label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Székelyföldi nemzetközi repülőtér megvalósíthatósági tanulmányát mutatta be Szász Jenő

Egy székelyföldi nemzetközi repülőtér megvalósíthatósági tanulmányát mutatta be mai székelyudvarhelyi sajtótájékoztatóján Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke.

A tanulmány szerint a Hargita repülőtér a Hargita hegység lábainál, a Székelyudvarhelytől mintegy 12 kilométerre fekvő Cekend tetőn épülhetne meg. A megvalósíthatósági tanulmányban szereplő 2500 méter hosszú, 45 méter széles aszfaltozott futópálya Airbus A320-as típusú és ennél kisebb gépek fogadására lenne alkalmas.

A tanulmány elkészítői romániai, magyarországi és más új európai regionális repülőterek adatai alapján arra a következtetésre jutottak, hogy ha rendelkezésre áll a megfelelő méretű terület, a repülőtéri alap-infrastruktúra mintegy 15 millió eurós költséggel megépíthető.

Szász Jenő elmondta, hogy a Budapesttől és Bécstől 100-100, Pozsonytól 80 kilométerre lévő Győr-Pér repülőtér számított kiindulópontnak a Hargita repülőtér tanulmányának elkészítéséhez. Úgy vélte, a régió fejlődéséhez elengedhetetlenül fontos lenne a székelyföldi repülőtér megépítése.

A Cekend tető, amelyre a repülőtér épülhetne, egyaránt mintegy 120 kilométerre fekszik a marosvásárhelyi repülőtértől és az épülő Brassó melletti repülőtértől.

- Mi ezt ajándéknak szántuk a székely közösség számára, megvalósítása csak széles körű összefogással képzelhető el” – mondta a tanulmányról Szász Jenő.

A tanulmányt egy héttel azt követően mutatta be a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, hogy a Hargita Megyei Tanács is közzétette a megyei repülőtér-fejlesztési koncepcióját. A megyei önkormányzat a Csíkszereda szomszédságában fekvő Csíkcsicsó melletti füves repülőteret fejlesztené olyan légi kikötővé, amely összeköttetést teremthetne kis repülőgépek számára a Székelyföld és Budapest között. A megyei önkormányzat által elképzelt fejlesztési program első szakaszában 1,2 kilométer hosszú, 25 méter széles futópálya épülne.

(Fotó: xfree.hu) (4)


Ponta többpárti konszenzustól tette függővé az első koncessziós autópálya megépítését

Victor Ponta miniszterelnök az ellenzékkel megkötendő többpárti egyezménytől tette függővé ma azt, hogy kormánya megkösse a szerződést az első köz- és magánszféra partnerségben (PPP) megvalósítandó autópálya megépítéséről.

A kormány 2013 decemberében jelentette be, hogy a Vinci-Strabag-Aktor konzorcium nyerte a Kárpátokat átszelő Brassó-Comarnic autópálya megépítésére kiírt versenytárgyalást, de a szerződéskötést azóta több ízben elhalasztották.

A közlekedési minisztériumban rendezett tanácskozáson ma Ponta úgy vélekedett: "nincs értelme" elkezdeni az építkezést, ha azt nem támogatja minden politikai párt, és február 15-ig nem születik pártközi megállapodás arról, hogy legalább tíz évig nem változtatják meg a hosszú távú infrastruktúrafejlesztési tervet (master plan). (4)


Aláírták a paktumot a védelmi tárca büdzséjével kapcsolatban

Klaus Johannis államelnök és a parlamenti politikai pártok képviselői ma aláírták a politikai paktumot, amely biztosítja, hogy a védelmi minisztérium költségvetése a GDP legalább 2 százalékát fogja kitenni 2017-ben.

A Cotroceni-palota Egyesülés termében tartott ceremónia a nemzeti himnusz eléneklésével kezdődött.

A szerződést elsőként Klaus Johannis államelnök írta alá, majd a parlamenti pártok vezetői következtek: Victor Ponta kormányfő, a PSD elnöke, Alina Gorghiu, a PNL társelnöke és Cătălin Predoiu, a PNL első alelnöke, Kelemen Hunor RMDSZ-elnök (képünkön), Gabriel Oprea, az UNPR elnöke, Daniel Constantin, a PC elnöke és Simona Man, a PPDD elnöke.

Varujan Pambuccian, a nemzeti kisebbségek frakciójának a vezetője nem volt jelen a paktum aláírásán, azonban később, a hivatalos ceremónia lejárta után aláírta a dokumentumot. (4)


David Harsent kapta a T. S. Eliot költészeti díjat

David Harsent nyerte el idén a rangos T. S. Eliot költészeti díjat Fire Songs (Tűzdalok) című 2014-es kötetéért. A 72 éves angol költő 11. verseskötetét részben a klímaváltozás miatt érzett aggodalom inspirálta.

A kitüntetett verseit a magyar közönség többek között az Új kabát, utolsó esély című kortárs brit költészeti antológiából (Európa, 1993) ismerheti, Rakovszky Zsuzsa fordításában. Részletek a Kult-túra rovatban. (8)


FOTÓRIPORT – A vallásszabadság napját ünnepelték Tordán

Istentisztelettel kezdődött ma délelőtt a Magyar Unitárius Egyház által a vallásszabadság napja alkalmából szervezett ünnepség Tordán. A résztvevők ezt követően megtekintették Körösfői-Kriesch Aladár Tordai országgyűlés című festményét a helyi múzeumban.

A fotóriport ide kattintva tekinthető meg. (8)


Baleset Bányabükk és Torda között

A Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) iménti közlése szerint közúti baleset történt ma reggel a Kolozs megyei Bányabükk (Vâlcele) és Torda között.

Az eddigi információk szerint az egyik sérült esetében műszaki mentésre (descarcerare) van szükség, a személy ugyanis a roncsok közé szorult.

(Képünk illusztráció) (4)


Australian Open - Fucsovics chilei ellenféllel kezd a selejtezőben

Fucsovics Márton chilei ellenfelet kapott az ausztrál nyílt teniszbajnokság selejtezőjének első fordulójában.

A viadal honlapjának beszámolója szerint a 22 éves magyar játékos Hans Podlipnik-Castillo ellen lép pályára.

A 128-as főtáblára kerüléshez három mérkőzést kell nyerni. (4)


Nem változott az EU folyó fizetési mérlegének többlete

Az Európai Unió (EU) folyó fizetési mérlegének többlete 2014 harmadik negyedévében 15 milliárd euró volt, ugyanannyi, mint 2014 második negyedévében - közölte ma az EU statisztikai hivatala.

Részletek az EU-világ rovatban. (4)


Románia megkétszerezte haditechnika- és fegyverexportját

Románia megkétszerezte tavaly a haditechnika- és fegyverexportból származó bevételeit, amelyek elérték a 177 millió eurót - derült ki a Gândul című portál által ma közölt összesítésből.

A hazai védelmi iparnak így nemcsak a 2013-ban regisztrált hullámvölgyből sikerült kikerülnie, hanem az utóbbi öt év legjobb exporteredményét érte el.

A hazai katonai felszerelést gyártó cégek legfontosabb megrendelőjévé Hollandia lépett elő, amely tavaly 74 millió euró értékben vásárolt szerkezeti elemeket részeket és fegyverzetet hadihajói számára.

A hadiipar legfontosabb külföldi partnerei sorában a második helyre csúszott vissza az Amerikai Egyesült Államok, amely tavaly 41 millió euróért vásárolt távcsöveket, különböző kaliberű kézifegyvereket, gránátokat és lőszert Romániából.

A hadiexport megduplázódásához jelentős mértékben hozzájárultak az Izraelből, Nagy Britanniából és Törökországból érkezett megrendelések, ugyanakkor az első tíz partnerország között olyan régebbi "kliensek" is megjelentek mint Marokkó, Afganisztán, Egyiptom és Indonézia. Új piacnak számít Jordánia, Görögország és Moldova, ugyanakkor a román védelmi ipar elveszítette kereskedelmi kapcsolatait Nigériával, Svájccal, Belgiummal, Szaúd-Arábiával és Jemennel - írta a román hírportál. (4)


Tavaly 11 százalékkal csökkentek Romániában a külföldi tőkeberuházások

Tavaly az első tizenegy hónapban 11 százalékkal, 2,122 milliárd euróra csökkentek Romániában a közvetlen külföldi tőkeberuházások - közölte ma a központi bank.

2013 hasonló időszakában a külföldi tőkeberuházások értéke 2,39 milliárd euró volt. Annak ellenére jegyeztek csökkenést 2014-ben, hogy novemberben 531 millió euró áramlott a gazdaságba, ami havi bontásban a legnagyobb értéknek számít a január-november időszakban. A második legjobb hónapnak a május számít 306 millió euróval.

2013-ban a közvetlen külföldi tőkeberuházások értéke csaknem 27 százalékkal, 2,71 milliárd euróra nőtt az előző évhez képest, ami az elmúlt négy év csúcsának számított. A gazdasági válság kezdete, vagyis 2008 óta az első enyhe növekedést 2012-ben jegyezték Romániában a külföldi tőkeberuházások esetében. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 840
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap