label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2012. június 18.
„Értékek mentén lehet nemzetet egyesíteni”
A kiemelt magyar értékek, hungarikumok bemutatására helyezték idén is a hangsúlyt a HÍD – Szebeni Magyarok Egyesületének munkatársai az elmúlt hétvégén megszervezett Hungarikum napokon, amelyre ezúttal is a néprajz, népművészet és a komolyzene világának jeles képviselőit hívták meg. Birinyi József, a Hungarikum Szövetség elnöke, népzenész, népzenekutató a Hungarikum kerettörvényről és a magyar értékekben rejlő lehetőségekről tartott előadást a rendezvénysorozat első napján, majd ősi népi hangszerekből álló gyűjteményének néhány magával hozott darabját szólaltatta meg, közönsége nagy örömére. Másnap a szintén hungarikumként számon tartott gulyásé volt a főszerep, hiszen az Astra Falumúzeum korondi házának udvarán és környékén tizenegy csapat bizonyíthatta: az ő receptje a legkülönlegesebb és legízletesebb. Tegnap este a Magyar Nemzeti Filharmónikus Zenekar koncertje zárta a háromnapos programsorozatot, Kocsis Zoltán karmester vezényletével.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Kishírek

[Napirenden] Tőkés versus RMDSZ: ki a megalkuvó?
Feltételezhető, hogy az RMDSZ titkos paktumot kötött a bukaresti hatalommal a magyar autonómiatörekvések „jegeléséről” – mondta szombaton egy szovátai konferencián Tőkés László. Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára szerint Tőkés László alaptalan összeesküvés-elméleteket sző ahelyett, hogy pártja választási kudarcának okait keresné. A volt püspök egyebeket is mondott ezen a konferencián: így például az RMDSZ politikusainak a román politika általi asszimilálódásáról beszélt, ugyanakkor kifogásolta, hogy az Európai Unió nem szabályozza a nemzeti kisebbségek jogait.

[Kult-Túra] Rusz Lívia, a romániai képregény nagyasszonya kiállítása Budapesten
A romániai képregény nagyasszonyának tartott Rusz Lívia kolozsvári születésű grafikus, festőművész retrospektív képregény-kiállítása nyílik szerdán a Budapesti Román Kulturális Intézetben.

[Kult-Túra] Kishír

[Kult-Túra] A NAP IDÉZETE
Vannak láthatatlan, ám éles választóvonalak tisztesség és tisztességtelenség között, és az alkotó nem engedheti meg magának, legalábbis a mi kultúráinkban, hogy e vonalat akár csak egyszer is átlépje.

[Kult-Túra] Mainap

[Kult-Túra] Marosvásárhelyre került a POSZT-díj
A magyar színházi élet legrangosabb seregszemléjén, a XII. Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT) a Yorick Stúdió és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának előadása, Székely Csaba: Bányavirág című darabja (Rendező: Sebestyén Aba) a Legjobb előadás díját kapta. A szakmai zsűri tagjai voltak: Takács Katalin színművész, Kerényi Imre rendező, Lőkös Ildikó dramaturg, Szlávik István díszlettervező, Koltai Tamás kritikus, Szakonyi Károly drámaíró és Rimas Tuminas rendező, a moszkvai Vahtangov Színház művészeti igazgatója. A MASZK Országos Színészegyesület színész zsűrijének (Margitai Ági, Pásztor Erzsi, Gáspár Sándor) döntése alapján a Legjobb férfi alakítás díját Viola Gábor és Bányai Kelemen Barna kapta a Bányavirágban nyújtott alakításukért. A díjkiosztóra szombaton este került sor a Pécsi Nemzeti Színházban Nagy Viktor rendezte gálaesten, ahol felléptek: Cserhalmi György, Dés László, Tolcsvay László, Györfi Anna, Stubendek Katalin, Ottlik Ádám, Sárközi Edina.

[Kult-Túra] Senkálszky Endre kapja a kritikuscéh életműdíját
2012-ben Senkálszky Endre színész veheti át a színikritikusok életműdíját – jelentették be Budapesten a Bajor Gizi Színészmúzeumban tartott rendezvényen szombaton délután. A Színházi Kritikusok Céhének tagjai által megítélt elismerést a szeptember 16-i gálán adják át. Az életműdíj új fejezet a kritikusdíj történetében – hangsúlyozta az életműdíjas személyének bejelentésekor Tompa Andrea, a Színházi Kritikusok Céhének elnöke. Mint mondta, ritka az olyan alkalom, hogy arra méltó életműveket egészében díjazzanak, ez az elismerés erre ad lehetőséget. Tompa Gábor 1989-es írását, amelyben Senkálszky Endrét köszöntötte, Kocsis Pál színész olvasta fel. Ezt követően Nánay István kritikus, illetve Kakuts Ágnes, a kolozsvári színház örökös tagja idézte fel – videóbejátszások, illetve Kocsis Pál felolvasásai segítségével – a díjazott pályáját és életművét.

[Vélemény] Bocnak elege lett
Bocnak végül elege lett az egészből. Pártközeli források szerint az ő szavazatán múlott, hogy összehívják-e a tisztújító kongresszust, ami gyakorlatilag egyet jelent a leváltásával, vagy megtartja elnöki tisztségét, és új vezetőtestületet nevez ki, elfogadva a felkínált lemondásokat. Miután látta, hogy „érdemei elismerése mellett” sincs esélye megtartani a pártelnöki széket, a visszavonulást választotta: tisztújítás lesz, ő viszont nem pályáz meg egyetlen vezető pozíciót sem. Ehelyett bezárkózik a kolozsvári „végvárba”, ahol – a korábbi ingázással ellentétben – főállású polgármesterként fog tevékenykedni.

[Vélemény] Választások Görögországban
Minden felmérés arra utal, hogy a tegnapi görögországi választásokon egyetlen párt sem fog abszolút többséget szerezni a 300 tagú athéni parlamentben. A gazdasági-pénzügyi válság miatt az országnak mielőbb cselekvőképes kormányra van szüksége. Csakhogy a görög pártok nem szívesen működnek együtt politikai ellenfeleikkel, a koalícióknak nincs hagyományuk Athénban. A lapok ezért több forgatókönyvet is „lejátszanak” a választások utáni időszak alternatívái közül.

  « Első oldal    1   2   3   4    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:555
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 940
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap