label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2012. április 19.
Faültetés CFR-játékosokkal, szemétgyűjtés felelősségtudattal
Faültetéssel és hulladékok szelektív gyűjtésével egybekötött átfogó tudatosító kampánnyal készül a Föld Napjának ünneplésére a Kolozs Megyei Környezetvédelmi Hatóság. Civilszervezetekkel, cégekkel, helyi önkormányzatokkal és a megyei tanfelügyelőséggel karöltve sosem látott méretű, megyei szintű cselekvési programjával a zöldövezetek védelmére, a hulladék céltudatos, szelektív gyűjtésére és újrahasznosítására hívja fel a figyelmet az április 23-án kezdődő rendezvénysorozat, amelynek egyik programpontja kolozsvári viszonylatban „ősbemutatónak” számít: használt étkezési olajat is gyűjtenek. Az események egyik legfőbb helyszíne a felújítás előtt álló Vasutaspark lesz, megyei szinten pedig 28 községben gyűjtenek elektronikai hulladékot több mint egy hónapon át. Ilyen méretű ökomozgalmat Kolozs megyében korábban nem vittek véghez. A Föld Napját 1970 óta minden április 22-én környezetvédelmi témájú kezdeményezésekkel ünneplik.

Cikkek [Újság]
[Riport] FOTÓRIPORT – Nyárádszeredai TEPSI-kupa
Jelenleg is zajlik Nyárádszeredában a TEPSI kupa (Testileg Eltunyult Papok Sport Imitációja kupa), amely erdélyi református lelkipásztorok teremlabdarúgó bajnoksága. Ez a kupa harmadik kiadása, idén 7 csapat nevezett be, mintegy 65 lelkész részvételével zajlik a bajnokság. Egy csapattal a Királyhágómelléki Református Egyházkerület is képviselteti magát. A kolozsváriak csapatában Pásztori-Kupán István teológiai tanár, Sógor Árpád ifjúsági lelkész, Bántó-Tamás Szilveszter kalotadamosi, Barabási Endre bálványosváraljai lelkész, Somogyi Botond, az Üzenet főszerkesztője és Székely Szabolcs Kolozsvár belvárosi segédlelkész játszanak. A kolozsvári csapat eddig egyetlen meccset sem vesztett el. (7)

[Riport] FOTÓRIPORT – Vadászati és halászati kiállítás az Expo Transilvania csarnokban
Megnyitották az Expo Transilvania kiállítócsarnokban a Transilvania Hunting & Fishing – TH&F – az április 22-ig tartó kolozsvári szakkiállítást, amely a legfontosabb ilyen jellegű esemény Románia észak-nyugati és központi részén, ahol jelentős sporthorgászati és vadászati potenciál létezik. Ugyanebben az időszakban szervezik meg a Zoo Pet Fair kiállítást, amelynek keretében állateledelt és állattartáshoz szükséges kiegészítőket lehet megtekinteni és megvásárolni. (7)

[Napirenden] Ungureanu növelné a költségvetés bevételeit
Mintegy 10 milliárd euróval növelné a román állami költségvetés bevételeit Mihai Răzvan Ungureanu miniszterelnök, aki elégedetlen a bevételek mértékével, ezért menesztette az adóhivatal elnökét.

[Napirenden] Halasztott a kormány restitúciós ügyben
Aggodalmát fejezte ki Mark Gitenstein, az Egyesült Államok bukaresti nagykövete amiatt, hogy a kormány drasztikusan korlátozni akarja a kommunizmus idején elkobzott ingatlanok után járó kárpótlást. Az amerikai diplomata tegnap nyilatkozott erről a kérdésről, amikor a kormány napirendjén szerepelt az e témakörben közvitára bocsátott törvénytervezet, amelynek elfogadását elhalasztották.

[Napirenden] Anastase leváltását kezdeményezte az ellenzék
Meghiúsult tegnap az ellenzéknek az a kezdeményezése, hogy leváltsa a képviselőház éléről Roberta Anastase házelnököt. Az ellenzéki honatyák ideiglenesen feladták a sztrájkot, aztán amikor látták, hogy kezdeményezésük kudarcot vallott, bejelentették: folytatják a munkabeszüntetést.

[Napirenden] Útmutató nyelvi jogaink érvényesítéséhez
A Nyelvi jogok című kiadványt mutatta be tegnap Horváth István, a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet (NKI) igazgatója és Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára. Az összeállítás a mindennapok során felmerülő kérdések megválaszolása által, közérthető formában ismerteti a romániai magyar nemzeti kisebbség legfontosabb, az érvényes törvénykezés biztosította nyelvi jogait. A jogszabályokban tételesen megfogalmazott jogok mellett kitér azokra is, amelyeket Románia nemzetközi szerződésekben felvállalt, de még nem épített be jogrendjébe. Kovács Péter kifejtette: a kiadványban összegzett jogok az RMDSZ 22 éves munkájának, és a „kis lépések politikájának” köszönhetően léteznek. A szövetség hosszú távú terve, hogy azokban a régiókban, ahol a magyarság tömbben él, a magyar nyelv hivatalos regionális nyelvvé válhasson.

[Kult-Túra] Borsodi L. László: Feljegyzések a földről. Versek

[Kult-Túra] Csend és hangok játéka az unitárius kollégiumban
Tizenkettedik alkalommal kondultak meg Atlantisz harangjai a János Zsigmond Unitárius Kollégium Dávid Ferenc imatermében, az elmúlt hétvégén megszervezett szavalóvesrenyre gyűjtve össze a költészet szerelmeseit. Az unitárius kollégium és a Phoenix Könyvház közösen szervezett vetélkedőjének péntek délutáni megnyitóünnepségén Udvari Tímea másodéves színis hallgató szavalatát és Csécs Márton unitárius segédlelkész rövid áhítatát követően Solymosi Zsolt szervező köszöntötte a résztvevőket. A szépen becsomagolt könyvek, serlegek, gyertyafény sem hiányozhatott az idei szavalóversenyről, a versünnep családias hangulatát pedig tovább fokozták a kolozsvári Karaván együttes saját feldolgozású megzenésített költeményei, saját dalai.

[Kult-Túra] Valahol Palilulán, Dimény Áron főszereplésével
Silviu Purcărete első, Undeva la Palilula (Valahol Palilulán) című filmjét vetítik a Kolozsvári Állami Magyar Színházban április 23-án, hétfő délután 5 és este 8 órától. A film, amelynek mozipremierje április 20-án lesz, grandiózus projekt, amelyben a romániai színház és filmgyártás világának ismert alakjai találkoznak. A főszerepet Dimény Áron, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színésze játssza, akit a közönség a Sorstalanság (rendező: Koltai Lajos, Kertész Imre regénye alapján), Mansfeld (rendező: Szilágyi Andor), vagy Europolis (rendező: Cornel Gheorghiţă) című filmekben is láthatott. A díszlet Helmut Stürmer és Dragoş Buhagiar munkája, a jelmezeket Lia Manţoc tervezte, a zenét Vasile Şirli szerezte. A film vezető operatőre Adrian Silişteanu. A film producere Tudor Giurgiu, vezető producer Oana Giurgiu.

[Kult-Túra] Kishírek

[Kult-Túra] A NAP IDÉZETE
Ami bennem lélek, veletek megy; ott fog köztetek lenni mindig. Megtalálsz virágaid között, mikor elhervadnak; megtalálsz a falevélben, mikor lehull; meghallasz az esti harangszóban, mikor elenyészik; s mikor megemlékezel rólam, mindig arccal szemközt fogok veled állani.

[Kult-Túra] Mainap

  « Első oldal    1   2   3   4   5    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:555
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 803
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap