label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Oroszországnak üzent Bukarestből a brit külügyminiszter

Nagy-Britannia és Románia egyetért abban, hogy az Európai Uniónak erőteljes választ kell adnia az Ukrajnát ért agresszióra, és az Oroszország elleni szankciókat fenn kell tartania mindaddig, amíg Moszkva letesz arról, hogy katonai erővel próbálja megváltoztatni az európai határokat - jelentette ki Philip Hammond brit külügyminiszter ma Bukarestben.

A brit diplomácia vezetője kollégájával, Bogdan Aurescuval folytatott megbeszélésén sürgette az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi megállapodás (TTIP) megkötését.

"A világ bruttó termékének 46 százalékát felölelő gazdasági övezet hatalmas erőt képvisel Oroszországgal és minden más, az EU és az Egyesült Államok értékeit fenyegető állammal szemben" - idézte a brit külügyminisztert a Hotnews.ro hírportál. (4)


Az idén is folytatódik az Első otthon lakásvásárlási program

A idén is folytatódik az Első otthon lakásvásárlási program, miután a kormány 2,5 milliárd lejben állapította meg a hitelgarancia keretet.

A kormány a mai ülésén döntött erről. A program folytatása mellett arról is döntés született, hogy a bankok számára tavalyra megállapított, és megmaradt államilag garantált hitelkeretet felhasználhatják az idén is.

Az országos állami garanciaalap 2009 és 2014 között mintegy 126 200 lakás vásárlására nyújtott hitelgaranciát, a finanszírozás értéke 4,8 milliárd euró volt. Tavaly az első kilenc hónapban 20 500 lakás megvásárlására biztosítottak állami garanciát, a szerződések értéke 736 milliárd euró volt.

A program lényege az, hogy az első otthonukat megvásárolni akaró fiatalok bankokhoz fordulhatnak kedvezményes hitelért. Öt százalékos előleget kell fizetniük, ami a normális jelzáloghitelek esetében magasabb. 2013-tól csak lejalapú államilag támogatott lakáshitelt kaphatnak a program résztvevői, azelőtt az euró jelzáloghiteleket is támogatta az állam.

A programot azért indította 2009-ben az Emil Boc vezette akkori jobboldali kormány, hogy ösztönözze az ingatlanpiacot, amelyet súlyosan érintett a nemzetközi gazdasági válság. A 2012 májusa óta kormányzó Victor Ponta balközép kormánya megszakítás nélkül folytatta a lakásitel programot. (4)


A polgármesterek 17 százaléka váltott pártot 2014 őszén

Egy felmérés szerint a romániai polgármesterek 17 százaléka váltott pártot azt követően, hogy a kormány 2014 augusztusában 45 napra felfüggesztette a pártváltást ellehetetlenítő törvénycikk hatályát.

A közigazgatás és a közpolitikák kérdéseivel foglalkozó Expert Forum nevű bukaresti szakértői csoport felmérése szerint a 3180 romániai polgármester közül 540-en éltek a pártváltás lehetőségével, akik közül 404-en a Szociáldemokrata Pártba (PSD) igazoltak át. Részletek a Napirenden rovatban. (8)


Nuland köszönetet mondott Romániának a biztonság erősítésében játszott szerepéért

Köszönetet mondott Romániának Victoria Nuland, az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkár-helyettese a regionális, euroatlanti és globális biztonság erősítésében játszott szerepéért - közölte ma a külügyminisztérium.

Részletek a Napirenden rovatban. (4)


FEJLEMÉNY - Ponta a stratégiai partnerségről, a regionális helyzetről ás a korrupcióról beszélt Nulanddal

Az amerikai-román stratégiai partnerség megerősítéséről, kiterjesztéséről, a regionális helyzetről beszélt Victor Ponta kormányfő ma Victoria Nulanddal, az amerikai diplomácia európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkár-helyettesével, akinek bemutatta a korrupció felszámolása terén elért eredményeket.

„A stratégiai partnerség megerősítésének és kiterjesztésének módozatairól és a regionális helyzetről beszélt Victor Ponta kormányfő az amerikai hivatalossággal. A stratégiai partnerségre vonatkozóan megbeszélték a folyamatban levő projekteket politikai-katonai, biztonsági, igazságügyi és gazdasági téren. Ez utóbbi esetében az energetikai és a számítástechnikai szektoron volt a hangsúly. Új javaslatok születtek ezek fejlesztésére” - áll a kormány sajtóközleményében.

A kormány tájékoztat még, hogy Victor Ponta kormányfő beszámolt Nulandnak a Románia által az igazságügyi reform területén és a korrupció felszámolásában elért eredményekről, valamint a kormány által vállalt kötelezettségről.

Amint arról korábbi gyorshírünkben beszámoltunk, az amerikai diplomata ma Bukarestben tartózkodik. (4)


FEJLEMÉNY - Johannis üdvözölte az amerikai vállalatok érdeklődését a romániai piac iránt

Az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkár-helyettesével való találkozón Klaus Johannis államelnök üdvözölte, hogy az amerikai vállalatok érdeklődnek a katonai és gazdasági terület iránt, és bátorította jelenlétüket a romániai piacon.

Az Államelnöki Hivatal kiadott mai sajtóközlemény szerint Klaus Johannis és Victoria Nuland a Cotroceni-palotában találkozott ma reggel.

„A megbeszélésen Románia elnöke kifejtette, az együttműködésnek a gazdasági területre való kiterjesztése révén Románia meg akarja erősíteni a stratégiai partnerséget az AEÁ-kal. Az államelnök üdvözölte az amerikai vállalatok érdeklődését eme szektor iránt és bátorította jelenlétüket a romániai piacon. Az elnök szerint ennek érdekében stabilitásra van szükség a törvénykezés területén, illetve kiszámíthatóságra és átláthatóságra az üzleti szférában” - áll a sajtóközleményben. (4)


Victoria Nuland Johannisnak: azért jöttem, hogy lássam Önt

Klaus Johannis államelnök ma Victoria Nulanddal, az amerikai diplomácia európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkár-helyettesével találkozott, akinek azt mondta, nem tudja, ha a látogatás neki is szól, de örül neki, amire Nuland azt felelte, hogy „kétségen kívül” neki szól.

Az elnök és Victoria Nuland találkozója körülbelül egy óra hosszat tartott, az első lévén a megbeszélések sorában, amelyeket az amerikai külügyminisztérium államtitkár-helyettese keddi és szerdai bukaresti látogatása alkalmával megejt.

Victoria Nulandot az államelnök személyes tanácsadója, Mihai Răzvan Ungureanu fogadta a Cotroceno-palotában. Nuland gratulált Ungureanunak az új tisztségért és kijelentette, örül, hogy ismét Bukarestbe látogathatott.

Az Államelnöki Hivatal által közzétett felvételek szerint a találkozón az államelnök kijelentette, örvend Victoria Nuland látogatásának, amely már rögtön mandátuma elején következett be.

„Üdvözlöm Önt! Örvendek, hogy ilyen hamar, mandátumom elején látogatást tett Bukarestben. Nem tudom, ha ez a látogatás nekem is szól, de örvendek” - mondta Johannis Victoria Nulandnak.

Nuland így válaszolt: „Kétségen kívül Önnek szól, azért jöttem, hogy lássam Önt”.

Johannis azt mondta még: „Sok közös van bennünk és türelmetlenül várom ezt a találkozót”.

A megbeszélésen részt vett Tatiana Niculescu Bran, az államelnök szóvivője és George Scutaru és Dan Mihalache tanácsosok is. (4)


Egy évet késik az Avatar bemutatója

James Cameron (képünkön) egy évvel eltolta az Avatar folytatásának bemutatását, a premier új időpontja így 2017 végére került. Az alkotó az Avatar című óriási kasszasikerének három folytatásán dolgozik párhuzamosan. Az epizódokat egymást követő években akarják forgalmazni. Korábban úgy volt, hogy az első folytatás 2016 végén már mozikba kerülhet. A rendező a késést azzal magyarázta, hogy a forgatókönyv megírása nagyon sok időt emésztett fel, és az eredetileg kitűzött cél valószínűleg túl ambiciózus volt.

Cameron ma Új-Zélandon hozta nyilvánosságra az időpontváltozást. A szigetországban letelepedett Oscar-díjas amerikai filmes Peter Jacksonnal és más rendezőkkel együtt azon dolgozik, hogy fellendítse a helyi filmipart.

A 2009-ben debütált Avatar a filmtörténet legnagyobb bevételű mozija lett: világszerte 2,8 milliárd dollárért váltottak rá jegyet a nézők. Az idegen bolygón játszódó sci-fi három Oscar-díjat kapott az amerikai filmakadémiától. (8)


Mikor próbavizsgáznak a 8., 11. és 12. osztályosok?

Február végén a 8. osztályosok próbavizsgái zajlanak, az érettségire készülők pedig március elején tesznek próbát.

A nyolcadikosok próbavizsgái a 2014-2015-ös tanévben a következő időbeosztás szerint zajlanak: román nyelv és irodalom február 23-án, matematika február 24-én, anyanyelv február 25-én. Az eredményeket március 6-án hozzák nyilvánosságra. A 11. és 12. osztályosok próbaérettségijének menetrendje: a román nyelv és irodalom vizsga március 2-án, anyanyelvi vizsga március 3-án, a profil szerinti kötelező tantárgy vizsgája március 4-én, a választott tantárgyból esedékes megmérettetés március 6-án. Az eredményeket március 12-én függesztik ki. Kolozs megyében megalakultak a próbavizsga-bizottságok, és kijelölték a vizsgaközpontokat is. Javítóközpontok idén csak Kolozsváron lesznek. Közel ötezer nyolcadikos és tízezer tizenegyedikes és tizenkettedikes diák vesz részt a próbavizsgákon. (6)


Irodalmi idézetek a kolozsvári autóbuszok belterében

Irodalmi művekből helyeznek el idézeteket bizonyos kolozsvári buszokban – jelentette be néhány perccel ezelőtt Emil Boc. Kolozsvár polgármestere tudatta: egyes idézeteket magyar nyelven jelentetnek meg.

Az intézkedést holnaptól foganatosítják. A projekt időtartama egy hónap. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 346
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap