label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2012. február 14.
Kolozsvári dokumentumfilmesek indultak az Antarktiszra
Dokumentumfilm készül Emil Racoviţă biológus, barlangkutató tudományos életművéről. A forgatócsoport tagjai – a két erdélyi magyar filmes, Xantus Gábor rendező és fia, Xantus Áron operatőr, a Xantusfilm Documentaries producere, valamint Christian Lascu kutató, a National Geographic Románia főszerkesztője, a film tudományos tanácsadója – vasárnap, Kolozsvárról keltek útra. A stáb célja behajózni a híres Belgica-expedíció (1897–1899) egykori útvonalát, a tervek szerint három hét alatt, még a sarki tél beállta előtt. A forgatások ezt követően hazai és külföldi barlangokban folytatódnak majd idén tavasszal, és őszire már el is készülne az egész estés dokumentumfilm az Antarktisz-kutatás és a szpeleológia (barlangtan) egyik úttörőjeként számon tartott Emil Racoviţă (1868–1947) életművéről. A Felfedező – The explorer munkacímet viselő film Európa és Dél-Amerika hét országában, valamint az Antarktiszon készül.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Plágiummal vádolják a MOGYE vezetőit
Az oktatási miniszterhez fordult a marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE) feltárt plagizálás gyakorlata ügyében Hantz Péter, a Bolyai Kezdeményező Bizottság (BKB) alelnöke. Hantz Péter Bázelben kutató biofizikus hétfőn on-line sajtótájékoztatón közölte: a plagizálás teljes dokumentációját elküldte Bukarestbe az oktatási miniszternek és az illetékes szakhatóságnak. Hozzátette: az elkövetkező napokban a Bolyai Egyetem Barátainak Egyesülete ügyészségi feljelentést tesz az érintett oktatók ellen, és az Európai Parlament peticiós bizottságához is benyújtják az iratcsomót.

[Napirenden] Toró: marad ismét a „magyar kártya” kijátszása
  „Victor Pontának és koalíciós társainak kormányra készülődvén inkább hiteles, az ország polgárainak bajaira valós megoldásokat kínáló politikai programot és cselekvéstervet kellene kínálniuk. Ám mivel erre látható módon képtelenek, marad ismét a „magyar kártya” kijátszása: úgy bizonygatják, hogy semmi bajuk a magyarokkal, hogy közben szélről előzik Corneliu-Vadim Tudort. De ettől még egyetlen romániai állampolgárnak sem javul az életminősége” – reagált Victor Ponta hétvégi nyilatkozatára az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöksége nevében Toró T. Tibor elnök. Sepsiszentgyörgyi látogatásán Victor Ponta, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, a Szociálliberális Unió (USL) társelnöke kijelentette: Tőkés László „számukra nem is volt, és soha nem is lesz tárgyalópartner”.

[Napirenden] Hóban fulladozik Dél-Románia
Százhúsz település van elzárva a külvilágtól az ország déli és dél-keleti részén a vastag hóréteg miatt, több ezer iskolában szünetel az oktatás, és több mint kétszáz vonatjáratot töröltek tegnap, de a közúti közlekedésben is korlátozásokat vezettek be, több tucatnyi országutat pedig lezártak – ez a mérlege a szokatlanul zord téli időjárásnak, amely mintegy három hete alaposan megnehezíti a déli országrészek lakosainak életét.

[Napirenden] Băsescu megnyugtatott, és párbeszédet ajánlott
Nincs veszélyben az ország energiaellátása, és amennyiben szükséges leállítják az energia kivitelét is – jelentette ki tegnap Traian Băsescu a koalíciós parlamenti pártok vezetőivel folytatott egyeztetést követően. Az államfő megfelelőnek ítélte a katonaság és a mentőszolgálatok hozzáállását a havazás miatt elszigetelt közösségek megsegítésére, hiányolta azonban egyes önkormányzatok fellépését az előálló helyzetekben.

[Napirenden] Segélygyűjtés a hó áldozatainak
 Kolozsváron a Zápolya/Moşoiu utcai sportcsarnok közelében lévő katonai raktár bejáratánál lehet leadni azokat az anyagi javakat, amelyekkel a Kárpátokon túli területeken pusztító havazás miatt bajba jutottakon akarnak segíteni a kolozsváriak. Mint a helyszínen megtudtuk, eddig öt tonna élelmiszer, ruhanemű, ásványvíz, takaró stb. gyűlt össze. Volt, aki csak egy konzervvel tudott hozzájárulni a támogatáshoz, de akadt olyan család is, aki megrakott terepjáróval kétszer fordulva hozott élelmiszert. Az adományokat fajtánként szortírozzák, zsákokba teszik, majd az aranyosgyéresi katonai repülőtérre viszik, ahonnan légi úton szállítják a leginkább próbára tett Buzău és Vrancea megyékbe. Hasonló gyűjtőpontok vannak a szászfenesi és a szamosfalvi kaszárnyáknál is, de az országos akcióból nem hiányzik Szeben, Fehér és Hunyad megye sem.

[Kult-Túra] Adele-nek hat, a Foo Fightersnek öt Grammy-díj
Adele hat, a Foo Fighters öt díjat vehetett át vasárnap este a Los Angeles-i Staples Centerben megrendezett 54. Grammy-gálán, amelyet beárnyékolt Whitney Houston váratlan halála.

[Kult-Túra] Kishírek

[Kult-Túra] Hét BAFTA-díjat kapott A némafilmes
Tarolt A némafilmes Londonban: Michel Hazanavicius rendező munkája szinte az összes főbb elismerést besöpörte a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap esti 65. díjkiosztóján. A fekete-fehér francia alkotás tizenkét jelöléssel szerepelt a megbízható Oscar-előrejelzőnek is tekintett BAFTA-listán, és hetet be is gyűjtött. Az 1920–30-as években játszódó produkció kapta a legjobb filmnek, a legjobb rendezőnek, a legjobb férfi főszereplőnek, a legjobb eredeti forgatókönyvnek, a legjobb eredeti filmzenének, a legjobb fényképezésnek és a legjobb jelmeztervezésnek járó díjakat.

[Kult-Túra] Farsangi zenés-táncos kavalkád
Habár a farsangi mulatozások időszakát éljük, az utcákon nem igazán látni vidám embereket. A komoly tél hidege megmerevíti az arcokat, a mindennapok egyre súlyosbodó anyagi gondjai a tekintetek szomorúságában tükröződnek. Filharmonikusaink a február 10-i hangversenyen megtalálták a módját, hogy a telt házas közönség számára miként lehetne ezt a depressziós állapotot feloldani. A plakátokon feltüntetett, románul megfogalmazott koncertcím „De la BACH la offenBACH” szójáték is sejtette, hogy valami tréfás, farsanghoz „méltóbb” hangulatnak nézünk elébe.

[Kult-Túra] A NAP IDÉZETE
Tényleg olyanok voltunk, mint két úszó, aki magányosnak és elveszettnek hiszi magát valamilyen nagy vízben, aztán hirtelen körülnéz, és akkor meglát valakit maga mellett.

  « Első oldal    1   2   3   4   5    Utolsó oldal »  







Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  



Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.



Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 290
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap