label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2013. február 27.
Bírósági ítélet: lebonthatók a Malomárokra épített bódék
A Kolozs Megyei Törvényszék a napokban hirdette ki ítéletét, amelyben a Kolozsvári Polgármesteri Hivatalnak ad igazat a Malomárok lefedett részén, a Széchenyi téri nagypiac közelében lévő bódék tulajdonosaival vívott perben. Az ítélet még megfellebbezhető, ám a jelek szerint egyre közelebb van az idő, amikor a helyi hatóságok lebontatják a nem túl esztétikus bódékat, és építészek javaslatára eltávolítják a betonlapokat a Malomárok azon szakaszáról. Vasile Mitrea építész, aki már az 1990-es években is ellenezte a Malomárok lefedését, lapunknak elmondta: a városon több mint tíz kilométeren át húzódó Malomárkot védett övezetté kell nyilvánítani a Monostor negyedtől egészen a Hóstát (Mărăşti) negyedig. A városháza sajtóosztályától csak annyit tudtunk meg: tartanak attól, hogy az árusok megfellebbezik a nem végleges törvényszéki döntést, éppen ezért nem kívántak nyilatkozni az ügyben.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Magyar lesz Románia főügyésze?
Visszahívta tegnap a Legfelső Bírói Tanács (CSM) Cristi Danileţ és Alina Ghica bírókat a testületből, miután csaknem két hónapja húzódik a grémium új vezetőségének a megválasztása. A visszahívást a bíróságok közgyűlései kezdeményezték, de Danileţ szerint legalább húsz ilyen határozatot szabálytalanul fogadtak el országszerte. A CSM-ben háború dúl, egyes elemzők szerint a tét az igazságszolgáltatás ellenőrzéséért folytatott küzdelem lehet. Danileţet és Ghicát államfőpárti bírókként könyvelte el a kormánypárthoz közel álló média. Danileţet például Victor Ponta is nyíltan megvádolta elfogultsággal.

[Napirenden] Borbély: Az RMDSZ a párbeszédet választotta
Borbély László a külföldi újságírókkal tartott tegnapi megbeszélésen kifejtette: az RMDSZ nem egy párt, hanem a teljes romániai magyar közösség legitim képviselője, ezért elvárja, hogy a mindenkori román kormány partnerének tekintse a szövetséget, akkor is, ha az RMDSZ nem tagja a kormánykoalíciónak.

[Napirenden] Bukarestbe látogat Martonyi

[Napirenden] Bepereli Tőkés az Antena3 két újságíróját
 Bepereli Tőkés László európai parlamenti (EP) képviselő az Antena3 hírtelevízió két újságíróját, Dana Grecut és Radu Tudort – jelentette be tegnap Kincses Előd, az EP-képviselő ügyvédje.

[Napirenden] Mircea Duşa: Hitler korát idézi Ráduly Róbert hétfői kijelentése
Mircea Duşa védelmi miniszter szerint Hitler korát idézi Ráduly Róbertnek, a csíkszeredai polgármesternek a magyar nyelvhasználattal kapcsolatos kijelentése, miszerint a magyar nyelv ismerete kötelező Csíkszeredában. A polgármester az Országos Diszkriminációellenes Tanács hétfőn közölt határozatára reagált ekképpen, amelyben a testület megbírságolta amiatt, hogy a magyar nyelv ismeretét is feltételül szabta a városi főépítészi állás betöltésére kiírt versenyvizsgán.

[Napirenden] Abszurd lenne a kötelező magyar nyelvismeret?
Az RMDSZ a többségi nemzettel való intézményes párbeszéd és nem a konfrontáció útját választotta, és ezt méltányolnia kell a román kormánynak – hangsúlyozta Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke kedden a Bukarestben akkreditált külföldi tudósítóknak tartott sajtótájékoztatóján. Ugyanakkor Crin Antonescu tegnap úgy nyilatkozott: abszurd lenne, ha köteleznék a román állampolgárokat arra, hogy megtanuljanak egy olyan nyelvet, amely nem hivatalos nyelve a román államnak. A szenátus elnöke arra reagált, hogy Csíkszereda polgármestere hétfőn egy rendezvény alkalmával kifejtette „a prefektustól a román rádiók és televíziók tudósítóiig mindenkinek ismernie kell anyanyelvünket, aki a székelyek adójából él”. Ezt a bejelentést Mircea Duşa belügyminiszter sem hagyta szó nélkül, aki szerint Ráduly nyilatkozata a hitleri időket idézi.

[Kult-Túra] Film-Túra – Jennifer Lawrence – tinédzsersztárból Oscar-díjas színész
A mindössze 22 éves Jennifer Lawrence egy csapásra Hollywood legnagyobb sztárjai közé lépett, amikor hétfőre virradóra átvette az amerikai filmakadémia legjobb női alakításért járó elismerését.

[Kult-Túra] Film-Túra – Dépardieu a csecsen elnökről forgat filmet
 A csecsen főváros, Groznij orosz–csecsen háború utáni újjáépítéséről és Ramzan Kadirov csecsen vezetőről forgat filmet Csecsenföldön francia–orosz–angol–amerikai koprodukcióban Gérard Dépardieu újdonsült orosz állampolgár (képünkön). Az Apa szíve című filmmel a francia színész azt kívánja bizonyítani, hogy „nagy filmet” lehet csinálni Csecsenföldön is. Egyben meg akarja mutatni, „hogyan sikerült egyetlen embernek öt év alatt a semmiből újra felépítenie a várost”. Dépardieu, aki másodszor látogatott Csecsenföldre, újfent szeretetéről biztosította Oroszországot és Csecsenföldet, és „nyitott és melegszívű” embereknek nevezte a csecseneket.

[Kult-Túra] Film-Túra – Apáról fiúra – a rockzene igazol
Marian Crişan Rocker című filmjének bemutatója vonzotta az érdeklődőket hétvégén a Florin Piersic moziba, amelynek előcsarnoka a bőrnadrágosok, a motorosok és a rockzene kedvelőinek találkozóhelyévé változott, már néhány perccel a kezdés előtt. A várakozókat a film főszerepét alakító Dan Chiorean, a kolozsvári román színház művészének meglepetése fogadta, az erőteljes lámpafény, a zajos motorburrogás pedig a film hangulatát is megalapozta.

[Kult-Túra] Identitás és zene a Pro Minoritatéban
A Pro Minoritate című kisebbségpolitikai folyóirat legújabb, téli számát ismerhették meg az érdeklődők hétfőn este, a Bulgakov kávéház nagypincéjében. Bevezetőjében Péter László szociológus kifejtette: kevés olyan tanulmány születik mostanság, amely a populáris kultúra különböző vonatkozásait járná körül, s úgy tűnik, a zene is valahol „a nagy kánon” végén szerepel. Ezt a hiányt igyekszik pótolni a Pro Minoritate aktuális lapszáma, a zenét – amely az okostelefonok révén már a zsebünkben lapul – összekapcsolva velünk, a kisebbségi társadalom tagjaival.

  « Első oldal    1   2   3   4   5   6   7    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 511
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap