label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2012. október 29.
Húsz év után ismét felesküdtek az autonómiatörekvésekre
Politikatörténeti konferenciával emlékezett október 27-én az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) az 1992. október 25-én elfogadott és közzétett Kolozsvári Nyilatkozatra, illetve az akkori RMDSZ-es képviselő- és szenátorjelöltek által a kolozsvári Szent Mihály-templomban az autonómia kivívásáért tett esküre. Jelen volt többek között Füzes Oszkár, Magyarország bukaresti nagykövete és Magdó János kolozsvári magyar főkonzul. A jelenlevő EMNP szenátor- és képviselőjelöltek megesküdtek arra, hogy esetleges parlamenti tagként a magyar közösség javáért és az autonómia megvalósításáért tevékenykednek. Az eskütétel után a néppárti jelöltek koszorút helyeztek el Márton Áron római katolikus püspöknek a Szent Mihály-templom kertjében felállított szobránál. Toró T. Tibor pártelnöktől megtudtuk: az EMNP 40 szenátor- és 39 képviselőjelöltet indít az idei parlamenti választáson.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Kishír

[Napirenden] FOTÓRIPORT, VIDEÓRIPORT - A Mária-út jelzéseit festik Kolozs megyében is
 Lendület, lelkesedés és baráti hangulat – ez jellemezte az Erdélyi Kárpát-Egyesület (EKE) kolozsvári csapatának azon mintegy tizenöt tagját, aki szombaton a híres Mária-út első Kolozs megyei jelzéseinek festésén vett részt. A munkatúrát Nagy Lajos 2 (fontos a szám, ugyanis kettő van belőlük) vezette. A résztvevők szombaton reggel kilenc órakor gyülekeztek a kolozsvári rádió- és televízióstúdió előtt, majd a Szucsági erdő széle, a Hója-gerinc kezdete, a Bongár-patak irányába vették útjukat, ahol a legelső Kolozs megyei jelzést festették fel az egyik magasfeszültségű villamosvezeték oszlopára. Az EKE képviselői iratot mutattak be a sajtónak: a természetjárás népszerűsítésével is foglalkozó erdélyi magyar civil szervezet rendelkezik a megfelelő engedélyekkel az Electrica Villamosművektől.

[Kult-Túra] Három kortárs magyar opera cédén
Három kortárs magyar opera felvételét készítette el a Kolozsvári Magyar Opera Selmeczi György zeneszerző-karmester vezényletével. – Jelentékeny esemény a cédék elkészülte, hiszen a kortárs magyar operáknak semmiféle promóciójuk nincs. Orbán György Pikkó Herczeg, Vajda János Leonce és Léna című darabját, valamint Szirén című egyfelvonásosomat rögzítettük a kolozsvári opera jól bevált akusztikai terében – mondta az MTI-nek Selmeczi György. Hozzátette: az opera repertoárján folyamatosan szerepel 17 kortárs magyar dalmű, persze nem mindegyik minden évadban. – Ezek azonban teljes készültségben lévő, élő előadások, amelyekben olyan kitűnő kolozsvári énekesek szerepelnek, mint a ma már nemzetközi szinten is elismert Kele Brigitta, továbbá Szilágyi János, Sándor Árpád vagy Pataki Adorján – hangsúlyozta.

[Kult-Túra] Regényből monodráma – felolvasóest a nőszövetségnél
Scarlat Anna színművész, fordító Én, szegény Sudár Anna című monodrámájának felolvasószínházi estjén vehettek részt az érdeklődők csütörtökön a nőszövetség Szentegyház utcai dísztermében, a Szent Mihály Plébánia szervezésében. A monodráma 2006-ban, Jókai Anna magyarországi író azonos című regénye nyomán született.

[Kult-Túra] Kishírek

[Kult-Túra] A NAP IDÉZETE
Biztosan tudom, még tartogat az élet számomra valamit, ami egyszerre lesz orvosság és édesség, mámor és szőlőcukor. Megállok, körülnézek, várakozom.

[Kult-Túra] Mainap

[Kult-Túra] A dombokon túl – kolozsvári bemutatók bonyodalmakkal
„Emberekről és döntéseikről szól ez a film: nem egy pszichésen beteg vagy megszállott személy történetét meséli el, hanem inkább azt a fajta ragaszkodást mutatja be, amelyet mindannyian érzünk egy kapcsolatban” – mondta A dombokon túl (După dealuri) című filmjéről Cristian Mungiu rendező, aki a Cannes-ban kitüntetett produkció két színészével, Cristina Fluturral és Valeriu Andriuţával vett részt a kolozsvári bemutató apropóján tartott szombati sajtótájékoztatón. A legjobb külföldi film kategóriájában Oscar-díjra jelölt film alkotóival a Cinema Cityben (Iulius Mall bevásárlóközpont) és a Florin Piersic moziban megtartott délutáni díszvetítéseken találkozhatott a közönség, s noha a szervezés jócskán hagyott kívánnivalót maga után, a rendező és kis csapata örömmel vett részt a bemutatókon.

[Vélemény] „A gyereknek lassan nincs is ideje gyereknek lenni, mert olyan, mintha menedzserképzőbe járna”
Viszonylag ritka jelenség, hogy elsőkönyves szerző a sikerlisták élére törjön, most azonban épp erről van szó: a sejtelmesen lila Mesepszichológia idén jelent meg, szerzőjének mondhatni nemzetközi elismerést és népszerűséget hozott. Dr. Kádár Annamária pszichológus-trénert, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Pszichológia és Neveléstudományok Kara marosvásárhelyi kirendeltségének adjunktusát többen is megpróbálták lebeszélni, hogy olyan „komolytalan” témát kutasson, mint a mese és annak hatása a gyermek érzelmi intelligenciájának fejlődésére. Ő azonban kitartott. Az idő, a kollégák, szülők és gyermekek visszajelzései őt igazolták. A könyvből eddig mintegy 16 ezer példány fogyott el, Lilla és Tündérbogyó EQ-fejlesztő történetei beköltöztek gyermekirodalmunk közkedvelt figurái közé. Kádár Annamária az elmúlt héten Kolozsváron járt, előbb a Gaudeamus könyvesboltban, majd az Életfa Családsegítő Egyesület székházában találkozott olvasóival. Az érzelmi intelligencia fejlesztéséről, valamint a mesének a gyermek-szülő viszonyban kifejtett hatásáról beszélgettünk vele.

[Körkép] Balesetek sorozata Kolozs megyében
Vasárnapi lapzártánkig négy közúti baleset történt Kolozs megyében.

  « Első oldal    1   2   3    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 366
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap