label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2011. október 29.
Egyéni „kórlapok” alapján restaurálják a Sétatér fáit
Mintegy ötven személy gyűlt össze tegnap a Sétatér magyar színház felőli bejáratánál, tiltakozásképpen a fák drasztikusnak ítélt gallyazása ellen. A Társadalmi Akciócsoport (Grupul de Acţiune Socială) kezdeményezésére összegyűlt tiltakozók seregének túlnyomó többségét egyetemi hallgatók alkották, akik többnyire a városházának tiltakozó folyamodványt benyújtó Adrian Zaharia tanítványai a Mezőgazdasági és Állatorvosi Egyetemről. A professzor emellett a Konzervatív Párt Kolozs megyei szervezetének oszlopos tagja, éppen emiatt vélekedett úgy Ovidiu Câmpean – a Sétatér és a Kaszinó restaurálási munkálatainak városházi felelőse –, hogy a feszültségkeltés mögött politikai érdekek húzódnak meg. A fák gondozását végző cég képviselője, Mircea Crăciun szerint a teendők szabályszerűen, a szaktanulmányba foglalt előírásoknak megfelelően zajlanak, és jövő nyárra minden esztétikai elvárást kielégítően virulnak majd a fák.

Cikkek [Újság]
[Riport] FOTÓRIPORT – Szilágyi Domokosra emlékeztek a Házsongárdi temetőben
Szilágyi Domokos költőre emlékeztek halálának 35. fordulóján – szombat délután Kolozsváron megkoszorúzták a sírját a Házsongárdi temetőben. (7)

[Napirenden] Civil konzultáció hatékonyabb döntésért
Első rendezvénye zajlott tegnap az RMDSZ főtitkársága által Erdélyi Magyar Civil Konzultáció címszó alatt indított programnak, az Iskola Alapítvány székházában, amelyen a szociális területen működő szervezetek képviselői vettek részt. A Tonk Gabriella által irányított program célja az erdélyi magyar közösségben és közösségért tevékenykedő civil szervezetek bevonása a törvényhozási folyamatba. – Mindennapos együttműködést szeretnénk kialakítani a civil szervezetekkel, hogy törvényhozóink is tájékozódhassanak egy-egy politikai döntés következményeiről, hogy a jogszabályok ne mondjanak ellent a mindennapi alkalmazásoknak és a civil társadalom igényeinek – jelentette ki Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára (képünkön). A találkozó során elhangzott előadások egyebek mellett az idősek, hajléktalanok, fogyatékkal élők helyzetét is érintették.

[Kult-Túra] Kishír

[Kult-Túra] Kolozsváron koncertezik Gárdonyi Zsolt
A reformáció napján, október 31-én este 6 órától a kolozsvári Farkas utcai református templomban lép fel az európai hírű orgonaművész, Gárdonyi Zsolt, aki idén vehette át a Magyar Köztársaság Elnökének Érdemérme kitüntetést nemzetközileg elismert, kimagasló zeneszerzői, egyházzenei, zeneelméleti életművéért, a protestáns egyházzene színvonalának emelését célzó, fáradhatatlan zenepedagógiai munkássága elismeréseként.

[Kult-Túra] Hármas kiállítás a Tranzit Házban
Miklósi Dénes, Miklós Szilárd és Ciprian Mureşan képzőművészek fotó- és videókiállítását tekinthetjük meg a Tranzit Házban, egy európai uniós projekt keretében. A Bizalom erősítése a kultúra által többetnikumú környezetben című kezdeményezés célkitűzései között szerepel a különböző európai intézmények közötti együttműködés és integráció elősegítése, illetve a különböző etnikumú személyek, intézmények közeledése, tapasztalatcseréje. Távolabbi céljuk egy nyitott és bővíthető kulturális hálózat létrehozása. A projekt időtartama: 2011 májusa – 2012 októbere; összértéke pedig 165 543 euró. A kiállítás november 9-ig hétköznapokon 14–18 óra között látogatható. Az uniós kezdeményezésben a bolzanói (Dél-Tirol) EURAC kutatóintézet, a pozsonyi Védcölöp Alapítvány (Szlovákia), az A38 Hajó (Magyarország) és a Tranzit Alapítvány vesz részt.

[Kult-Túra] Búcsú Pap Tibor kiváló zongoratanártól
Ki gondolta volna tíz nappal ezelőtt, hogy te egy olyan ismeretlen, hosszú útra készülsz, ahonnan nincs visszatérés ? Talán egyedül csak te érezted a lelked legmélyén, hogy ennyi volt, nincs tovább! Ki tudja mennyi álmod, félbeszakadt mondatod, diákoknak szánt életre szóló tanításod maradt most már véglegesen kimondatlanul!?

[Kult-Túra] Bukarestben a kolozsvári színház
Csehovra és Andrei Şerbanra fókuszál a 2011-es bukaresti Országos Színházi Fesztivál, amelyen a Kolozsvári Állami Magyar Színház három előadással mutatkozik be. A Csehovíziók szekcióban Andrei Şerban két rendezése – a Ványa bácsi, valamint a Suttogások és Sikolyok –, a központi válogatásban a Tompa Gábor rendezte Leonce és Léna lesz látható a fesztiválon.

[Kult-Túra] A nap idézete

[Kult-Túra] Mai nap

[Kult-Túra] Fesztivált szervez a Kamarazenei Műhely
Az idén tavasszal Kostyák Előd gordonkaművész által létrehozott Kolozsvári Kamarazenei Műhely november 5. és 14. között Nemzetközi Kamarazenei fesztivált szervez „deCAMERon” elnevezéssel.

[Vélemény] „Fontos, hogy az emberek otthon érezzék magukat a templomban, a gyülekezetben”
Családias hangulatban, a Kolozsvár-Alsóvárosi Református Gyülekezethez korábban tartozó egyházközségek részvételével ünnepelte felszentelésének 160. évfordulóját múlt vasárnap a Kétágú templom: a város legjelentősebb és legmonumentálisabb klasszicista épületében – az alsóvárosiak mellett – a Pata utcai, a Bulgária-telepi és a tóközi hívek ismételten hálát adtak a Teremtőnek, és együtt emlékeztek azokra a nagyszerű elődökre, akik 1827-től közel 30 éven át munkálkodtak, hogy ez az istenháza felépüljön, s évszázadokon át nemzedékek hajlékául szolgáljon. Múltról és jelenről, a gyülekezetet érintő kérdésekről is beszélgettünk Adorjáni Lászlóval, a Kétágú egyik lelkészével, ugyanakkor a múlt század közepétől végbement gyülekezetszervezési folyamatot is áttekintettük.

  « Első oldal    1   2   3   4   5   6    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:555
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 797
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap