label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2013. június 03.
Túlszárnyalta a reményeket az első Kalotaszegi Magyar Napok
Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT), a Reconstructio Egyesület és a Kalotaszeg Klub először szervezett Kalotaszegi Magyar Napokat Bánffyhunyadon, május 31-e és június 2-a között. A rendezvényre a helybeliek által csak Barcsay-kertnek nevezett elkerített zöldövezetben került sor. A változatos program minden korosztály számára tartogatott meglepetést, élményt nyújtó eseményt. Június 1-jén, szombaton, a Nemzetközi Gyermeknap alkalmával kiemelt hangsúlyt kaptak a kisebbeknek szánt programok, amelyekben oroszlánrészt vállalt a kolozsvári Donát Alapítvány. Ami a zenei kínálatot illeti, itt is a bőség zavarával találták szembe magukat a bánffyhunyadiak: a néptáncegyüttesek fellépése mellett a könnyűzene különböző műfajaiból is kaphattak ízelítőt. Gergely Balázs elmondta: a Kalotaszegi Magyar Napok első rendezvényének sikere túlszárnyalta a reményeiket; ez pedig erőt ad a szervezőknek a folytatásra is.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Céljaik elérésére buzdították a ballagókat
Öt színmagyar és egy tagozatos líceum végzősei ballagtak el szombaton, Kolozsváron. Először reggel 9-től a Báthory-líceum négy végzős osztálya búcsúzott az Alma Matertől. Délelőtt 10-kor négy iskolában szólt utoljára a csengő: az Apáczai-líceumban, a S. Toduţă Zenelíceumban, a János Zsigmond és a Református Kollégiumban. Az Apáczai-líceumban három, míg a János Zsigmond és a Református Kollégiumban két-két osztály (egy humán és egy reál) végzett. A zenelíceumbeli magyar osztályban tizenhat fiatal ballagott. Délután fél háromtól a Kolozsvári Magyar Opera színpadán a Brassai-líceum három végzős osztálya búcsúzott el. Az ekkor szokásos búcsúbeszédek az iskolai évek biztonságára és a további kihívásokra összpontosítottak. A szónokok főleg arra buzdították a fiatalokat, hogy harcoljanak céljaik eléréséért, álmaik beteljesüléséért, szülőföldjükön keresve a boldogulást. Az iskolák többségében tanulmányi és különdíjakat adtak át. Kivételt képezett a Református Kollégium, ahol a jutalmakat csak az évzárón osztják ki.

[Kult-Túra] TIFF-ajánló
 A Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál negyedik napja is számos érdekességet kínál. Íme, néhány ezek közül:

[Kult-Túra] Budapesti nagydíj Bartha Lórándnak
 Bartha Lóránd (képünkön) fiatal erdélyi színházrendező vehette át a budapesti TITÁNium 2013 Tehetségkutató Platform díját május 29-én, gálaműsor keretében.

[Kult-Túra] Kishírek

[Kult-Túra] A NAP IDÉZETE
S kacsintok mégis én, mert tudom, minden hiába, nem vénülünk mi már, mert ügyetlen volt a bába, megnyomta egy kényeske helyen akkor fejünk s ez felment minket attól, hogy felnőttek legyünk s bár minden évvel munkád tudósi becse nő, én mégis így köszöntlek: szerbusz, te csecsemő!

[Kult-Túra] MAINAP

[Kult-Túra] Arculatváltásra készül a Puck Bábszínház
Szombaton, június 1-jén kezdte meg hivatalosan mandátumát Emanuel Petran, a Puck Bábszínház új igazgatója, aki máris komoly változtatásokról és tervekről nyilatkozott a bábszínház jövőjét illetően. Elmondása szerint, mivel a gyerekek számára a bábszínház jelentős nevelési hatással bír, ezért többek között pszichológiai értékelések segítségével fogják eldönteni, milyen előadásokra van szükség. Tervei között szerepel a célcsoport bővítése is. – Hosszú távon elsődlegesen a 10-14 és a 14-18 év közötti korcsoportokat szeretnénk megszólítani különféle tevékenységekkel, ehhez a korosztályhoz ugyanis gyakorlatilag sem a bábszínház, sem maga a színház nem tud közel férkőzni. Kiemelt feladatomnak tekintem az intézmény megnyitását a gyerekek és a közösség számára – részletezte az új igazgató.

[Kult-Túra] TIFF-megnyitó emlékezéssel, tervekkel
A vetítések mellett mesterkurzusokra, kiállításokra, valamint hazai és külföldi művészekkel, alkotókkal való találkozásokra várja az érdeklődőket a tizenkettedik Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF), amely pénteken este nyílt meg Kolozsvár főterén. A hideg idő ellenére mintegy 1600-an vettek részt az eseményen, többek között Nik Powell, a brit Nemzeti Film- és Televíziós Egyetem igazgatója, az Európai Filmakadémia alelnöke, Ed Lachman amerikai operatőr, Pablo Berger, a Blancanieves című némafilm rendezője és Frederic Boyer, a New York-i Tribeca Filmfesztivál művészeti igazgatója is.

[Vélemény] Utópiás miniszterek
Romániát sokan megváltották már szóban, még többen megmagyarázták, hogy miért nem lehet hazánk soha normális ország. Szövegelésben, elméletek gyártásában, ellenségek keresésében verhetetlenek vagyunk. Sokan megmondják a tutit, még többen tudják, hogy mi lenne a jó és a helyes, és azt is, hogy mindezt miért nem lehet megvalósítani. Arról viszont már sokkal kevesebben és ritkábban szólnak, hogy miként lehetne mégis változtatni a dolgokon, ha már olyan jól tudjuk, mi a baj. Ennek az ördögi körnek foglya Románia mindenkori kormánya, amelynek élén ma is olyan minisztereket látunk, akik soha semmit nem tettek le az asztalra, de szövegelésben természetesen nagyot alkottak.

[Körkép] Fesztivál – Gyermeknap 2013: kiálltuk a hétpróbát!
Emlékezetes marad idei gyermeknapi fesztiválunk, hiszen folyamatosan lestük az esőfelhőket, és fohászkodtunk, hogy megússzuk szárazon.

  « Első oldal    1   2   3   4    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 914
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap