label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Kelemen Hunor újból megpályázza az RMDSZ elnöki tisztségét

Kelemen Hunor, az RMDSZ jelenlegi elnöke újból megpályázza ezt a tisztséget a szövetség áprilisi, kolozsvári tisztújító közgyűlésén – adta ma hírül a Hotnews hírportál, a maszol.ro honlapot idézve. Az RMDSZ Maros megyei szervezete előzőleg bejelentette, hogy Kelement jelöli szövetségi elnöknek a kongresszuson. A maszol.ro-nak pedig Kelemen Hunor elmondta, hogy konzultált több kollégájával az ügyben, és átgondolva a szövetség elmúlt négy évét, valamint a szervezettel szembeni elvárásokat is, úgy döntött, hogy megpályázza az elnöki tisztséget.

A Hotnews.ro idézi Frunda György egy nappal korábbi kijelentését is, amely szerint az RMDSZ vezetőinek újra kell építeniük a szövetséget, mivel az elmúlt években egyre kevesebb szavazatot szerzett a különböző választásokon.

Az RMDSZ tisztújító közgyűlésére Kolozsváron kerül sor április 17-18-án. Mindeddig Kelemen Hunor az egyetlen jelölt az elnöki tisztségre. (3)


Johannis: szüntesse be az EB az igazságügyi országjelentéseket Románia esetében

Klaus Johannis államfő részt vett kedden a Legfelső Bírói Tanács (CSM) tisztújító értekezletén, amelyen úgy vélekedett: országa teljesítette azokat a kötelezettségeit, amelyeket 2007-es uniós csatlakozásakor vállalt az igazságszolgáltatás reformja terén. Szerinte eljött az ideje, hogy az Európai Bizottság beszüntesse Románia esetében azokat a rendszeres országjelentéseket, amelyeket Brüsszel az igazságszolgáltatás működéséről, a jogállamiság érvényesüléséről tesz közzé.

    A román média szerint az államfő kezdeményezése azzal áll összefüggésben, hogy több uniós tagország a romániai korrupcióra hivatkozva ellenzi az ország felvételét a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetbe, és "pozitív" igazságügyi országjelentésektől tette függővé a román csatlakozás támogatását. Az Európai Bizottság az úgynevezett Együttműködési és Értékelési Mechanizmus (CVM) keretében 2007 óta rendszeresen országjelentéseket tesz közzé a román igazságszolgáltatás működéséről. Tavalyi jelentésben az EB megállapította: az utóbbi évben folytatódtak a romániai reformok, komoly aggodalmakat keltenek azonban az igazságszolgáltatás függetlenségét veszélyeztető támadások, akárcsak a politikusoknak a korrupcióellenes harccal szembeni ellenállása.
    Johannis arra bíztatta a bírókat és ügyészeket, ne hagyják megfélemlíteni magukat, álljanak ellen a politikai befolyásolásnak, mert "nincs más esélye" az országnak, mint a jogállamiság megerősítése és a független igazságszolgáltatás. Az új román államfő szerint fontolóra kell venni, hogy a Legfelső Védelmi Tanácsnak a legfőbb ügyész is tagja legyen, és, hogy a - bírók és ügyészek szakmai testületeként működő - CSM, illetve a legfelső bíróság és a legfőbb ügyészség törvénykezdeményezési jogot kapjon. (forrás MTI) 3
 


Ferenc pápa: a napkeleti bölcsek a mai emberiség jelképei

     Isten nem a világi hatalomban, hanem a szeretet alázatában mutatkozik meg - mondta Ferenc pápa kedden Vízkereszt ünnepén a Szent Péter-bazilikában bemutatott misén.  Ferenc pápa a három király Betlehembe való érkezéséről szólva homíliájában hangsúlyozta, hogy a napkeleti bölcsek az Istent kereső mai embereket jelképezik. "A napkeleti bölcsek azonban jobban hittek Isten jóságában, mint a hatalom látszólagos csillogásában" - hangoztatta az egyházfő. Hozzátette: Heródes volt a hatalom képviselője, aki embertársában kizárólag vetélytársat volt képes látni, Isten azonban "nem a világi hatalomban, hanem a szeretet alázatában mutatkozik meg".
    Vízkereszt (Epifánia) napján az egyház Jézus megjelenését és a háromkirályok látogatását ünnepli a Betlehemben született gyermek Jézusnál. Olaszországban piros betűs munkaszüneti nap, amelyen a Befana vízkereszti boszorkány ajándékot hoz a gyerekeknek. A Szent Péter-bazilika felé vezető sugárúton jelmezes felvonulással idézték fel a lóháton érkező háromkirályok jelenetét és nem hiányoztak a rút vízkereszti boszorkányok sem.
    A Szent Péter téren délben mondott beszédében Ferenc pápa a keleti katolikus és ortodox egyházak híveit is köszöntötte az általuk január 7-én ünnepelt karácsony alkalmából. (3)


EKF – Háromnapos ünnepséggel nyit Pilsen

Háromnapos nagyszabású ünnepséggel indítja programját január közepén a nyugat-csehországi Pilsen (Plzen), amely a belgiumi Mons városával együtt az Európa Kulturális Fővárosa címet viseli 2015-ben.

A programsorozat keretében az év végéig több mint 600 rendezvényt tartanak a cseh városban – közölték a szervezők mai, prágai sajtótájékoztatójukon. Részletek a Kult-túra rovatban. (8)


Brazíliaváros visszalépne a 2019-es nyári Universiadétól

Brazíliaváros azt tervezi, hogy visszalép a 2019-es nyári Universiadétól. Az eseményre eredetileg Budapest is jelentkezett, ám végül mégsem pályázott. Az olimpiai sportágakkal foglalkozó insidethegames nevű honlapnak Brazíliaváros egyik elöljárója, Hélio Doyle elmondta: a januárban hivatalba lépett új kormányzónak, Rodrigo Rollembergnek az az elképzelése, hogy a főváros anyagi okok miatt visszalép a rendezéstől. Doyle szerint Rollemberg "túl rizikósnak" tartja, hogy előteremtsék a közel 880 millió dolláros rendezési költséget.
    A Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) ajánlása szerint 22 versenyhelyszín mellett sportolói falu építése is szükséges.
    Brazíliaváros 2013. november 9-én nyerte el a rendezés jogát, akkor, amikor a dél-amerikai ország már javában készült a 2014-es labdarúgó-világbajnokságra és a 2016-os Rio de Janeiró-i nyári olimpiára. Kandidált még Budapest és Baku. Utóbbi 2013. november 4-én vonta vissza pályázatát. November 8-án a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) és az Universiade-pályázatot előkészítő bizottság jelezte, hogy Budapest mégsem pályázik, és egy későbbi - legkorábban 2023-as - időpontban lehet esélye a kandidálásnak.

 A nyári Universiade az olimpia után a világ második legnagyobb nemzetközi sporteseménye, amelyen 5-6 ezer sportoló vesz részt. (3)


Fekete év volt a tavalyi a hazai tejtermelőknek

         Több mint 50 tejgyár – az összes létezőnek szinte egyharmada – volt kénytelen bezárni 2014-ben a kereslet csökkenése és a termelési költségek növekedése miatt – mondta ma Dorin Cojocaru, a hazai tejtermelők szövetségének elnöke, a Hotnews hírportál szerint. Tavaly, az év elején 183 engedélyezett tejgyár működött Romániában, a szövetség nyilvántartása szerint, áprilisban számuk 152-re csökkent, év végére pedig már 130-ra. Cojocaru a jelenség okát azzal magyarázta, hogy folyamatosan nőttek a tej feldolgozásánál szükséges kiadások, a nagy bevásárlóközpontok pedig rendre lemondtak az emiatt drágább hazai tejről, s mindinkább behozták saját márkájú termékeiket külföldről – Lengyelországból, Magyarországról, Németországból, Ausztriából valamint Szlovákiából. Cojocaru szerint az említett országokból jóval olcsóbban szerezték be a tejet, mivel nagyobb mennyiségük halmozódott fel az Oroszországgal szembeni embargo miatt. Azt is sérelmezte, hogy a nagy üzletláncok drágították polcaik díját, illetékét, azért, hogy kiszorítsák üzleteikből a romániai tejet, és inkább saját termékeiket árulják.

       Mivel idén áprilistól megszüntetik a tejkvótát, még nagyobb mennyiségű tejbehozatalra kell számítani, aminek következtében a még meglévő 130 tejgyárból 70, ha még üzemelni fog év végén – figyelmeztetett Cojocaru.   (3)

 


Rekordbevételt várnak a horvát turizmustól a szakemberek

Rekordbevételt várnak a tavalyi év után a horvát turisztikai szakemberek, mivel a kedvezőtlen időjárási viszonyok ellenére is jobban teljesített a horvát turizmus 2014 első háromnegyed évben, mint 2013-ban. A Horvát Nemzeti Bank (HNB) adatai alapján 6,77 milliárd euró idegenforgalmi bevételt könyveltek el, 2,5 százalékkal, 168 millió euróval többet, mint az előző év azonos időszakában. Darko Lorencin turisztikai miniszter elmondta, az idegenforgalmi bevétel a bruttó hazai termék (GDP) 20,9 százalékát tette ki ebben az időszakban, ami 0,7 százalékponttal több, mint egy évvel korábban. A horvát turizmus összes bevétele 2013-ban már megközelítette a 7,2 milliárd eurót, ami alig marad el a 2008-ban elért 7,5 milliárd eurós rekordtól. (3)


A tavalyi rekord után 2015 is erős év lehet a kínai tőzsdéken

Rekordévet zártak a kínai tőzsdék tavaly, a piacok az idei kereskedést is erősen kezdték, a trend a szakértők szerint egész évben kitarthat.

A belpolitikai reformok, a gazdaság fokozódó és folytatódó liberalizációja és a piaci várakozások is felfelé hajtják majd a kínai tőzsdéket, amelyek a tavalyi kétszámjegyű emelkedés után a legóvatosabb becslés szerint az idén is legalább tíz százalékkal nőnek majd – jósolta az MTI-nek Csang Csün, a sanghaji Fudan Egyetem professzora.

Csang véleményét több kínai és nemzetközi elemző és bank is osztja, miután a sanghaji tőzsde 2014 utolsó kereskedési napját 3234,68 ponton zárta, ami öt éve nem látott érték, éves összehasonlításban pedig 53 százalékos emelkedés. Ezzel a sanghaji teljesített a világ összes tőzsdéje között a legjobban, Kína pedig - megelőzve Japánt - a világ második legnagyobb részvénypiacává nőtte ki magát.

A felfelé mutató trend az első, hétfői kereskedési napon is megmaradt, ekkor öt és fél éve nem látott magasságba, 3350,55 pontra emelkedett a sanghaji kompozitmutató annak hírére, hogy a kínai kormány további lépéseket tehet a gazdaság élénkítése érdekében. A részvényárak növekedését segítették Li Ko-csiang miniszterelnök szavai is, aki a sencseni és hongkongi tőzsdék összeköttetésének szükségességéről beszélt a hét elején.

A Kínai Társadalomtudományi Akadémia január elején közzétett jelentésében “lassú bika” piacot jelez előre 2015-re, amelyet elsősorban a javuló nemzetközi gazdasági környezettel és az alacsony hazai kamatlábakkal magyarázott.

A China International Capital Corporation (CICC) befektetési bank a részvénypiacok 20 százalékos emelkedését jósolja az idei évre.

A Minsheng Bank előrejelzése szerint a monetáris politikai könnyítés a ciklikus gondok megoldásában segít majd, azok sikerét ugyanakkor a gazdaság lassulása veszélyezteti majd, amely rövid távon jelenthet nyomást a döntéshozókra. (4)


Agyonlőttek két rendőrt egy egyiptomi templom előtt

      Ismeretlenek kedd reggel agyonlőttek két egyiptomi rendőrt, akik Minja városában őrködtek egy keresztény imaház előtt - adta hírül honlapján az al-Ahrám című egyiptomi napilap. Az álarcosok gépfegyverekkel támadtak a Kairótól 245 kilométerre délre fekvő város szívében levő Szűz Mária templom előtt álló rendőrökre. A hatóság a templomot körülvevő városrészt azonnal lezárta és jelenleg nagy erőkkel keresi a tetteseket - jelentették biztonsági források.
    Az erőszakcselekményre reagálva Minja tágabb környezetében, az egész tartományban megerősítették a keresztény szenthelyek egyébként is fokozott védelmét tekintettel a január 7-én esedékes kopt ortodox karácsony közeledtére.
    Az észak-afrikai országban tevékenykedő szélsőségesek támadásainak célpontjai legtöbbször a biztonsági erők. A közel 90 milliós ország mintegy tíz százalékát kitevő keresztény kisebbség viszonylagos békében él muzulmán honfitársaival. Mohamed Murszi tavaly nyári elmozdítását követően ugyanakkor az iszlamista elnök felbőszült támogatói számos templomot és keresztény tulajdonú ingatlant tettek a földdel egyenlővé, főképp a szegényebb déli régióban pusztítottak. (MTI) 3


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 1222
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap