label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Nem sikerült felszínre emelni az AirAsia-gép törzsét

Nem sikerült kiemelniük a tengerből az AirAsia légitársaság decemberben szerencsétlenül járt repülőgépének törzsét a kutató-mentő alakulatoknak szombaton. A 30 méter hosszú roncs már majdnem elérte a felszínt, de akkor az emeléshez használt ballonok leeresztettek és a törzs újra a tengerfenékre süllyedt - mondta el a kutatás irányítója, Suryadi Bambang Supriyadi. "További ballonokra van szükségünk" - mondta.
Az AirAsia 8501-es számú járata december 28-án zuhant a Jávai-tengerbe 162 emberrel a fedélzetén. Az első holttesteket és a farokrészt néhány nappal később találták meg. Január közepén előkerült a gép repülési adatait és a pilótáknak a kabinban folytatott beszélgetését rögzítő két fekete doboz is, majd nem sokkal később ráleltek a géptörzsre.
A törzset az erős áramlatokkal és rossz látási viszonyokkal küzdő búvárok először pénteken tudták megközelíteni. Pénteken újabb hat áldozat földi maradványait hozták a felszínre. Ezzel összesen 69 tetemet emeltek ki a vízből. A feltételezések szerint sok holttest még mindig a törzsben van.
Továbbra sem tudják pontosan a repülőgép pilótafülkéjének helyzetét, az a feltételezések szerint a törzstől mintegy ötszáz méterre, 30 méteres mélységben hever. A fekete dobozok adatainak elemzése még tart. Az eddigi ismeretek alapján a katasztrófát szélsőséges időjárási körülmények idézhették elő. (forrás MTI)3


Nemzeti ünnep január 24: a fejedelemségek egyesülésének napja

Először ünnepelték ma az országban nemzeti ünnepként a román fejedelemségek - Moldva és Havasalföld - 1859-es egyesülésének napját. Erről tavaly decemberben fogadott el törvényt a parlament. A központi rendezvényt Jászvásáron tartották, ahol beszédében Klaus Iohannis román államfő azt hangsúlyozta, hogy a fejedelemségek egyesülése indította el Romániát a "modernizáció és nyugatosodás" útján, amihez az önös érdekeken túllépni tudó, a nemzeti érdekeket tisztán látó és azokért áldozatokat is vállaló vezetőkre volt szükség.
Iohannis az egyik legfontosabb adósságnak a decentralizációt nevezte, amelyet már az 1859-es egyesülés megálmodói is szükségesnek láttak, mégsem valósult meg. Az elnök a túlzott központosítás leépítését a következő időszak faladatának nevezte, amelyet "záros időn belül, türelmesen és okosan" kell megvalósítani.
    Iohannis rámutatott: a fejedelemségek egyesülését az Európai Unió keleti határának legnagyobb városában, Jászvásáron, a Moldovai Köztársaságtól mintegy 150 kilométernyire ünneplik, ezért gondolatban együtt vannak "a Pruton túli testvérekkel", akikkel nemcsak a közös történelem, hanem "a közös célok, a közös Európához való tartozás" is összekötik a románokat.
    1859 januárjában Moldva és Havasalföld is Alexandru Ioan Cuzat, a Moldvai Nemzeti Pártuniót szorgalmazó vezetőjét választotta fejedelmévé, annak ellenére, hogy korábban a nagyhatalmak a - krími háború után török fennhatóság alól felszabadult - két román fejedelemség korlátozott egyesülésébe egyeztek csak bele. A perszonálunió után Cuza 1862-re elérte a két államapparátus összevonásának nemzetközi elismerését: az új állam ekkor vette fel a Románia nevet. (3)

MTI Fotó: Sepsiszentgyörgyön is felvonultak a Havasalföld és Moldova egyesülését, a "kisegyesülést" ünneplő románok a prefektusi hivatallal szemben, baloldalt egy SIC - Terra Siculorum (Székelyföld) feliratú molinó látható.

 


Auschwitzi évforduló - Holokauszt-túlélőket tüntetett ki Johannis

Holokauszt-túlélők kitüntetéséről írt alá elnöki rendeletet Klaus Iohannis államfő, az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban a második világháború idején átélt szenvedésük előtti mély tisztelete jeléül - közölte pénteken az elnöki hivatal.

Az államfő a Hűséges Szolgálat érdemrend lovagi fokozatát adományozta Asztalos Erzsébetnek, Bóné Gabriellának, Braun Viorának, Diamantstein Zsuzsannának, Mármor Mártának, Székely Lászlónak és Tusa Etelkának.

A képviselőház házbizottsága pénteken felhatalmazta Valeriu Zgonea házelnököt, hogy hétfőn a csehországi Terezínben a parlament nevében aláírja azt a közös nyilatkozatot, amelyben az antiszemitizmust ítélik el az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadulásának 70. évfordulóján résztvevő házelnökök. (9)


FOTÓRIPORT – Eltemették Kötő Józsefet

Ma temették el a január 19-én elhunyt kolozsvári Kötő József színháztörténészt és politikust.

Felvételeink ide kattintva tekinthetők meg. (7)


Újabb bank ment csődbe az Egyesült Államokban

Még nincs vége a januárnak, de már a második idei bankcsődről érkezett hír az Egyesült Államokból. Tavaly tizennyolc bank zárt be Amerikában, egy évvel korábban huszonnégynek kellett lehúznia a rolót. Az állami betétbiztosítási alap (FDIC) honlapjára felkerült adatok szerint idén másodikként az illinoisi Highland Community Bank ajtajára került lakat. Abban a szövetségi államban tavaly öt bank ment csődbe. 
Január elején egy floridai bank, a First National Bank of Crestview zárt be.A betéttulajdonosokat fejenként 250 ezer dollárig biztosítja az amerikai betétbiztosítási alap.
A csődhullám öt éve tetőzött, a bezárt bankok száma 2010-ben 157-re nőtt az egy évvel korábbi 140-ről. Négy éve 92 bank ment csődbe, három éve 51. A 2007 vége óta csődbe jutott bankok száma csaknem ötszáz. (3)


Ma van A Dal első elődöntője

Ma este rendezik az Eurovíziós Dalfesztivál magyar versenyének első elődöntőjét: az M1 és a Duna World csatornán élőben látható A Dal című show-ból hatan jutnak be a február 14-i és 21-i középdöntőbe. Ahogy minden évben, ezúttal is látványos extra produkciókat láthatnak a nézők népszerű magyar előadóktól, ám az idei év újdonsága, hogy ezúttal mindegyik adásban a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara kíséri a magyar könnyű zene sztárjait.
A 60. Eurovíziós Dalfesztivál magyar válogatóversenyének végső szakaszába jutott harminc dal előadói közül a szombati első elődöntőben tíz lesz látható-hallható, közülük hat jut a középdöntőbe.
A műsorban Farkas-Jenser Balázs előadásában a Liar, Dallos Bogitól a World of Violence, Magyar Boritól a Lead Me to Heaven, Szűcs Gabitól az Úgysem felejtesz el, Szakács Gergőtől az Ősz utca, a Karmapolistól a The Time Is Now, az MDC-től a Maniac, a Passedtól a Mesmerize, Antal Timitől a Woke Up This Way, Tóth Verától pedig a Gyémánt című dal hangzik el.
Sms-ben vagy egy applikációval a nézők (ötödik zsűritagként) szavazhatnak a produkciók elhangzása utáni három percben 1-től 10 pontig. Ezeket összesítik, átlagolják és hozzáadják a négy zsűritag pontjaihoz. Ez alapján öt dal és előadó kerül a középdöntőbe, emellett a közönség további egy számot továbbjuttathat a kedvenc produkció kódjának beküldésével.
A Dal második elődöntőjét január 31-jén, a harmadikat február 7-én rendezik. A három elődöntőből hat-hat dal, összesen 18 kerül a középdöntőkbe, ahonnan nyolc jut a február 28-i döntőbe. A döntő nyolc dala közül négyet juttat a zsűri a legjobb négybe, végül a nézők döntik el, ki képviselje Magyarországot az idei Eurovíziós Dalfesztiválon május 19. és 23. között az osztrák fővárosban, Bécsben. (3)


Rakétatámadás érte Mariupolt - sok a halott

Az ukrán hatóságok szerint oroszbarát szakadár erők Grad rakétavetőkkel lőtték szombaton a délkelet-ukrajnai Mariupol lakónegyedeit, aminek következtében 15 ember vesztette életét. A szakadárok viszont tagadják, hogy támadták volna az Azovi-tenger partján fekvő Donyeck megyei nagyvárost. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) azonnali lépéseket sürget az utóbbi napokban hevessé vált kelet-ukrajnai összecsapások leállítása érdekében.
Az ukrán belügyminisztérium szombaton kiadott közleményében arról számolt be, hogy tizenöt ember halt meg és további 46 megsebesült Mariupolban, köztük egy 12 éves kislány. A Donyeck megyei rendőrparancsnok az első jelentések alapján még tíz halálos áldozatról számolt be.
A Moszkva támogatását élvező szakadár entitás "védelmi minisztériuma" szombaton egyértelmű dezinformációnak, hazugságnak nevezte az ukrán média jelentéseit a Mariupolt ért tüzérségi támadásról - jelentette a TASZSZ orosz állami hírügynökség. Az ukrán hatóságok terrorcselekménynek minősítették a támadást, hangsúlyozva, az érintett lakónegyedekben egyetlen ukrán katonai állás sem volt.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet ukrajnai missziója azonnali lépéseket sürgetett a szemben álló felektől a harci cselekmények azonnali beszüntetése érdekében. A honlapján szombaton közzétett nyilatkozatban a szervezet "mélységes aggodalmát" fejezte ki a harcok civil áldozatainak egyre növekvő száma és a felek által lakónegyedekbe telepített harcállások miatt.
Az EBESZ missziója egyúttal egyeztetéseket ajánl annak érdekében, hogy helyi fegyverszünet jöhessen létre a heves harcok színhelyévé vált donyecki repülőtér térségében és a kelet-ukrajnai megyeszékhely városközpontjában a civil lakosság megsegítése érdekében. (forrás MTI) 3


Angolul beszélő dzsihadista zászlóaljat hozott létre az Iszlám Állam

Angolul beszélő külföldi dzsihadista harcosokból álló zászlóaljat hozott létre az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet azzal a céllal, hogy csapásokat mérjen nyugati célpontokra - írta az International Business Times (IBT) című lap. Ez az első lépés afelé, hogy az IÁ visszaküldje szülőföldjükre külföldi harcosait, miután azok a Közel-Keleten kiképzést kaptak.
    A néhai jemeni-amerikai Anvar al-Avlaki radikális imámról elnevezett zászlóaljban kizárólag angolul beszélő harcosok vannak, akiknek az a feladatuk, hogy nyugati országokban tervezzenek meg és hajtsanak végre merényleteket. (Az al-Kaida terrorhálózat egykori jemeni regionális vezetőjével 2011-ben egy amerikai dróntámadás végzett.)
    Az IBT egy szíriai, rakkai IÁ-ellenes csoportra hivatkozva azt közölte, hogy az Anvar al-Avlaki zászlóalj csütörtökön parancsot kapott támadásra egy meg nem nevezett országban.
    "Végre parancsot kaptam, hogy fegyveres akciót hajtsak végre az országomban, készen állok, hogy hazatérjek városomba, és akciókat hajtsak végre, kész vagyok arra, hogy elvigyem a dzsihádot Európába" - idézte a zászlóalj egy harcosát az újság a rakkai csoportra hivatkozva.
    A Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap párizsi székházát január elején megtámadó Kouachi-fivérek Jemenben kaptak fegyveres kiképzést 2011-ben. A fivérek egyike állítólag személyesen is találkozott Anvar al-Avlaki radikális imámmal.
    Nyugati biztonságpolitikai elemzők véleménye szerint az Európát, a Nyugatot fenyegető legközvetlenebb terrorista fenyegetést azok a külföldi harcosok jelentik, akiket az Iszlám Állam Irakban és Szíriában kiképzett és visszaküld, hogy szülőföldjükön indítsanak támadásokat - írta az IBT című lap honlapján. Az IBT a Rakkát csöndben lemészárolják elnevezésű IÁ-ellenes aktivista csoporttól szerzett értesülést az új dzsihadista zászlóaljról, ez a csoport tavaly kezdte meg működését, amikor az IÁ elfoglalta az észak-szíriai várost. (3)


Disneylandből kezdett el ismét terjedni a kanyaró Amerikában

Kanyaróellenes védőoltás beadatását sürgető felhívással fordult a szülőkhöz, iskolákhoz és önkormányzatokhoz pénteken az Amerikai Gyermekorvosok Akadémiája, miután a vírus Disneylandből kiindulva, hat államban legkevesebb 75 embert betegített meg, főleg gyerekeket.

A legtöbb bizonyított esetet, 68-at Kaliforniából jelentettek. A betegek közül legkevesebb öten a Disney alkalmazottjai. Az Egyesült Államok hivatalosan 2000-ben jelentették be a hazai eredetű kanyaró felszámolását, de a vírust azóta többször is behurcolták az országba. A legyőzöttnek hitt betegség újbóli megjelenése nyomán ismét felélénkült a védőoltás állítólagos veszélyei ellen tiltakozó mozgalom körüli vita.A védőoltással a betegség csaknem 100 százalékosan megelőzhető, ám a kanyaró rendkívül gyorsan terjed az oltást nem kapott gyerekek között. Kaliforniában a vakcinát nem kapott gyerekek aránya valamivel magasabb az országos átlagnál. (9)


 

 


Clinton, illetve Romney vezeti az amerikai elnökjelölt-aspiránsok listáját

A demokratáknál Hillary Clinton volt first lady, szenátor és külügyminiszter, a republikánusoknál pedig Mitt Romney üzletember és volt massachusettsi kormányzó vezeti jelenleg a 2016-os potenciális elnökjelölt-aspiránsok népszerűségi listáját - derült ki pénteken nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatási adatokból.

A The Washington Post (WP) és az ABC közös felmérése az egyértelmű éllovasnak tűnő Clintonon kívül más demokrata politikussal nem is foglalkozott, amikor azt térképezte fel, hogy mi lenne az eredmény, ha ma tartanák meg a választásokat. Az amerikai diplomácia volt vezetője, aki a várakozások szerint március-április táján nyilatkozik majd a szándékairól, a kutatás által számba vett összes lehetséges republikánus kihívójával szemben kétszámjegyű előnnyel vezet.

A potenciális republikánus pályázók közül a Rasmussen Reports  24 százalékos támogatottsággal azt a Mitt Romneyt hozta ki az első helyre, aki 2012-ben elnyerte pártjának hivatalos elnökjelöltségét. Ha Romney újra rajthoz áll, akkor harmadszor próbálkozik majd meg a Fehér Ház meghódításával. (9)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 1151
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap