label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2011. október 19.
Krematóriumot hoznának létre a Monostori temetőben
Szívmelengető témák között nem tartozik a legek közé, de szembe kell néznünk a ténnyel: krematóriumot terveznek Kolozsvárra, a Monostori temető területére. Sokan elhatárolódnak az elhunytak elhamvasztásától, de az Európa-szerte egyre gyakrabban alkalmazott eljárás terén Románia meglehetősen „tetemes” hátrányban szenved: az országban egyetlen hamvasztóközpont van, mégpedig Bukarestben. Számos erdélyi éppen emiatt Magyarországon hamvasztatja elhunyt hozzátartozóját, tehát a kolozsvári létesítmény megoldást jelentene nemcsak a városnak, hanem egyúttal a környező megyéknek is. A Kolozsvári Városi Tanács tegnap négy tartózkodás mellett bizalmat szavazott a kezdeményezésnek, holott az építtető vállalatról nem sokat tudni – idén júniusban jegyezték be a Cremation Kft.-t. A krematórium építési munkálatainak összköltségét 850 ezer lejre becsüli a vállalat, amely úgy véli, hogy a nem-ortodox felekezetűek nyitottabbak az eljárásra.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Népszámlálás: a székely és csángó is vallja magyarnak magát!
Néhány nappal a népszámlálás megkezdése előtt a romániai magyar szervezetek a szórványvidéken és a tömbben élő magyarság körében egyaránt arra biztatnak, hogy a magyar lakosság tagjai ne féljenek vállalni identitásukat, másrészt pedig a kérdőíveken szereplő „székely”, „roma” vagy „csángó” meghatározás helyett a „magyar” megnevezést jelöljék meg.

[Napirenden] Határon túliakat alkalmazna a többség
A magyarok többsége inkább határon túli magyar jelentkezőt alkalmazna a helyi önkormányzatnál takarítónak, illetve karbantartónak, valamint ügyintézőnek, alig húsz százalékuk venne fel arab, afrikai vagy kínai jelöltet – ezt mutatják a Tárki ez év első felében végzett diszkriminációs kutatássorozatának a részadatai.

[Napirenden] Elfogadták a képviselők az ANI-törvényt
Hallgatólagosan elfogadta a képviselőház kedden az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) működését szabályozó törvény módosítási javaslatát. Az Emilian Frâncu nemzeti-liberális párti szenátor által kezdeményezett törvénytervezet értelmében csak azoknak a tisztségviselőknek kell nyilvánosságra hozniuk a mandátumuk gyakorlása idején kötött, vagy folyamatban levő szerződéseket, akik három százaléknál több részvényt birtokolnak egy olyan vállalatnál, amely állami tőkével rendelkezik. A jogszabály előírja az adott szerződés kedvezményezettje és első fokozatú rokonai nevének, valamint az illető lakcímének megjelölését.

[Napirenden] Bér- és nyugdíjemelést akar az RMDSZ
Az RMDSZ parlamenti képviselői és szenátorai felhatalmazták a szövetség vezetőségét, hogy a kormányban és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatandó tárgyalásokon a közalkalmazotti bérek és a nyugdíjak emelésének álláspontját képviseljék. A pénzügyminiszter szerint azonban Romániának óvatos pénzügyi politikát kell folytatnia.

[Napirenden] Nagyváradon pontosított a Statisztikai Hivatal
 Az elmúlt napokban a kérdezőbiztosi oktatásokon súlyos, a magyarság érdekeit sértő félretájékoztatás történt Nagyváradon, Kolozsváron és Marosvásárhelyen – szögezi le a keddi RMDSZ Tájékoztató.

[Napirenden] Koalíciós egyeztetés a választási rendszerről
Áttörés történt a Demokrata-Liberális Párt (PD-L) és az RMDSZ között a választási rendszerről folytatott tárgyalásokon, de a részletekről még nem állapodtak meg a felek, így ma folytatódnak az egyeztetések. Az RMDSZ nem ragaszkodik feltétlenül az országos listához, ha biztosítják az arányosság elvét.

[Napirenden] Betöltetlen képviselői helyek
A képviselőház plénuma tegnap meghozott határozatában három képviselői mandátumot nyilvánított betöltetlennek: az augusztus 29-én elhunyt Pálffy Mózes Zoltán (a Kolozs megyei 9. választókerületben), továbbá Lakatos Péter Bihar megyei RMDSZ-es képviselő (a Bihar megyei 2. választókerületben) és Doru Frunzulică független képviselő helyét (az Olt megyei 7. választókerületben).

[Kult-Túra] Liszt 200 zongoraverseny fiatal zongoraművészek számára
A kolozsvári Liszt 200 fesztivál rendezvénysorozat minél teljesebb körű kibontakozására törekedve, a szervező Kolozsvári Magyar Opera és a művészeti igazgató, Horváth József karmester nagymértékben számíthatott a Gheorghe Dima Zeneakadémia, a Transilvania Filharmónia, valamint az Erdélyi Múzeum Egyesület közreműködésére. Így jött létre az a Liszt 200 zongoraverseny a fiatal zongoraművészek számára, amelyet október 19-én és 20-án tartanak a zeneakadémia stúdiótermében.

[Kult-Túra] Legyél te is mesehős!
Az Ecsetgyár – Független Kulturális Központ és a Balla & Vajna Projects Kulturális Egyesület szervezésében színjátszó műhely zajlik gyermekek számára október 18-a és 24-e között Kolozsváron, az Ecsetgyár (Henri Barbusse utca 59–61. szám) első emeletén. A Legyél te is mesehős! elnevezésű műhelyre azokat az I–VIII. osztályos gyerekeket várják, akik hasznosan szeretnék eltölteni idejüket délután 2 és 5 óra között. S bár a munkálatok már tegnap elkezdődtek, a játékos jellegből fakadóan még ezekben a napokban is lehet jelentkezni.

[Kult-Túra] Adalbert álma a vígjátékfesztiválon
– Olyan filmet szerettünk volna készíteni, amilyent még soha senki, s amely semmi máshoz nem hasonlítható. Egyáltalán nem szerepelt a céljaink között, hogy a kommunizmus valamely vonatkozását bemutassuk, de az élet mégis úgy hozta, hogy így sikeredett – magyarázta Gabriel Achim, az Adalbert álma (Visul lui Adalbert) című film rendezője tegnap délután, a sajtó képviselői számára a Hotel City Plazában szervezett programon, amelyen másik két alkotó, Ana Maria Moldovan színésznő és Daniel Burlac producer is jelen volt. Hogy miként sikeredett végül a produkció, azt a kolozsváriak is megtekinthetik, mégpedig ma, október 19-én, szerdán este fél 9-től a Florin Piersic moziban, a tervek szerint a stáb jelenlétében.

  « Első oldal    1   2   3   4   5   6   7    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:555
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 570
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap