label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Johannis: Romániának a schengeni övezetben van a helye

Romániának a schengeni övezetben van a helye, mert teljes mértékben teljesíti a csatlakozáshoz szükséges feltételeket - jelentette ki csütörtökön Klaus Johannis államfő.

A Bukarestben akkreditált külföldi diplomatákhoz intézett beszédében Johannis kifejtette, hogy elnöki mandátuma alatt folytatni akarja Románia európai integrációját, így a schengeni csatlakozás és az euró bevezetése továbbra is aktuális célkitűzés marad.

Úgy vélte, hogy Románia schengeni övezeti csatlakozása kizárólag politikai okok miatt késik, és szerinte az EU legnagyobb hiányossága nem gazdasági jellegű, hanem a partnerek közötti bizalom hiányában mutatkozik meg, ami hátrányos megkülönböztetéshez vezet. (9)


Elena Udrea a Korrupcióellenes Ügyészségen

Beidézték, és be is kísérték ma meghallgatásra a Korrupcióellenes Ügyészségre (DNA) Elena Udreát, a Népi Mozgalom Pártja (PMP) elnökét, miután Udrea ezt előzőleg ki is írta Facebook-bejegyzésében.  Bírósági forrásokra hivatkozva a Hotnews hírportál megírta, hogy 2009-2013 között Udrea a vagyon-nyilatkozatában több ingatlanvásárlást is feltüntetett, amelyek értéke jóval meghaladta miniszteri, képviselői vagy egyetemi tanári jövedelmeit, aminek következtében az ügyészek azzal gyanúsítják, hogy más, be nem vallott forrásból származhatott a többletjövedelme. Azzal is megvádolták az ügyészek Elena Udreát, hogy nem tett említést nyilatkozatában a volt férje, Dorin Cocos által adott pénzkölcsönről sem, amelyben az Euro Hotels International szálloda részesült, holott Udrea bejelentette, hogy ettől a cégtől osztalékot vett fel. A DNA szerint a Cocos által adott kölcsönök valójában a Microsoft-ügyben kapott 9 millió euró csúszópénzből származnak. Elena Udreát pénzmosással és hamis vagyon-nyilatkozattal gyanúsítják, egy esetleges előzetes letartóztatáshoz a parlament jóváhagyására lenne szükség.    (3)


A Charlie Hebdo legfrissebb száma 13 millió eurós bevételt és 80 ezer új előfizetőt hozott

A Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilapnak a 12 áldozattal járó merénylet után megjelent első számából 13 millió eurós bevételhez és 80 ezer új előfizetőhöz jutott a szerkesztőség. A bevételen kívül a Charlie Hebdo 1,7 millió euró összegű adományt kapott francia lapoktól és sajtószervezetektől, 100 ezer eurónyi felajánlás érkezett külföldről a Riporterek Határok Nélkül nevű nemzetközi újságíró-szervezeten keresztül és 150 ezer euró spontán felajánlásokból.

Mindennek egy részét a január eleji párizsi terrortámadások 17 áldozatának hozzátartozói kapják, és a szerkesztőség egy alapítványt is létrehozott, amelyből szatirikus hetilapokat fognak támogatni a világ minden táján. (9)


Toró nem indul az EMNP elnöki tisztségéért Szilágyival szemben

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) decemberben lemondott elnöke kijelentette, nem száll versenybe a szintén leköszönt Szilágyi Zsolt alelnökkel a párt elnökségéért a hétvégi országos küldöttgyűlésen.

Toró T. Tibor szerint Szilágyi Zsolt elnökké választása konszenzust teremthet a néppártban. „Szívesen adom át neki a stafétát. Nagyon remélem, hogy igent mond, és elvállalja a tisztséget” - jelentette ki az EMNP alapító elnöke. Hozzátette: 25 éve megannyi közös projektben álltak egymás mellett Szilágyi Zsolttal, így ő maga csak akkor száll versenybe az elnöki tisztségért, ha Szilágyi nem vállalja a jelöltséget.

Az EMNP területi szervezetei a párt öt politikusát – köztük Szilágyi Zsoltot és Toró T. Tibort - jelölték az elnöki tisztségre. (9)  


Gorbacsov ismét háborús veszélyre figyelmeztet

Oroszország és az Egyesült Államok között új hidegháború tört ki, amely fegyveres konfliktusba torkollhat – figyelmeztetett csütörtökön a Szovjetunió utolsó vezetője, Mihail Gorbacsov.

"Másról sem hallunk, csak Amerika és az Európai Unió Oroszország elleni szankcióiról. Teljesen elvesztették volna a fejüket?" – tette fel a kérdést Gorbacsov az Interfax orosz hírügynökségnek nyilatkozva."Amerika eltévedt a dzsungel sűrűjében, és magával ránt bennünket is" – tette hozzá a peresztrojka atyja. "Mondjuk ki őszintén, (Amerika) máris újabb hidegháborúba rántott bennünket azzal, hogy nyíltan meg akarja valósítani az általános diadalra vonatkozó eszméjét" – hangsúlyozta a 83 éves volt vezető.

"Hova jutunk ezzel mindnyájan? A hidegháború már nyíltan folyik. Nem jelenthetem ki teljes bizonyossággal, hogy a hidegháborúból nem lesz valóságos háború. Félek, hogy az amerikaiak ezt is megkockáztatják" – szögezte le a volt szovjet elnök. (9)

    


Merkel-Orbán találkozó Budapesten

Hivatalosan is bejelentette szerdán a német kormány szóvivője, hogy Angela Merkel német kancellár február 2-án Budapestre látogat. Merkel és vendéglátója, Orbán Viktor magyar miniszterelnök "kétoldalú és európai uniós politikai témákat, az aktuális magyarországi fejleményeket és az ukrajnai helyzetet beszélik meg". A kancellár Áder János köztársasági elnökkel is találkozik.

A magas rangú vendég hétfőn átveszi a Szegedi Tudományegyetem doctor honoris causa címét. Az elismerés adományozását az intézmény három kara – a Természettudományi és Informatikai Kar, az Állam- és Jogtudományi Kar és a Bölcsészettudományi Kar – kezdeményezte 2013 februárjában. (9)


Sokkoló médiakampányt indított a francia kormány a dzsihádról

A dzsihadisták által ígérteket a valósággal összevető, sokkoló videóval indított médiakampányt a francia kormány szerdán, hogy elriassza a fiatalokat a szélsőségesekhez való csatlakozástól.

"Azt mondják neked: áldozd fel magad az oldalunkon, ezzel egy igaz ügyet fogsz védelmezni. A valóság: a földi pokol vár rád, és egyedül fogsz meghalni, távol otthonodtól" - ilyen és ehhez hasonló szembeállítások szerepelnek az interneten közzétett, "Állítsunk meg a dzsihadizmust" című videóban, amelyen az Iszlám Állam szélsőséges szervezet fegyvereseinek képeit szenvedő gyerekeket, keresztre feszítéseket, lefejezett és tömegsírba dobott holttesteket ábrázoló jelenetek követik.

A videó a dzsihadisták nyugaton tevékenykedő toborzói által leggyakrabban használt érveket próbálja hitelteleníteni. Ezek között szerepel, hogy "a szíriai gyermekek védelmében" próbálnak rávenni nyugati fiatalokat csatlakozásra az IÁ-hoz vagy más szélsőséges csoporthoz, és arra buzdítanak fiatal lányokat, hogy "alapítsanak családot egy hősünkkel". (9)


Év végéig megújul az ószer

Elfogadta ma a Kolozsvári Helyi Tanács a Bábolna/Bobâlnei utcai ószer felújításának műszaki dokumentációját.  

A felújítási tervek alapján a 37 ezer négyzetméteres területen 15 modern, közművesítéssel ellátott csarnokot építenek fel, így az eladásra kínált árukat is külön csarnokokba tömbösítenék.

A nyitva tartást kiterjesztenék vasárnapra is, továbbá 300 parkolóhelyet hoznak létre, ám sem az árusok, sem a vásárlók által kifizetendő belépti díjat – egy lej a vásárlóknak és 3 lej az árusoknak – nem drágítanák – ígéri és tervezi a kolozsvári önkormányzat.

Részletek a holnapi Szabadságban.  (13)


Elfogták a negyedik szökevényt

Ma délután Gyulafehérváron rendőrkézre került az a férfi, aki három társával több mint 10 napja szökött meg a Kolozs Megyei Rendőrség fogdájából.

A férfit rendőri kísérettel visszahozzák Kolozsvárra, ahol kihallgatják, majd ismét őrizetbe veszik.

A 32 éves, Franciaországban 10 év börtönre ítélt Alexandru Bartuş január 17-én szökött meg három társával, akiket azonban 24 órán belül elfogtak. (13)


Fellegvári műemléket vásárol az önkormányzat

Él elővásárlási jogának gyakorlásával a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal – szavazták meg a tanácsosok a mai tanácsülés utolsó pontjaként a „Különfélék” kategóriába utólag iktatott tervezetet. Konkrétan a nyugati kapuról van szó, amelyért az önkormányzat 100 ezer euró (+áfa) fizet. (13)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:555
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 798
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap