label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2013. január 18.
Lőttek a felhőkarcolóknak, de a Bükk nem menekül meg
Kolozsvár önkormányzatát évek óta foglalkoztatja az új Általános Városrendészeti Terv (PUG). Az önkormányzat által e célból évekkel ezelőtt meghirdetett versenytárgyalás győztese, a Kolozsvári Műegyetem (UTCN) és a Főtér átalakítását is végző Planwerk cég 2011-ben dolgozta ki a tervet, amelyet a városháza közvitára bocsátott, s amelyre még mindig várják a javaslatokat. Guttmann Szabolcs építész, a Romániai Építészkamara Erdélyi Szervezetének vezetője szerint a legfontosabb követelmény az lenne, hogy az új tervezet szabjon gátat az eddigi kaotikus építkezésnek, biztosítsa az Európai Unió által előírt zöldövezetet, gátolja meg az óriástömbházak építését, és rendezze a PUG és a PUZ (Övezeti Városrendészeti Terv) közötti viszonyt. A tervezet szerint nem lehet majd felhőkarcolókat építeni, viszont az idén elfogadásra kerülő új PUG „matematikai bravúrral” a Bükk egy részét is belefoglalja a városba.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Magdó: Pártlistákra lehet majd szavazni
„A regisztráció nem több, mint a választói névjegyzékbe – a szavazásra jogosultak körébe – való feliratkozás” – nyilatkozta lapunknak Magdó János, akit arról kérdeztünk, mi értendő tulajdonképpen regisztráció alatt, ugyanis a romániai választási rendszerben ilyen fogalom nem létezik, és az itt élő állampolgárok nem ismerik ezt a fajta eljárást.

[Napirenden] Két románt tartanak fogva Algériában
Két román nemzetiségű is van az Algériában túszul ejtett személyek között – közölte tegnap a román külügyminisztérium, amelynek keretében válságkezelő bizottság alakult. Iszlamista fegyveresek szerdán Algériában megtámadtak egy földgázkitermelő telepet, és túszul ejtettek 41 külföldi szakembert, a zavargásokban két személy életét vesztette, hatan pedig súlyosan megsebesültek. A túszok között 9-10 ország állampolgárai (pl. franciák, amerikaiak, norvégok, britek, japánok) vannak. Algír források tegnap délután arról tájékoztattak, hogy a túszejtők 25 személyt szabadon engedtek, a fogva tartottakat pedig robbanóanyaggal felszerelt öv viselésére kötelezik.

[Kult-Túra] Best 100 – A legjobb száz fotó
A csíkszeredai F’10 fotóklub által 2012-ben meghirdetett „Best 100” – A legjobb száz fotó – első nemzetközi fotóművészeti pályázat kiállítását nyitják meg ma, január 18-án, délután 6 órától a csíkszeredai Nagy István Művészeti Líceum aulájában.

[Kult-Túra] Lezárult a jelölés az Aegon Művészeti Díjra: huszonnyolc nevezés érkezett
Huszonnyolc könyvet neveztek a kiadók és a zsűri tagjai az Aegon Művészeti Díjra. Az immár nyolcadik alkalommal odaítélendő díjra 2012-ben kiadott magyar szépirodalmi művet jelölhettek – tájékoztatták az MTI-t a szervezők. „A 28 könyv közül a tízfős zsűri, egymás véleményét nem ismerve, kialakít egy szűkebb, rövid listát. Ezen tíz könyv szerepel majd, közülük kerül ki a díjazott idén tavasszal” – olvasható a közleményben. A jelöltek között van Závada Pál a Janka estéi – Három színdarab című kötetével éppúgy, mint az író fiának, Závada Péternek az Ahol megszakad című első versgyűjteménye. Az Akkezdet Phiai duó tagja a jelöltek között a legfiatalabb, a legidősebb író Méray Tibor, aki Egy és más című könyvével szerepel a jelöltek között – hangsúlyozzák a szervezők.

[Kult-Túra] Meghirdették a Szép Magyar Könyv 2012 Versenyt
Idén is nyolc kategóriában versenyezhetnek tavaly megjelent köteteikkel a könyvkiadók a Szép Magyar Könyv 2012 Versenyen. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) által kiírt megmérettetésre könyvesbolti forgalomba került, magyarországi vagy külhoni magyar nyomdákban előállított kiadványokkal nevezhetnek a könyves cégek február 13-ig.

[Kult-Túra] Mai nap, A nap idézete, Kishírek

[Vélemény] Ispotályok és mindennapok a 17. századi Kolozsváron
Hármas könyvbemutatót tartottak szerdán délután a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Történelem és Filozófia karának Magyar Történeti Intézete és a KAB Történettudományi szakbizottsága szervezésében. Az érdeklődők a Kolozsvári Ispotály-Számadások sorozatának első két forrásközlő kötetével, valamint a kolozsvári Szentlélek-ispotály kora újkori történetének monográfiájával ismerkedhettek meg. A kiadványok a 17. századi Kolozsvár egy sajátos intézményének, a szegények, árvák, betegek, nyomorékok, idős polgárok gondozását felvállaló ispotályoknak a mindennapjaiba, a város kora újkori szociális viszonyaiba engednek betekintést. A Szent Erzsébet-ispotály a 18. században költözött a Szentpéteri templom szomszédságában levő épületbe. A képünkön látható épületegyüttes a 19. században épült, jelenleg állami öregotthon működik benne.

[Körkép] Hitélet - Boldog Özséb, a magyar szerzetesrend-alapító
Január 20-án, vasárnap, az egyetlen magyar szerzetesrend, a Pálosok (Ordo Sancti Pauli Primi Eremitae) alapítójára, boldog Özsébre emlékezünk. Nevéhez fűződik ezen rend megszervezése, amely mind vallási, mind művelődésügyi téren igen jelentős szerepet játszott nemcsak hazánkban, hanem a szomszédos népek kultúrájának történetében is.

[Körkép] Hitélet - Ma Árpád-házi Margit ünnepe – 70 éve avatták szentté
Édesapja a második honalapítóként tisztelt IV. Béla magyar király, édesanyja Laszkarisz Mária bizánci hercegnő. Boldog házasságukban tíz gyermek született. Közülük Margiton kívül kettőt emeltek oltárra, Szent Kingát és Boldog Jolánt. 1241 tavaszán a tatárok Magyarországra törtek, április 11-én a Muhi-pusztán döntő vereséget mértek a magyarokra, Mária királyné áldott állapotban menekült a királyi család tagjaival. A hagyomány szerint akkor a szülők fogadalmat tettek, hogy születendő gyermeküket Istennek ajánlják.

[Körkép] In memoriam Csép Sándor

  « Első oldal    1   2   3   4    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 506
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap