label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2013. december 03.
Szabadság– nyomtatva és digitálisan
Amint kedves olvasónk arra bizonyára emlékszik, a Szabadság a világon az első médiaintézmények egyike volt, amely a nyomtatott lap tartalmát – ingyenesen – az 1995 februárjában kereskedelmivé vált számítógépes hálózaton, az interneten is elérhetővé tette. Lapunk legfontosabb írásait, a New York-i Magyar Emberjogi Alapítvány segítségével, 1995. március 15-től kezdődően olvashatták mindazok, akik internet-hozzáféréssel rendelkeztek. Tettük ezt bevallottan azzal a szándékkal, hogy nagyszámú külföldre szakadt hazánkfia is tájékozódhasson az erdélyi hírekről, történésekről. Amint ezt ma is elérhető internetes archívumunk bizonyítja, 1996. január 1-jétől mindmáig, a Szabadság teljes tartalma naponta megjelent az interneten is.

Tavasszal kezdődik a gyalui várkastély felújítása
Nyolcévnyi kitartó ügyintézéssel és rendkívüli türelemmel Barcsay Tamás, a gyalui várkastély örököse november 11-én végre hivatalosan is átvehette a helyi önkormányzattól jussát: a műemlék épületet és a hozzá tartozó tizennégy hektáros arborétumot. A néhai Bánffy Katinka grófnő unokája – a kommunista államosítás eredményeként – családjával tízéves korában kényszerült elhagyni a gyalui birtokot, és Kanadában találtak menedéket. Lapunk tavaly már beszámolt arról, hogy visszaigénylési ügye „célegyenesbe” érkezett: akkor a megyei tanács a kastélykomplexumot a közvagyonból a megye magánvagyonába utalta át, majd a gyalui önkormányzat folytatta az eljárást, és lezajlott a telekkönyvezési procedúra. Barcsay Tamás professzor merész terveket sző gyermekkora kastélyának felújításához és hasznosításához, ami komoly feladatok elé fogja állítani, mert az ingatlan lerobbant állapota gazdátlansága és megpróbáltatásai alatt csak fokozódott.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Változatlan a feketén dolgozók száma

[Napirenden] Büszke románok
 A románok 83 százaléka büszke nemzeti hovatartozá­sára, 12,8 százalék viszont nem lát semmi különösebb okot a büszkeségre, a nem válaszolók aránya 2,2 százalék – derül ki a bukaresti Adevărul által ismertetett INSCOP-felmérésből, amely november 7. és 14. között készült. Ennek ellenére a megkérdezetteknek alig 26,3 százaléka tűzi ki a trikolórt – ez a lap szerint nem a nemzeti jelképek iránti közömbösséggel, hanem a fesztivizmus elleni reakcióként magyarázható.

[Napirenden] RMDSZ: Az MPP-vel tárgyalnak, az EMNP-vel nem
„Az RMDSZ-nek nem változott meg az álláspontja, a Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) legutóbbi ülésén egyértelművé tettük, a szövetség indul az EP-választásokon a tulipán jele alatt, úgy ahogyan 2009-ben is tette Tőkés Lászlóval a lista élén” – jelentette ki lapunknak Kovács Péter.

[Napirenden] Toró: koalíciót az EP-választásokra!
A választási koalíció az egyetlen megoldás, amely összhangban van a választók elvárásaival, és a siker esélyével is kecsegtet – szögezte le Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke a 2014 májusában tartandó európai parlamenti választásokkal kapcsolatban tegnapi kolozsvári sajtótájékoztatóján, amelynek keretében a decentralizációs törvénytervezetet és az RMDSZ fejlesztési régiókért kiírt aláírásgyűjtését is értékelték. Az EMNP elnöke emlékeztetett, hogy az európai parlamenti választási törvény nem ír elő megemelt küszöböt a pártkoalíciók számára, tehát semmilyen technikai vagy törvényi akadálya nincs az erdélyi magyar pártok szövetkezésének, csupán a politikai szereplők ellenkezése hiúsíthatja meg. Az EMNP az összefogás és együttműködés pártján van – jelentette ki.

[Kult-Túra] Emlékezés egy pedagógus-zeneszerzőre
Kellemes hangulatú, érdekességekkel fűszerezett, kötetlen beszélgetéssel emlékeztek a 130. éve született Delly-Szabó Géza (1883–1961) zeneszerzőre és tanárra szerda délután a Kolozsvár Társaságnál. Az évfordulós rendezvényen Almási István nyugalmazott népzenekutató és Fuhrmann-Ferenczy Imre nyugalmazott hegedűművész elevenítették fel Delly-Szabó Gézával kapcsolatos emlékeiket, az est moderátora Benkő Judit muzikológus, a Kolozsvári Rádió magyar szerkesztőségének tagja volt.

[Kult-Túra] Különleges ajándék a kiemelkedő munkáért
Több mint harminc éve dolgozik együtt a romániai színházi szakma két kiváló személyisége, Silviu Purcărete rendező és Vasile Şirli zeneszerző, akikkel a Viktor, avagy a gyermekuralom bemutatójának előestéjén, a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében beszélgetett Visky András művészeti aligazgató, az évad Vlad Mugur-díjasok programja keretében. Az alkotók a mostani eseményen vehették át a Helmut Stürmer által porcelánból készített, különösen értékes műtárgyat, amely immár tapintható formában is szentesíti a nekik ítélt Vlad Mugur-díjat.

[Kult-Túra] A NAP IDÉZETE
Intsd meg mind, kiket szeretek, hogy legyenek jobb szívvel hozzám. Vizsgáld meg az én ügyemet, mielőtt magam feláldoznám.

[Kult-Túra] Mai nap

[Vélemény] Miért ragaszkodik Oroszország annyira Ukrajnához?
Oroszországot erőteljes stratégiai, érzelmi és kulturális szálak fűzik Ukrajnához, és mindenáron szeretné azt a saját befolyási körén belül tudni. Bár Kijevért az Európai Unió is harcba szállt, a kettejük közti társulási megállapodás álma szertefoszlani látszik, és úgy tűnik, hogy Viktor Janukovics ukrán elnök inkább az orosz kapcsolatokat ápolná.

[Vélemény] Ellentámadásba kell lendülnie az EU-nak Moszkvával szemben
A keleti partnerségről szóló vilniusi csúcs legnagyobb tanulsága: az európai vezetők ízelítőt kaphattak abból, milyen az, ha a Kreml hatalma a maga teljes valójában bekopogtat az ajtón – írja a European Voice angol nyelvű, uniós ügyekkel foglalkozó brüsszeli hetilapban Edward Lucas, az Economist külpolitikai szerkesztője.

  « Első oldal    1   2   3   4    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 533
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap