label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Strasbourgi kártérítés forradalmároknak

A strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága 832 500 euró kártérítést ítélt meg az 1989-es romániai forradalom 81 áldozatának amiatt, hogy a román igazságszolgáltatás mindmáig nem vizsgálta ki megfelelően ügyüket - jelentette a Mediafax.

A testület elismerte az ügy összetettségét, de indoklása szerint ez nem indokolja a vizsgálat elhúzódását, mivel az idő múlása árt a történtek tisztázásának, és meghiúsíthatja a vizsgálat sikeres lefolytatását.

1989 decemberében mintegy 1100 személyt öltek meg a mai napig tisztázatlan körülmények között. (9)


Állami kitüntetések holokauszt-túlélőknek

Klaus Johannis államfő átadta kedden azokat az állami kitüntetéseket, amelyeket holokauszt-túlélőknek adományozott az auschwitzi koncentrációs táborban átélt szenvedésük előtti mély tisztelete jeléül.

Az elnök a Hűséges Szolgálat érdemrend lovagi fokozatát adományozta Asztalos Erzsébetnek, Mármor Mártának, Székely Lászlónak, Tusa Etelkának, Bóné Gabriellának, Braun Viorának, és Diamantstein Zsuzsannának.  Az utóbbi három kitüntetett személyesen vette át az elismerést az elnöki hivatalban rendezett szertartáson.

Klaus Iohannis rámutatott: a román nemzet nem ódzkodik attól, hogy nyíltan beszéljen a felelősség, a bűnrészesség kérdéséről, és megértette, hogy fel kell lépnie a feledés, valamint az intolerancia minden formája ellen. Mint mondta: a hallgatás, a gyilkosságok elfogadása, a gyűlölettel szembeni érzéketlenség is hozzájárultak ahhoz, hogy lehetővé vált a népirtás. (9)


Kerekes Gábort szintén négy évre ítélték

A Legfelső Bíróság kedden hozott végleges ítéletet több vádlott esetében is, Codruţ Sereş és Nagy Zsolt mellett. Szintén a stratégiai privatizációk ügyében ítélték el Kerekes Gábort is, négy évre, továbbá Michal Susakot (cseh állampolgár, 4 év), Mircea Călin Flore, a londoni CSFB Europe Ltd. igazgatóját (román és angol állampolgár, 4 év 6 hónap), Vadim Benyatov nemzetközi tanácsadót (4 év 6 hónap), Stamen Stanchev a legnagyobb büntetést kapta (5 év 2 hónap), Mihai Radu Donciu volt miniszteri tanácsadót (5 év), Mihai Dorinel Mucea, a privatizációs hivatal volt helyettes vezetőjét (4 év), valamint Mustafa Oral török állampolgárt (3 év).  (3)


Lemondott George Maior SRI-igazgató

Távozik tisztségéből George Maior, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) igazgatója, akinek lemondását Klaus Johannis államfő elfogadta - közölte kedden a román elnöki hivatal.

A titkosszolgálati vezető már a novemberi elnökválasztási kampány idején jelezte, hogy felajánlja lemondását a megválasztott új államfőnek. Távozása mégis meglepetésnek számít, miután Johannis elnöki beiktatása után úgy nyilatkozott, hogy az "SRI jól működik, és az SRI igazgatói posztja foglalt".

A román média a lemondást azzal hozta összefüggésbe, hogy az SRI igazgatója a párizsi terrortámadások után nyilvános szócsatába keveredett az alkotmánybírósággal. Maior azt sugallta, hogy a taláros testület viseli a felelősséget, ha Romániában is "baj lesz", miután alkotmányellenesnek minősítette a telefonos és számítógépes kommunikáció megfigyelését szabályozó jogszabályokat. (9)


Kovács Péter: tönkretették Nagy Zsolt életét

Mélységesen igazságtalan döntéssel állunk szemben – nyilatkozta lapunknak Kovács Péter a Nagy Zsolt ügyében hozott ítélet kapcsán. Az RMDSZ főtitkára úgy véli, a romániai társadalomban kialakult egy olyan hangulat, miszerint minden politikus lop és hazudik. 

„A romániai igazságszolgáltatás éppen ezt a hullámot használja ki, és hoz olyan döntéseket, mint Nagy Zsolt esetében, amit képtelenség felfogni és feldogozni. Ártatlan embert ítéltek el hosszú börtönévekre, és tették tönkre az életét a hét éve zajló kivizsgálás során, illetve most azzal, amikor a rácsok mögé küldik” – fejtette ki Kovács Péter.

Az RMDSZ főtitkára elmondta: amikor meghallotta az ítéletet, az első gondolata az volt, hogy össze kell csomagolni, és el kell menni ebből az országból. Merthogy az ember lehet ugyan a legbecsületesebb, akárcsak Nagy Zsolt, mégis hihetetlen visszaélés tárgya. (9)


A Kárpát-medence szórványmagyarságát segítő program indul

A Kőrösi Csoma Sándor Programmal párhuzamosan a Kárpát-medence szórványmagyarságát segítő programot indít a kormány tavasszal - mondta ma Potápi Árpád János az MTI-nek.

A magyar miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára kifejtette: a program az egykori monarchia területére terjed majd ki, érintve Csángóföldet, Csehországot, Bosznia-Hercegovinát, Macedóniát, Dél-Lengyelországot egyaránt. A program alapvetően nem az emigráció magyarságát, hanem a Kárpát-medencében élőket szeretné megcélozni - jelezte.

A Kőrösi Csoma Sándor Program mintájára a magyar közösségekhez várhatóan ötven fiatalt küldenek ki, akik a kulturális feladatok mellett a szórványmagyarság közösségeinek szervezésében, építésében, identitásának megerősítésében segítenek majd.

Potápi Árpád János tájékoztatása szerint a program forrásigényének meghatározása zajlik, ugyanakkor várhatóan jóval alacsonyabbak lesznek a költségek, mint az egymilliárd forintos kerettel meghirdetett Kőrösi Csoma Sándor programé.

A programot - amelyet Grezsa István miniszteri biztos koordinál - a tervek szerint márciusban hirdetik meg - jelezte az államtitkár. (4)


Négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélték jogerősen Nagy Zsoltot

Négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a legfelsőbb bíróság jogerősen Nagy Zsoltot, a Tăriceanu-kormány volt távközlési miniszterét, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) volt politikusát kedden a 2005-2006-os stratégiai privatizációk ügyében.

Ugyanebben az ügyben Codruț Sereș volt gazdasági miniszter négy év nyolc hónap letöltendő börtönbüntetést kapott jogerősen.

A két minisztert és több társukat 2009-ben állította bíróság elé a szervezett bűnözés- és terrorizmusellenes ügyészség (DIICOT) nemzetközi bűnszövetkezet támogatása és hazaárulás címén, azzal vádolva őket, hogy bizalmas információkat adtak ki külföldieknek magánosításra váró állami vállalatokról.

Első fokon Nagy Zsolt öt évet kapott, miután a bíróság felmentette a hazaárulás vádja alól, de bűnszövetkezetben való részvételben bűnösnek találta. (9)


Őrizetbe vették Gyergyószentmiklós polgármesterét

Őrizetbe vette a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) Mezei Jánost, a székelyföldi Gyergyószentmiklós polgármesterét, akit hivatali visszaéléssel gyanúsítanak - jelentette az Agerpres hírügynökség.

A hírügynökség ügyészségi forrásokból hétfőn késő este arról értesült, hogy a Magyar Polgári Párt (MPP) színeiben megválasztott politikust a Monturist Kft. tulajdonában levő telkek elidegenítése ügyében vizsgálják. (9)


Hat amerikai államban hirdettek szükségállapotot a téli vihar miatt

Hat amerikai államban hirdettek szükségállapotot a téli vihar miatt, amely helyi idő szerint hétfő este érte el nagy erővel az Egyesült Államok északkeleti területét.

A rendkívüli intézkedések New York, New Jersey, Connecticut, Rhode Island, Massachusetts és New Hampshire államban léptek életbe, de téli viharra való figyelmeztetetést adtak ki Maine-ben, Marylandben és Kelet-Kanada egyes vidékein is. Az erős széllökésekkel kísért havazás összesen mintegy 60 millió embert érint. A lakosokat felszólították, hogy maradjanak otthon, és a tömegközlekedés működését - beleértve a New York-it is - felfüggesztették.

Az amerikai országos meteorológiai szolgálat arra figyelmeztetett, hogy "az életveszélyes hóvihar" egyes helyeken akár 90 centiméternyi csapadékot is hozhat, és hogy a szél által felkorbácsolt reggeli dagály New York környékén ugyancsak 90 centiméterrel lehet magasabb a szokásosnál.

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója a sürgősségi járművek kivételével 13 megyében - beleértve New York várost is - megtiltotta a közúti közlekedést. Az intézkedés megsértőit 300 dolláros bírsággal sújthatják. Hasonló rendkívüli szabályokat léptettek életbe Connecticut és Massachusetts államban. "Ha ön (este) 11 óra után az autójában ül bármely úton, városban, faluban, akkor technikailag bűncselekményt követ el" - mondta Cuomo, rámutatva, hogy az életveszélyes helyzet nagyfokú óvatosságot követel meg. (9)


Jöhet a tíz új autóbusz

Aláírta a Kolozsvár Közszállítási Vállalat (CTP) azt a szerződést, amely értelmében 10 új autóbuszt vásárol a Briari’s cégtől. A 95 férőhelyes buszoknak fél éven belül kell megérkezniük.

Amint arról már korábban szóltunk, a CTP versenytárgyalást hirdetett 10 új, „rövid” autóbusz vásárlására, amit az Iveco buszokat „ígérő” Briari’s nyert.

A vesztesek közül többen is zúgolódtak az eredményhirdetést követően, de végül egyikük sem nyújtott be fellebbezést a törvényes határidőn belül. (13)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 325
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap