label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Nem sért emberi jogokat az információbiztonsági törvény – állítja a román hírszerzés

Nem sérti a magánélethez való alapvető emberi jogot a Romániában kihirdetésre váró információbiztonsági törvény, amelyre az országnak és szövetségeseinek a számítógépes rendszerek elleni támadások kivédése érdekében van szüksége - állította a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) egy vasárnap közzétett állásfoglalásban. A parlament által decemberben elfogadott információbiztonsági törvény ellen - a civil szervezetek tiltakozása nyomán - a liberális ellenzék óvást emelt az alkotmánybíróságon.
    A SRI közleménye szerint alaptalan a civilek azon aggálya, hogy a törvény alapján a titkosszolgálatok bárkinek a számítógépes adatait ellenőrizhetik. Ilyesmihez továbbra is bírói felhatalmazás kell: a törvény csak az internetszolgáltatókat és rendszerüzemeltetőket kötelezi arra, hogy a nyomozók rendelkezésére bocsássanak adatokat, de kizárólag a forgalomról, nem pedig a tartalomról - áll a román hírszerzés közleményében. Ha a kibernetikai veszély elhárítása során szükségessé válik egy konkrét gyanúsított számítógépének, táblagépének, vagy telefonjának átvizsgálása, ami valóban korlátozná az illető emberi jogait, a hatóságok azt csak bírói jóváhagyás alapján tehetik meg - tudatta a SRI. (forrás MTI) 3

 


Ukrán válság - A KMKSZ elnöke reméli, nem lesz aránytalan a kárpátaljai magyarok mozgósítása

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, Brenzovics László reméli, hogy a kárpátaljai magyarok behívása az ukrán hadseregbe a január 20-án kezdődő újabb részleges mozgósítás során - a tavalyihoz hasonlóan - nem lesz aránytalan. A kijevi parlament Petro Porosenko ukrán elnök rendelete alapján szavazta meg az Ukrajna-szerte összesen 50 ezer, Kárpátalján pedig háromezer személyt érintő részleges mozgósítást. A KMKSZ elnöke szerint a részleges mozgósítás elrendelése rendkívül nehéz és súlyos, az ország életét jelentős mértékben befolyásoló döntés, amelyre azért volt szükség, hogy újakkal válthassák fel azokat a csapatokat, amelyek közel egy éve harcolnak a kelet-ukrajnai, úgynevezett terrorellenes övezetben. Az MTI kérdésére, hogy hány kárpátaljai magyart érinthet a mozgósítás, a KMKSZ elnöke kifejtette: nem tudható pontos adat, mert a behívás sok tényezőtől, például az egészségi állapottól, szakmai képesítéstől, családi állapottól függ.

A magyar képviselő, aki nem szavazta meg a mozgósításról szóló elnöki rendeletet, sajnálatosnak nevezte, hogy nem történnek megfelelő lépések a béke irányába. Brenzovics László azt is elmondta, hogy a KMKSZ igyekszik támogatni a hadseregbe tavaly behívott kárpátaljai magyarok családjait. A szövetség gyűjtést szervezett számunkra, és a befolyó pénzt folyamatosan juttatja el mintegy nyolcvan érintett családnak – közölte a KMKSZ elnöke.(3)


Még keresnek egy személyt a szombaton megszökött négy fogvatartott közül

Továbbra sem sikerült még elfogni Bartus Alexandru Cristiant, aki szombaton szökött meg a Kolozs megyei rendőrség fogdájából, három másik személlyel együtt. A férfit több száz rendőr és csendőr keresi, a városban és környékén fényképeket osztottak róla, és arra kérik a lakosságot, aki tud valamit a hollétéről, vagy valamilyen információval szolgálhat, hívja az 112-es sürgősségi számot. Bartus 32 éves, 180 centi magas, és a szökéskor szürke sportöltözetben volt, kék csíkokkal, fehér-fekete tornacipőt viselt. A férfi minősített lopásért volt előzetes letartóztatásban.

Szombaton négyen szöktek meg a rendőrség fogdájából, három személyt rendre sikerült elfogni: tegnap este a vonatállomáson már elkapták a legfiatalabbat, a kiskorú Daniel Cătălin Baciu lopásért volt letartóztatva, a 36 éves Botorea Claudiu Marint éjfél után a városközpontban fogták el, a legveszélyesebb szökevényt, a gyilkossági kísérletért fogva tartott, 22 éves Lăcătuș Tiberiut vasárnap hajnalban találták meg, és vitték vissza a fogdába. Rendőrségi források szerint a négy letartóztatott férfi szombaton egy olyan helyiségből szökött meg, amelyet sporttevékenységre használnak, és az alatt az idő alatt, amíg a felügyelő rendőrök egy pszichés beteggel voltak elfoglalva, eltávolítottak egy vasrácsot, és úgy szöktek meg az épületből. A szökés körülményeit egyelőre még vizsgálják, pontos magyarázattal eddig nem szolgáltak. Nem volt még példa hasonló esetre a megyei rendőrség fogdájában. (3) 


Rekordbevételt hozott Clint Eastwood filmje az észak-amerikai mozikba

Kilencvenmillió dolláros bevételével megdöntötte minden korábbi januári hétvége észak-amerikai mozis rekordját Clint Eastwood hat Oscar-díjra jelölt, Amerikai mesterlövész című iraki háborús filmje. Elemzők korábban legfeljebb ennek a jegybevételnek a felével számoltak, és rekorddöntésre még csak nem is gondoltak. A csütörtöki hat Oscar-jelölés - köztük a legjobb film és Bradley Cooper alakítása révén a legjobb színész kategóriában - azonban Észak-Amerika-szerte felvillanyozta a mozinézőket, akik péntektől vasárnapig 90,2 millió dollárt adtak ki a filmre szóló jegyekért.
    A film forgatókönyve igaz történeten alapul, a film a néhai Chris Kyle, az amerikai haditengerészet mesterlövészének iraki bevetését dolgozta fel. A négy Oscar-díjjal, köztük két rendezői Oscarral (Millió dolláros bébi, Nincs bocsánat) kitüntetett Eastwood eddigi legnagyobb premierhétvégi bevételt elért rendezése a 2008-ban bemutatott Gran Torino volt 29,5 millió dollárral. (3)


Törőcsik Mari kapta a Kölcsey-emlékplakettet

Törőcsik Mari Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő kapta idén a Kölcsey Társaság által alapított emlékplakettet. A Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett vasárnapi, szatmárcsekei ünnepségen Jánosi Zoltán, a Kölcsey Társaság elnöke laudációjában méltatta a betegsége miatt távolmaradó színésznőt, majd jelképesen átadta számára a Melocco Miklós szobrászművész által készített plakettet.

A színművész telefonon keresztül köszönte meg a díjat, és egy verset is elmondott hallgatóságának. 

Az 1995-ben alapított Kölcsey-emlékplakettet a magyar művésztársadalom azon képviselői kaphatják meg, akik életművükkel és tevékenységükkel nagyban hozzájárultak a magyarországi és az egyetemes kultúra gazdagításához. (8)


Charlie Hebdo főszerkesztője: a vallás ne keveredjen a politikába

A Charlie Hebdo csak akkor veszi célba a vallási szereplőket, ha a hit belekeveredik a politikába - jelentette ki Gérard Biard, a Charlie Hebdo főszerkesztője vasárnap az amerikai NBC amerikai tévécsatornának nyilatkozva, védelmébe véve, hogy az általa irányított hetilap karikatúrákat közölt Mohamed prófétáról.

"Nem támadjuk a vallást, csak akkor, ha az belekeveredik a politikába" - hangoztatta Biard, aki a szerkesztősége elleni január 7-ei terrorcselekmény elkövetése óta először nyilatkozott amerikai televíziónak.

A támadásnak 12 halálos áldozata volt, köztük több újságíró. Biard az incidens idején nem tartózkodott Párizsban.

"Ha Isten belekeveredik a politikába, a demokrácia veszélybe kerül" - mondta a főszerkesztő. (4)


Izrael légicsapást hajtott végre Szíriában, életét vesztette két vezető

Legkevesebb öt fegyveres, köztük magas rangú vezetők halálát okozó légicsapásokat hajtott végre Izrael vasárnap délután Szíriában a libanoni siíta Hezbollah szervezet katonai konvoja ellen -  közölte libanoni értesülésekre hivatkozva az izraeli tízes tévécsatorna vasárnap este. Az egyik csapásban katonai helikopterről, egy másikban pedig harci repülőgépekről lőttek rakétákat a szomszédos Libanonból és a szintén siíta Iránból származó, de Szíriában harcoló fegyvereseket szállító járművekre a Golán-fennsík izraeli határhoz közeli, de szíriai részén, Quneitra körzetében.    
    A csapásokban a tévé értesülése szerint életét vesztette több libanoni és iráni fegyveres. A halottak között van Abu Áli al-Tabtabái iráni tiszt, valamint a konvojt vezető Abu Ísza Abdesz-Szalím, a Hezbollah Szíriában harcoló egységeinek második legfontosabb parancsnoka, és Dzsihád  Mugníje, a Hezbollah 2008-ban egy damaszkuszi merényletben megölt ideológusának és katonai vezetőjének, Imád Mugníjének a fia. Izraeli lapértesülések szerint Dzsihád Mugníjét három hónappal ezelőtt nevezték ki a Golán-fennsíkon, a szíriai-izraeli határ mentén harcoló Hezbollah-egységek parancsnokává.
    Az akciót egy meg nem nevezett izraeli katonai forrás megerősítette. Ugyanakkor hivatalosan nem vállalta magára az izraeli vezetés. (3)


Lövések az amerikai alelnök házánál

Egy arra haladó gépkocsiból lövéseket adtak le Joe Biden amerikai alelnök Delaware állambeli házának közelében - közölte vasárnap az amerikai kormányzati csúcsvezetők biztonságáért felelős szolgálat, a Secret Service. A szombat este történt incidens idején sem az alelnök, sem a felesége nem tartózkodott otthonában, noha, mint számos hétvégén, mindketten Delaware-ben voltak. A lövéseket egy autóúton, a háztól több száz méterre, a biztonsági övezeten kívül adták le. A lövéseket a biztonsági emberek hallották, és látták, hogy a jármű nagy sebességgel távozik.
    A Sercet Service vizsgálja, hogy vajon Bidenék házát, vagy valamelyik szomszédos épületet érte-e találat.  A 72 éves Bidennek, aki korábban több mint három évtizeden át Delaware állam szenátora volt, az ottani New Castle megyében és Washingtonban is van rezidenciája
    Fél órával a lövöldözés után a helyi rendőrség őrizetbe vett egy embert, aki megpróbált elhajtani a környéket biztosító rendőr mellett. Az illetőt nem hozták összefüggésbe az incidenssel, de a Sercet Service ki fogja hallgatni.
    A delaware-i lövöldözést megelőző hónapokban a Secret Service több kínos mulasztást követett el. Ezek egyikének következtében szeptemberben egy zsebkéssel felszerelt férfi bemászott a Fehér Ház kerítésén és behatolt az elnöki rezidenciára.
    A szolgálat ügyvezető igazgatója szerdán közölte, hogy négy helyettesét elmozdítja. Egy ötödik helyettes már korábban bejelentette távozását.(3)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:555
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 918
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap