label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2013. december 07.
Kolozs megyében cáfolják az osztályösszevonások rémhírét
Több napon át tanácskoztak a héten a Kolozs Megyei Tanfelügyelőségen annak kapcsán, amiről már hetek óta beszél a közvélemény: nem elég az oktatási tárca által fejkvótaként kiutalt összeg a tanári bérekre. Ráadásul a tanügyi törvény előírja: 2014. január 1-jétől megszűnik az a lehetőség is, hogy a szaktárcától fejkvótaként kiutalt és el nem költött pénzt a tanfelügyelőségek átcsoportosítsák egyik iskolából a másikba. Péter Tünde főtanfelügyelő-helyettestől a tegnapi egyeztetéseket követően megtudtuk: a 217 Kolozs megyei önálló státussal rendelkező iskolából 154-nek, míg a 83 magyar tanintézményből 63-nak nem elég a fejkvóta-pénz. A főtanfelügyelő egyben cáfolta azt a híresztelést, miszerint emiatt magyar osztályok szűnnének meg, de mint megtudtuk, kisebb változások azért lesznek. Megoldásként egyébként az opcionális tantárgyak és a kisegítő személyzet számának csökkentését javasolta a tanfelügyelőség az érintett iskoláknak.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Bizonytalanná vált schengeni csatlakozás
Nem született döntés Románia és Bulgária schengeni csatlakozásáról az Európai Unió belügyminisztereinek csütörtök esti tanácskozásán. Amint várható volt, a litván elnökség nem bocsátotta szavazásra a kérdést, mivel a tagállamok között nem volt konszenzus. A litván belügyminiszter annyit mondott, hogy visszatérnek a kérdésre, amikor kedvező körülmények lesznek egy pozitív válaszra.

[Napirenden] Élethalálharc a referendum-törvény ügyében
A referendum-törvény ügyében is élet-halál harc folyik a kormány és az elnöki hivatal között. Traian Băsescu késleltetné a törvény kihirdetését azzal a reménnyel, hogy megakadályozza a jövő évi elnökválasztás és az alkotmánymódosító népszavazás egyszerre való lebonyolítását.

[Napirenden] Felelősségre vonná a minisztereket az autópálya miatt a Ponta-kabinet
A Ponta-kormány vizsgálóbizottsága büntetőjogi feljelentést tesz a korrupcióellenes ügyészségnél (DNA) a korábbi, jobbközép kormányok négy minisztere ellen az amerikai Bechtel céggel tíz éve megkötött és idén felbontott észak-erdélyi autópálya-szerződés ügyében.

[Napirenden] Kifütyülték a kolozsvári tüntetők Pontát
Kifütyülték Kolozsváron Victor Pontát, a miniszterelnök tegnap az ortodox teológia Mărăşti negyedi campusának felavatására érkezett a városba. A tüntetők a verespataki bányakitermelés ellenzői köréből kerültek ki, akik Ponta azonnali lemondását követelték. A tiltakozók hazaárulással, hazugsággal vádolták a miniszterelnököt, aki – állította az egyik felháborodott résztvevő – két évvel ezelőtt még a palagázkitermelés ellen volt, most meg támogatja.

[Kult-Túra] Fiatal tehetségek a Bálint Tibor-prózagálán
A fiatal irodalmi tehetségek felkarolása volt a célja az idei Bálint Tibor-prózagálának, amelyre a Bálint Tibor Baráti Társaság Kolozs megyei középiskolásokat, és a Bethlen Gábor-emlékévre való tekintettel nagyenyedi fiatalokat hívott meg, akik saját írásaikból vagy az író műveiből olvastak fel a János Zsigmond Unitárius Kollégium Felvinczi György-termében tegnap délután. Egyed Emese a baráti társaság elnöke köszöntőjében elmondta: „a rendezvény célja, hogy évről évre úgy versengjünk az író prózájával, hogy közben magunk is írjunk”. Demény Péter a gála műsorvezetője, Bálint Tibor-díjasként is hangsúlyozta: fontos, hogy az író szellemiségéből kiindulva gondolkodjunk tovább. – A szeretet kézfogásai fűznek össze minket Bálint Tiborral. Vannak, akiknek személyesen is volt alkalmuk vele kezet fogni, a fiatalok pedig művei olvasása által kerülnek vele kapcsolatba– határozta meg a közönséget összetartó erőt Demény.

[Kult-Túra] Huncut arcú szereplők, realista történet, abszurditás, humor
Három virgonc gyereke – Oszi, Vejnő és Annamari – fogadja apát, aki „félregombolt kabátban, borzas hajjal, véreres szemekkel érkezik haza a munkából, táskájából lezser összevisszasággal kandikálnak ki a szamárfüles papírok, uzsonnamaradékok és cserezoknik”.

[Vélemény] Csendes véget képzelt magának Nelson Mandela
Az apartheid ellen vívott harca során a halál árnyékában élő Nelson Mandela utolsó éveiben azt tervezte, hogy Qunu faluban fejezi be életútját, elmúlását az elvégzett feladat csendes derűjével képzelte el. Mandela temetésére december 15-én kerül sor.

[Vélemény] A fekete kontinens hőse
Gyermek voltam még, amikor nagyszüleim lomtárában – mint egy mitikus világba átlépve – letűnt korok poros oldalait lapoztam. A kommunista emlékek között a Dolgozó Nő című folyóirat egyik oldalán a fekete kontinens nagy hőséről írtak pátosszal a kor megszokott narratívájában. A felét se értettem, de láttam egy fekete ember arcát, akinek akkor még fiatal szemeiben düh, erő, vasakarat és leírhatatlan szenvedés tükröződött még azon a rossz minőségű fényképen keresztül is. Nelson Mandela volt rajta. Azóta is megmaradt bennem annak a szabadságra szomjazó szempárnak az emléke. Egy hős, akinek még életében szobrot emeltek, és akinek neve a szabadságvágy, az elnyomás elleni küzdelem szinonimája.

[Körkép] Mikulás-napi jótékony cipőpucolás
A Mátyás király utcában december 6-án immár hagyományosan bárkinek kisuvickolták a cipőjét – nehogy ne tetsszen a lábbeli a Mikulásnak és emiatt üresen hagyja... A szolgáltatást a kliensek tetszőleges pénzadománnyal viszonozhatták – az összegyűlt összeget a Máltai Speciális Óvoda halmozottan sérült gyermekeinek oktatására és rehabilitációjára fordítják.

[Körkép] Kolozs megyében cáfolják az osztályösszevonások rémhírét
Hetek óta beszélik tanügyi berkekben, hogy nem elegendő a tárca által minden gyerek után kiutalt és fejkvótának nevezett pénzösszeg a tanári bérek fedezésére. Ez főleg olyan iskolák esetében hangsúlyos, ahol kevés, vagy éppen hogy elegendő a gyereklétszám – a létszám-gondok főleg a kis települések magyar tannyelvű iskoláiban észlelhetőek.

  « Első oldal    1   2   3   4    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 314
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap