnak. (9)

 


Koppenhágai lövöldözések - Netanjahu Izraelbe költözésre biztatta az európai zsidókat

Izraelbe költözésre buzdította az európai zsidókat Benjámin Netanjahu miniszterelnök a koppenhágai merényletek nyomán.

Ismét zsidókat öltek meg Európa földjén csak azért, mert zsidók voltak”- mondta Netanjahu, és a szélsőséges iszlamista merénylethullám és az antiszemita terrorakciók további folytatását jósolta a koppenhágai Krystalgade zsinagóga őrének éjszakai lelövése után. 

A zsidók nyilván védelmet érdemelnek minden országban, de azt mondjuk nekik, testvéreinknek, hogy Izrael az otthonotok”- hangsúlyozta a megbeszélésre előkészített közleményében a miniszterelnök.

Felkészülünk egy tömeges európai bevándorlási hullámra, és erre szólítunk fel. Azt szeretném mondani minden európai, és bárhol máshol élő zsidónak, hogy Izrael minden zsidó hazája, amely tárt karokkal várja őket” - tette hozzá Netanjahu. 

A támadás egyik halálos áldozata a harmincnyolc éves izraeli származású Dan Uzan, a koppenhágai zsidó közösség tagja volt, aki egy bár micván, egy zsidó közösségbe fogadási szertartáson biztonsági őrként dolgozott a zsinagóga bejáratánál szombat éjjel. (9)


Ukrán válság - Kijev: lőttek a lázadók, de általában betartották a tűzszünetet

A kelet-ukrajnai oroszbarát lázadók tüzérsége tízszer lőtt az ukrán hadsereg valamelyik állására a tűzszünet éjféli életbe lépése óta, de a megállapodást egyelőre alapvetően tiszteletben tartják - közölte vasárnap reggel Szvjatoszlav Ceholko, az államfő sajtószolgálatának vezetője hadműveleti jelentésekre hivatkozva.

Dmitro Timcsuk katonai szakértő, a kelet-ukrajnai harcok övezetében adatokat gyűjtő Információs Ellenállás nevű szervezet vezetője szintén megerősítette, hogy a tűzszüneti megállapodás életbe lépése óta jelentősen csökkent a feszültség a térségben. Elszórtan, legfeljebb tíz alkalommal lőttek a szakadárok, főként a két megyeszékhely között félúton lévő Debalceve településnél és Luhanszk városa környékén - írta Facebook-oldalán, hozzátéve, hogy "aktív támadótevékenységet sem a szakadárok, sem az orosz csapatok jelenleg nem folytatnak". 

Kitért ugyanakkor arra, hogy a tűzszünet életbe lépése előtt, szombaton rekordmennyiségű támadás érte az ukrán állásokat - összesen 170-ről érkezett jelentés, valamint a szakadárok aktív erő- és fegyverzetátcsoportosításokat hajtottak végre az övezetben.

A kijevi hadműveleti parancsnokság közleményében ugyanakkor azt írta, hogy hírszerzési információik szerint a szakadárok provokációkat készítenek elő. Támadásokat készülnek végrehajtani, hogy utána az ukrán csapatokat vádolják meg a tűzszünet megsértésével. (9)
    

 


Kényszerleszállást hajtott végre Jekatyerinburgban az Air France gépe

Egy hajtóművel sikeres kényszerleszállást hajtott végre vasárnap az Air France francia légitársaság Boeing 777-es típusú gépe az oroszországi Jekatyerinburgban.

Az Air France Szöulból Párizsba tartó járatának fedélzetén 290 utas és 18 fős személyzet tartózkodott. Senki sem sérült meg. Párizsból másik repülőgépet küldenek értük, és addig szállodában helyezik el őket - közölte Dmitrij Tyuhin, a Kolcovo nevű repülőtér stratégiai kommunikációs igazgatója. 

Az Ural hegység lábánál lévő Jekatyerinburg repülőtérének valamennyi szolgálatát a legnagyobb fokozatú készültségbe helyezték, amikor az Air France járatát vezető pilóták jelezték, hogy az egyik hajtómű meghibásodott. 

A hosszú távolságok megtételére tervezett Boeing-gép egyébként akár 18 óra hosszáig is a levegőben maradhat. (9)

 


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 821
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap