label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2012. január 14.
Egyetért a szakma a hat évtől kezdődő iskolai előkészítő évvel
A 2011/1-es oktatási törvény, amely tavaly februárban lépett életbe, előírja: a 2012/2013-as tanévtől kezdődően az előkészítő – úgynevezett nulladik – év minden hatodik életévét betöltött gyermek számára kötelező lesz, és ez a fajta oktatás az iskolában zajlik majd kettős képesítésű – óvó- és tanítóképzőt végzett – tanerő által irányítva. Király András oktatási államtitkár szerint az intézkedés konkrét haszna abban rejlik, hogy ily módon minden hatéves gyereknek megadatik az esélyegyenlőség, hogy egyforma felkészültséggel, és ugyanabban az életkorban kerüljenek az első osztályba. A minisztérium most dolgozza ki az előkészítő év tanrendjét, ami pedig a beiratkozást illeti, ez vélhetőleg párhuzamosan zajlik az első osztályba való iratkozással. Jövőre pedig csak az előkészítő évre szerveznek beiratkozást. A kolozsvári magyar tannyelvű iskolák többségében az előkészítő és az első osztály száma megegyezik.

Cikkek [Újság]
[Riport] FOTÓRIPORT – Tüntetés Arafat ürügyén, mindnyájunkért
A Főtéren szombaton koradélután hivatalosan nem engedélyezett tüntetésen körülbelül félszázan fejezték ki általános elégedetlenségüket a hazai állapotok miatt, amin az sem enyhített, hogy az államelnök pénteken visszavezényelte az egészségügyi törvénytervezetet. A megmozdulás eredetileg a Raed Arafat államtitkár lemondása nyomán szerveződött, de a tiltakozás ennél szélesebb skálára terjedt ki. (7)

[Napirenden] A munkanélküliek nagy része középkorú

[Napirenden] Drasztikusan csökkentek a külföldi beruházások
Harminchat százalékkal, 1,63 milliárd euróra csökkentek a tavalyi év első tizenegy hónapjában a közvetlen külföldi tőkeberuházások a tavalyelőtti hasonló időszakhoz képest. A Román Nemzeti Bank (BNR) által közzé tett adatok szerint a 2011-es év január–november közötti időszakában regisztrált 1,63 milliárd euró külföldi tőkeberuházás 38,7 százalékban fedezte a folyó fizetési mérleg hiányát, amely az első tizenegy hónapban 6,6 százalékkal csökkent a tavalyelőtti hasonló időszakhoz képest. A folyó fizetési mérleg hiányának értéke 4,23 milliárd euró, ami a bruttó össztermék mintegy 3,5 százalékának felel meg. A folyó fizetési mérleg hiányának mérséklődése főként a kereskedelmi hiány csaknem 12 százalékos csökkenésének köszönhető, miután a kivitel továbbra is gyorsabb ütemben nőtt, mint a behozatal.

[Napirenden] Duşă bírálja Antal Árpádot
Mircea Duşă, a szociáldemokraták képviselőházi frakciójának vezetője egy tegnapi nyilatkozatában elítélte Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester csütörtöki kijelentését, amely szerint a romániai magyarok a közösségüket illető politikák függvényében értékelhetik a román államot, és ha a hatóságok „kényszerítik őket” az állam iránti „szeretetre”, az „erőszaknak” tekinthető. Az elöljáró nyilatkozatában az idei választási évben várhatóan megsokszorozódó nacionalista diskurzusokra utalt.

[Napirenden] Kampányfinanszírozás – dagad a botrány
Egyre több nagy név kerül szóba a Ioan Niculae üzletember állítólagos törvénytelen pártfinanszírozásos ügyében. A korrupcióellenes ügyészség Viorel Hrebenciuc és Robert Negoiţă szociáldemokrata párti törvényhozók ellen is előzetes vizsgálatokat folytat. Tegnap kiderült, hogy Gigi Becali üzletember ellen is vizsgálódnak. Ezekre a részletekre a Niculae elleni vádiratból derül fény.

[Napirenden] Băsescu: vonják vissza az egészségügyi reformtervet
Az egészségügyi törvénytervezet visszavonását kérte tegnap Emil Boc miniszterelnöktől a Cotroceni-palotában elhangzott nyilatkozatában Traian Băsescu államfő, arra hivatkozva, hogy megállapítása szerint sem az adófizetők, sem pedig az egészségügyben dolgozók többsége nem óhajtja a rendszer reformját. Mint kifejtette, azért fogalmazza meg ő ezt a kérést – amelyről elmondása szerint már tárgyalt a kormányfővel –, mivel az általa megbízott bizottság dolgozta ki a törvényjavaslatot, ennek szakemberei próbálták a rendszer minőségét, versenyképességét növelni. Bejelentését megelőzően kiemelte, hogy pontosítania kell, mivel az elmúlt napokban „nagymérvű félretájékoztatás” zajlott a törvénytervezet kapcsán. – A legnagyobb „hazugságok” a SMURD esetében hangzottak el: bár a javaslat elolvasható az egészségügyi szaktárca és az államelnöki hivatal honlapján, nem szűntek meg terjedni a sürgősségi életmentő szolgálatról a híresztelések, miszerint megszűnik, magánosítják vagy átalakítják – közölte Băsescu.

[Napirenden] Kínos plágiumügy a MOGYE-n
Plágiummal vádolja a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) rektorát és rektorhelyettesét Hantz Péter kutató, aki a lemondásukat követeli. A két egyetemi vezető neve a marosvásárhelyi felsőoktatási intézmény folyóiratában közölt két dolgozatban jelenik meg több társszerző neve mellett. Hantz szerint a két dolgozat szövege jelentős mértékben megegyezik külföldi kutatók által közölt tanulmányokéval. A Bolyai Kezdeményező Bizottság ügyvivő alelnökeként is tevékenykedő Hantz pénteken internetes sajtótájékoztatón ismertette azokat a dokumentumokat, amelyek szerinte bizonyítják a plágium vádját. Mindkét cikk a marosvásárhelyi egyetem Acta Medica Marisiensis című angol nyelvű folyóiratában jelent meg. Az orvosi egyetem szenátusa egyébként tegnap továbbra sem döntött a magyar intézetek létrehozásáról.

[Kult-Túra] Térformáló tendenciák a Pro Minoritate téli számában
A negyedévenként megjelenő Pro Minoritate folyóirat 2011. téli számát ismerhették meg az érdeklődők szerdán este a Bulgakov kávézó pincéjében. Az Etnikai térformáló tendenciák – Kisebbségi építészet alcímmel ellátott kiadványt Guttmann Szabolcs műépítész és Horváth István szociológus mutatta be, a szerzők közül pedig Péter László szociológus és Ványolós Endre építész, valamint a folyóirat főszerkesztője, Kósa András László volt jelen.

[Kult-Túra] Világmegismerés a fényképezési technika révén
Kabán József és Jolán művészfotó kiállítását nyitották meg csütörtök délután a Györkös Mányi Albert Emlékházban. Házigazdaként Dáné Tibor Kálmán, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület elnöke emlékezett a másfél évvel ezelőtt elhunyt Kabán Józsefre, akinek mostani tárlata szerencsésen egybeesett a Romániai Fotóművészet Napjával: mint mondta, ez azért is helyénvaló, mert a művész mindkét kultúrát szolgálta.

[Kult-Túra] „Fapados” Magyar Filmszemle
Február 2-a és 5-e között rendezik meg a 43. Magyar Filmszemlét a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Toldi moziban. Hét játékfilm már biztosan szerepel a programban, de a szervezők reményei szerint Vidnyánszky Attila és Cserhalmi Sára még készülő alkotásait is levetíthetik. A szervező Magyar Filmművészek Szövetsége tájékoztatása szerint a rendezvény nem kapott állami támogatást, ennek híján az idei filmes mustra „fapados” szemle lesz, protokollesemények nélkül, csupán néhány külföldi vendég részvételével. A 2012-es filmszemlén előzsűrizés, verseny nem lesz és díjakat sem adnak ki.

[Kult-Túra] Kishírek

  « Első oldal    1   2   3   4   5   6    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 610
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap