label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Kormányprogramon dolgozik a jobbközép ellenzék

Február végéig elkészül a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kormányprogramja, a parlament tavaszi ülésszakán pedig a PNL bizalmatlansági indítványt terjeszt be Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök kormánya ellen - jelentette be ma Alina Gorghiu, a jobbközép ellenzéki erők fúziója nyomán létrejött gyűjtőpárt társelnöke (képünkön).

Gorghiu szerint a PNL előre hozott választásokon szeretne kormányra kerülni, de elismerte: nehéz lesz teljesíteni ennek alkotmányos feltételeit. A 2016 őszén esedékes parlamenti voksolást akkor lehetne előrehozni, ha Klaus Johannis államfő feloszlatná a parlamentet.

A PNL azt követően készül a kormányzásra, hogy novemberben Iohannis, a párt akkori társelnöke legyőzte az elnökválasztáson Victor Pontát. Ezt sokan úgy értelmezik, hogy a választók megvonták a bizalmat a szociáldemokratáktól. (4)


Johannis elnök tanácskozásra hívta a jövő hétre a politikai pártok vezetőit

Klaus Johannis államelnök tanácskozásra hívta a jövő hétre a politikai pártok vezetőit, nyilatkozták az Államelnöki Hivatalból származó források.

Klaus Johannis államelnök egy héttel ezelőtt Gabriel Oprea, Mircea Duşa és Bogdan Aurescu miniszterekkel találkozott, hogy államelnöki tevékenységéről beszéljenek.

Az államelnök a múlt hétfőn Victor Ponta kormányfővel is megbeszélést tartott a 2015-ös büdzséről, valamint a védelmi minisztérium költségvetésének kiegészítéséről, tekintve, hogy ez az utóbbi napirenden lesz az uniós tárgyalásokon. (4)


Frunda: az RMDSZ hibás döntést hozott, amikor a jelenlegi körülmények között kilépett a kormányból

Az „RMDSZ hibás döntést hozott”, amikor a jelenlegi körülmények között kilépett a kormányból, mivel „lemondott a leghatékonyabb eszközről, amellyel szövetségeseket lehet találni a projektek parlamenti támogatásához, fejtette ki ma Frunda György, Victor Ponta kormányfő tiszteletbeli tanácsadója.

„Véleményem szerint az RMDSZ hibás döntést hozott, amikor a jelenlegi körülmények között kilépett a kormányból, mivel lemondott a leghatékonyabb, a legerősebb eszközről, amellyel szövetségeseket találhatott volna a román pártok között a projektek parlamenti támogatásához, és lemondott a kormányzással járó közigazgatási eszközökről is, melyekkel a romániai magyar közösséget támogathatta volna” - jelentette ki a RFI-nek nyilatkozva Frunda.

Frunda úgy vélte ugyanakkor, hogy „az RMDSZ-es vezetők megpróbálják újjáépíteni az RMDSZ-t”.

„Ne felejtsék el, az utóbbi években az RMDSZ-re leadott voksok száma folyamatosan csökkent, Kelemen Hunor kapta az RMDSZ államelnök-jelöltjei közül a legkevesebb szavazatot. Emellett kevesebb képviselőnk van az Európai Parlamentben, a román parlamentben. Az RMDSZ-nek meg kell tehát találnia az eszközöket, hogy a magyar közösséghez közeledjék, mivel az elmúlt két-három évben nagyon eltávolodott tőle” - mondta Frunda. (4)


Országszerte mínusz 15 fok alatti minimum-hőmérsékletek péntekig

Keddtől péntekig országszerte fagyos lesz az időjárás, a legalacsonyabb hőmérsékletek mínusz 15 Celsius fok alatt alakulnak, egyes vidékeken azonban mínusz 25 Celsius fok alá is süllyedhetnek. Napközben a csúcshőmérsékletek mínusz 10 és 0 fok körül alakulnak, tájékoztatott ma az ANM.

Az Országos Meteorológiai Intézet (ANM) szerint kedd délután 14 órától péntek délelőtt 10 óráig országszerte rendkívül hideg, fagyos lesz az idő főként az éjszakák folyamán és reggel.

„A legalacsonyabb hőmérsékletek gyakran süllyednek mínusz 15 Celsius fok alá, elszigetelten pedig akár mínusz 25 fok alá is. A nappali hőmérsékletek is túlnyomórészt negatívak lesznek, mínusz 10 és 0 fok között alakulnak” - áll az ANM tájékoztatásában.

A keddi nap folyamán és a keddről szerdára virradó éjszaka megerősödik a szél Moldvában, Munténia keleti felében és Dobrudzsában, a széllökések elérhetik az 55-65 kilométer/órás sebességet. (4)


Ungureanu: az év elején Johannis Brüsszelbe, Berlinbe, Párizsba és Kisinyovba látogat

Az év első hónapjaiban Klaus Johannis államelnök Brüsszelbe, Berlinbe, Párizsba és Kisinyovba tesz hivatalos látogatást, jelentette ki ma Mihai Răzvan Ungureanu, a PNL első alelnöke, az államfő személyes tanácsadója.

Részletek a Napirenden rovatban. (4)


Elhalasztották az ítélethirdetést Nagy Zsolt perében

Ma január 21-re halasztotta az ítélethirdetést a Legfelsőbb Bíróság és Semmítőszék a stratégiai privatizációkról szóló perben, jóllehet mára jogerős döntést ígért. Az ügyben Codruț Șeres és Nagy Zsolt volt minisztereket hat, illetve öt éves szabadságvesztésre ítélték alapfokon, az ügyészség azonban maximális büntetést kért. 

Legutóbb december 19-én volt tárgyalás a perben, amikor az öttagú bírói testület meghallgatta a záróbeszédeket, valamint utoljára szót adott a vádlottaknak is.

Ugyanakkor a legfelső bíróság január 5-re tűzte ki az ítélethirdetés napját. (4)


Érettségifelkészítőt indított Székelyföldön a Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Az eddig legtöbb nehézséget okozó tantárgyakból, elsősorban román nyelv és irodalomból készíti fel érettségire a székelyföldi magyar fiatalokat az a program, amelyet a magyarországi Nemzetstratégiai Kutatóintézet és partnerei indítottak ma útjára Székelyudvarhelyen.

A program keretében 850 székelyföldi magyar végzős diák vehet részt ingyenesen a tanév végéig a felkészítőkön. Mintegy kétharmaduk román nyelvből és irodalomból, harmadrészük pedig matematikából igényelte a segítséget.

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke elmondta, Székelyföldön évek óta csak 50 százalék körüli a sikeres érettségizők aránya, és a legtöbben a román nyelv és irodalom vizsgán buknak meg. „Az általunk támogatott program éppen a legnagyobb nehézséget okozó akadályok leküzdését segíti” - fogalmazott.

Szász Jenő szerint a rossz érettségi eredmények azt is jelzik, hogy a román állam „olyannyira erőlteti a román nyelv és irodalom megismerését, és olyan tárgyi tudást követel”, amelyet a kisebbségben élő fiatalok csak nehezen szerezhetnek meg. Hozzátette, a kialakult helyzet minden bizonnyal a fiatalok és a szülők kifogásolható hozzáállásán és a pedagógusok nem mindig lelkiismeretes munkáján is múlik. Az elnök azért tartotta a Nemzetstratégiai Kutatóintézet illetékességi körébe tartozónak a diákok felkészítését, mert az intézet a humánerőforrás-gazdálkodást tekinti legfontosabb küldetésének. „Valamennyi gazdasági és természeti erőforrásnál nagyobb kincs a magyar kultúrkörhöz tartozó ember” - jelentette ki Szász Jenő. (4)


Egy csorda bivalyt gázolt el a vonat Egeresen, majd kisiklott

Ma a Bánffyhunyad-Kolozsvár szakaszon közlekedő Regio típusú (személy) vonat Egeres közelében egy csorda bivalyt gázolt el.

A baleset következtében a vonat kisiklott. (4)


Fucsovics továbbjutott Happy Valleyben

Fucsovics Márton sikerrel vette az ausztráliai Happy Valleyben zajló, 50 ezer dollár összdíjazású keménypályás tenisztorna első fordulóját.

A viadal honlapja szerint a világranglistán 159. magyar játékos 1 óra 26 perc alatt, 7:6 (7-2), 6:4-re legyőzte az ukrán Gyenisz Molcsanovot (169.).

A nyolcadik helyen kiemelt Fucsovics - aki a jövő héten az Australian Open selejtezőjében lesz érdekelt - a 16 között a szabadkártyával indult, hazai közönség előtt szereplő Alex Bolttal (202.) találkozik. (4)


Mark Zuckerberg könyvolvasásra buzdít

Könyvolvasásra buzdít Mark Zuckerberg: a Facebook-alapító idén kéthetente elolvas egy új könyvet, és erre ösztönzi barátait is.

Részletek a Számítástechnika rovatban. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:554
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 931
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap