label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Varujan Vosganian kilépett a PNL-ből

Kilép a Nemzeti Liberális Pártból (PNL) Varujan Vosganian szenátor, aki ultimátumot kapott a pártvezetőktől. Több liberális párti politikus ugyanis úgy értékelte: Vosganian jelenléte árt a párt megítélésének azután, hogy a felsőház nem járult hozzá – immár másodszorra – a volt miniszter elleni bűnvádi eljárás beindításához Romgaz ügyben.

Alina Gorghiu, a PNL társelnöke szerint a szenátorok helytelenül jártak el, amikor Vosganian megható beszédének hatására, esetleg rosszul értelmezett kollegialitásból, vagy épp cinkosságból nem tették lehetővé, hogy Vosganian tisztázza magát. A liberális párt nem térhet napirendre az eset fölött, hiszen ezzel hitelét veszti azok előtt, akik épp a korrupció felszámolására tett ígéreteiért szavaztak novemberben Klaus Johannisra.

Vosganiant hivatali visszaéléssel, szervezett bűnözői csoport létrehozásával és sikkasztásban való bűnrészességgel gyanúsítják. (9)


Két év letöltendő börtönbüntetés Miron Mitrea volt szállításügyi miniszternek

Ma hozott végleges döntésében a Legfelső Ítélő és Semmítőszék 2 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte Miron Mitrea volt szállításügyi minisztert – tájékoztat az Agerpres hírügynökség. Az 5 bíróból álló testület megtartotta az alapfokon hozott ítéletet, ellenben megnövelték az elkobzott összeget: amely 169 ezer lej volt elsőfokon, most pedig 327 ezer lejben határozták meg az elkobzás alá eső pénzösszeget. A legfelső bíróság megtartotta a többi vádlott ellen hozott büntetéseket is: Irina Jianu  és Nicolae Popescu 5 hónap letöltendő börtönbüntetését.

Miron Mitreát a Korrupcióellenes Ügyészség azzal vádolta, hogy az Adrian Nastase kormányban betöltött minisztersége idején körülbelül 300 ezer eurónak megfelelő csúszópénzt fogadott el, az édesanyja házának építési munkálataival. Mitrea decemberben kilépett a Szociáldemokrata Pártból, majd februárban a képviselőházban is beadta lemondását.  (3)


 


Solti Györggyel való találkozásáról is mesélt Angela Gheorghiu Budapesten

Angela Gheorghiu román operaénekes számára a legendás magyar karmesterrel, Solti Györggyel való találkozás fordulópont volt az életében, nemcsak a karrierjében, de a művészetben is magasabb szintre tudott lépni. Erről a világhírű énekes, a szombati Faust bál sztárvendége ma Budapesten, a bál előestéjén nyilatkozott az újságíróknak. A szoprán kiemelte: bár 1994-es találkozásukkor Solti György 82 éves volt, ő pedig még karrierje kezdetén állt, a magyar dirigens egyenrangú partnerként kezelte, amikor rendezésében a La Traviata Violettájaként énekelhetett a londoni Covent Gardenben.

Beszélt arról is, hogy a párizsi operában, a Covent Gardenben és a New York-i Metropolitanben való fellépésein túlmenően néhány hét múlva új szerepben, Jules Massenet Werther című operájának Charlotte-jaként mutatkozik be a bécsi Staatsoperben.

A 49 éves énekes elárulta, hogy nagyon szeret bálokba járni, a szép ruhák szerelmese, és szívesen táncol. Ezért is vállalta örömmel a bécsi operabál díszvendég szerepét, és most a budapesti Faust bál meghívását. Angela Gheorghiut először hallhatja énekelni a magyarországi közönség, a Faust bálon Gounod Faustjának ékszeráriáját, Puccini Gianni Schicchijéből Lauretta áriáját és Agustín Lara Granada című dalát adja elő a bálozóknak. (8)

(Fotó: Marjai János/MTI)


Berlinale – Panahi filmje kapta a kritikusok díját

Dzsafar Panahi iráni filmrendező Taxi című alkotása kapta ma este a filmkritikusok nemzetközi szövetségének (FIPRESCI) díját a 65. Berlin Nemzetközi Filmfesztiválon, a Berlinalén. Az ellenzéki tevékenysége miatt hazájában elítélt rendező az új filmjének főszereplője is, amatőr taxisként járja Teherán utcáit, és utasaival beszélgetve bemutatja az iráni társadalom számos rétegét és gondját.

Panahi (fotó) zsűritag lenne a Berlinalén, ha az iráni hatóságok megengedték volna, hogy utazzon. Az alkotó végül idén sem jutott el Berlinbe, új filmje viszont nemcsak szerepelt a mustrán, hanem nagy sikert is aratott. A FIPRESCI kritikusai mellett a Screen International című filmes szaklap által felkért szakírók nemzetközi csoportja is nagyra értékelte a Taxit, a szerb, dán, brit, brazil és németkritikusok véleményének összesítése alapján a film 3,1 csillaggal a 3. helyen áll a péntekig bemutatott versenyfilmek között.

A legjobb filmnek járó Arany Medvéért és a főbb alkotói kategóriákban kiosztott Ezüst Medvékért 19 alkotás versenyez, és a fesztivál történetében gyakran előfordult, hogy a FIPRESCI-díjas alkotást a Berlinale zsűrije is kitüntette. Például 2013-ban a Călin Peter Netzer rendezésében készült Poziția copilului (A gyermek fekvése) című román film az európai kritikusok díja után az Arany Medvét is elnyerte. A FIPRESCI-díjat így szokás a szombati hivatalos Berlinale-díjkiosztó „előszobájának” tekinteni. (8)

(Fotó: Behrouz Mehri/AFP)


Áprilisban jelenik meg magyarul Houellebecq új regénye

Áprilisban, a 22. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra időzítve jelenik meg Michel Houellebecq (fotó) francia regényíró Franciaországban januárban kiadott Soumission (Behódolás) című műve – tájékoztatta az MTI-t az életmű magyarországi gondozója, a Magvető Kiadó.

Tótfalusi Ágnes, Michel Houellebecq műveinek fordítója elmondta, hogy a külföldi sajtóban gyakran iszlámellenesnek bélyegezték a Charlie Hebdo szatirikus hetilap szerkesztősége elleni merénylet napján megjelent regényt. Szerinte ez nem igaz, úgy vélte, hogy a mű már-már iszlámbarátnak nevezhető. A regény inkább szatirikusnak mondható, témájához képest könnyed – jegyezte meg a fordító. (2)


Hétfőn indul a budapesti Szépművészeti Múzeum rekonstrukciója

Hétfőn kezdődik a budapesti Szépművészeti Múzeum rekonstrukciója; a hároméves beruházás során megújul az 1945 óta romos Román csarnok, kijavítják a tetőzetet, valamint új kiállítótereket, műtárgyraktárat és éttermet hoznak létre.

A Budapest ostroma során megsérült Román csarnokba a háború után a múzeum gipszmásolat-gyűjteményét helyezték el, ennek fennmaradt darabjai a Szabolcs utcában épülő látványraktárban, illetve a komáromi Csillag-erődben lesznek láthatók, míg a felújított Román csarnok a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria középkori állandó kiállításának ad majd otthont – mondta pénteken a helyszínen Szőcs Miriam, a Régi Szoborgyűjtemény osztályvezetője.

Baán László főigazgató hozzátette: a Liget Budapest projekt keretében, 8 milliárd forintból megvalósuló felújítást követően a múzeum 2018 tavaszán nyit meg ismét. (2)


Hétfőtől újrakezdik Kolozsváron az útjavításokat

A tavasziassá forduló időjárásnak köszönhetően február 16-ától újrakezdődnek  Kolozsváron a tél elején félbehagyott útjavítási munkálatok – derül ki a polgármesteri hivatal közleményéből.  

A munkálatok több fontos útszakaszt is érintenek, így a Kisbácsi utat (ahol körforgalmat alakítanak ki a Nagy Lajos király/C. Coposu és a Szeptember 11/T. Vladimirescu utcák kereszteződésében), a Kajántói/Oaşului utca egy szakaszát, a Munka út kajántói út és Sinterom, továbbá a CUG és a Cpt. Grigore Ignat közötti részét, a Nyárfasor/Plopilor.

Az útjavítások miatt forgalmi korlátozásokra lehet számítani, de mindkét irányban lehet majd közlekedni, adott esetben váltakozva, a forgalmat irányító személy jelzésének megfelelően. Az érintett útszakaszon a munkálatok befejezéséig megtiltják a parkolást. (13)


Razzia a bevásárlóközpontban: 37 ezer lejre büntettek

Nagyszabású razziát tartott tegnap délután a Kolozs Megyei Rendőrfelügyelőség gazdasági bűncselekményekkel foglalkozó osztálya a Iulius Mallban.

Amint az a rendőrség mai közleményéből kiderül, a felügyelők az esetleges illegális kereskedelmi tevékenységeknek akarták elejét venni.

A 4 órás ellenőrzés során több mint 30 kereskedelmi társaságot vizsgáltak meg, és 37 ezer lej összértékű pénzbírságokat róttak ki különböző, a kereskedelemi tevékenységre és a fogyasztók védelmére vonatkozó előírások megszegéséért. A büntetések több mint felét – 20 ezer lejt – egy ékszerüzletre rótták ki, mivel annak ügyvivője nem tudott felmutatni bizonyos, a törvény által előírt dokumentumokat az árult nemesfémekre. (13)


Tűz egy kolozsvári szállodában

Tűz ütött ki ma reggel egy kolozsvári szállodában. A lángok a háromcsillagos vendéglátóipari egység manzárdjában törtek fel; mintegy 40 személyt menekítettek ki az épületből – vendégeket és személyzetet. Senki sem sérült meg.

A Katasztrófavédelmi felügyelőség két tűzoltóautót küldött a helyszínre, és biztonságból egy mentőautó is érkezett. A lángokat viszonylag hamar sikerült megfékezni, de egyelőre még nem tudták megállapítani, hogy mi okozta a lángokat a Moldovei utcai szállodában. (13)


Startolt a riói karnevál

Momo király, a riói karnevál jelképe ma este szimbolikusan átvette Eduardo Paes polgármestertől a város kulcsát, ezzel hivatalosan megnyitotta az öt napig tartó, színpompás utcabált.

A Momo bohócot megszemélyesítő, 29 éves Wilson Dias de Costa Neto fekete limuzinban, a karneválkirálynő és a karneválhercegnő  kíséretében érkezett a megnyitóra. – Már másodszor kapom meg a kulcsot, hogy a karnevál kezdetét bejelentsem – mondta néhány szambalépést megtéve Momo király. A karnevál csúcspontja a szambaiskolák tarkabarka parádéja lesz vasárnap és hétfőn, erre 70 ezer nézőt várnak. A városban több mint 450 bált hirdettek, hogy több millió résztvevőt csaljanak az utcákra.

A brazil metropolisz hagyományos ünnepének szerdán befejeződő forgataga közel egymillió hazai és külföldi turistát vonz. A riói karnevál tradíciója a 18. század elejére nyúlik vissza. (8)

(Fotó: Zulmair Rocha/UOL)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 830
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap