label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2012. január 26.
Tízezerrel kevesebb a magyar lakosság létszáma Kolozsváron (VIDEÓVAL)
A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal által feldolgozott adatok szerint jelenleg 16 százalékra tehető a magyarság aránya Kolozsváron – tudtuk meg László Attilától. A város alpolgármestere a Szabadsággal közölte, hogy a 2011-es népszámlálás során összesített információkat továbbították az Országos Statisztikai Hivatalhoz, amelynek még jóvá kell hagynia ezeket, lényegi változás azonban nem várható. A friss adatok 49 426 magyarról tanúskodnak, miközben a város stabil lakosságának száma 309 136-ra fogyatkozott a 2002-es 317 432-vel szemben. A 2002-es cenzus idején 60 287 magyar lakost számláltak Kolozsváron, akik a város lakosságának 18,96 százalékát tették ki, míg tavaly csupán 49 426 magyar személyt (16,04 százalék) vettek nyilvántartásba. A korábbi népszámláláshoz képest azonban nagyon magasra tehető azoknak a száma, akik nem nyilatkoztak nemzetiségükről, nyelvi- és felekezeti hovatartozásukról.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Băsescu elnézést kért, de nem mond le
Tartalmában semmi újat nem tartalmazó, de hangvételében egy más államfői üzenetet hallhatott a lakosság Traian Băsescu részéről, aki a csaknem két hete tartó utcai tüntetések óta először nyilatkozott a kialakult helyzetről. Az államfő elismerte, hogy tévedett, de kijelentette, hogy nem fog lemondani.

[Napirenden] Nem vonhatják össze a választásokat
Az alkotmánybíróság alaptörvénybe ütközőnek nyilvánította szerdán az önkormányzati és parlamenti választások összevonását.

[Kult-Túra] Március 9-ig küldhetők be a rövidfilmek

[Kult-Túra] A „vonalak és szavak művészének” kiállítása a Reményik galériában
Nagyszabású, tematikailag és műfajilag egyaránt változatos kiállítással jelentkezett Székely Géza képzőművész-tanár, a Mű-terem címet viselő tárlatát kedd délután nyitották meg a kolozsvári evangélikus-lutheránus püspökség Reményik Sándor galériájában. A kiállításon Németh Júlia műkritikus méltatta a képzőművész munkáit, a zenei műsorban közreműködött Oláh Boglárka és Oláh Mátyás.

[Kult-Túra] Kishírek

[Kult-Túra] A NAP IDÉZETE
Mindig lesznek vezetők és vezetettek, de a vezetőket csak addig érdemes megtartani, amíg szolgálni tudják a vezetetteket úgy, hogy kiérdemlik azok szeretetét, tiszteletét és háláját.

[Kult-Túra] Mainap

[Kult-Túra] Ünnepel a filharmónia
Több kerek évfordulót ünnepel a kolozsvári Transilvania Filharmónia pénteken, jelentette be az e célból szervezett sajtótájékoztatón szerda délelőtt Marius Tabacu, az intézmény igazgatója. Pontosabban: 55 éve alakult meg az intézmény, 40 éve a kórus és 25 éve a Transilvan vonósnégyes, amelynek tagjai a filharmónia zenekarából kerültek ki. Cornel Groza karnagy pedig 25 éve dirigálja a filharmónia kórusát. A péntek esti koncert előtt, 18 órától mintegy 40 alapító tagnak adnak át díszoklevelet, illetve egy fénykép-kiállítással is adóznak a többszörös évfordulónak. Guttman Mihály, aki 1959 és 1975 között látta el a filharmóniában a művészeti titkár feladatát, illetve Emil Simon karmester, aki több évtizeden át vezette a zenekart, már a sajtótájékoztatón átvehette az elismerő oklevelet. A január 27-i, rendkívülinek ígérkező koncert karmestere a német Cornelia von Kerssenbrock, aki először vezényel Kolozsváron. Közreműködik: Adela Zaharia, Szerekován János (Magyarország) és Adrian Mărcan énekművész.

[Vélemény] K… mint összekötő
A szó hatalmáról szoktunk beszélni, főképpen az írott szóra gondolva. Mostanában inkább a beszédek mindent vinni akaró szerepére figyelhetünk – a politikában ez így természetes. Ha csak három B betűs fővárost említünk: Bukarestet, Budapestet és Brüsszelt (utóbbit akár S-sel helyettesítve, mármint Strasbourggal); ha akár az utcát, akár hivatalos tanácskozásokat, akár tévés kerekasztal-beszélgetéseket hallgatva próbálunk véleményt alkotni magunknak a kis- és nagyvilágról – ugyanarra a következtetésre jutunk. Szó, szó, szó… A valóság valahol mögöttük rejtőzik. Néha utólag, az események lezajlása után hallgatva-nézve vissza a szónokokat, vitatkozókat, a hangsúlyok, hangváltások, gesztusok leleplezők is lehetnek.

[Vélemény] Az új tanügyi törvény kihívásai és lehetőségei
Második kerekasztal-beszélgetését szervezte meg kedden délután a Jakabffy–Sapientia Klub, Lehetőségek és kihívások a Babeş–Bolyai Tudományegyetem számára az új tanügyi törvény tükrében címmel, a Sapientia-EMTE székhelyé­nek Óváry-termében. Az esemény moderátora Toró Tibor politológus volt, aki Magyari Tivadarral, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) rektorhelyettesével, Soós Anna egyetemi docenssel, a BBTE Matematika és Informatika Karának dékánhelyettesével és Pozsony Ferenc professzorral, a BBTE Bölcsészkarának dékánhelyettesével beszélgetett. Toró Tibor négy kérdést tett fel beszélgetőpartnereinek. Először az új tanügyi törvény életbe léptetése által generált gondok feltérképezésére kérte fel a meghívottakat, majd a magyar tagozat, illetve vonal közti különbségről érdeklődött. A harmadik kérdés tárgya az egyetemi új struktúrák, az intézmények kialakítására vonatkozott, míg zárszóként a további tennivalókra tértek ki az oktatók.

  « Első oldal    1   2   3   4    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 566
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap