label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Vádat emeltek Szászrégen volt RMDSZ-es polgármestere ellen

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) vádat emelt hivatali visszaélés miatt Nagy András volt szászrégeni polgármester és az általa vezetett hivatal hét alkalmazottja ellen – közölte ma honlapján az ügyészség.

A vádhatóság szerint az RMDSZ színeiben megválasztott polgármester és beosztottjai 702 ezer lej kárt okoztak a városnak 2006-ban, mert a város közvilágítására kiírt közbeszerzés ügyében nem szabályszerű, és a város számára kedvezőtlen döntést hoztak.

Az ügyészség korábban zárolta Nagy András és több vádlott társa vagyonát.

Nagy András 2004 és 2012 között töltötte be Szászrégen polgármesteri tisztségét. A Maros megyei városban a magyar lakosság számaránya 26 százalék. (4)


Ponta a svájci frank válságáról: ne áruljunk illúziókat

- Nem valamely párton, de nem is a kormányon múlik a svájci frank válságának megoldása, jelentette ki ma Victor Ponta kormányfő, és felszólítást intézett a politikusokhoz, hogy senki „ne áruljon illúziókat és ne idézzen elő irreális elvárásokat ebben az ügyben”.

„Egyetlen párt sem hozhat megoldást. Csak arra van lehetőség, hogy a nemzeti bankkal, a magánbankokkal, a parlamenti frakciókkal folytatott megbeszéléseken nézzük meg, milyen törvényes intézkedéseket lehet elfogadni. Felhívást akarok intézni: 75 ezer személyről van szó. Természetesen, ha lehet valamit is tenni a támogatásukra, azt Vâlcov úr és a BNR megbeszéli, több lehetőséget megvizsgáltak. Én azonban azt akarom, és a magam részéről vállalom is ezt, hogy ne áruljunk illúziókat, ne idézzünk elő irreális elvárásokat” - szögezte le Ponta. (4)


Ponta megbeszélésre hívja Blagát és Gorghiut öt alapvető fontosságú témában

Victor Ponta kormányfő, a PSD elnöke ma, a párt vezetőségi ülésén mandátumot kért arra, hogy dialógusra hívja a PNL társelnökeit, és öt ügyről beszéljenek: a pénzügyi törvényekről, az alkotmányról, a választási rendszerről, a szállítási mestertervről és a biztonsági törvényekről.

„Ma javasolni fogom, és remélem, hogy támogatnak, hogy a PSD elnöki, illetve kormányfői minőségemben meghívjam párbeszédre a PNL-PDL vezetőségét, Alina Gorghiut és Vasile Blagát, hogy a lehető leghamarabb beszéljünk az öt alapvető fontosságú témáról” - mondta Ponta a PSD Országos Állandó Tanácsának elején, amelyen a sajtó képviselői is részt vehettek.

Rámutatott, az első megvitatandó téma az alkotmány módosítása lesz.

Ponta szerint a második téma a választási rendszerre vonatkozik, ahol politikai döntések hiányában a dolgok nem mehetnek előre. (4)


Az öt szakszervezeti tömb bepereli a kormányt a Munkaügyi Felügyelőség megszüntetése miatt

Az ország öt reprezentatív szakszervezeti tömbje ma bejelentette: bepereli a kormányt a Munkaügyi Felügyelőségnek a 2014/86-os sürgősségi kormányrendelettel való megszüntetése miatt, mivel szerintük az intézkedés alkotmányba ütközik, jelentették be a szakszervezeti vezetők.

Az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS), az Alfa Kartell Szakszervezeti Tömb, a Romániai Demokrata Szakszervezetek Föderációja, a Frăţia - Romániai Szabad Szakszervezetek Föderációja és a Meridian Országos Szakszervezeti Tömb a ma tartott sajtótájékoztatón rámutattak, szolidárisan lépnek fel a Munkaügyi Felügyelőség megszüntetése és az Országos Munkaügyi Felügyelőség és Szociális Védelem Ügynökségének létrehozása ellen. (4)


Huszonhatodik éve tart Romániában a demográfiai hanyatlás

Huszonhatodik éve tart Romániában a demográfiai hanyatlás, amelynek következtében tavaly a lakosság száma 20 millió alá csökkent - közölte hétfőn Vasile Ghetau szociológus.

A Román Tudományos Akadémia Vladimir Trebici Demográfiai Kutatóintézetének igazgatója egy hétfői bukaresti konferencián kifejtette, hogy 1990-ben Romániának még 23,2 millió lakosa volt, de 2014-ben ez a szám 20 millió alá csökkent. Úgy vélte, hogy a 26. éve tartó demográfiai hanyatlás jelenti az egyik legnagyobb veszélyt az állami nyugdíjrendszer fenntarthatóságára. (9)


Szilasi László kapta az idei Mészöly Miklós-díjat

Szilasi László (fotó) író, irodalomtörténész kapta az idei Mészöly Miklós-díjat, amelyet a névadó születésének 94. évfordulóján adtak át Szekszárdon.

A Mészöly Miklós Egyesület az író A harmadik híd című, 2014-ben a Magvető Kiadónál megjelent regényéért ítélte oda az elismerést, amelyet Szörényi László irodalomtörténész, az egyesület elnöke adott át a tolnai megyeszékhelyen, a Művészetek Házában rendezett emléknapon.

Az emléknap részeként Kukorelly Endre költő Mészöllyel kapcsolatos, személyes emlékeit idézte fel, és felolvasták Darvasi László Sutting ezredes visszatér című – a Sutting ezredes tündöklése című Mészöly-elbeszélésre utaló – szövegét. (2)
    


FOTÓRIPORT – Apáczais diákok előtt vizsgáztak a leendő pedagógusok

Kéttucatnyi kisdiák arcára csaltak mosolyt ma délelőtt a Pszichológia és Neveléstudományok Kar óvodapedagógus- és tanítóképzős végzősei az Apáczai-líceum kisépületében (ferences kolostor).

A szövegek kiválasztásán és a 10-15 perces részek összeállításán túlmenően a végzősök maguk teremtették meg a díszleteket, sőt, még a bábokat is ők varrták. A Molnár Zoltán tanító bácsi elsőseitől kapott taps mellett pedig tanáruk, Palocsay-Kisó Kata is örömmel nyugtázta, hogy volt értelme a befektetett munkának. Fotóriportunk ide kattintva tekinthető meg. (8)


Béli Balázs nyerte a Magyar Sajtófotó Pályázat nagydíját

Béli Balázs, a Barikád fotósa nyerte el Úton Európában című képriportjáért (fotó) a 33. Magyar Sajtófotó Pályázat MÚOSZ Nagydíját, az André Kertész Nagydíjat pedig Balázs Attila, az MTVA/MTI munkatársa kapta.

Az Escher Károly-különdíjat Móricz-Sabján Simon, a Népszabadság fotóriportere nyerte, a Munkácsi Márton-különdíjat Hajdú D. András érdemelte ki, a megyékben dolgozó legjobb fotóriporter Balázs Attila, a legjobb teljesítményt nyújtó 30 év alatti fotóriporter pedig Béli Balázs lett.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége Fotóriporterek Szakosztálya által közzétett kiírásra 243 fotográfus 2738 pályázattal, összesen 7164 képpel nevezett; a nyertes munkákból március 20-án nyílik kiállítás a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban – közölték a szervezők a hétfői budapesti eredményhirdetésen. (2)

 


Tavaly 19%-kal nőttek a Dacia eladásai

Tavaly 19 százalékkal emelkedett a Dacia autógyár eladása, a vállalat több mint 511 ezer gépkocsit értékesített. A cég számára a legfontosabb piac továbbra is Franciaország, ahol 105 893 darabot adtak el, míg Romániában az eladás ugyanennyivel volt több a tavaly. Hazánkban összesen 29 625 autót adtak el, ami 31,2 százalékos piaci részesedést jelent.

Részletek a Gazdaság rovatban. (4)


Ukrán válság - Mogherini: csak akkor születhet döntés a szankciók enyhítéséről, ha javul a helyzet

Csak akkor születhet döntés az Oroszország ellen az ukrajnai válság miatt elrendelt szankciók enyhítéséről, ha javul a helyzet - jelentette ki az Európai Unió külügyi főképviselője az uniós külügyminiszterek mai tanácskozását megelőzően Brüsszelben.

Csak a terepen tapasztalható javulás és a szeptemberben aláírt, az ukrán válság politikai megoldását célzó minszki jegyzőkönyv megvalósításának fényében születhet bármilyen döntés az Oroszországgal szemben korábban bevezetett szankciókról - fogalmazott Federica Mogherini (képünkön).

Az olasz politikus egyértelművé tette, hogy a miniszterek hétfőn a szankciók ügyét nem tárgyalják, ahogyan nem lesz szó külön arról sem, hogy az EU támogatja Ukrajnát, mert ez a támogatás Mogherini szerint továbbra is határozott és töretlen. Mind mondta: a külügyminiszterek alapvetően arról fognak tárgyalni, hogy a szankciókon kívül milyen más eszközök állnak rendelkezésükre.

A külügyi főképviselő az ukrajnai konfliktussal összefüggésben "nem jó hírnek" nevezte, hogy az ország keleti részén ismét felerősödött az erőszak.

Pár nappal a miniszteri tanács ülése előtt kiszivárgott egy dokumentum, amelyet Mogherini a tagállamok között köröztetett, és amely az orosz kapcsolatok újjáépítésének lehetőségeit taglalta. A nemzetközi sajtó ebből azt a következtetést vonta le, hogy Mogherini lazítaná az Oroszországgal szembeni szigort. Az olasz politikus erre válaszul közölte: nincs tervben, hogy az Európai Unió ismét úgy viszonyuljon Moszkvához, "mintha mi sem történt volna".

Egy neve mellőzését kérő diplomata erről a múlt hét végén így fogalmazott: senki sem gondolhatja, hogy a külügyminiszterek a szankciók feloldásáról dönthetnek, mivel ez egyrészt az állam-, illetve kormányfők jogköre, másrészt Kelet-Ukrajnában konkrétan háború van.

A tárgyalást megelőzően Federica Mogherini megbeszélést folytatott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel. (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:555
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 867
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap