label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2013. március 16.
„Legyen erős, egészséges nemzethez tartozó tudatunk”
Többezres ünneplő tömeg vett részt az idén is a március 15-e alkalmával rendezett megemlékezésen. A magyar, román és székely zászlókat lengető, fúvószenekarral kísért sokadalom, erős rendőri és csendőri felvezetéssel vonult végig az immár hagyományos útvonalon: a Protestáns Teológiától a Szent Mihály-templomig, majd az ökumenikus istentiszteletet követően a Petőfi utcába, az egykori Biasini szállóhoz, ahol a koszorúzási ünnepségre került sor. Az erdélyi magyar civil szervezetek, pártok képviselőinek, illetve a román vendégek üdvözlő beszédeinek elhangzását követően felolvasták az erdélyi fiatalok „12 pontját”. Magyarország „köszöntését, megbecsülését és szeretetét” Semjén Zsolt közvetítette, aki a székelyföldi ünnepségeken vett részt, a magyar miniszterelnök-helyettes lóháton érkezett a kézdivásárhelyi ünneplők közé. Több helyszínen is felolvasásra került Orbán Viktor magyar és Victor Ponta román miniszterelnök üzenete.

Cikkek [Újság]
[Riport] FOTÓRIPORT – Szamosújvárott is ünnepeltek március 15-én
A szamosújvári Művelődési Otthon zsúfolásig megtelt pénteken este, az RMDSZ helyi szervezetének hivatalos ünnepségén. A gálaműsoron felléptek a helyi iskolák diákjai, a Téka Alapítvány keretén belül működő szórványkollégium diákjai és magyarországi vendégdiákok. Az előadást az alapítvány munkatársa, Egri Hajnal szervezte.

[Napirenden] Restitúció – Negyedszázadig várhatnak az egyházak
Közvitára bocsátotta a kormány a kommunizmus idején elkobzott ingatlanok visszaszolgáltatására vonatkozó új törvénytervezetet, amelyet a kabinet parlamenti vita nélkül akar elfogadni március végén.

[Napirenden] Akadémiai górcső alatt A székelység története
Román történészek bírálják A székelység története című kézikönyv tartalmát, amelyről a közeljövőben a Román Tudományos Akadémia is állást foglalhat – írta pénteken az Adevărul című újság.

[Napirenden] …Orbán Viktor üzenete
Régen voltunk ilyen közel ahhoz, hogy a magyarság céljait megvalósítsuk, a magyar szabadságot kiteljesítsük határokon belül és kívül – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 165. évfordulója alkalmából írt ünnepi üdvözletében, amelyet csütörtökön juttatott el a Miniszterelnöki Sajtóiroda az MTI-hez. A kormányfő kifejtette: az elmúlt években elindították a nemzetet a határokon átívelő egyesítés útján. „Így leszünk többen, így leszünk erősebbek” – emelte ki, hozzátéve: ezt az erőt éppoly bátran és elszántan, éppoly okosan és leleményesen kell használni, ahogy eleink tették.

[Napirenden] Victor Ponta és…
Üzenetben fejezte ki jókívánságait a március 15-ét ünneplő romániai magyaroknak Románia miniszterelnöke. Victor Ponta emlékeztetett arra, hogy az 1848-as forradalomban az erdélyi románok és magyarok nem álltak a barikád egyazon oldalán, de a forradalmak elfojtása után ma is érvényes közös következtetésre jutottak: „a két nemzet ügyét nem a kardnak, a háborúnak, hanem a békés együttélésnek kell eldöntenie” – áll a román miniszterelnök üdvözletében. Ponta kitért arra, hogy a románok és a magyarok egyaránt az Európai Unió tagjai, közös európai jövő elébe néznek, nyelvük kultúrájuk és hagyományaik pedig a közös európai jövő alkotóelemei.

[Napirenden] Semjén: amit kérünk, a legtermészetesebb jog
Lóháton érkezett tegnap délelőtt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Kézdivásárhelyen az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc 165. évfordulóját ünneplő felső-háromszékiek közé. A kereszténydemokrata politikus beszédében hangsúlyozta: Magyarország köszöntését, megbecsülését és szeretetét hozta Székelyföldre.

[Napirenden] Ünnep – Legkisebbek szabadságharca: Vigyázz! Kész! Csata!
Mintegy kétszáz bátor óvodás és kisiskolás sorolt be a honvéd seregbe, és vette fel a harcot március 15-e délelőttjén a Szent Mihály plébánia vallástermében. A Vigyázz! Kész! Csata! címmel megszervezett történelmi játszóház élménypedagógiai módszerekre alapozva igyekszik közel hozni a legkisebbekhez a forradalmi eszméket és azokat a hajdanvolt eseményeket, amelyek naggyá tették a magyar nemzetet.

[Napirenden] Ünnep – A HÁZSONGÁRDRÓL ÍRÓ DIÁKOKAT DÍJAZTAK
A Mártírok és ’48-as hősi halottak a Házsongárdi temetőben című történelmi pályázat győzteseit díjazták Kolozsváron – tájékoztat az Erdélyi magyar Nemzeti Tanács (EMNT) sajtóközlemé­nyében. A középiskolás diákoknak meghirdetett vetélkedőre a felhívás szerint olyan szakdolgozatokat várt az EMNT, illetve a Házsongárd Alapítvány, amely „jól megszerkesztett és alapos háttérismereteket bizonyít”. A pályázat célja a Házsongárdban nyugvó magyar hősi halottak emléke előtti tisztelgés volt.

[Napirenden] Ünnep – „Tavaszcsináló emberekké kell válnunk”
A március 15-i kolozsvári megemlékezés a Biasini-szállónál folytatódott tegnap délben, ahol a Petőfi-emléktábla megkoszorúzását megelőző ünnepi beszédek sorát Máté András Levente, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke nyitotta meg. – Nehéz olyat mondani nemzeti ünnepünk alkalmából, ami kibillent bennünket hétköznapi fásultságunkból – jegyezte meg, majd hangsúlyozta: az egymás iránti tisztelet szellemében, közösen kell érvényt szereznünk jogainknak. – Olyan országot akarunk, amely nem félti jövőjét, hanem megalapozza azt, illetve olyan országot, ahol otthont teremthetünk, családot alapíthatunk, és anyanyelvünket szabadon használhatjuk – fejtette ki az RMDSZ-elnök.

[Napirenden] Munkanélküli: 170 ezer 25 év alatti

[Napirenden] Ünnep – Kelemen Hunor a Nyergestetőn fogalmazta meg a mai szabadságharc követelményeit
A mai kor és a mai nemzedék szabadságharcáról, annak célkitűzéseiről beszélt a székelyföldi Nyergestetőn tartott március 15-i megemlékezésen Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke. Az ünnepségen csaknem félezer ember vett részt.

  « Első oldal    1   2   3   4   5   6    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 668
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap