label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2012. június 05.
Nemzeti Összetartozás Napja Magyarországon és a határon túl
A trianoni békeszerződés aláírásának napjára, 1920. június 4-re emlékeztek tegnap Magyarországon és a határokon túl. A magyar Országgyűlés 2010-ben döntött úgy, hogy ez az évforduló a jövőben a Nemzeti Összetartozás Napja lesz. A budapesti megemlékezések alkalmával Áder János magyar államfő nyilatkozatában kifejtette: a kilencvenkét évvel ezelőtti trianoni döntés egy minden ízében igazságtalan, a vesztes és a győztes népek számára is megalázó helyzetet teremtő békediktátum volt. Az ebből adódó veszteség és fájdalom mindörökre a miénk marad, az összetartozás érzése nem táplálkozhat másból, mint az egymásért viselt felelősség felismeréséből és vállalásából. Tegnap délután öt órakor – az aláírás időpontjában – a Kolozs Megyei Ifjúsági Fórum és a Magyar Ifjúsági Tanács emlékfát ültetett a Mikó-kertben, megkoszorúzták gróf Mikó Imrének, Erdély Széchenyijének mellszobrát, majd emlékülésre került sor a Heltai Alapítványnál.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Választások

[Kult-Túra] In memoriam Reisz Katalin (1928–2012)
Szomorúsággal értesültünk Reisz Katalin újságíró, szerkesztő és műfordító haláláról. Tudatában vagyunk annak, hogy a pályafutásunk egyszer véget ér, és hogy egyikünk élete sem végtelen, a búcsúzás pillanata mégis megrázó mindig, minden kedves embertársunktól.

[Kult-Túra] Rousseau, betűkben és metszetekben
A svájci francia felvilágosodás nagy alakjának, Jean-Jacques Rousseau-nak (1712. jún. 28.–1778. júl. 2.) tiszteletére, annak születése 300. évfordulója alkalmából rendezett korabeli kiadványokból és azok metszeteiből kiállítást a Központi Egyetemi Könyvtár első emeleti Különgyűjteményi Osztálya. A tárlaton összefonódik a tudomány, irodalom és képzőművészet: a francia forradalmi gondolkodásra és kora, majd utókora művészei életművére jelentős hatást gyakorló filozófus francia, német és magyar nyelven kiadott művei enciklopédiák, zenei, politikai, irodalmi, pedagógiai és természetesen filozófiai kötetek alakjában sorakoznak a látogatók elé.

[Kult-Túra] Elkezdődött a kilencedik Galactoria fesztivál
„Kezdődjék a kaland!” felkiáltással indult el tegnap délben Kolozsváron a kilencedik Galactoria Színművészeti Fesztivál, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Kar végzős diákjainak seregszemléje. A magyar és román tagozaton idén ballagó hallgatók munkáit, produkcióit és eredményeit felvonultató rendezvénysorozat június 10-ig zajlik a város különböző pontjain, így a Harag György Stúdióban (Farkas/Kogălniceanu u. 4. szám), az Ecsetgyár Kis Termében (Henri Barbusse u. 59–61. szám), a Radu Stanca Stúdióban (Bölcsészkar, Horea út 31. szám), valamint a hivatalos megnyitó helyszínéül szolgáló Uptown kávézóban (Dávid Ferenc u. 15. szám).

[Kult-Túra] KISHÍREK

[Kult-Túra] A NAP IDÉZETE
Legkorábbi emlékeim a földhöz és a mezei munkához kötődnek. A vidéki tájban a szegénység sugallatát láttam, és én minden másnál jobban szeretem a szegénységet, nem a szennyes és éhező nyomort, hanem az áldott szegénységet, mely szerény és egyszerű, akár a fekete kenyér.

[Kult-Túra] Mainap

[Vélemény] „Mind a tizenhat beteg szörnyethalt Kolozsvár június 2-i bombázásakor”
Kolozsvár 1944. június 2-i bombázása ma is elevenen él sokak emlékezetében. Nem lehet egykönnyen elfelejteni ezt a napot, hiszen komoly nyomot hagyott a kincses város történetében. Az amerikai légierő támadását rengeteg épület sínylődte meg, és nem kevés emberáldozatot követelt. A túlélők közül akkor sokan még gyermekek voltak, de több évtized elteltével is hűen maguk előtt látják a történéseket, hallják a városra lezuhanó lövedékek zaját, az emberek rémült sikolyait. Közéjük tartozik a kolozsvári születésű Ungureanuné Görög Erzsébet is, aki nemrég kereste fel szerkesztőségünket, hogy megossza velünk a második világháború ezen felejthetetlen momentumával kapcsolatos emlékeit.

[Vélemény] Közös érdek
Zuhanásban vannak a román–magyar államközi kapcsolatok, amióta hatalomra került Romániában a baloldali kormány. Victor Ponta szociáldemokratái soha nem szimpatizálták Orbán Viktort és a Fideszt, rendszerint összetűzésbe kerültek velük. Elég csak felidézni a 2000-es évek elejét, amikor a státustörvény romániai alkalmazását hosszas huzavona után sikerült elfogadtatni az akkor Adrian Năstase vezette szociáldemokrata kormánnyal. Ha a Fidesz és a PSD viszonyának néhány évre visszanyúló történetét nézzük, akkor nem meglepőek a mostani nézeteltérések. Ugyanakkor azért szokatlanok, mert olyan bő hét éves időszakon vagyunk túl, amelyben jelentős mértékben normalizálódott a két állam viszonya. Látványos diplomáciai konfliktusok nem terhelték a kapcsolatokat, amelyek időnként talán túlságosan is nyugvópontra jutottak, és csendes érdektelenségbe torkollottak. A stratégiai partnerséget lehetett volna szorosabbra fűzni, de tény, hogy a potenciális konfliktusok esetén rendszerint karámba terelték az indulatokat a 2005 óta regnáló román és magyar kormányok. Az elmúlt másfél évben ebben kiemelkedő szerepe volt Traian Băsescu és Orbán Viktor kiváló kapcsolatának.

[Körkép] Gyerekek a JelesNapTáron, Farkas Bálint fotóin

  « Első oldal    1   2   3   4    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:555
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 771
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap