label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2012. november 05.
Mezőségi Fesztivál sok muzsikával, mesével, tánccal Szamosújváron
Tizenhatodszorra ünnepelték Szamosújváron a mezőségi népzenét és néptáncot. A Téka Alapítvány által november 2. és 3. között szervezett rendezvénysorozaton megnyitották a Györkös Mányi Albert Emlékkiállítást, Dáné Tibor Kálmán EMKE-elnök jelenlétében, széki hagyományőrzőkkel találkozhatott a közönség, könyvbemutatók várták az érdeklődőket, tánctanítás zajlott, mezőségi adatközlők mutatkoztak be a Conte étteremben, és hajnalig tartó táncházban múlathatták az időt a szórakozni és táncolni vágyók, a talpalávalót a Harmadik zenekar és a fesztiválon vendégeskedő zenészek szolgáltatták. A Mezőségi Népzene és Néptánc Fesztivált hagyományosan, a világítás utáni első hétvégén rendezik meg Szamosújváron, a Kallós Alapítvány szakmai partnerségével indított program során a legtöbb mezőségi falu adatközlői megfordultak már a rendezvényen. Idén tizenegy mezőségi település adatközlőitől tanulhattak a vendégek.

Cikkek [Újság]
[Kult-Túra] Érzelmek szlovák szemmel
Meghökkentő, ugyanakkor nagyon is valóságos, emberi érzések köszönnek vissza a Művészeti Múzeum alagsori termeiben szervezett kiállításon, amely szlovákiai kortárs képzőművészek munkáit tárja a kolozsváriak elé. A pénteken délután megnyitott Valós érzelmek című tárlat fényképek, fotósorozatok, festmények, grafikák, videók, valamint különböző tárgyak révén irányítja figyelmünket a hétköznapokra; hiszen a művészet, amellett, hogy gyönyörködtet, tükröt tart elénk, s mivel kritikusan viszonyul bizonyos dolgokhoz, a viselkedésünket, szűkebb és tágabb világunkról való vélekedésünket is alakít(hat)ja.

[Kult-Túra] Európai Filmdíjak – Haneke és Tavianiék filmje a jelöltek között
Michael Haneke Arany Pálma-díjas Szerelem című filmjét, valamint a Taviani fivérek Caesarnak meg kell halnia című, a Berlinalén Arany Medvével jutalmazott alkotását is jelölték a legjobb filmnek járó Európai Filmdíjra szombaton. Cristian Mungiu, A dombokon túl című produkció rendezője a forgatókönyvírók mezőnyében indul, a Csak a szél viszont, Fliegauf Bence rendezése nem került az esélyesek végső listájára.

[Kult-Túra] Ruha István életműve könyvalakban
A kolozsvári Transilvania Filharmónia péntek esti koncertjének szünetében, az Auditorium Maximum földszinti előcsarnokában mutatták be a világhírű erdélyi hegedűművész, Ruha István életét és pályáját bemutató két könyvet: Ştefan Ruha, o viaţă în constelaţia viorii (Ruha István, egy élet a hegedű konstellációjában) és În cercul magic al violonistului şi profesorului Ştefan Ruha (Ruha István hegedűművész és tanár bűvkörében). A köteteket a besztercei Charmides és a kolozsvári Eikon könyvkiadó jelentette meg, szerzőjük pedig Mirela Capătă, a kolozsvári filharmónia zenekarának tagja, a Gheorghe Dima Zeneakadémia társult oktatója.

[Kult-Túra] Kishírek

[Kult-Túra] A NAP IDÉZETE
Milyen kicsiny az ember, s mégis mit nem tesz fel magáról. A teremtés koronájának tartja magát... s az éjszaka csendjében gyengébb a kicsiny hernyónál, aki a fa ágacskáján a levelek alatt gubbaszkodik...

[Kult-Túra] Mainap

[Kult-Túra] Bethlen Gábor-díj Péntek János nyelvésznek
Péntek János nyelvész, Sára Sándor filmrendező, operatőr és Jurij Poljakov orosz író, kritikus kapta az idei Bethlen Gábor-díjat, a fejedelem nevét viselő alapítvány elismeréseit péntek este adták át Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, a kuratórium elnöke a díjátadó előtt kifejtette: éppen 110 évvel ezelőtt született Illyés Gyula, aki az ország függő helyzetében a magyarság „egyszemélyes intézménye” volt. Emlékeztetett arra, hogy az illyési életmű része a Bethlen Gábor Alapítvány is, amely Bakos István kezdeményezésére jött létre az író szellemiségében 30 éve.

[Vélemény] Egy kis túléléstan
A holnapi nap nemzetközi viszonylatban a környezetvédelem napja, pontosabban a háborúk, fegyveres konfliktusok környezetre való káros hatásainak megelőzésének napja. Az indokot nem kell különösebben magyarázni, hiszen olyan világban élünk, amelyben mindennapos a kisebb-nagyobb fegyveres erőszak nemcsak a jól ismert háborús fészkekben (Afganisztán, Szíria, Zaire stb.), hanem Földünk civilizáltabb vidékein is. Ahol az alvilág igen sokszor összefonódik a politika szereplőivel. De gyakran a fosztogatáshoz nem szükséges a háborús felfordulás, elegendő – aktuális példával élve – egy Sandy hurrikán, amelynek pusztítása nyomán az Amerikai Egyesült Államok keleti partvidékén (nem Vadnyugaton!), kihasználva az általános zűrzavart, a lakosság hadd ne minősítsem melyik része minden elmozdítható értéket magához ragadott. Hasonló fosztogatási-rombolási hullám sepert végig évekkel ezelőtt többször Franciaországon a diáktüntetések vagy a bevándorlók okozta randalírozások következtében is.

[Vélemény] Mit írunk a táblákra?
Az október 17-i Szabadság oldalain olvasható a híradás, hogy a városi tanács is hozzájárul a város műemlékeinek ötnyelvű táblákkal történő megjelöléséhez. Ezzel Kolozsvár is felzárkózik a nagymúltú európai városokhoz, ahol megkülönböztető jelekkel, feliratokkal látják el a műemléki szempontból fontos épületeket, parkokat, emlékműveket, ipari létesítményeket. Már tájainkon is nem egy város büszkélkedhet ilyen feliratokkal. Igaz, az öt nyelv kissé nagy szám: mekkora tábla lesz elegendő ennyi szövegnek? De még nyugtalanítóbb kérdés, hogy mit is írjunk ezekre a táblákra.

[Körkép] Gyűjtés az állatmenhely megsegítéséért
Egy ember, 100 macska és 12 kutya vesztette életét október 25-én, a Radu Ţermure vállalkozó által működtetett állatmenhelyen kitört tűzben. Ennek hatására kolozsvári állatbarátok gyűjtést szerveztek a még életben maradt kutyák és macskák megsegítésére. A Facebook közösségi portálon péntek estére meghirdetett akció több ember érdeklődését keltette fel, sokan állateledelt vagy pénzösszegeket adományoztak a menhely megsegítésére, de olyan is akadt, aki építőanyagokkal járult hozzá az akcióhoz.

  « Első oldal    1   2   3   4    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 792
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap