label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Győzött Johannis: nem volt összeférhetetlenségi helyzetben

Ma végleges és visszavonhatatlan döntés született: Klaus Johannis megnyerte a pert a Feddhetetlenségi Ügynökséggel.

Amin arról korábban beszámoltunk, Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) egy tavalyi jelentése szerint Johannis Nagyszeben polgármestereként megsértette az összeférhetetlenségi szabályokat, amikor két, önkormányzati tulajdonban lévő vállalat igazgatótanácsának is tagja volt. (4)


Elbukta a normakontrollt az információbiztonsági törvény

Alaptörvénybe ütközőnek minősítette ma az alkotmánybíróság a kihirdetésre váró információbiztonsági törvényt, amely ellen a Klaus Johannis államfőhöz közel álló Nemzeti Liberális Párt (PNL) emelt alkotmányossági kifogást.

A liberális szenátorok decemberben megszavazták a jogszabályt, miután azonban több civil szervezet úgy értelmezte, a jogszabály jogalapot teremt a titkosszolgálatoknak, hogy bármilyen számítógép adataihoz bírói felhatalmazás nélkül hozzáférjenek, a PNL óvást emelt az alkotmánybíróságon.

Romániában tavaly másik két, a telefonos és számítógépes kommunikáció megfigyelését szabályozó törvény is elbukott az alkotmánybíróságon, ezért - a párizsi terrorcselekményekre hivatkozva - a kormány új megfigyelési törvénycsomag elfogadását sürgeti. (4)


Nagy Zsolt-per: halasztás ma is

Immár többedik alkalommal halasszák el a Nagy Zsolt-pert: ma a Legfelsőbb Bíróság és Semmítőszék bírói úgy döntöttek, a következő tárgyalásra január 27-én kerül sor.

Az ügyben Codruţ Şeres és Nagy Zsolt volt minisztereket hat-, illetve ötéves szabadságvesztésre ítélték alapfokon, az ügyészség azonban maximális büntetést kért. Legutóbb január 6-án volt tárgyalás a perben, amikor az öttagú bírói testület meghallgatta a záróbeszédeket, valamint utoljára szót adott a vádlottaknak is. (4)


Őrizetbe vettek egy volt belügyminisztert korrupció gyanúja miatt

Ma őrizetbe vették a korrupcióellenes ügyészek Cristian David volt belügyminisztert, akit azzal gyanúsítanak, hogy félmillió euró kenőpénzt kapott.

A volt liberális miniszter ellen bűnvádi eljárást indítottak egy olyan korrupciógyanús ügyben, amely az ügyészek szerint 2007 végén és 2008 elején zajlott le.

Az akkor hivatalban lévő tárcavezető a vádhatóság szerint megígérte egy magánszemélynek, hogy közbenjár telekvisszaszolgáltatási ügye érdekében a Buzau megyei prefektusnál. Az ügyészek szerint a miniszter 500 ezer euró kenőpénzt kapott cserébe, amelyet készpénzben, a belügyminisztérium épületében vett át. (4)


Predoiu: ma beszámolok a kormányprogram kidolgozási stádiumáról

Ma beszámolok a kormányprogram kidolgozási stádiumáról a párt szűk vezetőségének szintjén, az egyesítéssel foglalkozó bizottságban, jelentette be ma Cătălin Predoiu, a PNL első alelnöke, rámutatva, a programot február 28-áig kell elkészítenie.

Predoiutól ma megkérdezték, milyen stádiumban jár a PNL kormányprogramjának a kidolgozása.

„Ma beszámolok a kidolgozás stádiumáról az egyesítéssel foglalkozó bizottságban. A tervezetet február 28-áig kell bemutatnunk, és be fogjuk tartani ezt a határidőt. A kollégák dolgoznak, időben vagyunk” - jelentette ki a PNL első alelnöke.

Megemlítette, tanácskozások folynak a civil társadalommal, szakértőkkel, közgazdászokkal, és „kapcsolatba léptek nemzetközi pénzügyi szervezetekkel is”.

Predoiu kifejtette, a kormányprogram „összhangban” lesz Klaus Johannis államelnöki programjával. (4)


A 2015-2016-os tanévben megkétszerezik a szakiskolai osztályok számát Kolozs megyében

Kolozs megyében a 2015-2016-os tanévben csaknem kétszer akkora lesz a szakiskolai osztályok száma, mint jelenleg, tekintve, hogy a megye cégei részéről nagyon nagy a kereset.

Ma tartott sajtótájékoztatóján Valentin Cuibus Kolozs megyei főtanfelügyelő kijelentette, a nyolcadik osztály elvégezett tanulókra váró 196 kilencedik osztály közül 42 szakiskolai lesz. Cuibus rámutatott, jelenleg 22 ilyen osztály van a megyében. A döntést az üzletemberekkel, a szülői és diák egyesületekkel való megbeszélések nyomán hozta meg a tanfelügyelőség, mutatott rá Cuibus.

Rámutatott: a megye cégei részéről nagyon nagy a kereslet, 293 cég kért szakembereket. (4)


CFR–U FC A ROMÁN KUPA ELŐDÖNTŐJÉBEN

Néhány perccel ezelőtt kisorsolták a labdarúgó Román Kupa elődöntőjének párosítását. A menetrend szerint egy urnába került a Kolozsvári CFR 1907, a Bukaresti Steaua és a PLoieşti-i Petrolul, a másodikba pedig egyedül a Kolozsvári U FC, tehát utóbbi tudta meg először ellenfelét.

Fortuna istenasszony összehozta a kolozsvári rangadót: CFR–U FC találkozót rendeznek, a másik ágon pedig Petrolul–Steaua párharc lesz.

Az elődöntőt odavissza alapon rendezik, az első találkozót március 3. és 5. között, a visszavágókat március 31. és április 2. között rendezik.

A döntöt a fővárosi Nemzeti Arénában bonyolítják le május 31-én. (7)


Adókedvezménnyel bátorítaná a kormány a frankhitelek átütemezését

A kormány a bajba jutott frankhitelesek számára is elérhetővé akarja tenni azt a programot, amely adókedvezménnyel bátorítja, hogy a hitelesek a futamidő meghosszabbításáról egyezzenek meg a bankokkal - jelentette be ma Darius Vâlcov pénzügyminiszter.

Részletek a Gazdaság rovatban. (4)


Irodát nyit Budapesten a Kárpátia kereskedelmi kamara

Irodát nyit a Kárpátia Magyar-Román Kereskedelmi és Iparkamara március végéig Budapesten - tájékoztatott ma a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK), illetve a Kárpátia.

A Kárpátia Magyar-Román Kereskedelmi és Iparkamara január 14-i, kolozsvári elnökségi ülésén döntött a bukaresti és budapesti irodanyitásról a BKIK kezdeményezésére.

A tájékoztatás szerint az iroda megnyitása hatékonyan segítheti a magyarországi és a határon túli kis- és középvállalkozások (kkv-k) kereskedelmi, befektetési együttműködését. A román kamara eddig is évente átlagosan 50-70 kereskedelmi és befektetői együttműködésben játszott szerepet a két ország vállalkozásai között - olvasható a sajtóközleményben.

A budapesti iroda nyitásától a szervezet a magyarországi kkv-k még aktívabb szerepvállalását várja a romániai üzleti életben.

Közölték, budapesti iroda lehetőséget teremt a magyar vállalkozásoknak arra, hogy naprakész, közvetlen tájékoztatást kapjanak az erdélyi, illetve általában a romániai üzleti, befektetési, partneri lehetőségekről. (4)


Tőkét emelt az OTP Bank a hazai leányvállalatában

A cégbíróság bejegyezte az OTP Bank Romania SA. hazai leánybanknál történt tőkeemelést - tette közzé ma az OTP Bank Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

A tájékoztatás szerint a társaság jegyzett tőkéjének összege 782 908 800 lejről 958 252 800 lejre változott, az OTP Bank Nyrt. tulajdoni részesedése 99,99 százalékos. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:555
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 861
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap