label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2012. augusztus 09.
Elindult hódítóútjára a pollenérzékenyek fő ellensége
Már Kolozsvár belvárosában, pontosabban a Malom/Bariţiu utca környékén is megjelent a pollenérzékenyek elsőszámú ellensége, a parlagfű. Bár térségünkre még nem annyira jellemző, a nagyszámú, parlagon heverő területeken nagyon gyorsan gyökeret ereszthet és elszaporodhat az Amerikából származó gaz, amely igen mostoha körülmények között is jól érzi magát, magja pedig harminc év elmúltával sem veszíti el csíraképességét. Terjedését szinte lehetetlen tartósan megakadályozni. Magyarországon szigorú törvény írja elő a kertek, telkek tulajdonosainak a parlagfű irtását, de hazánkban is az Európai Uniós szabványok szerint kötelezik a kihasználatlan termőföldek periodikus gyomtalanítását, lekaszálását. Bódis György allergológus szerint megyeközpontunk lakosságának még nem kell tartania a gyomnövénytől, illetve az általa kiváltott allergiától, amelyre egyébként hatnak az allergiakezelésre használt gyógyszerek.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Röviden

[Napirenden] Ügyészségi vizsgálatok a népszavazás kapcsán
Bűnvádi eljárást indított a legfőbb ügyészség közérdek ellen elkövetett hivatali visszaélés gyanújával a belügyminisztérium egyik államtitkára ellen a Traian Băsescu államfő leváltásáról szóló népszavazás ügyében.

[Napirenden] Törés körvonalazódik a szociálliberálisoknál?
Éles szavakkal ostorozta egy televíziós műsorban Crin Antonescu ideiglenes államelnök Traian Băsescu felfüggesztett államfőt és támogatóit. Biztosította Băsescut, nem mond le az ellene folytatott politikai küzdelemről. Azzal vádolta, hogy romániai és külföldi intézmények támogatásával „összeesküszik a demokrácia és jogállamiság” ellen. Hazugnak, rágalmazónak nevezte Ioan Rus volt belügyminisztert, a Victor Ponta által vezetett szociálliberális kormányról pedig megállapította: félénken, tétovázva viselkedett a referendum és a választói névjegyzékek körüli viták kapcsán. A Demokrata-Liberális Párt vezető politikusai szerint Rus lemondása, Ponta részéről a gyorsreferendum megszervezésének feladása arra utal, hogy erősödik az ellentét a szociáldemokrata miniszterelnök és a volt nemzeti-liberális pártvezér, Antonescu között. Sulfina Barbu PDL-alelnök szerint a végleges szakadás a referendum érvényességére vonatkozó alkotmánybírósági döntés nyomán következik be.

[Kult-Túra] Kulturális programok a Szigeten
A Fidelio KultúrZóna Összművészeti Helyszín fogja össze a 20. Sziget fesztivál színházi és tánc-, képzőművészeti, dizájn-, klasszikus zenei, irodalmi, stand-up és cirkuszi programjait; a kortárs kulturális és művészeti találkozóhely ad otthont idén többek között a Múzeumi Negyednek és a Porondszínháznak is.

[Kult-Túra] Egy marék Székelyföld – izgalmas játék és olvasmány mindenkinek
Mit tegyen az ember, ha a Székelykő várát érő tatártámadás következtében azt a megbizatást kapja a kapitánytól, hogy figyelmeztesse a székelyföldi várak őrzőit a rájuk is leselkedő veszélyre? Ha elég merész, kellőképpen elszánt és a kalandoktól sem riad vissza, hamuban sült pogácsát tesz a tarisznyájába, vagy tán még azt sem, hagy csapot-papot, s gondolkodás nélkül útnak indul, hogy meggyútjsa a Hargita tetején magasodó lármafát, csak így mentheti meg övéit. Segítségére sietnek a tündérek, de még a csíksomlyói Szűzanya is, útját állja azonban a sárkány, elsodorja a Maros és az Olt vize, kővé dermed Jerika kövénél, és még számos veszéllyel kell szembenéznie… Legutóbb, ezen a héten a Balatonon nyaralók próbálhatták ki a Tatárittyomot, a székelyudvarhelyi Visus Kulturális Egyesület méltán népszerű óriás társasjátékát, de a Bonyhádon megtartott bukovinai foklórfesztivál, a Míves Emberek Sokadalma és a Tusványos résztvevői is szerepet vállalhattak Székelyföld megmentésében.

[Kult-Túra] Kishírek

[Kult-Túra] Kalotaszeg/nyár

[Kult-Túra] A NAP IDÉZETE
Az nagy szó, ha egy gyereket nevel valaki. A gyerek elkezdi figyelni azt a felnőttet, apróra szétszedni a jellemét, próbára teszi, mennyire lehet neki hinni, bízhatik-e benne, igaz ember-e vajon? S ha olyan, amilyennek remélte, egyszeriben úgy érzi, megtalált valakit, akit már régen keresett.

[Kult-Túra] Mainap

[Vélemény] Két megújult ház a belvárosban
A Jókai utcában sétálók közül talán néhányan észrevették, hogy a páros számot viselő házsor Béke tér felőli, utolsó két épülete az idén júniusban, illetve júliusban felfrissült, részben megújult homlokzatot kapott. Mindkét ház műemlék épület, s egyikük sincs a Jókai utcához számozva. Az egyik a Rózsa/Samuil Micu utca 12., a másik a Párizs/Hegedüs Sándor/Gheorghe Şincai 21. számot viseli. Egyik a városfalon belül, a másik azon kívül épült, a két ingatlant épp a kőfal választotta el, s az előbbi ház tűzfala ma is őrzi egy darabját. A két házat összeköti az is, hogy a 20. század első felében közös tulajdonosuk volt, akitől államosították. A családi levéltárban a két ház több irata, tervrajza fennmaradt, ezekből emelünk ki néhány adatot.

  « Első oldal    1   2   3   4    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:552
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 521
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap