label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2012. augusztus 17.
Fesztiválutca az egyetemtől a „sárkányölőig”, 120 sátorral
Harminc önkéntes mintegy 120 sátrat húzott fel a Farkas utcában szerdán este: a református templomba koncertre igyekvők várakozással szemlélték a nyüzsgést az autóktól „felszabadított” hangulatos belvárosi utcában. Tegnap reggel a 11 órára hirdetett megnyitó idején többen még éppen csinosítgatták sátraikat, de akadt, aki roskadásig megpakolt pultja mögött már javában készítette az újabb kézművesterméket. A Farkas utcai színpadot az idén másutt húzták fel: az egyetem főépülete és a Báthory-líceum közötti tér tágasabb, mint a levéltár előtti útszakasz volt tavaly. A megnyitót nem „hivatalosították” el, a szervezők részéről csupán a gyermekprogramokért felelős Sándor Boglárka (lapunk munkatársa) köszöntötte a munkanaphoz képest egészen tekintélyes számban gyülekező közönséget. A fesztiválutcával egyszerre a családos és gyermekprogramok is elkezdődtek a kollégium tornakertjében.

Cikkek [Újság]
[Riport] FOTÓRIPORT – Kolozsvári Magyar Napok: pénteki egyveleg
Pillanatképek a Kolozsvári Magyar Napok pénteki történéseiből. (7)

[Napirenden] RÖVIDEN

[Napirenden] Veszélyes „esélyek”: a Tóásó-ügy tanulságai
• Kalandvágyó fiatalok címmel tartott előadást szerdán Lukács Csaba, a Magyar Nemzet újságírója a III. Kolozsvári Magyar Napok keretében, a MIT-sátorban. Lukács Csaba a Magyar Baptista Szeretetszolgálat önkénteseként is tudósít a nagyvilágban történő eseményekről. Látta a Katrina hurrikán pusztításait, beszélt a haiti földrengés áldozataival, elsőként találkozott a La Paz-i San Pedro-börtönben fogva tartott Tóásó Előddel. A Rákóczi Szövetség által szervezett előadáson az újságíró a Tóásó-ügy különböző részleteit ismertetve bizonyos csábító külföldi munkaajánlatok mögött rejtőzködő csapdákra, a kellően elővigyázatos megközelítés fontosságára hívta fel a figyelmet. Hangsúlyozta, hogy „ingyen ebéd” nincs: a munkavállalónak feltálalt gyönyörű képek, lenyűgöző módon ecsetelt lehetőségek esetenként kegyetlen délibábok, amelyek kergetése teljes családok tönkretételét eredményezheti. Lukács Csaba mindemellett ízelítőt kínált a latin-amerikai világ szinte hihetetlen, az abszurdum határát súroló valóságából, a San Pedro-börtönben uralkodó állapotokról is.

[Napirenden] Háború az USL és az ügyészek között
Új frontra terelődött a belpolitikai vita, miután az ügyészek kiterjedt vizsgálatot indítottak országszerte a népszavazáson elkövetett esetleges választási csalások felderítése érdekében. A kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) vezető politikusai, Crin Antonescu ideiglenes államfővel az élen, nekirontottak az ügyészeknek. Antonescu Victor Ponta kormányfőt sem kímélte, neki azt rótta fel, hogy ideiglenes igazságügyi miniszterként nem foglalt állást elég határozottan az ügyészek vizsgálata ellen. Tegnap az igazságszolgáltatás vágott vissza. A Legfelső Bírói Tanács (CSM) elnöke eljárás indítását kérvényezte a testület kivizsgáló részlegétől, amelynek meg kell vizsgálnia, hogy Antonescu, Ponta, valamint Ion Iliescu államfő kijelentései sértik-e az igazságszolgáltatás függetlenségét.

[Kult-Túra] Műemléképületek az idők sodrában
A Szabók bástyájában rendezett Kolozsvári ablakok és ablakrészletek című fotókiállítás szerdai megnyitóján, a helyi lakosság (újra)felfedezhette a város műemlék épületeinek legapróbb részleteit. A Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság (KLMT) immár hagyományosnak tekinthető fotópályázatának idei legjobb fényképei, amellett hogy a fotóművészet nyelvén szólaltatták meg építészeti remekeinket, egyben fokozatos átalakulásukra is ráirányították a figyelmet.

[Kult-Túra] Kolozsvár régen és ma a képzőművészetben
„Kolozsvár történelmi, építészeti, etnikai és kulturális sokszínűségének bemutatását tűzte ki célul a mostani válogatás, amely ugyan nem törekszik a teljességre, de a nagyközönség elé kívánja tárni a multikulturalitásáról méltán híres múltbeli és jelenlegi várost” – hangsúlyozta Székely Sebestyén György művészettörténész szerdán délután, a Quadro Galériában szervezett tárlatmegnyitón. Mint mondta, az 54 művész 68 alkotását felvonultató Kolozsvár a képzőművészetben elnevezésű kiállítás ötlete a Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság (KLMT) berkeiben fogalmazódott meg, a munkák pedig magángyűjteményekből származnak. Minden művésztől egy-egy alkotást vehetnek közelebbről szemügyre az érdeklődők, olyanokat is, amelyek korábban nem szerepeltek kiállításon.

[Kult-Túra] A NAP IDÉZETE
• Ha hallasz belül egy hangot, ami azt súgja: „nem tudsz festeni!”, akkor okvetlenül állj neki festeni, és a hang elnémul.

[Kult-Túra] MAINAP

[Kult-Túra] Györkös Mányi Albert, az erdélyi Chagall
• Györkös Mányi Albert (1922–1993) klarinéttanárra és festőművészre emlékeztek a nevét viselő emlékházban születésének 90. évfordulóján szerda délután a Kolozsvári Magyar Napok keretében. Dáné Tibor Kálmán, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) elnöke köszöntötte a jelenlevőket, kiemelve Simon Edina kolozsvári magyar konzul és a művész unokaöccsének, Györkös Mányi Imrének a jelenlétét. Az esemény moderátora Kántor Lajos irodalomtörténész volt. A zenészként és festőművészként egyaránt ismert Györkös Mányi Albertről Guttman Mihály, a kolozsvári zenelíceum alapítója és első igazgatója, Murádin Jenő művészettörténész, Kötő József parlamenti képviselő, az EMKE jelenlegi főtanácsosa és Kiss János (lapunk volt munkatársa) emlékezett. Közreműködött Incze Róbert (klarinét) és Munkácsi Dóra (zongora).

[Vélemény] Egyházi csendháborítás

[Vélemény] Brassai Sámuel redivivus
Brassai Sámuel emblematikus alakjának felidézése a Kolozsvári Magyar Napok alkalmával méltó tiszteletadás a nagy tudós emlékének. Ioan Chindris, az Akadémiai Könyvtár igazgatójának az érdeme, hogy a Brassai munkáiból készült kiállítás egy hétig közszemlére került.

  « Első oldal    1   2   3   4    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:555
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 782
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap