label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2012. február 02.
Almot, ülőrudat, karomkoptatót rendel Brüsszel a tyúkketrecekbe
A tojótyúkok fészkelőhellyel, kapirgálótérrel és ülőrúddal felszerelt ketrecekben, vagy alternatív rendszerekben tarthatók a nagygazdaságokban. Mint arról korábban tájékoztattunk, az Európai Bizottság levélben szólított fel 13 uniós tagországot, köztük Romániát is, hogy tegyen lépéseket „az uniós állatjóléti előírások végrehajtásában tapasztalható hiányosságok felszámolására”: tiltsa be a hagyományos ketreces tojótyúktartást. Az erről szóló uniós irányelv, amelyről a politikai döntés még 1999-ben született meg, idén január 1-jén lépett hatályba. Fészekládáról, alomról, ülőrúdról és karomkoptató eszközökről is gondoskodni kell, továbbá minden tojónak 750 négyzetcentiméter területet kell biztosítani a ketrecben. Nagy Imre, a Kolozs megyei állategészségügyi igazgatóság aligazgatója megnyugtatott: a megyében nem okoz gondot az uniós jogszabály életbe léptetése, a legtöbb nagygazda már teljesítette a követelményeket

Cikkek [Újság]
[Napirenden] TOVÁBBRA IS MÁTÉ ANDRÁS A KÉPVISELŐHÁZI FRAKCIÓVEZETŐ
A RMDSZ-tájékoztató mai kiadása szerint tegnap, a tavaszi parlamenti ülésszak első napján ülésezett az RMDSZ képviselőházi frakció. A testület tegnap megválasztott vezetősége egy évig tölti be tisztségét. Ennek megfelelően, Máté András képviselő az újraválasztott frakcióvezető. Helyettesei Márton Árpád és Erdei-Dolóczki István, a titkár pedig Pál Árpád. A háznagyi tisztség betöltésére Seres Dénes képviselőt javasolta a frakció.

[Napirenden] Folytatódik a csángó magyarok oktatási programja
Súlyos csapás a romániai magyarság számára a magyar kormánynak az a döntése, amely szerint megvonják a Moldvai Csángómagyarok Szövetségétől az ottani magyar nyelvű oktatás koordinálásának és vezetésének feladatát – olvasható az RMDSZ közleményében. Répás Zsuzsanna magyar nemzetpolitikai helyettes államtitkár megnyugtatott: folytatódik a moldvai csángó magyarok oktatási programja, a tanárok rendben megkapják a fizetésüket és a gyermekek is ugyanúgy részt vehetnek a magyar órákon mint eddig.

[Napirenden] Hárman pályáznak Magyari Tivadar tisztségére
Február 1-jén járt le a határidő, ameddig a jelöltek benyújthatták a Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBBTE) rektori tisztségének elnyerésére vonatkozó pályázatukat. A határidő lejártáig öt jelölt nyújtotta be pályázatát: Ion Aurel Pop (történész), Daniel David (pszichológus), Cristina Ciumaş (közgazdász), Decebal Ciurchea (fizikus), Vincze Enikő (antropológus, a román tagozaton dolgozik).

[Napirenden] Kifelejtett kisebbségi jogok a felsőoktatásról szóló jelentésből?
Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára tegnap kiadott közleményében azzal vádolja Tőkés László EP-képviselőt, hogy az európai felsőoktatás modernizációjáról készült jelentésének vitaanyagába „egyáltalán nem vitt az anyanyelvű felsőoktatással kapcsolatos előírásokat.” Tőkés László EP-képviselő sajtóirodája válaszában leszögezi: örömmel tapasztalja, hogy azok, aki a félmillió aláírással megtámogatott önálló állami Bolyai Tudományegyetem iránti jogos követelést feláldozták a Petőfi–Schiller Multikulturális Egyetem politikai délibábjáért, ma már szívügyüknek tekintik „az őshonos etnikai és nyelvi közösségek és kisebbségekhez tartozó személyek hozzáférését az anyanyelvű oktatáshoz”.

[Napirenden] Elfogyott a koalíció szenátusi többsége
Beváltotta ígéretét az ellenzéki Szociálliberális Szövetség (USL), amelynek parlamenti képviselői és szenátorai szerdán megszavazták, hogy meghatározatlan időre sztrájkba lépnek. A kormánykoalíciónak jelentősen meg kell erőltetnie magát a mozgósításban, hogy biztosítsa a plénumban a parlamenti döntésképességet. Főleg a szenátusban lehetetlenül el a koalíció feladata.

[Napirenden] Az IMF-fel tárgyalt az RMDSZ
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttségével tárgyaltak tegnap az RMDSZ vezetői, akik arról próbálták meggyőzni a hitelezőket, hogy legkésőbb májustól a kormány növelhesse a közalkalmazotti béreket és nyugdíjakat, valamint az idén ne kelljen elfogadni az új egészségügyi törvényt, amely széleskörű utcai tüntetéseket váltott ki. A tárgyaláson Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke, Ritli László egészségügyi miniszter, Cseke Attila szenátor és Erdei István képviselő vett részt.

[Kult-Túra] Operaműhely Mozart és Verdi műveiből
Az operarendezőként ismert Kürthy András, a Budapesti Operaház egykori műsorigazgatója ismét Kolozsváron rendez. Jelenleg is lázasan folynak a műhelymunka próbái, amelynek keretében Mozart és Verdi műveiből mutatnak be jeleneteket a Kolozsvári Magyar Opera fiatal énekművészei. Az Operaműhely elnevezésű stúdióelőadást február 6-án, hétfőn este 7 órától tekintheti meg a közönség. A rendezőt a próbafolyamatról, közös munkáról kérdeztük.

[Kult-Túra] Sokszínű erdélyi barokk zene
Hosszabb szünet után újra a kolozsvári közönség előtt lépett fel a Transylvania Barokk Együttes (képünkön) január 31-én este a kolozsvári evangélikus templomban. Az együttes tagjai: Majó Zoltán (barokk furulya), Erich Türk (csembaló) és Ciprian Câmpean (barokk gordonka) mellett az erdélyi gyökerekkel rendelkező, ám közel két évtizede Svájcban élő hegedűművészt, Bartha Mátyást hallgathattuk meg. Koncertjük műsorát most is a sokszínű, igényes válogatás jellemezte.

[Kult-Túra] A tűző napon állva
Január végén meglátogat bennünket a tiszteletes, s a szokásos bevezető körök után (Alma kutyánk mindig hálás téma egy látogatás kezdetén) megkérdezi, mit jelent számunkra az egyház.

[Kult-Túra] Kishírek

  « Első oldal    1   2   3   4   5    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 361
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap