label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Alaptantárgy lesz a programozás?

Az elkövetkezendő egy évben született gyermekek már mindegyike olyan alaptantárgyként fogja tanulni a programozást, mint a számtant vagy az irodalmat.
Az Európai Bizottság becslése szerint 2020-ra 900 ezer betöltendő infokommunikációs állás lesz, sőt a munkakörök 90 százalékához is szükség lesz valamilyen számítógépes ismeretre.
Egyre több országban ismerik fel, hogy a számítógépes ismeretek alapvető készségnek számítanak, és a programozás is bekerül a nemzeti alaptantervbe. Az Egyesült Királyságban idén elindult egy új számítógépes tanterv, melynek megfelelően már az ötéves gyerekeknek is elkezdték tanítani a programozás alapjait. Észtországban pedig már évek óta tanítják programozásra a gyerekeket.
Hosszabb távon a gyakornoki pozíció is felértékelődik, hiszen a vállalkozások egyre inkább felismerik, hogy a számítógépes tudással rendelkező fiatalok foglalkoztatásával a vállalat is profitálhat. Ráadásul a számítógépes tudással felvértezett alkalmazottak iránti növekvő igénnyel a gyorstalpaló programozó iskolák száma is megnő, hiszen így a régóta alkalmazásban állók is hihetetlenül gyorsan megtanulhatnak programozni. Már vannak olyan iskolák, mint például a párizsi 42, ahol egy egy hónapos kurzus során is elsajátíthatják a programozást az érdeklődők. (3)


Évtizedek óta nem volt ilyen kevés gyilkosság New Yorkban

A sokmilliós nagyvárosban 328 ember lett gyilkosság áldozata tavaly, az emberölések száma 1963 óta nem volt ilyen alacsony. Az ilyen jellegű statisztikák kezdete óta nem látott mértékben esett vissza az emberölések száma 2014-ben New Yorkban. A The New York Times című lap, rendőrségi tájékoztatás alapján azt írta csütörtökön, hogy a sokmilliós nagyvárosban 328 ember lett gyilkosság áldozata tavaly. Az emberölések száma 1963 óta nem volt ilyen alacsony. A 2014-es adat 85 százalékkal marad el a mélypontot jelentő 1990-es évtől, amikor a legtöbb gyilkosságot követték el. (3)


Két Korea: Dél tárgyalna, de előfeltételek nélkül

Azt követően, hogy Észak-Korea a két ország közötti kapcsolatok javítását szorgalmazta, magas rangú szöuli illetékesek közölték, hogy hajlandók tárgyalni, de csakis előfeltételek nélkül. Kim Dzsong Un észak-koreai vezető ugyanis az állami televízióban sugárzott újévi üzenetében kijelentette, hogy kész a "legmagasabb szintű" tárgyalásokra Dél-Koreával. A vezető ennek fejében azt követelte a szöuli kormánytól, hogy vessen véget az Egyesült Államokkal közös hadgyakorlatoknak, amelyek szerinte "az atomháborúra való felkészülést" szolgálják.
"Észak-Koreának előfeltételek támasztása nélkül kell párbeszédet kezdeményeznie, ha őszintén javítani akar a két Korea közti kapcsolatokon" - mondta a szöuli országegyesítési minisztérium szóvivője, aki kizárta annak a lehetőségét, hogy Phenjan felszólítására felhagyjanak a hadgyakorlatokkal.
Az Egyesült Államok és Dél-Korea éves hadgyakorlata február végén kezdődik. A közös gyakorlatok ellen Phenjan mindig hevesen tiltakozott. Washington, amely Szöul fő katonai szövetségese, mintegy 28 ezer 500 katonát állomásoztat a kelet-ázsiai országban.
A két ország az 1950-1953-as koreai háború vége óta hivatalosan továbbra is hadiállapotban áll egymással. Dél- és Észak-Korea között legutóbb 2014 februárjában voltak magas szintű tárgyalások, ezek napirendjén a háborúban elszakított családok újraegyesítése szerepelt. (3)


Több száz menekült az olasz partoknál: megkezdték a mentésüket

Több száz illegális bevándorlót hagyott sorsára egy embercsempész hajó legénysége az olasz partoknál, a tengeren hánykolódó jármű mentése péntekre virradóra megkezdődött. A Sierra Leone-i felségjelű hajót a dél-olaszországi Crotone városától nem messze, mintegy 65 kilométeres távolságban észlelte a parti őrség. A mentésbe a légierő is becsatlakozott, helikopteren mentőalakulatot küldtek az Ezadeen nevű hajóhoz, hogy irányítás alá vonják, és orvosokat is leeresszenek a fedélzetre.
Az olasz katonai hatóságok később arról számoltak be, hogy péntek reggelre sikerült átvenniük az irányítást a jármű felett. A 73 méteres hajó a legfrissebb információk szerint mintegy 37 kilométerre van a calabriai partoktól. A tájékoztatás szerint a Törökországból érkezett hajó fedélzetén nagyjából négyszázötven menekült tartózkodik, köztük terhes nők és gyermekek. A bevándorlók többsége feltehetően szíriai állampolgár.
December 31-én csaknem 800 illegális bevándorlót mentett ki az olasz parti őrség egy teherhajóról, amely legénység nélkül, sorsára hagyva tartott az olasz partok felé. A parti őrség közlése szerint a tragédiát sikerült megakadályozni, mivel az embercsempészek - mielőtt elhagyták a fedélzetet, és sorsukra hagyták a menekülteket - a hajót automata vezérlésre kapcsolták, és a part felé irányították. A parti őrség beavatkozása nélkül a hajó nekiütközött volna a pugliai partoknak. (3)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 283
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap