label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2013. december 02.
Kolozsvári ifjú halála az első világháborúban
Az első világháborúban az elsők között esett el az 1887-ben született kolozsvári Langos Károly, akit 1914. augusztus 18-án, a montenegrói harctéren érte a halálos lövés. A bécsi hadtörténeti levéltár által rendelkezésünkre bocsátott halotti karton, illetve halotti anyakönyv bejegyzései megerősítik az áldozat parancsnoka által közölt adatokat halálának körülményeiről. Langos Károlyt bajtársai a plocei hősök temetőjében hantolták el. A hatvanas évek végén testvére, Langos Róbert hazahozta hamvait Kolozsvárra, és örök nyugalomra helyezte a Házsongárdi temetőben. Az esettel kapcsolatos leveleket, fényképeket és korabeli újságcikkeket egyik külföldre kitelepedett rokona bocsátotta rendelkezésünkre, hogy az utókor is tudomást szerezzen a kolozsvári fiatalember történetéről, aki városunk hősi halottja volt. Az első világháború századik évfordulója közeledtével emlékezzünk meg róla és társairól, gyújtsunk egy szál gyertyát az emlékükre.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Meghívó a Hanuka ünnepségre
A Kolozsvári Zsidó Hitközség tisztelettel meghívja a hagyományos HANUKA – 5774 ünnepségre, amelyet december 3-án, 17 órai kezdettel rendez a Deportáltak Emléktemplomában (Horea út 21).

[Napirenden] Kigyúlt az adventi fény
Az Advent a latin adventus szóból ered, jelentése eljövetel: az Úr érkezése.

[Kult-Túra] Kulturális szótár a békés együttélésért
Az előítéletektől mentes, kölcsönös megismerésen alapuló békés együttélést szolgáló Magyar–román kulturális szótárt mutatták be szerda délután a kolozsvári magyar főkonzulátus rendezvénytermében. Az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége által Sepsiszentgyörgyön kiadott kötet a 2009-ben megjelent Román–magyar kulturális szótár folytatása. Mindkettő eltér a hagyományos kétnyelvű szótáraktól, hiszen egy nemzet kultúráját – épített örökségét, képzőművészetét, színháztörténetét, intézményeit, történelmi eseményeket és személyiségeket, irodalmát, gasztronómiáját, néphagyományait, tudósait – igyekszik bemutatni 358 szócikkben – mondta el Benő Attila, a kötet egyik szerkesztője. Hozzátette: a kötet azoknak az olvasóknak szól, akik meg szeretnék ismerni a magyarok kultúráját, ennek érdekében pedig a kötetet hamarosan az interneten is elérhetővé teszik.

[Kult-Túra] Rendhagyó Zeneszó Balogh Ferenc és Márkos Albert hegedűművészekkel
Több szempontból is rendhagyónak vagy inkább különlegesnek mondhatjuk a Györkös Mányi Albert Emlékházban november 27-én megtartott Zeneszó rendezvényt. Magyarázatképpen először az est meghívottját, a kolozsvári származású, ám több évtizede Budapesten élő Balogh Ferenc hegedűművészt, továbbá az est moderátorát, a komolyzene-rajongók és zenészek által jól ismert Márkos Albert hegedűművészt említeném. A rendkívüli hangulathoz hozzájárult természetesen Sztankay Klára zongoraművész is, Balogh Ferenc zongorakísérője.

[Kult-Túra] Lászlóffy Csaba ikerköteteit mutatták be a Minerva-házban
Az elmúlt négy-öt évben írott verseket, valamint néhány régebbi költeményt is tartalmaznak Lászlóffy Csaba Pózok a sebezhetőn és Átörökített magány című iker-verseskötetei (Napkút Kiadó, Budapest), amelyeket szerdán délután ismerhettek meg az érdeklődők a Minerva-ház Cs. Gyimesi Éva-termében. Tibori Szabó Zoltán, a Minerva elnöke hangsúlyozta: Lászlóffy Csaba „az az erdélyi magyar költő, akinek az életművében nem történt rendszerváltás 1989-ben. Azelőtt is ugyanazt írta és mondta, mint utána, úgyhogy ilyen értelemben folytonosság fedezhető fel nála”. Hozzáfűzte: amellett, hogy költő, drámaíró és közírói munkássága is jelentős, Lászlóffy Csaba a kezdetektől fogva külső munkatársa a Szabadságnak, az általa szerkesztett Tetőn oldalból az utókor megismerheti, hogy milyen típusú és minőségű irodalmat alkottak az erdélyi magyar írók, költők a ’90-es években és 2000 után. Tibori üdvözölte továbbá Ábrahám Jakab brassói grafikusművészt is, aki a köteteket illusztrálta, a bemutatóra pedig grafikáit hozta magával, amelyeket a Cs. Gyimesi Éva-teremben tekinthettek meg a résztvevők.

[Kult-Túra] Mai nap

[Vélemény] Harmadik lehetőség nélkül
Nemsokára belépünk az újévbe, amely bonyolultnak ígérkezik politikai szempontból, hiszen eldőlhet, melyik politikai erő fogja megszerezni a Cotroceni-palota bársonyszé­két.

[Vélemény] Lelki háttérzaj
Az íróasztal mellett ülve gyakran csak akkor veszem észre a háttérzenét, amikor lejár a lemez. Az utca folyamatos zaja gyakran csak akkor lesz feltűnő, ha hosszabb ideig nem jön autó. Lelkem-tudatom folyamatos háttérzaját mikor veszem észre? Talán akkor, ha nagy csendet kelt bennem?

[Vélemény] Nagy-Britannia és az EU-bevándorlás
„Monumentális hiba” – így jellemezte David Cameron konzervatív párti brit miniszterelnök azt a tényt, hogy a Munkáspárt vezette előző brit kormány nem élt az átmeneti bevándorlási korlátozások lehetőségével az Európai Unió 2004-es keleti bővítése után. Cameron erre hivatkozva a Nagy-Britanniában dolgozó külföldi EU-munkavállalók szociális juttatásainak jelentős szigorítására jelentett be részletes terveket.

[Körkép] Újabb kapocs Budapest és Kolozsvár között
A Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) konferenciát szervezett november 29-én abból az alkalomból, hogy újabb kapcsolat létesült a BBTE és a Budapesten működő EIT ICT Labs Magyar Nemzeti Társult Csomópont között. Ezentúl tehát BBTE-s hallgatók is pályázhatnak az EIT ICT Labs által lebonyolított mesteri és doktori képzések egyikére.

  « Első oldal    1   2   3   4    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 772
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap