label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2013. augusztus 09.
Újabb bojkottra készülnek a liberális városi tanácsosok?
Elképzelhető, hogy a Kolozsvári Városi Tanács liberális tagjai nem szavazzák meg a nemrég közvitára bocsátott Általános Városrendezési Tervet (PUG) – mondta el Ioana Borza, Ovidiu Florian és Doru Stoica liberális tanácsos tegnap. A tanács asztalára várhatóan idén ősszel kerülő határozattervezet kapcsán a liberálisok később „árnyalták” a véleményüket, kijelentve: még egyeztetnek erről a szociáldemokrata tanácsosokkal is. A liberálisok attól tartanak, hogy a PUG jelenlegi formájában való elfogadása perek egész sorát vonná maga után, amit a tulajdonjogukban korlátozott városlakók indítanának a polgármesteri hivatal ellen. A városi tanácsban tehát újabb USL-s bojkott van kilátásban: lehet, hogy idén sem kerül elfogadásra a 2011 óta húzott-nyúzott PUG. Csoma Botond RMDSZ-es városi tanácsos lapunk érdeklődésére úgy vélte: a liberálisok politikai játékszernek tekintik a PUG kérdését.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] AZ MPP KOLOZSVÁRI ELNÖKE LENNE KEIZER

[Napirenden] Pályázat videokisfilmek elkészítésére
 A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Kós Károly Kollégiuma (KKK) és a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) pályázatot hirdet Magyarország határain kívül élő 13–19 éves diákok számára olyan 4–7 perces videokisfilmek elkészítésére, amelyek veszélyben lévő népi épített értékeket (házak, magtárak, górék, hidak, egyedi kapuk, régi útszéli keresztek, haranglábak, szobrok stb.) dokumentálnak. A film témájául nem szükséges védett műemléket választani, hiszen a cél éppen az, hogy a pályamunkák veszendőben lévő, rejtett értékekre irányítsák rá a figyelmet.

[Napirenden] Román képviselők vitatott tajváni útja
 A Képviselőház és a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetősége csütörtökön közölte: elzárkóznak egyes parlamenti képviselők tajváni utazásától, amely – állításuk szerint – nem volt hivatalos, és nem állták ennek költségeit. Ugyanakkor megerősítették, hogy Kínával szorosan együttműködnek, és baráti kapcsolatot tartanak fenn.

[Napirenden] VESZÉLYES ZÁSZLÓTÖRVÉNY?
 A 9. EMI-tábor A nemzeti fesztivál. Székelyzászló-botrány 2013 címmel tartott szerdai nyitóelőadásán a felszólalók egyetértettek abban, hogy az elmúlt időszak romániai politikai nyilatkozatai alapján körvonalazódó zászlótörvény a székely nemzeti jelképek szabad használatára burkolt veszélyeket rejthet. Mezei János, Gyergyószentmiklós polgármestere a székely zászló kitűzéséről úgy vélekedett, ameddig nincs a közösségi jelképekre vonatkozó törvényi szabályozás, addig a jogállami normák szerint mindent szabad, ami nem tiltott.

[Napirenden] Húsz év távlatából a neptuni titkos tárgyalások
A romániai magyar politikát alapjaiban befolyásoló 1993-as neptuni titkos tárgyalásokat, és ezek hatásait vették számba a Borzonton zajló 9. EMI-tábor, az Erdélyi Magyar Ifjak egyesület által szervezett tábor egyik csütörtöki pódiumbeszélgetésének résztvevői.

[Kult-Túra] Bábkiállítás nyílt a Bánffy-palotában

[Kult-Túra] Rotterdami festménylopás: elemezték a hamut
Románia Nemzeti Történeti Múzeumának (MNIR) vezérigazgatója, Ernest Oberlander-Târnoveanu csütörtökön sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Tulcea megyei Carcaliu községben megtartott házkutatás során megtalált, az intézménybe eljuttatott anyagok kémiai összetételének és ezeken belül a festményekre jellemző pigmentrészecskék vizsgálata során egyértelműen megállapítható, hogy a házkutatáskor megtalált hamu legkevesebb három, még a XIX. század vége előtt készült festmény elégetéséből származik.

[Kult-Túra] Halmos Béla emlékére ültették az első nyírfát
 Muzsika kíséretében avatták fel a Magyar népzenészek emlékfasorát tegnap délben Kalotaszentkirályon, a huszonharmadik Kalotaszegi Népzene- és Néptánctábor keretében. A helyi önkormányzat, a tábort szervező Archívum Kulturális Alapítvány és az Ady Endre Általános Iskola kezdeményezésére létrehozott fasor első nyírfáját a júliusban elhunyt Halmos Béla népzenekutató, előadóművész, a táncházmozgalom egyik megalapítójának emlékére helyezték el az iskola udvarán, a tornaterem szomszédságában. Az egybegyűlteket Póka András György, Kalotaszentkirály polgármestere, Vizi Gabriella, Magyarország kolozsvári konzulja, valamint Szép Gyula, az Archívum Alapítvány vezetője köszöntötte. Az eseményen több mint hetven zenész muzsikált együtt, a táborlakók és a helybeliek mellett pedig Kallós Zoltán néprajzkutató és Szilágyi István író is jelen volt.

[Vélemény] Forró ősz
Megnyugtatom azokat, akiknek már elegük van az augusztusi forróságból, hogy a cím nem meteorológiai előrejelzés, hanem a városi tanácsra vonatkozó „prognózis”, a PDL és az USL közt állandósulni látszó harci helyzet „fokmérője”.

[Vélemény] Kolozsvárt is Drakula?
Bővében vagyunk mi is kies városunkban a mendemondáknak, a hátborzongató vagy kevésbé borzongató meséknek. A hóhér házának kinevezett egykori szerény házban kísértő szellemeknek. Természetfölötti lények Egyetemi Könyvtár polcai közötti rejtelmes susogásának. A Bácsi-torok körüli csészealjasok beteg agyak által elképzelt jelenéseinek. A Fellegvár tetejére épített ősi római várnak. A Postakert utcai bontásokkal feltárt középkori vizes árok római maradványainak.

  « Első oldal    1   2   3   4    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 841
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap