label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2013. január 25.
Ufók és kísértethistóriák – remek turisztikai lehetőség
Mintegy félszáz éve röppentek fel az első ufótörténetek a Hója-gerincről, amikor egy kolozsvári kiránduló felvételeit a nemzetközi kutatások is eredetinek találták – s azóta időnként újra megelevenedik a téma a városi legendák, a sajtó szintjén. Most éppen amiatt, mert egy angol (tavaly októberben pedig egy amerikai) toplista a Hója–Kisbácsi erdőt az ott tapasztalható megmagyarázhatatlan jelenségek miatt a világ öt legrémségesebb erdeje közé sorolta. Kolozsváron a parapszichológiai jelenségek azonban nem korlátozódnak csupán a Hója-erdőre: a város „hírnevét” kísértetjárta épületek is öregbítik. A Központi Egyetemi Könyvtár, a Hóhérok háza, a középkori fogda (ma barlangászati múzeum), a Fellegvár kísértettörténetei helyi különlegességnek, a műfaj kedvelői és hívei számára igazi ínyencfalatnak számítanak. Ufókra és szellemekre akár egész turisztikai iparág is épülhet, amely joggal tartana igényt nemzetközi népszerűségre.

Cikkek [Újság]
[Riport] FOTÓRIPORT – Színházelőadás vajdasági fiatalokkal Szamosújváron
Péntek este, a szamosújvári Művelődési Otthonban, a Kulturális Napok keretén belül, a vajdasági Adai Színtársulat a Diend – Végzős gimnazisták zenés kálváriája című előadást mutatták be a helyi közönségnek. (7)

[Riport] FOTÓRIPORT – Prücskök táncháza Szamosújváron
Az Égtájak – Szamosújvári Kulturális Napok rendezvénysorozat negyedik napján a Téka Alapítvány székhelyén az óvodások és kisiskolások számára szerveztek táncházat. (7)

[Napirenden] Répás Zsuzsanna: 2013 a külhoni magyar kisiskolák éve
Elindult a 2013 – a külhoni magyar kisiskolák éve című program, amelyre 100 millió forintot különítettek el a Bethlen Gábor Alapnál – jelentette be tegnap Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár Budapesten.

[Napirenden] Kishír

[Napirenden] Megvizsgálják a szlovákiai magyarok ügyét
Az Európai Parlament (EP) petíciós bizottsága szerdán úgy döntött, befogadja, azaz „kivizsgálandónak” ítéli a Szlovákiában szlovák állampolgárságuktól megfosztott magyarok ügyével foglalkozó beadványt – tudatta közös közleményében Bagó Zoltán fideszes, Mészáros Alajos szlovákiai magyar és Tőkés László romániai magyar néppárti EP-képviselő.

[Napirenden] Kötelezővé tették az ETV műsorainak sugárzását
A médiát felügyelő Országos Audiovizuális Tanács (CNA) döntése szerint a magyarok által is lakott települések televíziós műsorterjesztői kötelesek betenni az alapcsomagjukba az Erdélyi Magyar Televíziót (ETV). A hatóság honlapján elérhető jegyzőkönyv arra utal, hogy az ETV-t Hargita, Kovászna, Maros, Szatmár, Bihar és Szilágy megyében kell bevenni a kábeltévék alapcsomagjába. Ezekben a megyékben haladja meg ugyanis a lakosság aránya a húsz százalékot.

[Napirenden] Kisebbségvédelem: Tőkés összefogást sürget
Az erdélyi magyar politikai szervezetek terveinek összehangolását sürgeti Tőkés László európai parlamenti képviselő, a Kárpát-medencei Autonómia Tanács (KMAT) elnöke a kisebbségvédelem tárgyában benyújtandó európai polgári kezdeményezés ügyében. Tőkés László az MTI-hez is eljuttatott levelében – amelyet Kelemen Hunornak, az RMDSZ elnökének, Toró T. Tibornak, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnökének és Izsák Balázsnak, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnökének küldött – megköszönte, hogy a 2012-es romániai választások idején nem tették kampánytémává az európai polgári kezdeményezés kérdését. Ugyanakkor aggodalmának adott hangot amiatt, hogy mind az RMDSZ, mind az SZNT a „külön utas megoldást választotta”, és – a jelek szerint – külön-külön állnak neki az egymillió támogató aláírás összegyűjtésének. Egyik szervezettől sem vitatható el annak a joga, hogy saját elképzelései szerint cselekedjen, de félő, a párhuzamosan elindított kezdeményezések egymás rovására mennek.

[Napirenden] Csaknem hétszáz embert bocsát el a TVR
Véget ért a Román Televízió (TVR) átszervezési folyamata, amelynek következtében február 1-jétől 698 alkalmazottnak mondanak fel. A televízió igazgatótanácsa elfogadta az új szerkezeti felépítést, így az intézmény februártól 2450 alkalmazottal folytatja tevékenységét. A televízió magyar szerkesztőségei közül a bukarestit érintette legsúlyosabban az átszervezés, két embertől kénytelenek megválni, így 24 végleges állás marad.

[Kult-Túra] BAFTA-életműdíj Parkernek
A brit filmes és televíziós akadémia (BAFTA) legmagasabb kitüntetésében részesül Alan Parker, A hírnév és a Lángoló Mississippi rendezője. A 68 éves művész februárban, az akadémia nagyszabású londoni éves díjátadó ceremóniáján veheti át a BAFTA Fellowship nevű díjat.

[Kult-Túra] Kishír

[Kult-Túra] Leckeelőadás a Székely fonóból
Kevesen tudják, hogy Kodály már gyermekkorától kezdve kiemelkedő zenei tehetség volt, mondhatni: igazi zseni. Memóriája Mozartéval vetekedhetett volna, egy-két év hangszertanulás után képes volt olyan szintre eljutni, amelyhez normális esetben körülbelül tízévnyi gyakorlás szükséges. Lelkes pedagógus volt, aki hatvan év alatt Magyarországot a zenepedagógia élvonalába röpítette – a híres Arturo Toscanini, a nagy olasz karmester is ámulattal követte és méltányolta munkáját. Kodály zeneszerzői és népdalgyűjtői munkássága is legalább ennyire fontos. Bartókkal együtt népdalok ezreit gyűjtötte csupán Erdély vidékein. A XX. század elejéig fennmaradt magyar népdalkincset Kodály, egy ősi eposz töredékeként, a Székely fonóban próbálta szimbolikusan rekonstruálni. Ezzel magyarázható, hogy a mű gerincét az összefűzött népdalsorozat alkotja. A Székely fonó 81 évvel ezelőtt, 1932-ben hangzott fel először, Budapesten. Az ősbemutató sikeréről az is tanúskodik, hogy rá egy évre a világ egyik leghíresebb operaházában, a La Scalában is műsorra tűzték.

[Kult-Túra] Mai nap

  « Első oldal    1   2   3   4   5   6    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 398
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap