label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Udrea volt kollégái ellen hergeli az ügyészeket, miközben cellája csinosítását tervezi

Volt kollégáit, a Boc-kormány egykori minisztereit támadja legutóbbi Facebook-bejegyzésében Elena Udrea. Azt kifogásolja, hogy a legkorruptabb politikus jelzővel bélyegzik meg, miközben a többi, sokkal nagyobb költségvetéssel rendelkező minisztériumról nem esik szó, pedig lenne mi után kutatni az egykor Anca Boagiu vezette szállításügyi, Adriean Videanu gazdasági, vagy Gheorghe Ialomitanu hajdani pénzügyminisztériumában is. Ha valahol voltak korrupció-gyanus ügyek, ezeknél a tárcáknál biztosan találnak ilyeneket, írta.

Sajtóértesülések szerint Udreát már kedden kiengedhetik a fogdából, aznap dől el, hogy szabadlábon védekezhet-e, vagy marad a rácsok a mögött. A Népi Mozgalom Pártjának (PMP) politikusa állítólag beadványban kérte az illetékeseket: engedélyezzék, hogy kimeszelje, kitapétázza szűk celláját, átfesse a rácsokat és a fűtőtesteket, bútort cseréljen. (9)


Tăriceanu: Nem hagyhatjuk, hogy Romániából ügyészállam legyen

Klaus Johannis államfőt és Tiberiu Nițu főügyészt bíráló közleményben indokolta a szenátus Vosganian-ügyben hozott döntését Călin Popescu Tăriceanu.

„Nem Varujan Vosganian szenátorral kapcsolatban megfogalmazott korrupciós vádak kivizsgálására kérte az ügyészség a parlament jóváhagyását, hanem Vosganiannak miniszteri minőségében hozott politikai döntéseinek egyikét vitatják, amelyet annak idején kormányrendelet is szentesített. Ha a szenátus pozitívan bírálta volna el az ügyészség előterjesztését, és hozzájárult volna a Varujan Vosganian szenátor elleni bűnvádi eljárás beindításához, ahogy azt különben maga Klaus Johannis elnök is elvárta, veszélyes precedenst teremtett volna. Ez azt jelentené, hogy a jövőben az ügyészség bármelyik miniszter, köztisztségviselő, de még az államfő döntései fölött is cenzúrát gyakorolhat”, áll Călin Popescu Tăriceanu szombati közleményében. A szenátus elnöke szerint a felsőház nem kívánt hozzájárulni ahhoz, hogy Románia végleg ügyészállamként működjön.

A korrupcióval gyanúsított Varujan Vosganian, akit szenátor társai nem voltak hajlandók az ügyészek kezére adni, és akinek emiatt el kellett hagynia a Nemzeti Liberális Pártot (PNL), megúszta a ugyan a bűnvádi eljárást, most viszont az Országos Összeférhetetlenségi Ügynökség (ANI) vette őt célkeresztbe. Azzal gyanúsítják, hogy vagyonbevallása hiányos. (9)


Ismeretlenek meggyalázták az aradi Szabadság-szobrot

Ismeretlen tettesek szombatra virradóra a román nemzeti színekre festették le az aradi Szabadság-szobor talapzatán a 13 vértanú tábornok arcképét – közölte az aradinap.ro helyi portál.

Amint a portálon közzétett fényképeken és kisfilmen látszik, a tábornokok domborműveit festékszóróval színezték pirosra, sárgára és kékre. A talapzatra fekete festékszóróval magyarokat gyalázó szöveget is írtak. Bognár Levente, Arad alpolgármestere a portálnak elmondta, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen. (9)

 


Berlinale – Dzsafar Panahi filmje nyerte az Arany Medvét

Az ellenzéki tevékenysége miatt hazájában elítélt iráni rendező, Dzsafar Panahi Taxi című alkotása kapta a legjobb filmnek járó Arany Medvét ma este a 65. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon.

Dzsafar Panahi munkája „szerelmi vallomás a filmművészetnek”, és egész biztosan bevonul a klasszikusok közé – emelte ki a német főváros világhírű szemléjének díjkiosztó gáláján a nagyjátékfilmes zsűri elnöke, Darren Aronofsky amerikai filmrendező.

Panahi, akit az iráni hatóságok az idén sem engedtek el a fesztiválra, mint 2010 óta minden évben, nemcsak a rendezője, hanem a főszereplője is a filmnek. Amatőr taxisként járja Teherán utcáit, és utasaival beszélgetve bemutatja az iráni társadalom számos rétegét és feszítő gondját. A Taxi a filmkritikusok nemzetközi szövetségének (FIPRESCI) díját is elnyerte a Berlinalén.

A mostani gála további részleteiről, az est folyamán átadott elismerésekről itt tájékozódhatnak. (8)


Ezüstös román siker a Berlinalén

Néhány perccel ezelőtt az Aferim című film Facebook oldalán jelent meg a hír: Radu Jude a legjobb rendezőnek járó Ezüst Medve-díjat kapta a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál ünnepélyes záró gáláján.

A Mediafax hírügynökség tájékoztatása szerint a szobrocska átvételekor Jude úgy fogalmazott: ha tudja, hogy ilyen fontos díjat nyer, jóval komolyabb lett volna az Aferim forgatása során. Köszönetet mondott a stábnak, ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a kitüntetés egyfajta jelzésként szolgál a romániai intézmények számára: érdemes még inkább támogatni a filmművészetet.

Idén 19 alkotás versenyzett a Berlinale nagyjátékfilmes versenyprogramjában. (8)


Angela Gheorghiu is fellép a ma esti Faust bálon Budapesten

Angela Gheorghiu világhírű román operaénekest először hallhatja énekelni a magyarországi közönség, a Faust bálon Gounod Faustjának ékszeráriáját, Puccini Gianni Schicchijéből Lauretta áriáját és Agustín Lara Granada című dalát adja elő a bálozóknak.

Angela Gheorghiu operaénekesnek a legendás magyar karmesterrel, Solti Györggyel való találkozás fordulópont volt az életében, nemcsak a karrierjében, de a művészetben is magasabb szintre tudott lépni. Erről a világhírű énekes, a szombati Faust bál sztárvendége pénteken Budapesten, a bál előestéjén nyilatkozott magyar újságíróknak. (2)

(Fotó: MTI/Marjai János)


Muzafer Dzaszohov és Kiss Anna költő kapta az idén a Balassi-emlékkardot

A Balassi Bálint verseit anyanyelvére fordító Muzafer Dzaszohov oszét költőt és műfordítót, valamint Kiss Anna költőt díjazták az idén a Balassi Bálint-emlékkarddal. A rangos irodalmi kitüntetést szombaton vehették át a díjazottak Budapesten, a Gellért Szállóban.

Az elismerést szimbolizáló díszszablyákat Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök és Tolnay Tibor, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke nyújtotta át a díjazottaknak.

A Balassi Bálint-emlékkard kuratóriuma az irodalmi díjat minden évben annak a költőnek és műfordítónak ítéli oda, akinek líráját és fordítói munkásságát méltónak tartja a 16. századi magyar költő életművéhez. (2)

Fotó: MTI


FEJLEMÉNY - Egy halottja is van a koppenhágai lövöldözésnek

Még keresik azt a két támadót, aki három rendőrt megsebesített, egy civilt pedig agyonlőtt egy olyan nyilvános vitán, amit az istenkromlásról tartottak. Az eseményen ott volt a francia nagykövet is, és részt vett rajta az a karikaturista is, aki pár éve az óriási botrányt kavart Mohamed-karikatúrákat rajzolta.

A dán rendőrség szerint az áldozat egy negyvenéves férfi, a két fegyveres dánul beszé, egy Wolkswagen Polóval menekültek el. (9)

 


Újabb Hebdo-ügy? - Lövöldözés Koppenhágában, többen megsebesültek

Lövöldözés történt szombat délután Koppenhágában egy kulturális rendezvény közvetlen közelében, amelyen jelen volt az a svéd művész, aki évekkel ezelőtt egy rajzsorozatában Mohamed prófétát kutyatesttel ábrázolta.

Hírügynökségi jelentések szerint a lövöldözésben három rendőr megsebesült. Az eseményen jelen volt a francia nagykövet is. Az első értesülések szerint a lövéseket két férfi adta le, akik elmenekültek.

Lars Vilks rajzsorozata annak idején nagy vitát, a muzulmán országok részéről pedig heves tiltakozást váltott ki, több iszlám csoport pedig halállal fenyegette meg őt. Az al-Kaida terrorista hálózat 150 ezer dolláros vérdíjat tűzött ki a fejére. (9)


Tűzszünet előtt - Nem mérséklődik az oroszbarát lázadók offenzívája

A tervek szerint szombat éjfélkor életbe lépő tűzszünet ellenére továbbra sem mérséklődött az oroszbarát lázadók offenzívája Kelet-Ukrajnában - közölte az ukrán hadsereg szombaton.

Andrij Liszenko, a szakadárok elleni ukrán műveletek parancsnokságának szóvivője elmondta, hogy az elmúlt 24 órában hét ukrán katona életét vesztette, huszonhárom pedig megsebesült a kelet-ukrajnai harcokban. "A lázadók még éjfél (a tűzszünet életbe lépése) előtt megpróbálnak harcászatilag fontos terveket végrehajtani, hogy kiterjesszék az ellenőrzésük alatt álló területek nagyságát" - mondta a szóvivő.

"Nincs nyugalom, mi több, a felkelők továbbra is támadják Debalcevét" - jelentette ki Anatolij Sztelmah, a kijevi hadműveleti parancsnokság szóvivője. A Luhanszk és Donyeck között félúton, a szakadárok területébe mélyen beékelődő Debalceve környékét hetek óta heves támadásokkal próbálják ellenőrzésük alá vonni a szakadárok.

Vjacseszlav Abroskin, Debalceve rendőrfőnöke eközben arról beszélt, hogy a szeparatista erők "romba döntik a várost". "Nem szűnnek a lakóházak és közigazgatási épületek elleni tüzérségi támadások. A város lángokban áll" - írta Facebook-oldalán. Abroskin hozzátette, hogy egy rendőrségi épületet is rakétatámadás ért.

Geoffrey Pyatt, az Egyesült Államok kijevi nagykövete szombaton azt írta a Twitteren, hogy Debalceve környékén nem ukrán felkelők, hanem orosz katonák vannak.

Az ukrán hadsereg arról számolt be, hogy Luhanszk megye bizonyos részein is rendkívül feszült a helyzet. A tájékoztatás szerint az elmúlt 24 órában mintegy százhúsz támadást jegyeztek fel a keleti országrészben.

A helyi média szerint szombat reggel az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol peremvárosát is rakétatámadások érték. Áldozatokról egyelőre nem érkezett információ. (9)

 

 

 


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 367
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap