label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2013. szeptember 19.
Roma és szegény gyermekek beilleszkedését támogatják
A svájci–román együttműködési alap anyagi támogatásával tíz nappali foglalkoztatóközpontot indít októbertől Kolozs és Bihar megyében a Diakónia Keresztyén Alapítvány, amely a roma etnikumú és hátrányos anyagi helyzetű kisiskoláskorú gyermekek életkörülményeinek javítását célozza. A kolozsvári, szászrégeni és két svájci szervezet bevonását igénylő szociális program iskola utáni foglalkoztatást, valamint egészségügyi és szociális ellátást biztosít a rászorulóknak öt évig az említett megyék mellett Maros megyében is. A projekt tegnapi beindításán Leo Mayer, a svájci Heks Alapítvány képviselője hangsúlyozta: fontosnak tartja a helyi kapcsolatok kiépítését, mert csak így látja biztosíthatónak a program hosszú távú fenntarthatóságát. Sárosi Arthur, a Diakónia Keresztény Alapítvány elnöke a közel 2,88 millió eurós terv beindítását jelentős lépésnek tartja az önazonosság-keresés felé, amely sikere esetén meghatározza az alapítvány egyik fejlődési irányát.

Cikkek [Újság]
[Riport] FOTÓRIPORT – Időkapszula a kalotaszentkirályi oktatás első okiratos emlékére
A helyi közoktatás 360 éves, dokumentumokkal igazolt létére, illetve a tíz évvel ezelőtti névválasztásra és az iskola jelképeinek felavatására emlékeztek Kalotaszentkirály faluban Ugyancsak most mutatták be a 360 éves közoktatás alkalmával kiadott könyvet is. Az ünnepségre csütörtök délelőtt a helyi kultúrotthonban került sor, majd a résztvevők átvonultak az Ady-emlékműhöz, ahol a jelenlevők koszorúkat helyeztek el. Ezt követően pedig a régi iskolaépület földszinti folyosójának falában elhelyeztek egy időkapszulát, amely a mostani iskolások írásait, rajzait őrzi, továbbá az iskolai emlékkönyv egy példányát elektronikus adathordozón megörökítve. A folyosói fal üregét emléktáblával zárták le, amelyen ez állt: 2013-2053, Üzenet a helyi oktatás első okiratos említésének 400. évfordulójára. (7)

[Napirenden] Verespatakra látogat a parlamenti különbizottság
Megtartotta első ülését a Verespatakon tervezett bányaberuházást vizsgáló parlamenti különbizottság, amely a jövő héten a helyszínre látogat. A parlament kedden szavazta meg a különbizottság megalapítását. A testület szerdán meg is alakult, és megtartotta első ülését. A bizottság elnöke Darius Vâlcov szociáldemokrata szenátor. A grémium tagjai úgy határoztak, hogy jövő héten szerdán és csütörtökön Verespatakra látogatnak, ahol találkoznak a beruházást támogató bányászokkal és a projektet ellenző civil szervezetekkel is.

[Napirenden] Újabb kommunista börtönparancsnokot jelentettek fel
 Az egykoron a Duna-deltában működtetett, hírhedt peripravai kommunista munkatábor volt parancsnokát jelentette fel szerdán a Kommunizmus Bűneit Vizsgáló és a Román Száműzöttek Emlékét Ápoló Intézet (IICCMER), amely szerint a táborban mintegy száz politikai fogoly halt meg.

[Napirenden] Bíróságon a Máté-ügy
Bíróság elé állítják Máté András Levente parlamenti képviselőt, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnökét – közölték tegnap a román hírügynökségek.

[Kult-Túra] Kishírek

[Kult-Túra] Unitárius évszázadok a püspöki házban
Különlegesnek nevezte Bálint Benczédi Ferenc unitárius püspök azt a tárlatot, amelynek a püspöki ház adott otthont, egyrészt a kiállított értékek, másrészt pedig a helyszín miatt. A héten zajló Nyitott kapuk a kolozsvári unitáriusoknál elnevezésű rendezvénysorozat részeként megnyílt Unitárius évszázadok című kiállítás öt évszázad történelmét állítja a közönség elé, tárgyak, kiadványok és a pannókon feltüntetett fontosabb események formájában.

[Kult-Túra] Alig megfogható szépségek és talányosságok indázata
Az elmúlt három évben készült festményei közül hozott el egy csokorra valót a Kolozsvár-Belvárosi Unitárius Egyházközség tanácstermébe Felházi Ágnes, hogy a Nyitott kapuk a kolozsvári unitáriusoknál elnevezésű rendezvénysorozat résztvevőinek megmutassa. A szamosújvári születésű, jelenleg Budapesten élő képzőművész a 2010-ben elhunyt Szabó Árpád unitárius püspök emlékének szenteli a tárlatot, akinek neve és személyisége sokak számára meghatározó volt – mondta bevezetőjében a kedd délutáni megnyitón Rácz Mária segédlelkész, aki az egybegyűltek és az alkotó köszöntése után Szuromi Pál művészeti író méltatását olvasta fel.

[Kult-Túra] A NAP IDÉZETE
…A szerelem és a szeretet számomra a legfontosabb. Soha semmi más nem érdekelt, sem pénz, sem siker, hatalom, magántulajdon – csak a másik ember: férfi, nő, gyerek. És a munkám. Szerelem és film nélkül nem érdemes élni.

[Kult-Túra] Mai nap

[Vélemény] Rácz Éva: Nálam minden a szakmáról szól a MÚRE-ban
Szakmaiság, hitelesség, legitimitás és a tagság újraszervezése – ezeket tartja a legfontosabb teendőknek a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének (MÚRE) első női vezetője. A hétvégi gyergyószárhegyi közgyűlésen megválasztott Rácz Éva a Kolozsvári Rádió munkatársa, korábban Cseke Attila egészségügyi miniszter mellett töltött be szóvivői feladatkört Bukarestben. Arról faggattuk, hogyan próbálná életre kelteni az újságírók szervezetét.

[Vélemény] Szakbizottságosdi
„Ha valamit el akarsz odázni, hozz létre egy szakbizottságot”, ugrik be ismét – folyamatosan – Murphy törvénye a hír hallatán, hogy a parlament verespataki különbizottságot létesített. A cél ugyanis épp ez: kitolni, elodázni a dolgot. A román politikai elit továbbra sem hajlandó, továbbra sem mer világos, egyértelmű álláspontot megfogalmazni Verespatak ügyében. Leszámítva az RMDSZ-t, amely mindvégig ellenezte a bányatervet, sem a Tăriceanu-, sem a Boc-, mint ahogy most a Ponta-kormány sem meri dűlőre vinni a dolgot, még a nyíltan „bányászatpárti” Băsescu is árnyaltan/kétszínűen nyilatkozgat erről. Az a párt, amelyik ma kertelés nélkül kiáll a Verespatak-projekt mellett, szavazatokat veszít, függetlenül attól, hogy mit gondol a beruházásról. A nyílt elutasításnak is nagy az ára, ezt viszont nem szavazatokban mérik … Most viszont „sínen” vagyunk: a különbizottságban tovább húzódik a dolog, s aztán maj’meglátjuk! Ahogy azt szintén Murphy mondja: halaszd csak holnapra, hátha akkor nem is kell már megcsinálni/eldönteni/megszavaztatni. Vagy ennek a romániai változata: hátha majd mutyiban megcsinálhatjuk!

  « Első oldal    1   2   3   4   5    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 558
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap