label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2013. november 09.
Egyre gyakoribb a Parkinson-kór, mert egyre tovább élünk
Szakemberek becslése szerint 70-75 ezerre tehető hazánkban a Parkinson-kórban szenvedők száma, a várható élettartam kitolódásával együtt nő a krónikus központi idegrendszeri degeneratív megbetegedések aránya. A parkinsonos betegek számáról pontosabb adatot tartalmazó jegyzék legjobb esetben 2014 végére készülhet el. A kór a páciens hozzátartozóinak életminőségét is nagyban befolyásolja, hiszen előrehaladott állapotában a beteg folyamatos gondozásra szorul – tehát fokozott terhet ró a hazai biztosítási rendszerre is. Jó hír, hogy több európai ország gyakorlatával ellentétben idehaza a Parkinson-kór kezelése ingyenes, mind a gyógyszerek, mind a műtéti beavatkozást igénylő csúcsterápiás módszerek térítésmentesek. Betegeknek és családjaiknak szólt a témában Kolozsváron szervezett konferencia tegnapi része. A betegségről, kezelésről Szász Józseffel, a Maros Megyei Sürgősségi Kórház ideggyógyász főorvosával beszélgettünk.

Cikkek [Újság]
[Riport] FOTÓRIPORT – Emberhátrányban nyert csatát a CFR
A labdarúgó I. Liga 14. fordulójában a meggypirosban játszó Kolozsvári CFR 1907 hazai pályán, a Dr. Costantin Rădulescu Stadionban fogadta a Bukaresti Dinamót. A végeredmény 1–0 volt a vasutasok javára. A találkozó egyetlen gólját Florin Costea lőtte a 9. percben. A vasutasok egy órán keresztül emberhátrányban játszottak, ugyanis Radát kiállította a játékvezető. (7)

[Napirenden] Jókívánságok Mihály király születésnapjára
Tegnap este Kolozsváron is megünnepelték Mihály király születés- és névnapját. A Kolozsvári Monarchisták Klubja kezdeményezte ünnepségen lampionok sokasága emelkedett a magasba a város főterén a volt uralkodó tiszteletére. A 92. évét október 25-én betöltő Mihály király hivatalosan tegnap, neve napján ünnepelte az évfordulót, ez alkalommal a bukaresti Erzsébet-palota kapui kitárultak mindenki előtt, aki jókívánságait akarta tolmácsolni az ünnepeltnek. Délelőtt Mihály király személyesen is megjelent a palota erkélyén lánya, Margit hercegnő és veje, Radu herceg, valamint unokája, Nicolae herceg társaságában.

[Napirenden] Külföldi befektetők bírálták az adóemeléseket
Multinacionális távközlési vállalatok bírálták pénteken a kormányt, amely a jövő évtől megadóztatná az ipari, energetikai és távközlési létesítményeket.

[Napirenden] PONTA MEGNYERNÉ AZ ELNÖKVÁLASZTÁST
Victor Ponta szociáldemokrata kormányfő megnyerné az államelnök-választást Romániában, akármelyik potenciális ellenféllel kerülne össze a második fordulóban – derült ki egy október utolsó napjaiban készült közvélemény-kutatás adataiból, amelyeket pénteken ismertetett a bukaresti sajtó.

[Napirenden] Viszály a kormánykoalícióban a decentralizáció miatt
A decentralizáció is megosztja a szociáldemokratákat és a liberálisokat, a kormánykoalíciós konfliktus miatt a kabinet úgy tűnik, egyre kevesebb hatáskört fog leosztani a megyei önkormányzatoknak.

[Napirenden] Kerekes: Fölösleges pánikkeltés nyugdíjügyben
A Románia TV sajnálatos félretájékoztatója, miszerint körülbelül 200 ezer nyugdíjas átlagban 45 lejjel kapott jogtalanul több nyugdíjat a 2013-as évi 1-es számú sürgősségi kormányrendelettel eszközölt nyugdíjkiigazítást követően nem kis aggodalmat keltett a nyugdíjasok körében. A pánikot az említett kormányrendelet egyes előírásait alkotmányellenesnek nyilvánító alkotmánybírósági döntés félremagyarázása okozta. Kerekes Károly RMDSZ-es képviselő szerint csupán annyi történt, hogy három aradi nyugdíjas a törvényszékhez fordult azért, mert véleményük szerint a szóban forgó kormányrendelet hátrányos helyzetet teremtett számukra, kevesebb nyugdíjkiigazítást kaptak, mint amennyit a nyugdíjtörvény előírt. A kormányrendelet alkotmányjogi ellenőrzését kérték. Az Alkotmánybíróság megállapította: a kormányrendelet azért alkotmányellenes, mert visszamenőleges hatállyal 1,06 százalékos nyugdíjkiigazítást alkalmazott mindenki számára, aki 2011. január elsejét követően ment nyugdíjba.

[Kult-Túra] Startol a Magyar Filmhét Bukarestben
 Hetedik alkalommal szervezik meg november 10. és 17. között Bukarestben a Magyar Filmhetet, amelynek keretében bemutatkozik a Mediawawe összművészeti zenei és filmfesztivál – tájékoztatta az MTI-t Kósa András László, a Balassi Intézet bukaresti központjának igazgatója.

[Kult-Túra] Könyvbemutató és felolvasószínház a magyar színházban
 György Péter esztéta, médiakritikus, a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetének egyetemi tanára lesz a Kolozsvári Állami Magyar Színház vendége november 11-én, hétfőn délután 6 órától. A színház emeleti előcsarnokában zajló rendezvényen György Péter (képünkön) legújabb, a Magvető Kiadónál megjelent Állatkert Kolozsváron – Képzelt Erdély című kötetét Visky András mutatja be, és beszélget a szerzővel kisebbség és többség viszonyáról, valamint arról a lehetséges Erdély-képről, amelyet nem a különböző nosztalgiáktól áthatott képzelet, hanem a valóság kínál.

[Kult-Túra] Meg tudunk-e bocsátani?
A megbocsátás problémáját taglalja Visky Sándor Béla, a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem egykori oktatója, jelenleg a Protestáns Teológiai Intézet tanárának második doktori disszertációja, amelynek nyilvános védését november 7-én tartották a BBTE Filozófia Karán. A disszertáció Vladimir Jankélévitch morálfilozófiája tükrében elemzi a tematikát, és szoros összefüggésben áll a szerző első doktori tézisével, amelynek címe: Teodicea-kísérletek a kortárs teológiában. Mindkettő egy-egy alapvető egzisztenciális határszituációt dolgoz fel, a szenvedés, valamint a megbocsátás problémáját.

[Kult-Túra] KISHÍR

[Kult-Túra] A NAP IDÉZETE
Az ember sajátos szokása, hogy szeret otthonosan berendezkedni adott világában. Tárgyait és fogalmait éppúgy magához szelídíti, akárcsak háziállatait.

  « Első oldal    1   2   3   4   5   6    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 948
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap