label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2013. augusztus 26.
„Hálás a szívünk, zengjen az örömünk”
Harangkondulással kezdődtek, és harangszóval értek véget tegnap este a 4. Kolozsvári Magyar Napok. A rendezvénysorozatra a Zsuráfszky Zoltán rendezte István, a király című rockopera tette fel a koronát, amely a Szent Mihály-templom harangjának kondulására indult. A délutáni borús, esős időjárás után estére „felkelt a napunk”, a Mátyás király lovas szobránál összegyűlt több ezres sokadalom történelmi pillanatokat élhetett át, hiszen Erdély fővárosának szívében először csendülhettek fel élőben a Szörényi–Bródy szerzőpáros híres rockoperájának akkordjai. A zárógálán a magyar kormány képviseletében beszédet mondott Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Emil Boc és Horváth Anna, Kolozsvár polgármestere, illetve alpolgármestere, valamint Gergely Balázs, a Kolozsvári Magyar Napok főszervezője. A szervezők idén is gondoskodtak tűzijátékról, amely szintén felejthetetlen élményt jelentett a fesztiválozóknak.

Cikkek [Újság]
[Riport] FOTÓRIPORT – István, a király előadás
A 4. Kolozsvári Magyar Napok zárónapján, vasárnap este, a Kolozsvár Főtéren felállított színpadon előadták az István, a király rockoperát (rendező: Zsuráfszky Zoltán). (7)

[Napirenden] Beszélgetés időkezelési módszerekről

[Napirenden] Felnéznek a kolozsvári magyar cégekre
Kolozsvári magyar vállalkozások mint gazdaságot alakító tényezők címmel szervezett kerekasztal-beszélgetést a Romániai Magyar Közgazdász Társaság és a Kárpát Régió Üzleti Hálózat. A négy meghívott (Vass Attila – Kárpát Régió Üzleti Hálózat –, Vincze Róbert – Igen, tessék! mozgalom, Floriska Attila – vállalkozó, Euréka Egyesület –, valamint Papp György – vállalkozó, Medline Kft.) Gáti Attila moderátor felvetésére előbb az ún. gazdasági patriotizmusról mondta el véleményét, így értelmezték a magyar vállalkozás fogalmát, majd azt osztották meg az EME termét megtöltő hallgatósággal, hogy milyen irányban billen el a mérleg nyelve akkor, amikor új alkalmazott felvételekor egy szakmailag kevésbé felkészült magyar és egy szakmailag jobb, de nem magyar személy között kell választani.

[Napirenden] Könnyű szeretni Romániát?
„Nem szeretem a fegyverletételre épülő nemzetpolitikát” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a bukaresti Digi 24 hírtelevízió Diplomata-útlevél című műsorának július 27-én Tusnádon adott, most szombaton sugárzott interjúban, amelyből előzetest lapunk szombati számában olvashattak.

[Kult-Túra] Román sikerek Szarajevóban
A legjobb rövidfilmnek járó elismerést érdemelte Radu Jude Ca o umbră de nor című alkotása a Szarajevói Nemzetközi Filmfesztiválon, amelyet augusztus 16-a és 24-e között tartottak meg. Dogs elnevezésű projektjéért Bogdan Miricát az Arte International Relations CineLink díjával tüntették ki, Adrian Sitaru pedig – a Fixer című projektjéért – a CNC CineLink díjában részesült. A szemle nagydíját, a Szarajevó Szíve elismerést a grúz In Bloom, Nana Ekvtimishvili és Simon Groß filmje nyerte el, a zsűri különdíját pedig Bobo Jelčić A Stranger (Horvátország–Bosznia-Hercegovina) című alkotásának ítélték. A legjobb színésznőnek Lika Babluanit és Mariam Bokeriát választották az In Bloomban nyújtott alakításukért, míg a legjobb színész Bogdan Diklić lett, A Strangerben játszott szerepéért.

[Kult-Túra] Három kötettel indított a Sétatér
A kolozsvári Sétatér Kulturális Egyesület első három kiadványát – László Noémi: Föld, Király Zoltán: Szívtűzoltóautó, György Attila: Bestiarium Siculorum – ismerhették meg az érdeklődők szombaton délután a Bulgakov kávézóban, az Erdélyi Magyar Írók Ligája által a Magyar Napok keretében szervezett rendezvénysorozat záró eseményén. A szerzőkkel Papp Attila Zsolt beszélgetett.

[Kult-Túra] KISHÍR

[Kult-Túra] A NAP IDÉZETE
Vannak emberek mint a dombok / Emberek közül felmagaslók / Látják a távoli jövőt / Tisztábban mintha a jelen / Volna ott vagy az ami elmúlt.

[Kult-Túra] Mainap

[Vélemény] „Romániát azért is könnyű szeretni, mert élnek itt magyarok”
„Erdély egy olyan tündérkert, ami a mienk is, tehát ehhez van egy sajátos, erős kötődésünk, ez nem egy külső világ a számunkra, amihez mint kívülállók viszonyulunk, hanem ebben egy olyan világot látunk, amelyben mi is benne vagyunk. És ez ma Románia része, tehát ilyen értelemben a Romániához való viszonyunkat meghatározza” – jelentette ki Erdélyről a miniszterelnök arra a kérdésre válaszolva, mit szeret és mit nem szeret Romániában. A július 27-én Tusnádfürdőn készült, csaknem félórás interjút szombat este sugározta a hírtévé.

[Vélemény] Mosolyogj, Mátyás király!
Ha megpróbálnám képzeletben előhívni azokat a fotókat, amiket az a szorgalmas kislány készített mondjukból a Kolozsvári Magyar Napok valamelyik estéjén a Főtéren, azt hiszem, szép nagy tabló kerekedne ki. Játék-fényképezőgépével előbb a fogócskázókat követte kitartóan, majd a padon pihegő nagyszülőkre kattintgatott. Vaktában nyomogatta a kioldó gombot, megörökítve ismerős, ismeretlen alakokat, jókedvűeket, nosztalgiázókat, és, gondolom, elkapott közömbös vagy épp fanyalgó arcokat is, hiszen így élethű a kolozsvári összkép. Istenemre mondom, hogy amikor a szobrot „fokuszálta”, és odakiáltott a magasba, hogy „motyojogj, Mátyás király!”, a vén uralkodó, tán életében először, tényleg mosolyra húzta a száját. Meg kell hagyni, jó oka volt a derűre ezekben a napokban.

  « Első oldal    1   2   3   4    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 356
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap