label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Udrea: valószínűleg nem jelöltetem magam egy újabb mandátumra a PMP élére

Elena Udrea, a Népi Mozgalom Párt elnöke ma bejelentette, hogy „a legnagyobb valószínűség szerint” nem jelölteti magát egy újabb mandátumra az alakulat élére a párt februári kongresszusán.

A kérdésre, hogy jelölteti-e magát a párt elnöki tisztségére, Udrea ezt válaszolta: „A legnagyobb valószínűség szerint nem jelöltetem magam többé a párt elnöki tisztségére”.

A kérdésre, hogy mi az oka annak, hogy nem jelölteti magát, Udrea leszögezte: „Nem mondtam azt, hogy nem jelöltetem magam, azt mondtam, hogy a legnagyobb valószínűség szerint nem. Ma úgy döntöttünk, módosítjuk a kongresszus időpontját, meglátjuk, mi lesz addig”.

Udrea azt állította, függetlenül attól, hogy ki lesz a tagja a PMP vezetőségének, az új vezetőknek vállalniuk kell az ellenzéki párt stratégiáját. (4)


A születések és a házasságkötések száma csökkent 2014 novemberében

Novemberben csökkent a születési arányszám, lévén, hogy októberhez képest 2818-cal kevesebb születést regisztráltak, és több mint 4900-zal csökkent a házasságkötések száma is, tájékoztatott ma az Országos Statisztikai Hivatal (INS).

2014 novemberében 14 897 gyerek született, 2818-cal kevesebb, mint októberben, és 21 097 személy hunyt, 784-gyel kevesebb, mint az előző hónapban.

„Novemberben negatív volt a természetes szaporulat, 6 200-zal több személy hunyt el, mint ahány gyerek született, akárcsak októberben, amikor ez a különbség 4166 személyt jelentett. Novemberben 114 egy év alatti gyermek hunyt el, 33-mal kevesebb, mint októberben” - áll az INS sajtóközleményében. (4)


Románia 2017-től a GDP 2 százalékát fordítja védelemre

Románia a hazai össztermék (GDP) 2 százalékát fordítja honvédelemre 2017-től a jelenlegi mintegy 1,4 százalék helyett - ebben állapodott meg ma Klaus Johannis államfő a parlamenti pártokkal.

A megállapodás azon a konzultáción történt, amelyet az államfő kezdeményezett a parlamenti pártokkal a védelmi kiadások növelése érdekében. A megbeszéléseket követően Johannis bejelentette, hogy ebben a kérdésben megvan a szükséges egyetértés a pártok között. Nyilatkozatában utalt arra, hogy az ukrán válság teszi szükségessé Románia védelmi költségeinek növelését.

Mint mondta, a második világháború óta Európának és a NATO-nak a legnagyobb biztonsági válsággal kell szembesülnie azt követően, hogy egy ország önhatalmúlag átrajzolta az országhatárokat, utalva ezzel Oroszországra. Hozzátette: mindez Románia határánál történt, ezért Bukarest nem várhat másokra, hogy növeljék a régió biztonságát, hanem magának is lépnie kell hadseregének korszerű technikával való felszerelése érdekében.

Leszögezte: a rendszerváltozás óta először születik ilyen megállapodás a román parlamenti pártok között. Hozzátette: arról is megegyeztek, hogy a GDP-arányos 2 százalékos védelmi kiadást a pártok minimális értéknek tekintik, és legalább tíz évig, azaz 2017 és 2027 között nem csökkenhet 2 százalék alá a védelmi kiadások aránya. Rámutatott: ez azért fontos, mert megteremtődik a kiszámíthatóság ennek az alapvető fontosságú ágazatnak a finanszírozásában.

Victor Ponta miniszterelnök - aki pártja küldöttségét vezette - a megbeszélés után bejelentette, hogy kedden írják alá a pártok az egyezményt. (4)


Székelyzászló-ügy – Lefolytatták a tárgyalást a nagyváradi reklámzászló-perben

A Nagyváradi Bíróság két hét múlva hirdet ítéletet abban a perben, amelyet Tőkés László indított a székely zászlót reklámzászlónak tekintő, és ennek kitűzése miatt bírságot kilátásba helyező helyi rendőrség ellen – közölte az MTI-vel a per mai tárgyalása után Kincses Előd, Tőkés László ügyvédje.

Az ügyvéd tájékoztatása szerint a bíróság lefolytatta a tárgyalást, és elfogadta az írásbeli bizonyítékokat, de elutasította azt a javaslatot, hogy tanúként hallgassa meg Pál-Antal Sándor marosvásárhelyi történészt, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagját, a székely szimbólumok szakértőjét.

Kincses Előd elmondta, Victor Ponta fényképét is becsatolta a dossziéba, amint a román miniszterelnök 2014. augusztus 3-án a nyergestetői csata 165. évfordulóján székely zászló mellett mond ünnepi beszédet.  A nagyváradi helyi rendőrök logikája szerint Románia miniszterelnöke is reklámügynöknek minősülne” - idézte érveit az ügyvéd.

Elmondta, a bíróságon az Európa Tanács Rasszizmus és Intolerancia elleni Bizottsága (ECRI) Romániáról szóló, 2014-es országjelentéséből is idézett. Az ECRI-jelentés kitér a román hatóságok székely jelképeket üldöző magatartására, és felszólítja Romániát, hogy alkalmazza az egyenlő bánásmód elvét a jelképhasználatban. A kommunista jelképek tiltása miatt Magyarországot elmarasztaló strasbourgi bírósági határozatra hivatkozva kijelentette, Románia sokkal súlyosabb elmarasztalásra számíthat az Európai Emberjogi Bíróságon a székely zászló üldözése miatt. (4)


Kiosztották a Golden Globe-díjakat

A 12 éven át forgatott Sráckor érdemelt Golden Globe-ot a drámai alkotások közül, A Grand Budapest Hotel pedig a vígjátékok mezőnyében bizonyult a legjobbnak a vasárnap esti, 72. díjkiosztó gálán Beverly Hillsben.

A legjobb drámai színésznőnek járó díjat Julianne Moore kapta (Still Alice), a legjobb színésznek pedig Eddie Redmayne-t választották a hollywoodi tudósítók A mindenség elméletében nyújtott alakításáért. Részletek a Kult-túra rovatban. (8)

 


FIFA-gála: Cristiano Ronaldo harmadszor aranylabdás

Cristiano Ronaldo, a Real Madrid portugál válogatott futballistája (képünkön) nyerte el 2014-es teljesítménye alapján a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA), valamint a France Football magazin által közösen odaítélt FIFA-Aranylabda díjat, amelyet a FIFA zürichi gáláján adtak át hétfőn.

A 29 éves Ronaldo 2008 és 2013 után harmadszor érdemelte ki az elismerést, amelyet korábban csak két portugál, a tavaly elhunyt Eusébio, valamint Luis Figo kapott meg.

A Bajnokok Ligája-győztes Real Madrid támadója a Bayern München világbajnok kapusát, Manuel Neuert, valamint az FC Barcelona négyszeres aranylabdás argentin játékosát, Lionel Messit előzte meg a szavazáson. (7)


FIFA-gála: James Rodríguez nyerte a Puskás Ferenc-díjat

A kolumbiai James Rodríguez nyerte az év legszebb góljáért járó, idén hatodszor átadott Puskás Ferenc-díjat, amelyet hétfőn a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) zürichi éves gáláján vehetett át.

A találat a Kolumbia–Uruguay világbajnoki mérkőzésen esett. A Real Madrid középpályása azzal érdemelte ki az elismerést, hogy június 28-án a brazíliai világbajnokságon az uruguayiak elleni nyolcaddöntőben mellel maga elé tett labdát a levegőből védhetetlenül bombázott kapura, és az a keresztlécről pattant a gólvonal mögé.

A FIFA futballbizottsága által kiválasztott tíz szépségdíjas gólra a FIFA honlapján lehetett szavazni, majd november végétől már csak arra a háromra, amely addig a legtöbb voksot kapta. A másik két jelölt Robin van Persie, a Manchester United holland csatára és egy női futballista, az ír Stephanie Roche volt. (7)

A győztes találat:

https://www.youtube.com/watch?v=GESyL3MkgNU


Elhunyt Buzánszky Jenő, az Aranycsapat utolsó élő tagja

Nyolcvankilenc éves korában vasárnap elhunyt Buzánszky Jenő, az Aranycsapat legendás labdarúgója.

A hírt a volt futballista fia közölte a FourFourTwo.hu-val, mely alapján az egykori kiváló hátvéd az esztergomi kórházban este 8 órakor hunyt el.

Az olimpiai bajnok, világbajnoki ezüstérmes sportember december 12-én került az esztergomi kórházba, ahol kétszer megoperálták, s azóta is ott kezelték, előbb az intenzív osztályon, majd a belgyógyászaton.

Buzánszky Jenő az Aranycsapat utolsó élő tagja volt. Játszott az 1952-ben, Helsinkiben olimpiai bajnok együttesben, pályára lépett az évszázad mérkőzésén 1953-ban, Londonban, és mind az öt mérkőzésen szerephez jutott az 1954-es svájci világbajnokságon, melyen ezüstérmet szerzett a válogatott.

2011 óta volt a Nemzet Sportolója, idén novemberben pedig beválasztották a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületébe. (7)


Összeszólalkozott a Twitteren J. K. Rowling és Rupert Murdoch

Összeszólalkozott a Twitteren J. K. Rowling (képünkön) és Rupert Murdoch sajtómágnás a muszlimok felelősségéről a Charlie Hebdo francia szatirikus lap elleni terrortámadásban - írja a The Guardian című brit lap online kiadása (www.theguardian.com).

Részletek a Számítástechnika rovatban. (4)


Félig hím, félig nőstény pillangót fedeztek fel

Ritka, félig hím, félig nőstény pillangót fedeztek fel egy lepkekiállításon Philadelphiában.

Részletek az Állatbarát rovatban. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 1216
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap