label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2012. szeptember 12.
Egyre nyúzottabb a nulladik osztály döglött macskája
Folyamatos a szülői panasz és elkeserítő a tájékozatlanság az előkészítő osztály kapcsán az iskolákban még most, alig néhány nappal becsengetés előtt is. Az előírásoknak megfelelően állítható magasságú padok-asztalok már mindenhova megérkeztek ugyan, de akad tanterem, ahol ezeken kívül semmi más nincs, és olyan is, ahol a padokon kívül semmi más nem is férne el... Akad, ahol van mozgástér, máshol viszont csak libasorban lehet majd a padok közt kivonulni szünetre. Helyenként játéksarkot is kialakítottak, másutt egy bizonyos egységcsomagot várnak, amit minden iskola megkap: matraccal, játékokkal – hogy pontosan mikor, azt nem tudják. Egyes tanárok azért aggódnak, mert nem közölték velük az előkészítő osztály programját, máshol úgy készülnek, hogy 12 órakor hazaküldik a kicsiket. Mindennek a tetejébe a képviselőház a nulladik osztály elhalasztásáról döntött, bár a szenátus aligha adja erre áldását.

Virtuális álomszövögetés: milyen legyen Kolozsvárunk?
Még nem tudni, kik állnak a 100 álom Kolozsvárért elnevezésű internetes projekt mögött, amelynek keretében szeptember 19-ig bárki elmondhatja: milyen Kolozsvárt álmodik magának. A www.100devisepentrucluj.ro honlapon bárki megnézheti, hogy az eddigi interjúalanyok szerint milyen kéne legyen a város, amelyben élnek. A közismert személyiségek – politikusok, sportolók, üzletemberek – mellett nyugdíjasok és fiatalok, egyetemi hallgatók és munkások mondják el fél perc alatt, milyen álmokat szőnek Kolozsvárról. Sokan tisztább várost szeretnének, ahol a kultúrát megbecsülik. Horváth Anna alpolgármester azt szeretné, ha a városban úgy építenénk a jövőt, hogy vállaljuk a múltat is. Emil Boc polgármester olyan városról „álmodik”, ahonnan senki nem megy el. Álmai Kolozsváráról Tompa Gábor színházigazgató, Dimény Áron színész, Pászkány Árpád és Ricardo Cadu is nyilatkozott már.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Románia és Szlovákia monitorizálását kérik
Románia és Szlovákia monitorizálásának megkezdését szorgalmazta egyperces felszólalásában Tőkés László EP-képviselő hétfőn Strasbourgban, az Európai Parlament (EP) őszi ülésszakának első napján, amelyen a Székely Mikó Református Kollégium újra állami tulajdonba helyezésével kapcsolatban több magyar néppárti képviselő is felszólalt.

[Napirenden] JELÖLTÁLLÍTÁS
Tegnap délig három jelölést hagytak jóvá Szilágy megyében a képviselői, illetve szenátusi helyekre. Szilágyi Róbert István, az RMDSZ ügyvezető elnöke lapunkat arról tájékoztatta, hogy Seres Dénes megyei elnök képviselőnek jelentkezett, míg Fekete Szabó András jelenlegi szenátor megújítaná tisztséget, Végh Sándor volt prefektus, jelenlegi kormánybiztos pedig szintén felsőházi helyre pályázik. – Mivel Szilágy megyében 4 képviselői és 2 szenátori választási körzet lesz, a lista további nevekkel bővül majd – mondta az elnök.

[Napirenden] Ponta nem vesz részt a Romániáról szóló vitán
Victor Ponta miniszterelnök nem vesz részt ma azon a vitán, amelyet néppárti javaslatra rendeznek a romániai helyzetről az EP plenáris ülésén. A szerda délutánra tervezett egyórás vitában az Európai Bizottság és a Tanács nevében a ciprusi elnökség is kifejti majd álláspontját a Ponta-kormány nyári intézkedéseiről. A plenáris vita nyomán nem várható határozathozatal.

[Napirenden] Jóváhagyta a szenátus Marga kinevezését az ICR élére
Szavazattöbbséggel jóváhagyta tegnap a szenátus, hogy a kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) által javasolt Andrei Marga volt külügyminiszter, a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem volt rektora töltse be a Román Kulturális Intézet (ICR) elnöki tisztségét. Mario Oprea nemzeti liberális párti honatya kérésére a felsőház megszavazta a jelölést anélkül, hogy Margát előzőleg a kulturális és külügyi szakbizottságokban meghallgatták volna. Marga kinevezése mellett 50, ellene 26 szenátor szavazott, öten tartózkodtak. A voksolás az RMDSZ szenátora, Frunda György kérésére titkos volt, és elektronikus eljárással történt.

[Napirenden] Nem indul bűnvádi eljárás Borbély és Dobre ellen
Elutasította tegnap a képviselőház az RMDSZ volt környezetvédelmi minisztere, Borbély László és Victor Paul Dobre, a Ponta-kormány közigazgatá­sért felelős volt minisztere elleni büntetőjogi eljárás indítására irányuló ügyészségi felkérést. A titkos szavazáson a törvényhozók több mint háromnegyede a két politikus mentelmi jogának felfüggesztése ellen voksolt: Dobre esetében 183-an, Borbély László esetében 181-en. Összesen 47 honatya szavazott Dobre, 53 pedig Borbély mentelmi jogának elvesztése mellett. Az érintettek elleni bűnvádi eljárás indítását egyébként a képviselőház jogi bizottsága sem támogatta. A plénum ülését megelőzően Florin Iordache, a bizottság PSD-s alelnöke közölte: a szaktestület mindkét politikus esetében, 15 szavazattal kettő ellenében úgy határozott, hogy nem támogatja mentelmi joguk felfüggesztését.

[Kult-Túra] Kishírek

[Kult-Túra] Oscar-életműdíjat kap a Dreamworks alapítója

[Kult-Túra] Mesemondók, figyelem!
Csodalámpa címmel szervez népmesemondó versenyt I–IV. és V–VIII. osztályos kolozsvári tanulók számára a Bridge Language Study House Egyesület Benedek Elek születésnapja, a magyar népmese napja alkalmából.

[Kult-Túra] EFA-díj: román és magyar filmek is esélyesek
Két magyar film, Szabó István Az ajtó és Fliegauf Bence Csak a szél című alkotása is szerepel az idei Európai Filmdíjra jelölhető alkotások között, a román produkciók közül pedig Cristian Mungiu A dombokon túl (După dealuri) című filmje esélyes a nevezésre. Az Európai Filmakadémia (EFA) hétfőn tette közzé annak a 47 produkciónak a listáját, amelyet az akadémia 2700 tagja a következő hetekben beszavazhat a filmdíjra jelöltek közé. A jelöléseket november 3-án jelentik be Sevillában, az Európai Filmek Fesztiválján.

[Kult-Túra] „Úgy alkotott egyetemes értékeket, hogy művészeti meglátásaiból nem engedett”
„A kiállított anyag egyértelműen bizonyítja, hogy az alkotó nem múló divatok és izmusok hálójában vergődött, hanem mindig a saját útját járta. Úgy alkotott egyetemes értékeket, hogy megvallott és számtalan alkalommal közre is adott művészeti meglátásaiból semmit nem engedett” – hangsúlyozta Tibori Szabó Zoltán, a Minerva Művelődési Egyesület elnöke hétfőn délután, a húsz évvel ezelőtt elhunyt Vetro Artur emlékkiállításán, amelyen a neves szobrászművész életművének jelentős alkotásait láthatja a közönség: humánumot sugárzó portrészobrait, domborműveit és térplasztikáit, pompás szénrajzait és pasztelljeit, valamint néhány érdekes ötvösművészeti alkotását.

  « Első oldal    1   2   3   4   5    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 277
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap