label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Öt óra alatt három földrengés következett be Vrancea vidékén

Ma öt óra alatt három földrengés következett be Vrancea vidékén. Ezek erőssége a Richter-skálán 3,2, 2,6 és 2,7 fokos volt. Ezek közül kettőnek Buzău megyében volt az epicentruma, tájékoztatott az Országos Geofizikai Intézet.

A Richter-skála szerinti 3,2 fokos földrengés 11 órakor következett be 130 kilométeres mélységben, epicentruma Buzău megyében volt. Az epicentrumhoz legközelebb eső városok a következők: Kovászna (41 kilométer), Râmnicu Sărat (47 kilométer), Focşani (52 kilométer), Kézdivásárhely (55 kilométer) és Buzău (56 kilométer).

Szintén Buzău megyében történt a 2,6 fokos földrengés is, reggel 8.48-kor, 96 kilométeres mélységben. Az epicentrumhoz legközelebb eső városok a következők: Râmnicu Sărat (29 kilométer), Focşani (38 kilométer), Buzău (45 kilométer), Mărăşeşti (53 kilométer) és Kovászna (58 kilométer). (4)


A Székelyföld-molinó eltávolítását kéri Kovászna megye prefektusa

A sepsiszentgyörgyi prefektusi hivatal elé tiltakozásképpen elhelyezett Székelyföld-molinó eltávolítását kéri az RMDSZ helyi vezetőitől Sebastian Cucu, Kovászna megye prefektusa - közölte ma az Agerpres hírügynökség.

A prefektus levélben kérte Tamás Sándort, Kovászna megye önkormányzatának elnökét, és Antal Árpádot, Sepsiszentgyörgy polgármesterét, hogy vegyenek részt január 24-én a Moldva és Havasalföld egyesülésének évfordulójára szervezett ünnepségen, és távolítsák el annak helyszínéről a korábban tiltakozásképpen elhelyezett Sic - Terra Siculorum (Székelyföld neve latinul) feliratú hirdetővásznat.

A székely zászlóra emlékeztető, 12 négyzetméteres molinót tavaly december 15-én helyezték ki az RMDSZ vezetői a prefektusi hivatal elé az ellen tiltakozva, hogy Sebastian Cucu hivatali elődje a magyar himnusz énekléséért bírságot rótt ki.

A kormány Kovászna megyei képviselője mai levelében román civil szervezetek tiltakozására hivatkozik, amely szerint az egyesülés ünnepségének a helyszínére kihelyezett Székelyföld-molinó  szélsőséges gesztus és provokáció, mely meggyalázza a románokat, sérti nemzeti érzéseiket”. A prefektus által idézett szervezetek szerint  az etnikai alapú területi autonómiát hirdető tábla” sérti  a románok nemzeti méltósághoz való jogát”.

A román fejedelemségek egyesülésének, és Románia megalakulásának 165. évfordulója alkalmából tartott sepsiszentgyörgyi ünnepségen román fiatalok egy csoportja 150 méter hosszú román zászlóval kíván felvonulni. (4)


A gépkocsikban kötelező lesz a gyerekülés használata

Február 15-től lépnek életbe a közúti közlekedés új szabályai, amelyek szerint már csak gyerekülésben lehet szállítani a 135 centiméternél alacsonyabb gyermekeket – figyelmeztetett ma a Romániai Országos Rendőr-felügyelőség (IGPR).

Az új szabályozás szerint a 135 centiméternél magasabb gyermekeket a gépkocsi biztonsági övével is be lehet kötni, úgy, hogy az öv ne haladjon el a gyermek nyaka vagy arca előtt.

A szabályozás alól kivételt képeznek a tömegközlekedési eszközökön utazók, és azok a gyermekek, akik egészségügyi okokból nem viselhetnek biztonsági övet, és ezt orvosi papírokkal tudják igazolni.

A gyerekülést a gépkocsi hátsó ülésére kell bekötni. Az új rendelkezés ugyanakkor nem tiltja a gyerekülés első ülésen való elhelyezését sem, ha azt a menetiránynak háttal rögzítik, és kikapcsolják a légzsákot.

A szabályt megsértő autóvezetők 390 és 487 lej közötti bírságra és három büntetőpontra számíthatnak. (4)


Bűnvádi eljárást indított egy alkotmánybíró ellen a korrupcióellenes ügyészség

Bűnvádi eljárást indított a korrupcióellenes ügyészség (DNA) ma Toni Greblă alkotmánybíró ellen, akit befolyással való üzérkedéssel és bűnszövetkezetben való részvétellel gyanúsítanak.

Az alkotmánybírót rendőrök vitték be az ügyészségre, ahol közölték vele, hogy mivel gyanúsítják, majd szabadon távozhatott. Előzetes letartóztatásához vagy bíróság elé állításához a DNA-nak meg kell szereznie a szenátus felhatalmazását, minthogy a kormányzó Szociáldemokrata Pártban politizáló Greblát 2013-ban a szenátus választotta az alkotmánybíróság tagjává.

A Greblă ellen felmerült korrupciógyanú megrendítheti a alkotmánybíróságba vetett bizalmat. (4)


Román–magyar vitafórum indul Sepsiszentgyörgyön

Vox populi (A nép hangja) címen román-magyar vitafórum indul jövő hétfőn Sepsiszentgyörgyön, amelynek keretében a szervezők a románokat és magyarokat összekapcsoló, illetve elválasztó kérdésekről kívánnak nyilvános párbeszédet folytatni – írja mai számában a Háromszék című napilap.

Részletek a Napirenden rovatban. (4)


HALÁLRA GÁZOLTA A VONAT

A Kolozsvár-Tövis szakaszon közlekedő vonat halálra gázolt egy 58 éves férfit – írják ma a hírügynökségek.

A közlés szerint a tragikus baleset tegnap este Kolozsvár Kelet és Apahida között történt. Az ok: a férfi óvatlanul ment át a vasúti síneken. (4)


Australian Open - Babosék sima győzelme

Babos Tímea a francia Kristina Mladenovic oldalán bejutott a női páros második fordulójába a melbourne-i ausztrál nyílt teniszbajnokságon, miután csütörtökön két sima játszmában legyőzte a Bojana Jovanovski, Katarzyna Piter szerb, lengyel kettőst.

Babosék a 32 között a Bethanie Mattek-Sands, Lucie Safarova amerikai, cseh párossal találkoznak.

Eredmény (a viadal honlapja alapján):
    női páros, 1. forduló (a 32 közé jutásért):
Babos Tímea, Kristina Mladenovic (magyar, francia, 10.)-Bojana Jovanovski, Katarzyna Piter (szerb, lengyel) 6:1, 6:3     (4)


Búcsú a húsos szalonna füstölésétől – szmogot okoz a kínai Csungking városvezetés szerint

Befellegzett a hagyományosan füstölt húsos szalonnának a délnyugat-kínai, több mint 32 milliós Csungking város területén, a tiltást környezetvédelmi okokkal indokolták. A városvezetés részben a pácolt és különleges fa felhasználásával füstölt több ezer éves hagyományt tette felelőssé a főbb kerületeket eluraló szmogért, s ezért e héttől kezdődően a helyi környezetvédelmi hivatal más hatóságokkal karöltve megtiltotta a csemegékhez használt ősi eljárás alkalmazását.
    A beszámolók szerint a döntés minden, a szabadban történő füstöléses eljárásra, így a helyi specialitásként számon tartott tűzifán sült csirke elkészítésének módjára is vonatkozik. A tervek szerint a súlyosan szennyező anyagokat földgázzal, villannyal és folyékony gázzal váltják fel. A szabálysértők magas, 5000 jüanig terjedő pénzbírságra számíthatnak.
    A Hszinhua hírügynökség összeállításában a döntéshozók arra hivatkoznak, hogy a közelmúltban megnőtt a lakossági panaszok száma a sertéshúst füstölők miatt. Emlékeztetnek rá, a kínai holdújév előtt Csungkingban és a szomszédos Szecsuanban is szezonjuk van ezeknek az ételeknek. Az idén január 19-ére esik a Kecske évének kezdete. Az online véleménynyilvánításokból, a helyiek egy része egyrészt kétségeit fejezte ki amiatt, hogy a füstöléssel nagymértékben és kiterjedt területen károsítanák a levegőt, másrészt cinikus megjegyzésekkel bírálták az illetékeseket, mondván: a főzést ugyanúgy betilthatnák, hiszen az is szennyezi a levegőt. (3)


Megtorpant a luxuscikkek eladása Kínában

Tavaly visszaestek a luxustermékek eladásai Kínában, bár az 1 százalékos éves mérséklődést megfigyelők inkább csak jelzésértékűnek tekintik; 2013-ban és 2012-ben még 2, illetve 7 százalékos növekedést mértek az ágazat megfigyelői - számolt be ma a trendekről a kínai média.

Részletek az Életmód rovatban. (4)


Fellendítik az euróövezet gazdaságát: havi 60 milliárd eurós kötvényvásárlási program

Az Európai Központi Bank (EKB) havi 60 milliárd eurós kötvényvásárlási programot indít, amely 2015 márciusától 2016 szeptemberéig tart - jelentette be Mario Draghi, a bank elnöke csütörtökön az EKB januári kamatdöntő ülését követően. Az EKB a piaci várakozásoknak megfelelően 0,05 százalékon hagyta az irányadó eurókamatot. Legutóbb 2014. szeptember 4-én 10 bázispontos csökkentéssel változtatott az alapkamaton az EKB.
    A kamatdöntés indoklásában Mario Draghi elmondta, hogy a meglévő kötvényvásárlási programok kiegészítésével az új, összesen 60 milliárd eurós likviditásnövelő program euróövezeti állam- és magánkötvények vásárlására irányul majd. A programot az idén márciusban indítják és 2016 szeptemberében fejezik be. Annak elkerülésére, hogy a kötvényvásárlások torzítsák a piaci árfolyamokat, a vásárlásokat minden egyes kötvény esetében 25 százalékban, kibocsátónként pedig 33 százalékban maximalizálta az EKB.

A mennyiségi enyhítéssel, a pénzügyi rendszerbe juttatott új pénz ideális esetben a kereskedelmi bankok közvetítésével a vállalatoknak és a lakosságnak nyújtott hitelek révén, a beruházások és a fogyasztás felfuttatásával a gazdasági növekedést szolgálja majd - hangsúlyozta az EKB elnöke.
    Mario Draghi rámutatott, hogy az euróövezeti növekedés kockázatai a legutóbbi felmérés óta némileg enyhültek, és az olajárak csökkenése megerősítette valamelyest az euróövezeti gazdasági növekedés lendületét. Az infláció azonban az elkövetkező hónapokban még alacsony, vagy negatív marad, fokozatos növekedésére legfeljebb 2015 második felében lehet számítani. (3)

 


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:555
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 1130
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap