label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Eltűnt utasszállító: két nagyméretű tárgyat találtak a Jávai-tengerben

Két nagyméretű tárgyat találtak a Jávai-tenger fenekén a hat napja eltűnt utasszállító repülőgépet kereső csoportok - jelentette be szombaton a kutatást irányító indonéz ügynökség vezetője. Bambang Soelistyo elmondása szerint ezek a tárgyak harminc méter mélyen fekszenek a tengerfenéken, azon a helyen, ahol a lezuhant gép utáni kutatás is folyt. Emellett olajfoltot is lebeg a víz felszínén, ezért Soelistyo sajtótájékoztatóján meggyőződését fejezte ki, hogy az eltűnt gép roncsaira bukkantak.
Egyes hírügynökségek tényként közlik, hogy megtalálták a gép roncsait, mások pedig tartózkodnak ettől, csupán "két tárgyról" írnak. A tengerfenéken észlelt egyik tárgy 9,4-szer 4,8 méteres, és 0,4 méter vastag, a másik pedig 7,2-szer félméteres. Soelistyo szerint most megpróbálnak felvételt készíteni róluk mélyvízi robotjárművekkel, majd búvárok is leereszkednének a tengerfenékre, de a kutatást az erős hullámzás és viharos széllökések nehezítik.

Eddig összesen harminc holttest került elő. Apróbb gépdarabokat is kihalásztak már a tengerből, de a gép törzsét mindezidáig nem találták meg. A fekete dobozok utáni kutatás egy 13 500 négyzetkilométeres területen folyik, a műveletben indonéz, maláj, szingapúri és amerikai hajók, valamint fémkereső berendezésekkel felszerelt repülőgépek vesznek részt, de két japán helikopterszállító hajó is bekapcsolódik a kutatásba. (3)
 


Brindisi kikötőjébe vontatták a kiégett olasz komphajót

Több napos vontatás után a Norman Atlantic olasz komphajó pénteken érkezett be a dél-olasz Brindisi kikötőjébe. A hajóroncsra elsőként a katasztrófa okait vizsgáló olasz ügyészek léptek fel. A több ponton feketére égett hajót a dél-olasz Puglia tartományban levő kikötőben horgonyozták le. A Norman Atlantic fedélzetére senki sem léphet fel az ügyben nyomozó olasz hatóságokat kivéve. A hajón még meg kell találni az eseményeket rögzítő fekete dobozt. Azt sem zárják ki, hogy a kompon további áldozatok lehetnek. 
    A szintén pugliai Bari ügyészsége eddig hat személy ellen indított vizsgálatot gondatlanságból okozott emberölés és hajótörés okozása miatt. Közöttük van a Norman Atlanticot üzemeltető olasz hajótársaság tulajdonosa, valamint a hajó kapitánya. 
    A december 28-án történt kompkatasztrófa összesen 13 halálos áldozatot követelt. 11 személy közvetlenül a katasztrófa következtében, míg 2 matróz a vontatás előkészítésekor vesztette életét. Azt ugyanakkor még mindig nem tudni, hogy pontosan hányan utaztak az olasz hajón. Görög adatok szerint az utasok és legénység száma 478-at tett ki. Az olasz ügyészség szerint azonban ennél többen voltak, közöttük a hajón elrejtőzött illegális bevándorlók is, és mintegy száz emberről nincs hír.
    Az olasz komphajó a görögországi Patrasz kikötőjéből tartott az olaszországi Anconába, és Othonoi görög szigettől 60 kilométerre északnyugatra adott le vészjelzést, miután rakterében vasárnap hajnalban tűz ütött ki. (3)


Tüntetés a közállapotok megváltoztatásáért Budapesten

A közállapotok megváltoztatásáért tüntettek Budapesten, az Operánál péntek este, a résztvevők a Nagymező utcáig töltötték meg az Andrássy utat - jelentették a helyszínről az MTI tudósítói.

A Facebookon MostMi! - Új országot építünk! mottóval meghirdetett demonstrációt a három évvel ezelőtti tüntetés évfordulójára szervezték az operaház elé. Várady Zsolt, a MostMi társadalmi kezdeményezés egyik elindítója arról beszélt: nem magát a képviseleti demokráciát utasítják el, hanem az elmúlt 25 év pártjait vonják kérdőre, mert nem tettek valós lépéseket azért, hogy a társadalom igazi részévé váljon a közügyek formálásának. Kijelentette, egyelőre nincsenek pártpolitikai ambíciói és a MostMi mozgalom sem pártalapítási szándékkal jött létre, mert nincs itt az ideje, nincs hozzá szervezet, sem anyagi lehetőség. Somody Bernadette, az Eötvös Károly Intézet igazgatója azt mondta, bár a három éve hatályos alaptörvény azt állítja, hogy Magyarország köztársaság, ez szerinte nem igaz. Hozzátette: "újra meg kell alapítanunk" a magyar köztársaságot, és meg kell alkotni új alkotmányát. Vágó Gábor volt LMP-s országgyűlési képviselő, akit "magyar állampolgárként" konferáltak fel, azt mondta: a Fidesz rendszere bukásra van ítélve, de hogy ez holnap, idén, 2018-ban történik-e meg, vagy évtizedeket kell várni rá, a tudatos állampolgárokon múlik. A demonstráció előtt Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc korábbi beszédeiből, valamint A tanú című filmből játszottak be részleteket, miközben egy épület falára klipet, illetve a film egyik jelenetét vetítették. (3)


Időjárás: havazás, jégeső, erős szél hétfő éjjelig – figyelmeztetnek a meteorológusok

A szombati meteorológiai előrejelzések szerint szombat estétől újabb havazás várható, de helyenként jégeső is előfordulhat, a szél felerősödik az ország egész területén. Az Országos Meteorológiai Intézet a figyelmeztetését szombat estétől hétfő éjszakáig adta ki. A szél helyenként fokozódik, meghaladhatja az 50 km/h sebességet főleg a délnyugati és központi országrészben. Hegyvidéken méginkább téliesre fordul az idő, hóviharra, erősebb szélfújásra kell számítani (70-80 km/h).

A külügyminisztérium arra is figyelmeztet, hogy aki teheti, ne induljon útnak Magyarországra, illetve az időjárásnak megfelelően készüljenek fel, elegendő üzemanyaggal, élelmiszerrel, víztartalékkal, és a magyarországi időjárási előrelejzésekre hivatkozik az intézmény – tájékoztat az Agerpres. (3)


Tenisz: Andy Murray nyert, meccs nélkül

Az Abu-Dhabiban (Abu-Dzabi) zajló meghívásos férfi tenisztorna fénypontját a Novak Djokovics–Andy Murray döntő jelentette, az attrakció azonban elmaradt: a szerb világelső belázasodott, és nem tudott kiállni. „Sajnos nem vagyok képes játszani az abu-dzabi fináléban ma este – üzente a szervezőknek Novak Djokovics. – Lázas beteg voltam ma, és nem vagyok megfelelő állapotban, hogy játsszak. A tegnapi meccsem után azt mondtam a közönségnek, hogy idén is megmutatták a tenisz iránti szeretetüket, ez pedig mindig arra ösztönöz, hogy a legjobbamat nyújtsam, úgyhogy mérhetetlenül csalódott  vagyok, hogy nem tudok ma pályára lépni.” Ezzel megszakadt a szerb teniszező hároméves veretlenségi sorozata, Andy Murray pedig az első, 2009-es kiírás megnyerése után másodszor ünnepelhetett.
A tenisztorna harmadik helyéért megrendezett mérkőzésén a korábbi világelső spanyol Rafael Nadal másfél óra alatt, két szettben legyőzte a svájci Stanislas Wawrinkát. 

TENISZ

MEGHÍVÁSOS TORNA, ABU-DHABI
DÖNTŐ
Andy Murray (brit, 4.)–Novak Djokovics (szerb, 1.) meccs nélkül
A 3. HELYÉRT
Rafael Nadal (spanyol, 2.)–Stanislas Wawrinka (svájci, 3.) 7:6, 6:3


Földkerülő vitorlásverseny: Alex Thomsonék rekordot döntöttek

Új szakaszcsúcsot felállítva a brit Alex Thomson kormányozta, s a végső győzelemre leginkább esélyesnek tartott Hugo Boss érte el elsőként Gibraltárt a Barcelona World Race páros, földkerülő vitorlásverseny nyolc hajó alkotta mezőnyéből, amelynek tagja a Fa Nándor vezette Spirit of Hungary is. Thomsonék - a szervezők szombati közlése szerint - péntek este tudták le a leggyorsabban a katalán főváros és Gibraltár közötti 538 tengeri mérföldet, jelesül 2 nap 5 óra 50 perc alatt. A régi - 2011-ben elért - rekord 3 nap 7 óra 55 perc volt. 
    A Spirit of Hungary, fedélzetén Fa Nándorral és új-zélandi társával, Conrad Colmannal, jó rajtot vett, a harmadik helyre sorolt be, majd három további egység közelében a nyolcadik helyen haladt. A verseny honlapja szerint Fa Nándorék zárták a sort szombat délelőtt is. A mezőny Gibraltárból Afrika felé veszi az irányt. 
    Az 500 ezer euró összdíjazású Barcelona World Race, amelyet ezúttal harmadszor rendeznek meg, a katalán főváros kikötőjéből december utolsó napján, kora délután startolt el. A visszaérkezés Barcelonába a mintegy 24 ezer tengeri mérföldes, kikötés nélküli földkerülés zárultával, március végére-április elejére várható. (MTI) 3


Ebola: több mint nyolcezren haltak meg tavaly

Több mint nyolcezerre tehető azoknak a száma, akik tavaly az ebolajárvány következtében vesztették életüket - áll az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken, Berlinben nyilvánosságra hozott jelentésében.

A WHO együtt említette azokat, akik megerősített adatok szerint, illetve valószínűleg vagy feltételezhetően az ebola következtében haltak meg. Eszerint járvány által leginkább sújtott három nyugat-afrikai országban - Libériában, Sierra Leonéban és Guineában - összesen mintegy nyolcezer halálos áldozatot követelt az ebola.
További 15 ember más országban halt bele a fertőzésbe, amely nagyjából egy évvel ezelőtt kezdődött, és amely mostanáig messze a legsúlyosabb. (3)

 


Bozóttűz pusztít Ausztráliában

Már több tízezer embernek kellett elhagynia otthonát Dél-Ausztráliában, mert hatalmas bozóttűz tombol a térségben. Adelaide-ben eddig öt lakóépület égett le. Az oltást és a mentést nehezíti az óránként 110 kilométeres sebességű szél. Az ausztrál hatóságok azt mondják, 32 éve volt utoljára ekkora tűzvész a környéken.

Míg a Föld Északi féltekén esik a hó és hideg van, addig a Déli féltekén sok helyen a hatalmas szárazsággal és a hőséggel küzdenek az emberek. Ausztráliában ez az egyik legmelegebb időszak. Ma több mint 46 fokot mértek. A nagy kánikulában pedig bozóttűz pusztít. Nemcsak az emberek, az állatok is nehezen viselik a tűzvészt. Több ló például megvadult az egyre gyorsabban terjedő tűz miatt. A tűzoltók mindent bevetnek, hogy megfékezzék a lángokat. Repülőgépről locsolnak égést gátló folyadékot a tűzre. Úgy tűnik, hiába. Az óránként 110 kilométeres sebességű szél csak fokozza az amúgy is nagy pusztítást.
A szomszédos Victoria államban is hasonló a helyzet, ott péntek óta több mint 300 tűzhöz riasztották a tűzoltókat.
Utoljára 1983-ban volt a mostanihoz hasonló tűzvész Ausztráliában. Akkor több mint 70 halálos áldozata volt a pusztító tüzeknek, amelyekben több ezer ház semmisült meg. (3)


Újabb illegális bevándorlók az olasz partoknál

Mintegy háromszázhatvan újabb illegális bevándorlót mentettek ki szombaton egy teherhajóról, amely legénység nélkül, sorsára hagyva tartott az olasz partok felé. Az AFP francia hírügynökség arról számolt be, hogy az embercsempészek, mielőtt elhagyták a fedélzetet és sorsukra hagyták az utasokat, a hajót automata vezérlésre kapcsolták. A parti őrség beavatkozása nélkül a hajó nekiütközött volna a partoknak. A fedélzeten 232 férfi, 54 nő és 74 gyermek tartózkodott, mindannyian jó egészségi állapotban vannak. Egy menekülttáborban helyezték el őket a calabriai Corigliano településen. Ez a harmadik ilyen eset tizenöt napon belül, az olasz hatóságok december 20. óta közel kétezer embert mentettek ki a tengerből.

A Földközi-tengeren tevékenykedő embercsempészek új módszert eszeltek ki, a hatóságok "közreműködésére" is építve. Egyre gyakrabban vesznek igénybe óriási, rozoga teherhajókat, amelyre sok illegális bevándorló fér fel. Egy útért általában 1000-2000 dollár közötti összeget kérnek el az Európába igyekvőktől. A kormányt még a nyílt tengeren az európai part felé irányítva automata üzemmódra állítják, az olasz haditengerészethez segélyhívást juttatnak el, és a vízi járművet a sorsára hagyják. A hajót sokszor meg is rongálják, hogy ezzel is beavatkozásra kényszerítsék a hatóságokat. Egy ilyen, több száz embert szállító hajó útnak indításával több százezer dollárt kereshetnek a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) tájékoztatása szerint. (3)


Külföldiek is szolgálhatnak ezentúl az orosz hadseregben

Külföldiek is szolgálhatnak az orosz hadseregben, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta az erről szóló rendeletet - jelentette szombatra virradóra a gazeta.ru orosz hírportál. A katonai szolgálat rendjét módosító elnöki rendelet az elektronikus jogtárban jelent meg.
    A jogszabály szerint a külföldi állampolgársággal rendelkező katonák "részt vehetnek hadiállapot és fegyveres konfliktusok idején végzendő küldetésekben az általánosan elfogadott és a nemzetközi elvekkel, illetve az Oroszország által kötött nemzetközi egyezményekkel és az orosz törvényekkel összhangban".
    Az elnöki rendelet szerint az orosz hadseregben szolgálatot teljesítő külföldi szerződéses katonáknak tudniuk kell oroszul. Szerződés nem köthető olyan külföldivel, aki ellen nyomozati vagy bírósági eljárás folyik, akit elítéltek vagy már börtönbüntetését tölti.(3)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:555
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 1051
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap