label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Bizottság: a polgármestereket egyfordulós választás nyomán választják meg

A választási törvénnyel foglalkozó bizottság ma megszavazta, hogy a polgármestereket közvetlen módon, egyfordulós választás nyomán választják meg, míg a helyi és megyei tanácsosok listás szavazás révén jutnak mandátumhoz.

A bizottság tagjai egyöntetűen, 15 vokssal szavazták meg azt az alapelvet, hogy a helyi és megyei tanácsosok listás szavazás révén jutnak mandátumhoz.

A másik alapelvet, amely szerint a polgármestereket közvetlen módon, egyfordulós választás nyomán választják meg, tíz szavazattal fogadta el a bizottság. Ezt a variánst a kormánykoalíció támogatta.

A PNL által támogatott variáns, mely szerint az elöljárók kétfordulós választás révén jussanak mandátumhoz, csak öt szavazatot kapott. (4)


Hollande: Klaus Johannis jelenleg az egységet biztosító tényező Romániában

Fontos Klaus Johannis elnök jelenléte Párizsban, jelentette ki Francois Hollande francia elnök ma, a román államfővel közösen tartott sajtónyilatkozatban, hozzátéve, jelenleg Johannis egységet biztosító tényező Romániában.

Francois Hollande megköszönte Klaus Johannis látogatását, illetve azt is, hogy január 11-én, a Charlie Hebdo szerkesztőségében elkövetett merénylet után részt vett Párizsban a terrorizmus elleni megmozduláson.

Hollande megemlítette, ez a gesztus mutatja, mennyire szilárdak a kapcsolatok a két ország között, és ezek a történelemre alapulnak.

A francia elnök rámutatott, az is fontos szerepet játszik, hogy Románia frankofón ország, amelyben a francia nyelvet nagy kiváltságban részesítik. „Megköszönöm ezt az elnök úrnak” - mondta Hollande.

„Fontos, hogy az államelnök úr, aki jelenleg egységet biztosító tényezője Romániának, itt van” - tartotta fontosnak megjegyezni a francia elnök. (4)


A jogi bizottság pozitívan véleményezte Ariton és Vosganian mentelmi jogának felfüggesztését

Ma a szenátus jogi bizottsága többségi szavazattal pozitívan véleményezte a főügyészség azon kérését, hogy elindíthassa a bűnvádi eljárást Ion Ariton és Varujan Vosganian szenátorok ellen.

Ezt Cătălin Boboc, a szenátus jogi bizottságának elnöke jelentette be a bizottság ülése után.

A bizottság meghívta mai ülésére Ion Ariton és Varujan Vosganian szenátorokat is, hogy kifejtsék álláspontjukat.

A bizottság jelentését szavazás alá fogják bocsátani a szenátus plénumában. (4)


Románia lakossága 9 579 személlyel csökkent decemberben

Románia lakossága 9 579 személlyel csökkent 2014 decemberében, amikor több mint 14 ezer gyerek született és megközelítőleg 24 ezer személy halt meg, tájékoztatott ma az Országos Statisztikai Hivatal (INS).

A tavalyi év utolsó hónapjában 14 697 gyerek született, kétszázzal kevesebb, mint novemberben és 24 276 személy halt meg, 3179-cel több, mint az előző hónapban.

„A természetes szaporulat negatív volt decemberben, 9 579-cel több személy halt meg, mint ahány született, novemberhez hasonlóan, amikor 6 200-zal haladta meg az elhalálozások száma a születésekét. Decemberben 138 egy év alatti gyerek halt meg, 24-gyel több, mint novemberben” - áll az INS ma kiadott sajtóközleményében.

Az anyakönyvvezető hivatalokban decemberben 4863 házasságot kötöttek, 1672-vel kevesebbet, mint novemberben, illetve 1004-gyel többet, mint tavaly decemberben. (4)


Cazanciuc szerint Románia nem alkudozik Markó Attila kiadatásáról

Nem célszerű alkudozni arról, amit a törvények kötelező módon előírnak - jelentette ki kedden Robert Cazanciuc igazságügyi miniszter (képünk) Markó Attila RMDSZ-es parlamenti képviselő távollétével kapcsolatban.

A miniszter újságírói kérdésre válaszolva kijelentette: nem tudja, hol van Markó Attila, és csak akkor lehet tárgyalni (a kiadatásáról), ha az álláspontok szigorúan a törvényen alapszanak. Hozzátette: bármely európai állam köteles az európai szabványok szerint eljárni, amennyiben egy másik tagállam részéről kérelem fogalmazódik meg.

A minisztert azzal kapcsolatban kérdezték, hogy Eugen Iordăchescu, a Mikó-perben tavaly felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt és egy másik restitúciós ügy miatt az ügyészség látókörébe került Markó Attila ügyvédje hétfőn kijelentette: védence Budapesten tartózkodik, és Orbán Viktor miniszterelnök védelmét élvezi. (9)


Ponta az Amerikai Egyesült Államokba utazik

Victor Ponta kormányfő megerősítette, hogy az Amerikai Egyesült Államokba látogat, és a kormányülésen hangsúlyozta, a kereskedelmi államtitkárral és az amerikai üzleti szféra képviselőivel fog találkozni.

„Elmegyek Washingtonba, hogy a kereskedelmi államtitkárral és az amerikai üzleti szféra képviselőivel találkozzam. A kitűnő politikai és katonai viszonyok mellett jobb gazdasági kapcsolatokra is szükség van” - mondta Ponta a minisztereknek a mai kormányülésen.

Ponta ma este indul Bukarestből és vasárnap tér vissza az országba. (4)


JOGERŐSEN FELFÜGGESZTETT BÖRTÖNBÜNTETÉSRE ÍTÉLTÉK MÁTÉ ANDRÁST ÉS KEREKES KÁROLYT

A legfelsőbb bíróság jogerős ítéletben hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Máté András Leventét, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetőjét, és másfél év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Kerekes Károlyt, a szövetség parlamenti képviselőjét. Mindkettőjük esetében a bíróság megállapította, hogy törvényellenesen alkalmazták családtagjaikat a parlamenti képviselői irodájukban - írja ma az MTI.

Az ítéleteket a honlapján tette közzé a legfelsőbb bíróság.

A testület Máté András Levente kolozsvári képviselő esetében megerősítette az alapfokú ítéletet, Kerekes Károly esetében viszont részben helyt adott a képviselő fellebbezésének, és két évről másfél évre csökkentette a büntetést. (4)


Elvesztette parlamenti mandátumát Petre Roman

Elvesztette parlamenti mandátumát Petre Roman volt miniszterelnök hétfőn, mivel a Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) megállapította róla, hogy megsértette az összeférhetetlenségi törvényt.

A volt kormányfő, aki jelenleg a Nemzeti Liberális Pártban (PNL) politizál, nem számolta fel egyéni vállalkozását képviselővé választása után: az ANI szerint ezzel 2012 óta törvénysértést követett el.

Az ANI határozata óvás híján emelkedett jogerőre, ugyanis Petre Roman tévedésből nem az illetékes bíróságnál, hanem egy másik instanciánál próbálta megtámadni a határozatot, és mire rájött tévedésére, lejárt az óvási határidő. (9)  


Engedélyezte a parlament Udrea letartóztatását

Elfogadta a parlament mind a hat kérelmét, amelyben az ügyészség azt indítványozta, járuljanak hozzá Elena Udrea, a Népi Szövetség Pártja (PMP) politikusa elleni bűnvádi eljárás elkezdéséhez és előzetes letartóztatásához a Bute-, illetve a Microsoft-ügyben.

Felszólalásában Elena Udrea is kérte a parlamentet, hogy engedélyezze a bűnvádi eljárás megkezdését, de ne járuljon hozzá az előzetes letartóztatáshoz.

A késő éjjel véget ért ülésen a képviselők titkos szavazással döntöttek külön-külön minegyik kérelemről. Máté András Levente, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője elmondta: a frakció tagjai lelkiismeretük szerint szavaztak. (9)


Berlinale – félidőnél brit versenyfilm a kritikusok kedvence

Egy időskori párkapcsolati drámáról szóló brit film, Andrew Haigh 45 év című alkotása a kritikusok kedvence a 65. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon (Berlinale) a máig bemutatott versenyfilmek közül. A produkció magával ragadta a szakértőket, a Screen International filmes szaklap által felkért – szerb, dán, brit, brazil és német – szakírók véleményének összesítése alapján 3,4 csillaggal vezeti az eddig bemutatkozott versenyfilmek listáját, és a berlini Der Tagesspiegel – német, svájci és osztrák kritikusok véleménye alapján összeállított – listáját is vezeti.

A legjobb filmnek járó Arany Medvéért és a főbb alkotói kategóriákban kiosztott Ezüst Medvékért versenyző 19 alkotás közül eddig 12-t mutattak be. Kiemelkedően jó kritikákat kapott még Dzsafar Panahi Taxi című filmje is. Az eddigi legnagyobb közönségsikert egy 140 perces német film, a Victoria aratta, amelyben egyetlen vágás sincs.

A román versenyfilmet, Radu Jude Aferim! című alkotását holnap, február 11-én mutatják be a Berlinalén. (8)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 418
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap